Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   75 / 315
(#) pjg válasza gambler hozzászólására (») Máj 21, 2014 /
 
LT1495CS8PBF Operációs erősítő; 2,7kHz; Csatorna:2; SO8 1400Ft
(#) proli007 válasza gambler hozzászólására (») Máj 21, 2014 /
 
Hello! A ritka alkatrészek, csak a fogyasztás csökkentése miatt vannak. Ha nem ragaszkodsz a 4,5uA ön fogyasztáshoz, LM385 és MCP601 alkalmazásával, kb. 150uA-ból megoldható. A Fet-nek viszont olyannak kell lenni, ami 3V GS feszültség mellett is képes meghajtani a terhelést amit rá szeretnél akasztani.
(#) HeZ válasza pjg hozzászólására (») Máj 22, 2014 /
 
LT1495CS8PBF Rail-to-rail műveleti erősítő, 1.5 mikroamper tápáram fogyasztással.
"Operációs" kizárt dolog, mert nem tudom , azaz talán az Operában, kórházban a műtőben vagy hadműveleti, operatív részlegen...
(#) pjg válasza HeZ hozzászólására (») Máj 22, 2014 /
 
Szóról szóra egy árlistából másoltam. Amúgy a művelet és az operáció ugyanazt jelenti.
(#) gambler válasza proli007 hozzászólására (») Máj 22, 2014 /
 
És a zener dióda is lehet egy egyszerűbb típus?
(#) proli007 válasza gambler hozzászólására (») Máj 22, 2014 /
 
Odaírtam, LM385..
(#) ic20 hozzászólása Máj 30, 2014 /
 
Hello!
Szeretnék egy kis segítséget kérni egy 11.1v-os 3 cellás Lipo akkumulátor hoz keresek akkumulátor töltő kapcsolási rajzot tudnátok esetleg ajánlani meg felelően működő töltő kapcsolási rajzott. Válaszokat előre is köszönöm .
(#) ic20 hozzászólása Máj 30, 2014 /
 
Hello!
Szeretnék egy kis segítséget kérni egy 11.1v-os 3 cellás Lipo akkumulátor hoz keresek akkumulátor töltő kapcsolási rajzot tudnátok esetleg ajánlani meg felelően működő töltő kapcsolási rajzott. Válaszokat előre is köszönöm .
(#) radovan7773 hozzászólása Máj 31, 2014 /
 
Szia.

Van nekem két 18,5v li-ion aku és kellene nekem hozzá aku töltó,Nics esetleg valakinek kapcsolási rajz mindenhol csak 4 cell-re találtam.
Bocs nem nagyon jól tudom írni magyarúl Kassábol vagyok.

hálás köszönet mindenkinek!
(#) rockersrac hozzászólása Jún 12, 2014 /
 
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy van egy akksi pakkom, 7,2V 3,2AH kapacitással, van hozzá töltő is, de a töltőnek annyi visszajelzése van csak, hogy töltés alatt(piros led világít) vagy feltöltve fullra(zöldre vált a led). Semmi köztes jelzés, és szeretnék valami visszajelzést hozzá, vagy kompletten olyan töltőt, ami nagyjából jelzi hogy áll a töltés... Az akkupakk úgy néz ki, hogy 4 cella van: kettő sorosan, majd két ilyen soros cella párhuzamosan. Képet nem tudok feltenni mert nincs normális fényképezőm sajna... Remélem tudtok segíteni, előre is köszönöm a válaszokat!
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
A pontosabb visszajelzéssel egy gond van. Feszültség mérésével csak nagyon durván lehet saccolni a töltöttség állapotát, mert a töltés közbeni feszültségváltozás nem lineáris.
A mellékelt adatlapon ez remélem jól látszik.

CGR18650E.pdf
    
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Akkor az okos telefonok miért tudják megmutatni hogy hány %-on áll az akksi? Sőt, némely program még mV értéket is tud. Csak egy példa: jelenleg a telefonom akksija 55%-on áll, és 3821mV feszültség van benne. Töltésnél ugyan így mutatja.
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Feltételezem, szoftverből, egy táblázat alapján saccolnak. Ott is csak a két véglet hasonlít a valóságra.
Más dolog egy ismert, konkrét akku karakterisztikája, mint ami egy ilyen izében van, mint egy ismeretlen akkumulátor általánosságban.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
(#) pucuka válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Azok sem tudják. Feszültség mérésből nem lehet megmondani hány % egy akkumlátor töltöttsége. Mert az összefüggés nem lineáris se töltésnél, se kisütésnél. Jó kis parasztvakítás, mégsem lehet azt kijelezni, hogy nem tudom. Ennél még a pucukás kijelzés is korrektebb. Milyen információ az, ami fél napig mutat 50 % -ot, aztán egy félóra múlva már lemerül.
Legpontosabban a töltöttséget a betöltött, és a kivett Aó arányában lehetne mutatni, vagy az elektrolit fajsújának mérésével. Ez utóbbi mérése nem igazán megoldható, az akkumlátor technológiai kivitelezése miatt. Nem hiszem, hogy egy ilyen precíz töltő áramkört építenének bármilyen okostelefonba. Nincs is rá szükség, elég, ha csinget, ha tölteni kéne. Van benne ugyan egy akkumlátor menagement szoftver, de ez csak a durva beavatkozásoktól menti meg az akksit. Pl. ha rajta marad a töltőn, és nem engedi sem a nagy töltőáramot, figyeli a hőmérsékletet, és nem engedi túl lemeríteni az akksit. Ennyi, és nem több.
A másik dolog, hogy az akkumlátorok között is jelentős a szórás, az adatlapokon közölt karakterisztikák csak olyan átlagos karakterisztikák mint minden gyártmánynál.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Idézet:
„ami fél napig mutat 50 % -ot, aztán egy félóra múlva már lemerül.”


A legocskább, pedig a telefonnál majdnem ideális körülmények állnak a rendelkezésre (hiszen ugyanaz a SW ellenörzi (-izheti) a fogyasztást az egyes funkciokat).
Amugy nagyon igazad van, eddig csak nagyon kevés gyárnak sikerült pontos és föleg megbizható akkuállapotot kijelezni. Annak ellenére sem, hogy azért már van elég sok ilyen célra épült IC stb.
Komolyabb fogyasztóknál, (videokamerák, kézi akkus gépek. müszerek) még nehezebb a helyzet, hiszen ott nagyon változnak az állapotok és nem lehet szoftwarerel kezelni, hogy mennyit fogyasszon a kamera vagy a furogép...
Nagyon sok egyszerü (vagy egyszerünek tervezett) kijelzö még azzal sem számol, hogy az akku belsö ellenállása változik a töltéssel, igy az 50%-s töltés sokkal kevesebb munkára képes, mint ugyanazon akku 100-50% töltés között. Ez sok utánnagyártott akku kinja is. Azok a felsö 50%-s tartományban szépen mutatnak, az also 50%-ban meg bármelyik pillanatban összerogynak.
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
100mV pontosság nagy dolog egy ilyen ,,ismeretlen" akksinál? HYB mh 28822 az akksikon lévő tipusjelzés, de nem találtam konkrét adatot róluk...
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Mellékeltem egy adatlapot az előbb. 100mV nagyjából a kapacitás felét jelenti a közepes tartományban. Értelmetlen ilyesmivel foglalkozni, csak felesleges csicsaként van értelme, műszaki szempontból egy ilyen visszajelzés bóvli.
Annyit meg lehet tenni, hogy egy mikrokontrollerrel figyeljük a töltőáramot, az akku kapocsfeszültségét, a kapitány életkorát, és ebből próbálunk valami varázslást csinálni. Ennek sincs sok értelme, mert mikrokontrollerrel nehéz egy igazi véletlenszám generálása, hogy valamennyire közelítsen a valósághoz a kijelzendő érték.
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Értem. Énnekem elég lenne az is már, ha nem azt jelzi hogy fullon van, meg hogy töltve, hanem valahogy akár a töltőáram figyelésével, vagy valahogy ,,áttűnik" pirosból narancsba, majd zöldbe a led, hogy mégis tudjam mennyire van töltve...
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
A lítium akkumulátor töltése nem annyira kényes. Nem szabad túltölteni, mélykisütni. Ha van időd rajtahagyod a töltőn, amíg nem végez vele, ha nincs, használod amíg van benne kakaó.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
(#) Barret hozzászólása Jún 12, 2014 /
 
Ehhez páran még hozzá fognak szólni
Én inkább kényesnek nevezném a lithium ion akksikat...
(#) Kovidivi válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Szia. Készíts LM3914-gyel hozzá egy feszültség visszajelzőt. 10LED-ed, a LED-ekhez Te írod oda, hogy kb. hány %. De logikusan leolvasható a kijelzésről, hogy az akksi majdnem fel van töltve, vagy majdnem lemerült. Ez kell csak neked.
(#) nedudgi válasza Barret hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Van valami érved is, vagy csak beszó'tá' ?
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
(#) nedudgi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
AZ LM3914-el az a probléma, hogy lineáris. A középső hat-nyolc LED semmilyen információt nem tartalmazna.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
(#) pucuka válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Az én elektromos scooteremen is van egy ilyen visszajelző bigyó, állítólag töltöttségi visszajelző. Piros, sárga , és a végén villogó LED -ekkel. Igen tanulságosak a jelzés képek. Már többször rámhozta a frászt, de azért ment tovább. 24 V -nyi zselés akksik vannak benne. Volt, hogy a fele se világított, aztán némi pihenés után teljes "töltöttséget" mutatott. Legalább ne hívnák töltöttség jelzőnek.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
(#) Kovidivi válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Szia. Az igaz. Ki is lehet hagyni pár LEDet, vagy meg lehet jegyezni, hogy ha már csak 2LED világít, akkor van még 10perc üzemidő. Értelme nincs a kijelzesnek, de akár fel is lehet skálázni. A skála közepén meg csak kis mértékű lenne a változás. Ez a megoldás azért mégis több információt hordoz, mint a kész/tölt LED.
(#) nedudgi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
TP4056 alapú töltő esetén meg lehet ezt valósítani. Mindössze a töltőáramot kell figyelni, ha a programozott áram alá kerül a töltőáram, akkor kezd feltöltődni az akku. Mindenesetre nagyon varázslás jellege van a dolognak, egyszerűbb megoldás lehet egy számláló, ami a töltéssel eltöltött időt számolja.
Engem is foglalkoztatott egy időben a dolog, ezért ástam magam ilyen mélyen bele. Sajnos, a lítium akkuk ilyen kisütési karakterisztikája mellett jó megoldást csak ismert, állandó terhelés mellett lehet találni.
(#) nedudgi válasza pucuka hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Valós értéket csak üzem közben mutathat. Szerintem a legjobb, ha az ember saját megérzéseire támaszkodik - és mindig legyen egy kis ráhagyás. Én a csónakmotorral vagyok így, még mindig kijutottam a partra .
(#) Kovidivi válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Több helyen láttam beépítve ilyen visszajelzős kapcsolásokat, pl. a hordozható 5V2A-es töltőmön is ilyen van, Ebay-en is találtam már nyákot, amit visszarajzoltam. Semmi extra nincs bennük. 3,9V felett telinek jelzi az akkut, 3.3V alatt üresnek, közte középen pedig 35% és 75%.
szerk: Volt szó telefonról, hogy miért tudja pontosan, hogy hány % töltés van még az akksiban. A telefon pontosan tudja monitorozni a betöltött, és kivett teljesítményt. Ebből számolja a %-ot. Az én telefonom nagyon pontos, akár játszok, akár repülő üzemmódban van.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
(#) pucuka válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Idézet:
„telefon pontosan tudja monitorozni a betöltött, és kivett teljesítményt.”

No ezt honnan tudod ilyen biztosan? Ahhoz hogy ezt tudja, egy alkalmazásnak kellene futni állandóan a háttérben. Az pedig járulékos fogyasztással jár. Nem hiszem, hogy ilyesmivel, ilyen mélységig foglalkoznak vele a gyártók, épp az előzőekben vázolt bizonytalanságok miatt. Sokkal fontosabb szempont a minél hosszabb akku töltöttségének megőrzése. Ezt a felhasználó közvetlenül érzi a bőrén, és reklamál, ha nem elég hosszú a rendelkezésre álló idő.
Nem hiszem, hogy pontos műszert építenének bele, hiszen nem sok értelme van. Elégedj meg azzal, hogy valamit mutat az user megnyugtatására, de annak a valósághoz nem sok köze van. A lényeg a két végpont, annak is jelentős bizonytalansága van, de legalább védi az akku élettartamát.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
(#) Kovidivi válasza pucuka hozzászólására (») Jún 12, 2014 /
 
Biztosra nem tudom. Viszont használtam hosszabb ideig egy programot, ami monitorozta a fogyasztást, meg mindent. Ettől nem merült gyorsabban (észrevehetően) a telefonom, viszont mindent tudtam az akksiról, elég részletesen, megsaccolta az akksim kapacitását, számolta, mennyi teljesítményt töltöttem bele, stb. Tehát az átfolyó árammal, és a kapocsfeszültséggel tisztában van a telefon, ezekből pedig bármit ki tud számolni. A fogyasztást biztosan figyeli a telefon, valós időben, az én telóm szól, ha egy alkalmazás sokat fogyaszt, leveszi a képernyő fényerejét (ami roppant bosszantó), stb. De nem vagyok telefon specialista!
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
Következő: »»   75 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem