Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   169 / 269
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Igen van benne, örülök, hogy észrevetted.
A CD4066 5 és 13 lábait kösd magasra (+4v ) így a c és d pontokig szinusz jelet fogsz látni. Ezeknek egyformának kell lenni, nagy erősítésre ne számíts. A fázis fokozatban az r7 4k7 túl
rövid, nálam, ha jól emlékszem 51k lett volna jó. Végül digitálisan oldottam meg az oszcit és a két jelet is. Mint régebben is említettem, én modulok variálásával jutottam el a végéig.
Így a tápom most 5v 30mA 50vpp 45v eff. De folyamatosan állítható 20mA 30vpp ig. Az 50v
már sok is, mert egy 4 voltos táppal nem lehet nagy erősítést átvinni.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2014
(#) mulderx válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 22, 2014 /
 
Köszi!
Akkor még várok vele
(#) Yulianus hozzászólása Aug 23, 2014 /
 
Sziasztok!
TGSL tekercses IGSL építését tervezem, az áramkör már készen van, a tekerccsel kapcsolatban lenne két kérdésem:
Ha egy megfelelően nullázott tekercspár adótekercsét rákötöm a bekapcsolt áramkörre, a vevőtekercset pedig egy oszcilloszkópra, akkor a vevőtekercsben kb. hány mV-os jelet lehet mérni?
A tekercsek és az áramkör összekötését meg lehet-e oldani például nyomtatóhoz való usb kábellel, a csatlakozók rajtahagyásával, vagy ha csatlakozókon keresztül oldom meg a fej és az áramkör összekötését, az ront-e a teljesítményen?
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2014
(#) mateatek válasza Yulianus hozzászólására (») Aug 23, 2014 /
 
Szia!

USB kábelt, és hasonlóakat ne használjál. Olyan vezetéket keressél, amivel külön árnyékolásban tudod fölvezetni az adó, és a vevő tekercsek végeit.
Csatlakozóként az USB csatlakozó hátránya az, hogy nem kellőképpen erősen van a dugó az aljzatban, és ez hosszú távon kontakthibát okozhat. A mikrofoncsatlakozók sokaknak beváltak.
A kiegyenlített vevőtekercsen mérhető jel csúcstól csúcsig mért feszültségét sok minden befolyásolhatja. Általánosságban szerintem 0.5-5 millivolt között lesz valahol.
(#) Ge Lee válasza mulderx hozzászólására (») Aug 24, 2014 /
 
Volt rá 15 percem, amit ezalatt kiderítettem. IC6 kimenetén már az alapvonalon is szépen látszik a lengés, ha egy huszast lóbálok a fej előtt kb. 12 centire. Az IC7 kimenetén ez olyan 20-25cm a DC szinten, és olyan 30 centi körül van ha csak az AC-t nézem. Tehát eddig jó minden.
Az IC8 viszont csak a nagyon durva feszváltozásra reagál, emiatt nem tudok küszöböt sem állítani. Józan paraszti ésszel belegondolva az IC8-am halott. Csak mivel nem otthon vagyok így kicserélni sem tudom, meg a műhelyasztalomhoz sem férek hozzá hogy normálisan végignézzem az egészet.
(#) lampi001 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
szevasz, látom problémáid vannak az MC8 kimenetén, nézd meg a rajz szélén azt a két képletnek tűnő
dolgot ez segíteni fog, kösd le az MC8 bemenetéről a 47K-kat mérd meg az MC7 6-os és 7-es lábán az egyenfeszt biztos több lesz mint a 4V fele, ha ezt a különbséget megerősíted 50x tuti kiül testre az MC8 kimenete. Ezzel a hibával én is küzdöttem amíg HCF-es ict használtam MC7 MC8 csak a HEF jó. Amúgy a készülékem 20 cm-es fejel az 1 FT-ot tisztán 26-27 centiről elég jól jelzi, és még csak nem is válogattam a az említett képlet szerint. Remélem tudtam segíteni. ÜDV.
(#) Ge Lee válasza lampi001 hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
Lehet hogy oda valóban csak a HEF lesz jó, csak nem nagyon értem hogy miért. Az IC8 végül is jó, az a gond hogy IC7 kimenetein olyan 1,7V körüli fesz van, ide kellene állítani a küszöböt. Viszont a 2M4-es ellenállásokon keresztül a ref-et nem lehet 2,8V alá vinni, ezért nincs érzékenység. Most átméreteztem a ref osztót, meg tettem néhányszor 10k-t a 2M4-ek helyére így már van egy közepes érzékenység, de most meg az a baj hogy IC8 reteszelődik. Tehát azt csinálja hogy az első jelzésre átbillen, azaz kinyitja a tranyót és megszólal a hang, és úgy is marad visítva. A következő jelzésre ugyan elhallgat, de aztán megint visít. Emiatt a küszöböt sem lehet tovább tekerni hogy növelhető legyen az érzékenység.
Ezt az IC6-7-8 válogatós dolgot én is olvastam a fórumon, csak nem tudtam az orosz szövegből kihámozni a lényegét. Egyébként szerintem ezt el lehet kerülni, dupla referenciát kell kialakítani ott, hogy ne húzza el egyik csatorna a másikat. De most úgy látom hogy jobb lenne oda inkább 2db komparátor az IC8 helyett, a terimátor pro-ban is az van.
Ha a 20 centis fejjel 27centiről hozza az 1Ft-ot az jó, hasonlóra számítottam én is. Az egy nagyobb fejjel simán 30centi körül vagy a felett lesz, onnan már csak adójel kérdése hogy abból az érzékenységből mennyit tud átvinni a talajba. Mert a 23Vpp-vel nem sokat, de a kommersz gépeknél még így is jobb lesz, meg sok gyárinál is.
Az IC7 kimenetén lévő feszültségváltozásból is hasonló adatokra következtettem, csak egyelőre nem tudom ezt az érzékenységet a hangszóróra átvinni.
Elkezdek majd HEF-et felhajtani és megnézem azzal is.
(#) lampi001 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
bocsi igazad van nem több hanem kevesebb a fesz az MC7 kimenetén. A 0.3Vx50=sok az MC7
kimenetén az offset 1-2 századnál több nem lehet, különben az MC8 sima inverterként fog működni.
A komparátorral csak egy jelez-nemjelez gép lesz így viszont következtetni lehet a mélységre. Az MC8 amúgy egy 50x-es erősítő és nem komparátor.Az adóoszci 8.503KHz 30Vpp az én készülékemen. A HEF 4069-et a TME-től sikerült DIP tokosba beszereznem elfogadható áron.
Én is sokat modoltam vele legjobb megoldásnak két invertáló 1x-es erősítő, aminek a második tagjának a kimeneti egyen szintje állítható volt meg lehetett csinálni, de miután megjöttek a HEF IC-k a mósosításokat kidobva egyből működött.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2014
(#) mulderx válasza lampi001 hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
Nalad majd majdnem mukodokepes ezek szerint a kereso?
(#) lampi001 válasza mulderx hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
ha ez a kérdés nekem szól, akkor nem érten. Már csak dobozolni kell és a fejet kell kiöntenem utána mehet a terepre.
(#) Ge Lee válasza lampi001 hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
Az MC8 ugyanolyan fokozat mint az előtte levő kettő. Nem tudom mit értesz ofszeten, de nem a DC fesz van erősítve hanem a rajta levő lengés, ami nx10mV nagyságrendű egy távoli érme esetén, tehát ekkora feszültséglengés van az MC7 kimenetén. Nálam ez volt a baj, hogy csak a jóval erősebb lengésre nyitotta ki MC8 a tranyót, mert nem tudtam lejjebb állítani MC8 bemenetein a feszt.
Tehát majdnem mindegy hogy ott mekkora DC fesz van, mert annak a változását kell erősíteni és kijelezni. Ott a fórum szerint is 1,6-1,7V körüli fesznek kellene lenni, a ref poti értékei is oda húzzák be, ezek szerint csak a HEF-et, a HCF-et meg máshova.
Arra még kíváncsi lennék hogy a tiéd is stabil? Úgy értem van-e a küszöb közelében mindenféle cicergés vagy nincs. A másik, hogy nekem érzékenyebbnek tűnik 10kHz-en mint 6 vagy 8kHz-en, ezért is hagytam ott. Írhatnál a GEB-ről is. Azt vettem észre hogy ezen sokkal könnyebb kiszűrni egy ferritet mint mondjuk az IGSL-en.
(#) Bu13 hozzászólása Aug 25, 2014 /
 
Többször említettem, hogy más ( LED ) kijelzés fogok készíteni. Ma kíváncsiságból összeraktam az Mc8 panelt.
Mivel az előző fokozatok is AC csatolásúak, gondoltam nem követek el nagy hibát ha az r27-r28
sorba kötök egy-egy 470n kondit. Persze az Mc7 kimeneteinek itt is egyformának kell leni, mert
a ref. ezt megköveteli. Arra mindenképp alkalmas, hogy a végeredményt lássátok.
Ps: Szkóppal nézve bizony már itt is mocorog az alapvonal. Az Mc7 kimenetén a zaj is egyforma kell, hogy legyen!

Szép estét!
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2014
(#) lampi001 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
Az MC7 és MC8 valóban ugyanolyan, de az MC6 AC míg az MC7 kimenete DC csatolású és, ha itt a DC szint eltér a középfesztől, akkor ezt a különbséget is erősíti az MC8, de ez így van a ME-s kapcsolásoknál is.Nekem MC7 6-os lábán 2.01V 8-as lábán 2.02V van. Az AC csatolást kipróbáltam én is, de a REF poti tekergetésekor hol az egyik hol a másik erősítő gerjedt be, ezért volt jó a két-két invertáló ME-s megoldás.a REF potival igazából nem az MC8 bemenetén hanem a kimenetén okozol kb 1V változást 3V-4v inverz 1V-0V ezzel szabályozod a tranyó nyitófesz közelébe a kimenetet. A circegés a készülékre került zaj. Ebből a zajból az 1Ft-os kb 27cm-ről tisztám kivehető, de akit zavar az lejjebb veheti az érzékenységet. A fekit még nem próbáltam változtatni, de a tesztvideókon Yatagán mester pl. 18KHz-es fejet használ ezt le is írta a fórumon valahol. Talán én is kipróbálom majd. Az IGSL-t nem próbáltam (minek egy dologból kettőt készíteni amikor egy is elég és tök jól működik(TGSL)), de ott valszeg két tök egyforma geb csatornát kell csinálni. A megatron GEB jól beállítható persze nem mindegy mekkora ferritet használsz.
(#) Ge Lee válasza lampi001 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
A két csatorna azért jó mert sokkal több infót kapsz a céltárgyról, ezt azóta tudom amióta az IGSL-el is járkálok a hagyományos egyhangú gépek mellett. Persze ez attól is függ hogy a csatornákat hogy állítod be, mert pl. lehet olyat csinálni hogy egy 9V-os elemre csak az egyik, vagy mindkét csatorna szóljon stb.
A megatronnál nem is nagyon értem az allmetal üzemet hogy az tulajdonképpen mire jó, mert a disc üzemmódban is jelzi a fémet magas hangon, a vasat meg mély hangon.
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Kicseréltem IC6-7-8-at HEF-re most már van 22 centi az 1Ft-ra, de az erős jelzéssel inkább csak 18. Viszont most elment a disc, mindent magas hangos jelez, egyedül a geb-et lehet normálisan beállítani. Az IC7-et válogatni kell, nekem rendesen el van billenve a két oldal, de most kipróbálom előbb a dupla referenciát.
Egyelőre nem látom hogy hogy lesz ebből 27centi az 1Ft-ra...
Jó dolog ez a növekvő hangerő a távolság függvényében, de a terepen ez szerintem inkább hátrány lesz, mégis csak jobb lenne komparátort rakni oda, és akkor távolabbi cél esetén is határozott jelzés van.
(#) Bu13 hozzászólása Aug 28, 2014 /
 
Nálam a hetes IC UBE. Az egyforma kimenetet úgy sikerült beállítani, hogy az r62 330k egy 1M potival állítottam be kb 390k Ohm ra. Olyan IC kell, amihez minél kisebb legyen a 330k való eltérés.
A poti cermet anyagú legyen!
Furcsának tartom, hogy a HC4066 tápjában 5k1 Ohm van, és még a nyák rajzon is külön vezetéken vezetik. A nagy elkók viszont indokoltak, a gerjedés miatt. Az IC2 47 Ohm 100u le is kellett választanom a tápról. Ennek ellenére még nem vagyok elégedett.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2014
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Aug 29, 2014 /
 
Akkor már ketten vagyunk, mert nem nagyon értem hogy Jatagan hogy csinálta azt a videót ezzel a kapcsolással.
Most minden IC-m HEF, de igazából az IC7 és IC8 a kritikus. A fázistolót teljesen át kell méreteznem, mert csak úgy lenne jó a disc ha 0 alá vinném az R7-et, de negatív ellenállást nem nagyon tudok csinálni. Ez azért van mert nekem nem 45 fok körüli fázistolás jön ki a vevőerősítő végére hanem 60 fok körül.
Az IC7-et másikra cseréltem de még így is van kb. 0,1-0,15V a két kimenet között. A visszacsatoló hálózatát nem akarom bántani, inkább teszek oda még egy referenciát, plusz egy poti meg egy ellenállás.
Én nem vettem észre gerjedést, pedig néhányszor 10µF van mindenhol, egyedül a betápon a stab IC előtt van nagy kondi, egy 220uF. Máshol nem is lehet, mert a stab IC-nek van egy olyan gyári ajánlása, hogy nem nagyon szereti ha a kimenetére 22µF-nál nagyobb kondi van rakva, mert gerjedékeny lesz tőle.
Most amire azt tudom mondani hogy már rendesen érzékelhető a jelzés az 1Ft-ra az olyan 22-23cm, ez nagyon kevés, ettől még az IGSL-em is többet tud.
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 29, 2014 /
 
Az r7 nem lehet kisebb, mert akkor a 120pf rövidzárba kerül. Én ezt a két jelet Digitálisan oldottam meg. A vevő erősítő kimenetét pedig a paralel kondival állítom be.
A stab ic kimenetén kb 100KHz jel van, oda elég még egy 100n is, én is azt gondolom, de itt tévedtem.
Látom ez a referencia problémát okoz. Ha a C és a D pont egyforma, (nálam 1.75v ) ami pont azért nem az, mert a kapuk erősítése sem egyforma (330k), akkor a ref poti közepén 1.75
voltnak kell lenni. Nálam ez a poti 4k7, mert a rajz szerinti beállítással ez nem érhető el.
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Aug 29, 2014 /
 
IC-je válogatja. Nekem a HCF-el pl. az egyik oldal 1,4V volt a másik meg 0,7. A HEF-el először 1,75 és 2V, a következővel ami most van benne valahol 1,95 és 2,05 körül vannak. Ezt már nem bántom, eltolom az egyik referenciáját annyival. Szerintem a DC csatolás is elviszi valamennyire, mert pl. IC6 kimenetei a HCF-el is mindig egyformák voltak.
Ha a vevőtekercsen nem olyan a kondi mint az adón akkor nem lesznek egy frekin. Persze ha más a vevő menetszáma akkor variálni kell vele, nekem ugyanannyi. Most én is azon gondolkodom hogy kellene hozzá tekerni egy másik vevőtekercset, mondjuk a mostaninál duplája vagy triplája menetszámmal, meg variálni egy kicsit az IC2 erősítésén.
Nekem az eredeti ref osztó pont jó, de csak az egyikhez, az eltérés miatt. A másikon kell egy picit húzni.
(#) Bu13 hozzászólása Aug 29, 2014 /
 
Az előző hozzászólásom második bekezdése egy kicsit érthetetlenre sikeredett.
Nálam a IC6 kimenetén 6.5mV eltérés van. Ezt a IC7 még tovább erősíti az eltéréssel együtt.
Az 1.95v-205v már elfogadható, de a ref poti egyik végén 4v van a másikon pedig 2.8v, vagyis
nem találod meg a 2 voltos optimális értéket. Vagy a poti legyen nagyobb, vagy a 3k helyett tegyél be egy 1k5-öt. Így a bemérésnél nagyobb lesz a mozgástered, majd a végén pontosítod.
Az IC2 kimenetén jelenleg 0.6 volt van, ezt egy 4 voltos tápnál nem tartanám szerencsésnek tovább növelni. A 4066 helyett MAX4614 tettem be, ennek 10 Ohmos a nyitó irányú ellenállása, és
a bekötése kompatibilis a 4066-al.
így mód van arra, hogy a 2x15k ellenállást kisebbre cseréljem. Itt már csak apró dolgokkal lehet operálni.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
(#) Attilawap hozzászólása Aug 30, 2014 /
 
A következőkben szeretném a segítségeteket kérni: elkezdtem beállítani az IGSL-emet. Sikerült hangkártyás szkóppal az adó tekercs frekijét 14,6 Khz-re állítanom. Az U1-es IC 1-es lábára kötöttem a szkópot, sikerült behangolnom a két tekercset, de ha fém tárgyat lóbálok a tekercsek felett, akkor ilyen kattogó hangot ad ki (Sokol rádió hangszóró). Ez normális? A videó végén a monitoron az U1 1-es lábán mért jel látható. Itt a videó
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Aug 30, 2014 /
 
Annak az a freki szerintem sok, de most fejből nem emlékszem hogy az enyém hol megy. Ha majd lesz rá érkezésem lefotózom neked hogy milyen jelalakoknak (fázishelyzetnek) kell lenni ha minden be van állítva, azaz nem jelzi a talajt, és "ésszerű" beállítások vannak a reject és accept potikkal.
(#) Attilawap válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 30, 2014 /
 
Biztos, hogy sok neki a 14,6 Khz? A rajzán ez van pedig írva a TX-hez.
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Aug 30, 2014 /
 
Nem emlékszem. Az enyém mondjuk kicsit más mint a többi mert SMW fejjel megy, azzal picivel jobb is.
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Aug 30, 2014 /
 
A 4024 kimenetén lévő "Choice" kimeneteket összehuzaloztad a D1-D2 diódákkal?
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Aug 30, 2014 /
 
Csináltam néhány képet a beállításhoz. Kicsit belekeveredtem, de elvileg jó képeket csatoltam. Természetesen minden mérés a földhöz képest értendő, a szinusz a vevőerősítő kimenete (elvileg 1-es láb). Ez nálad lehet nagyobb, fej kiegyenlítés kérdése.
(#) Attilawap válasza mateatek hozzászólására (») Aug 30, 2014 /
 
Nem húztam össze. Azt hogyan kell összehúzni?
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
A rajzon van 2db 4148 ami lóg a levegőben. Ezeket kell a 4024 valamelyik 2 lábára rákötni, attól függően hogy milyen hangmagasságú jelzést akarsz a két csatornához. Enélkül nincs hang.
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
A Q3 a magas, a Q4 a közepes, és a Q5 a mély hang kimenete. A D1-es dióda a "színesfém", a D2 a "vas" csatorna hang bemenete. A vas szokott lenni a mély , a másik pedig a közép, vagy a magas, ízlésed szerint.
(#) Ge Lee hozzászólása Aug 31, 2014 /
 
IC7 kimenete. Itt annyit csinálok hogy 20 centiről ráfújok a nyákra háromszor egymás után, de nem durván, csak mintha elfújnék egy szál gyufát.

megatron.avi
    
Következő: »»   169 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem