Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   170 / 269
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Egyáltalán nem biztos, hogy az IC7 fokozat okozza ezt a problémát, hiszen fölötte van az IC6
ami érzékenyebb egy ilyen fújásra. Próbáld meg szívószállal lokalizálni a kényes pontot, vagy
pákával, hogy hő, vagy nedvesség okozza-e a hibát? Remélem a kondik fóliás típusok az ellenállások pedig 1% tűrésűek. még az is lehet, hogy a maratás után nem lett rendesen lemosva a nyák, 2M2 bemeneti ell. erre nagyon kényes.
Azonnal elvégeztem ezt a tesztet, de az IC7 kimenetén semmi mocorgás nincs, pedig sokáig fújtam. Arra nem gondolok, hogy valamelyik IC bemenete a levegőbe "lóg".
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
A nyákot háromszor is átmostam, alaposan. Nekem a fóliakondik tűnnek gyanúsnak, SMD-vel kellet volna inkább csinálnom. Ha megfogom az IC7 kondijait, ennél durvább elmászás is van, pusztán a kezem melegétől. Most nincs nálam X7R hogy beletegyem, de azzal tuti nem mászna el ennyire, de lehet hogy semennyire.
Azért jók ezek a fokozatok, tanulni belőle, hogy milyet ne csináljunk legközelebb. Pedig ettől eltekintve tényleg jobb lenne, mert ez nem himbálózik össze vissza mint a műveleti erősítők.
(#) Bu13 hozzászólása Aug 31, 2014 /
 
Most egy kicsit nehéz helyzetben vagy, mert ezt nem lesz könnyű kikeresni. Kondira nem gondolok, mert a fólia kondi megfelelő. Az X7R kerámiáról lebeszéllek, mert az csak főleg hidegítésre való. Ez
a szkóp jel nem elmászás, inkább belengésnek tűnik, esetleg táp hiba. A VT3 Tr nálam BC517 darlington. A 2SC 4204 bétája igen magas 600-3500 körüli. A gyártó cég is darlingtont ajánl.
Sajnos a himbálódzás minden típusú keresőre jellemző ha az érzékenysége eléri a 25-30cm/1Ft-ot.
A műveleti erősítő előnye, hogy egyáltalán nem kényes a tápra, de itt a táp szerves része az erősítésnek, és ezt a TL431 párhuzamos 50pp táp IC tudja is.
(#) zalan85 hozzászólása Szept 2, 2014 /
 
Sziasztok!
SMW fémkeresővel kapcsolatban lenne kérdésem.Panelszinten működik, a dobozba szerelés
előtt vagyok.
A Phase poti szerepe nem tiszta. Előlapra kell ezt kirakni, vagy maradhat trimmer?
A jelalak változik ha csavargatom viszont működésben nem tapasztalok változást.
Mi a szerepe ennek a potinak?
(#) mateatek válasza zalan85 hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Szia!

Az a poti maradhat trimmer, és a diszkrimináció "erősségét" tudod vele állítani bizonyos határok között. Tehát beállíthatod vele, hogy a disc poti szélső állása mellett csak vasszűrésed legyen, vagy esetleg az üdítős doboz nyitófülét is szűrje.
(#) lampi001 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 3, 2014 /
 
Összeraktam még egy Megatront és egy PRO-t. A megatron szinte ugyan azt tudja 1-2cm eltéréssel, de az adójel mindkettőnél (második megatron és PRO) csak 24Vpp, mert nem volt kedvem a tranzisztorokat válogatni. Mindkét megatronnál MC8 bemenete 2.V körül van 1-2 század eltéréssel.
A fázistolók az eredeti értékekkel szinte tökéletesen működnek. A fújkálásról előbb írtál volna, akkor a másik két készüléket biztosan kétoldalas nyákra csinálom (a tele oldalt testre kötöm) amiről a MD4U-n is írnak, de eddig nem tudtam miért. Valszeg a panel párásodása miatt van a nagy impedancia miatt, mert hőlégfúvóval nem tudok semmiféle változást (hideg meleg levegő nem zavarja) kicsikarni belőle, de lehelgetéssel elmászik a Megatron lefele azaz az alaphang kezd elmenni, a PRO felfele.
(#) Ge Lee válasza lampi001 hozzászólására (») Szept 3, 2014 /
 
Ha a fázistoló jó a rajz szerint az elég érdekes, mert válogatott kondikat tettem oda és még így is legalább 30 fokkal arrébb volt, letekert trimmer esetén is.
Az 1,95V és 2,05V-ig nekem is sikerült eljutni az IC-k csereberéjével. Aztán mikor másnap bekapcsoltam, az egyik már újra 1,75V-on volt.
Ezeket alapból kétoldalas nyákra illene csinálni telefölddel, SMD-ben. Noha leírták hogy az X7R nem jó ide, bizony jó, mert már kipróbáltam. Az SMW erősítőiben az összes fóliakondit kicseréltem X7R-re, és semmi nem változott. Egészen 22µF-ig kapható a 1206-os, tehát egyetlen elkót kell csak a gépbe rakni.
A teleföld sokat javít a gép zavarérzékenységén. A Cobra dobozának belseje pl. ki van fújva grafit spray-vel, egyből el is kezd cincogni ha kiemeled a nyákot a dobozból. Ha teleföldes a nyák akkor nem szükséges árnyékolni a dobozt.
Nekem pl. a megatronnál elég ha csak megfogom a nyák szélét ahol fólia sincs, és már látszik a zavar növekedése az alapjelen.
(#) deexteer hozzászólása Szept 3, 2014 /
 
Megcsináltam kétoldalasra a megatront, viszont már belekeveredtem és nem tudom melyik a helyes réteg, itt helyesen vannak?:

meg.lay6
    
(#) Ge Lee válasza deexteer hozzászólására (») Szept 3, 2014 /
 
Jónak tűnik. Viszont ezen maradt egy hiba amit nem vettem észre csak utólag. A C23-24-25-26 mérete túl nagy, azok is 5mm-es lábtávolságúak, nem pedig 7,6mm. Bár én ha most kezdeném akkor kipróbálnám úgy, hogy az összes fóliakondit SMD-re cserélném (az ellenállásokat meg alapból). Azok rétegekből állnak, és nem egy jó hosszú, feltekert fóliacsík párból, ergo kisebb induktivitásuk van, meg kisebb az a felület amin keresztül a környezet zavarait összeszedik.
Az IGSL-emben csak néhány kondi lett SMD, de szépen teszik a dolgukat.
(#) deexteer hozzászólása Szept 4, 2014 /
 
Lecseréltem a kondikat kisebbre, most az ellenállásokat csinálom, viszont nem találok réteg összejelölő pontokat sehol sem, ezek hol vannak? (Sprint layout 6.0)
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Ezek a fólia kondik nem tekercseltek, hanem fémezett poliészter anyagúak. A lapkák úgy vannak egymásra rakva, hogy az egyik fémes vége jobbra a másik balra lóg ki. A végén mindkét oldalát fémszórással látják el, és arra forrasztják a kivezetéseket. Így gyakorlatilag
nincs induktivitásuk. Ugyancsak így készül a nagyobb értékű kerámia kondi is, csak ott nem kell jobbra balra tologatni, mert párhuzamosan vannak kapcsolva.
Vegyetek elő egy kondenzátort és egy csípőfogót, és csípjétek le a kivezetés melletti oldalt.
A felhasználásukról döntsetek ti, rátok bízom.
Ezt a kondi technikát a Siemens kezdte gyártani kb 30-35 éve, de ők nem tették műanyag házba, a kondi oldalán jól lehet látni hogyan állították be köszörüléssel a kívánt kapacitás értéket.
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
A fémezett poliészter az így néz ki (lásd kép). A fóliakondi nevében is benne van hogy hogy készül. A youtube-on végig tudod nézni a teljes gyártási folyamatot, attól kezdve ahogy hatalmas hengerekről feltekercselik, egészen addig amíg préselik, beleteszik a kis műanyag házába és kiöntik, stb, stb.

Nem mondtam hogy X7R-t kell használni, csak arra reagáltam miszerint nem jó. Nekem volt az SMW-ben, van az IGSL-ben, de van erősítőben mint csatoló, meg több száz W-os pwm végfokban is mint hidegítő, viszacsatoló, stb.

kondi.jpg
    
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Persze hogy (látom), ez az a Siemens kondi amiről írtam. Ugyan ilyenek a tokozott kondik is,
fémezett poliészterek. Akkor hol van az a "hosszú feltekercselt csík", amivel nullára írtad a fólia kondikat? Kisérlet képen tegyél be egy X7R kondit a TX oszciba, és hajszárítózd meg fínoman, egyből felmegy 1 KHz-et a frekid, mert én kipróbáltam.
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Pl. itt. A kis műanyag téglatestek amiket megvesz az ember a boltban fehér, sárga, piros, zöld, kék színekben, MKT vagy MKS típusban, azok mind fóliakondik, bontottam már szét ilyet. Nem mondom hogy a fémezett poliésztert nem tokozhatják így, de az elég ritka, a nagykereknél leginkább fólia van.
(#) deexteer hozzászólása Szept 5, 2014 /
 
Kíváncsiságból megnéztem pár piros (wima), fehér és fényes kék kondit, mindegyik tekercselt fólia, egy kivétel volt, a matt kékben párhuzamos lapkák vannak, több darabot is megnéztem belőle.
(#) Bu13 válasza deexteer hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Igen! ígérem, hogy ez az utolsó hozzászólásom a kondenzátorokhoz. A Wima kondi valóban tekercselve van, de ott is fémszórás van mind a két oldalán. Vagyis két fémezett fóliát tekercseltek fel, és mindegyik fólia csíknak csak az egyik fele forrasztható. Ha nem lenne fémszórás mihez forrasztanák a kivezetést? Ezek a kondik impulzus tűrésűek, vagyis kicsi az
ESR értékük. Egy 4u7 Wima 132mOhm, egy 4u7 kerámia pedig 35mOhm és ez a lényeg. Soha nem gondoltam volna, hogy ez az egyszerű technológia ekkora teret kap a fórumon.
(#) deexteer válasza Bu13 hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Igazából eszembe sem jutott hogy belenézzek mi van benne, de kíváncsi lettem.
Visszatérve a megatronra, mégsem cserélem le az összes ellenállást smd-re, csak kis részét, hétfőn már meg kellene rendelnem hogy péntekig ideérjen (a vezeték nélküli cibola panelt is most rendelem), így nem sok időm maradt, a feliratokat kicserélem még a tényleges értékekre, kb. ez a mostani végleges állapot, bal oldalon lent a C8 mellé raktam egy smd állítható kondit is.

megatron.jpg
    
(#) Bu13 válasza deexteer hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Örülök, hogy SMD-t is használsz. A későbbiekben azt ajánlom, hogy 1.6 négyzetes forrpontot használj ha 2mm SMD használsz és tedd egy raszterra. A furatot pedig hagyd meg. Így ha szükséges, hagyományos ell. is tudsz használni. Az SMD-t egy ferde csőrű anatómiai csipesszel könnyedén feltudod forrasztani a helyére.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2014
(#) oldi hozzászólása Szept 6, 2014 /
 
Üdv az uraknak.

Budapesten,vagy környékén keresek valakit aki tudna segiteni gép épitésben.Azaz csak az elektronikájánál vagyok elakadva a többit megoldom.
Big project: a jelet amit a gép hang formájában bocsátana ki vibrációra invitálni egy pl régi mobil vibramotoron keresztül,a nyélbe,markolatba épitve pl.
A találást csak ez jelezné,nincs képernyő,egyetlenegy előre beállitott pogram,egy ki-be gomb.
A többi részletet megbeszéljük,a szavakon ne lovagoljunk kérem.
Előre is köszi!
(#) Ge Lee válasza oldi hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
A gép már adott, vagy azt is építeni kell? A hang végfok jelét egy tranyóval vagy fettel rákapcsolod a motorra, a hangszórót meg lekötöd. Ennyi.
(#) oldi válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Köszönöm válaszod!

A gép még nincs,de épithető is akár.Van pár olcsó ami a célnak megfelelne 20-30 körül kérdés hogy jobb vagy olcsóbb vagy egyszerűbb stb..Igazából a házat,nyelet,barkács dolgot stb megoldom ha kell.
Mindenképpen apró tárgyra,kb-15-20cm-es fejjel szeretném.
Az elektronikához nem értek tehát olyan dolog mint tranyó az még megvan,de a fet az már idegen szó.No ilyen láma vok hozzá

Ehhez keresek segitséget aki a'forrasztást'megoldja,beállit egyetlen vasra meg sem mukkanó programot és 5 gombja sem kell,hogy legyen csak egy ki-be.
(#) deexteer válasza Bu13 hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Végül is megcsináltam smd-re és meghagytam a sima furatokat is, ilyen lett.

meg.lay6
    
(#) Ge Lee válasza oldi hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Mi a cél? A 20-30 az olcsó, de nem jó (mi számít jónak?), 30-ból akkor jó ha az ember maga építi, gyáriban az legalább 70-80.
(#) Bu13 válasza deexteer hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Örülök neki, mert így a vonalakat is raszteron lehet vezetni. Most ezt a rajzot nem tudom kinyitni, ha tudod küldd el jpg be. Az ilyen kis panelt mindig dupla méretbe nyomtasd ki,
mert úgy könnyebb eligazodni rajta.
(#) deexteer hozzászólása Szept 6, 2014 /
 
Két hibát találtam már rajta, túl közel van egymáshoz a forrszem, holnap még átnézem az egészet és kijavítom.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2014
(#) nagym6 válasza deexteer hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Én ic. lábaknál, meg hasonló közelségű -1 raszter- helyeken a téglalap ívelt sarokkal alakú forrszemet használok. Máris nincsenek olyan közel.
(#) deexteer hozzászólása Szept 7, 2014 /
 
Köszi, ez eszembe sem jutott, átszerkesztettem, így már mindegyik ívelt lett.
(#) Bu13 válasza deexteer hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
A 2mm SMD forrszemének 2.54 mm kell lenni, most a felén van, (nagym6 is erre célzott). A fólia kondik lábaitól töröld ki az SMD forrszemeket, mert kerámia esetén az a meglepetés fog érni, hogy este jó, reggel pedig cicereg, mert reggelre nagyobb lesz az erősítés. A kerámia SMD igaz hogy 10%-os de a melegre erősen csökken a kapacitása.
Már az ár is árulkodó, hogy a kerámia 3x négyszer olcsóbb mint a fólia.
Most várom a szokásos kritikát!
(#) frabb válasza deexteer hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Nem értem ennek a "hibrid" áramkörnek a logikai miértjét. Egy hagyományos alkatrészekből felépített panel olyan, amilyen. Szép hosszú vezetékek, szép nagy alkatrészek hosszú alkatrészlábak. Minden sugároz és veszi a környezet (áramköri és távolabbi) zajokat.

Tiszta SMD konstrukcióban a fenti áramkör kb két gyufásdoboznyi területen elfér. A hátoldalán természetesen telifölddel. Ha kell, akár minden IC tápja milliméterekre a táp lábtól hidegíthető. Ennek értelmét látnám. De most csak a bőség zavara van. Olyan alkatrészt építesz be, ami éppen a kezedbe akad. Minden elfér a szép hosszú (és még külön meghosszabbított) vezetékek valamelyik részén.

Persze lehet, hogy ez a negatív véleményem abból fakad, hogy nem szeretem az univerzális dolgokat. Ami mindenhová jó - az sehová sem tökéletes...

Egyébként pedig bocs' az off-ért
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Kár lenne erre bármilyen kritikát írni. Az a helyzet, hogy az IGSL-em pont úgy működik este is mint reggel, vagy akár éjszaka. A fólia ugyanúgy 5-10%-ot szór egyébként, épp ezért én mindig válogatom ezt is, meg azt is. Akkora hőmérséklet különbség nincs a dobozban, hogy arra annyit elmásszon az X7R, mert ugye nem hajszárítóval a kezében lenget az ember.
De tegyél be ide egy erősítőt a szimulátorból, amiben megváltoztatod néhány %-al a kondi értékét, hogy mennyit változik az erősítés. Megmondom. Semennyit. Eleve sávhatárolt, ami változik az a sávszélesség, ami meg nyugodtan változhat ha megnézed az átvitelét (a DC szint változását erősíti).
Egyetlen helyen okozhat gondot a kondi, mégpedig az oszcillátorban. Azt meg eleve érdemes olyanra készíteni ahol a fej nem frekvenciameghatározó elem, mert ilyenkor bizony a föld közelsége is elhúzza a frekit, ezt nemrég néztem meg. És kvarc vezéreltre, akkor biztos hogy nincs gond a kondi miatt. Ha megnézel egy egyszerű Silver Star-t abban is kvarcos az oszci, pedig az a komoly gépektől még elég messze van.
Következő: »»   170 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem