Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális árammérő
 
Témaindító: POWERIVÁN, idő: Aug 28, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 5
(#) proli007 válasza neoone hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Ezt kb. sejtettem, csak amivel méred az is a 3,3V-ról táplálod? És az árammal arányos feszültség is a GND-hez képest kell? Mert ez is kérdés. Valamint az is, hogy a shunt ellenállásnak kötelező-e a pozitív ágban lenni. (különbség annyi, hogy a galvánnál a negatív pont ekkor nincs közvetlen a GND-n
(#) neoone válasza proli007 hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Nem, az ATX 5V-os részéről menne a pic-es mérő. Az elképzelés az, hogy reléken keresztül kapcsolnám a 12V-ot és a 3.3V-ot a pic adc bemenetére. Mindig csak az egyik feszültség valamint a hozzá tartozó áram lenne mérve. A shunt ellenállás mindegy, hogy melyik ágban lenne.
(#) proli007 válasza neoone hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Ha lehet a Shunt a negatív oldalon, akkor maximum csak erősíteni kell a Shunt ellenálláson eső feszültséget. Az ellenálláson eső feszültség értékétől, és a pontossági igénytől függően kell IC-t választani. De mennyi a megengedhető feszültségesés a Shunt ellenálláson a 10A mellett?
És miért kell a 12 és 3,3V-ot relével kapcsolni a PIC-re? Van annak több ADC bemenete is. Nem a 3,3V/12V galvanizáló feszültséget szeretnéd relével kapcsolni?
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2014
(#) neoone válasza proli007 hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
A megengedett feszültség a shunt ellenálláson 3.3V, 10A maximummal. Azért kapcsolnám a 3.3V és a 12V-ot relével, mert a 12V-ot másra használnám és egyszerre csak mindig az egyik feszültség lenne használatban, továbbá mert már elfogytak a pic ki és bemenetei.
(#) proli007 válasza neoone hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
Nem egészen értem.. Ha 3,3V a megengedhető feszültség a Shunt ellenálláson, akkor mi jut a terhelésre, ha a táp 3,3V? Semmi! De ha így lenne, akkor csak egy 0,33ohm/50W-os ellenállás kell, és a feszültséget lehet rajta mérni közvetlen a PIC-el..
Egyébkén számomra az egész elgondolás avaros. Állandó 3,3V feszültséggel fogsz galvanizálni és a PIC-el mérnéd (regisztrálnád) az áramot? Mert akkor minek méred a feszültséget, ha az állandó 3,3V? Vagy mi a cél, ha nem titok?
(#) neoone válasza proli007 hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
A cél az amit írtam, a feszültség és áram mérése és kiiratása az lcd-re csak azért mert én így szeretném.
Köszi a segítséged!
(#) proli007 válasza neoone hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Ezt értem, csak nem adtál választ a kérdéseimre. Így válaszolni sincs módom..
(#) ktamas66 válasza neoone hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Galvanizálásnál az áramot szokták szabályozni. Mivel nálad a feszültség állandó, gondolom tervezel valamilyen áramszabályozást. Esetleg onnan lehet valami áramarányos jelet levenni.
A relés kapcsolgatást gondold meg, mert már 3 mérés/s-nál is csúnya hangja lehet. Talán inkább analóg kapcsolókat kellene használni. (Vagy másik PIC-et választani, lehet az a legolcsóbb .)
(#) neoone válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Igen, a feszültség állandó a galvanizálás során és igen az áramot fogom szabályozni egy ellenállás hálózattal. A 12V és a 3.3V közötti váltó relé a működés során csak 1x kapcsol be. ( Az értékek kiiratása az lcd-re csak azért mert nekem így tetszik ). De, ha gondoljátok felteszem ide a flowcod-ban készült progit, talán így jobban érthető.

feszmero.fcf
    
(#) proli007 válasza neoone hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Hello! "nekem így tetszik.." Megértettük elsőre is.. Lerajzoltam, hátha ezzel előrébb vagy. Mivel a Shunt ellenálláson (ami most a GND oldalon van) feszültség esik, így annak értékét le kell vonnod a mért feszültség értékéből. (10A esetén , ez 0,5V. A PIC erről 5V-ot lát, tehát az árammal arányos feszültség tizedét kell levonni.)
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2014
(#) neoone válasza proli007 hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Köszönöm a rajzot és a magyarázatot.
(#) balog hozzászólása Ápr 6, 2016 /
 
Üdv!
Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy párnapja vettem egy ilyen müszert:http://m.ebay.com/itm/DC-100V-10A-Voltmeter-Ammeter-Blue-Red-LED-Amp-Dual-Digital-Volt-Meter-DG-/172045985427?nav=SEARCH
és nem tudom hogy a három vezeték közül a kéket hova kell bekötni ha csak a piros és fekete van bekötve a feszültséget méri de az áramnál mindig nullát ír ki.
(#) Johnycorp válasza balog hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /
 
Üdv.

Kérdezd meg az eladótól.
Ez az eBay átka. Mindenki árul mindent, de csak másolják egymástól a termékleírást.

A bekötés attól függ, hogy a mérő tápellátását mely módon oldod meg.
Az alábbi linken lévő termék képei között ott vannak a bekötések is:

Bővebben: Link

Remélem ez segít.
(#) vargaf válasza Johnycorp hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /
 
Az Ő műszere csak 10 A méréshatárú, a sönt be van építve, erre figyelnie kell.
(#) sargarigo hozzászólása Nov 17, 2017 /
 
Üdv!

Egy ilyen műszerem van (yb27va névre hallgat), és én is az amperméréssel küzdök. A leírás szerint ezt a söntöt kéri.
Nekem bőven elég lenne a 10A, a labortáp amibe szánom úgyis csak 3A-ig megy. A táp saját sönt ellenállásával (0.27ohm) próbáltam eddig, azzal sikerült eljutnom addig hogy ahogy változik az áram, úgy változik a kijelzett érték is, de sajnos nem lehet a műszert bekalibrálni, mert túl nagy az eltérés (közben számolgattam, és a 100A @ 75mV-ból az jön le hogy 0.00075ohm az ellenállása, tehát nem csoda ha a 0.27 ohm-on kiakad). A kérdésem, hogy használt-e már valaki ilyet? Meg lehet valahogy úszni azt a több mint kétezres sönt ellenállást? Pláne hogy nekem csak 10A kellene. A leírás szerint elvileg tudnia kellene belső 10A-es mérést, de ezt nem sikerült összehoznom.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2017
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Közben agyaltam tovább. Arra gondoltam, hogy a táp gyári söntjén ha megmérem teljes rövidzár esetén a feszültséget, és egy multiméterrel az átfolyó áramot, akkor egy feszültség osztóval a kívánt értékre tudom belőni az értékét. Mennyire zavarná össze az eredeti tápot ha tennék a söntjére egy mondjuk 100k-s potit? Gondolom észre sem venné ugye? Tehát probléma megoldva? Vélemény?
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Megmértem rövidzárban a tápot. 3.56A-t ad le, eközben 1.65V mérhető a söntön. Mivel a műszer 100A-hez kér 75mV-ot, így a 3.56A-hez át kell helyezni a tizedespontot, tehát 35.6A-t akarunk kijeleztetni, ez 75mV/(100/35.6)=26.7mV-ot kell neki adnom, ez lesz a poti alsó ellenállásának a feszültsége. Ha ki akarom váltani a potit fix ellenállásra, akkor mivel a potin 1.65A/100k=16.5uA áram folyik keresztül az alsó ellenállására 26.7mV/16.5uA=1.618kOhm-ot kapok. Ez mondjuk 1.5kOhm a szabványos sorból, és a felső tagnak 98.5kOhm. Szerintem inkább beteszek neki egy trimmert..
(#) Alkotó hozzászólása Júl 30, 2020 /
 
Adott egy látszólag pontosan ilyen mérőegység. Feszültséget mér, és azt jól is teszi.
Arra keresek megoldást, hogy áramot tudjak mérni vele. kb. 0-50 A nagyságrendben, és 12V-os autós környezetben. Nincs nagy mérési pontosságra való törekvés, tájékoztató adatra van szükség, de azt folyamatosan látni kellene.
Ha egyáltalán megoldható a feladat, akkor:
Egyszer meg kellene oldanom a méréstől független táplálását.
Másodszor minden osztót le kellene varázsolnom a bemenetről, hogy a lehető legérzékenyebb legyen.
Ehhez keresem az egység kapcsolását, illetve minden ötlet jól jöhet ami előrébb vinne a megoldáshoz.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Egy Hall elemes árammérő, pl.: Honeywell CSLA2CD, egy nagyobb felbontású ADC, mikrovezérlő, kijelző.

Ragaszkodsz a meglévő műszerhez? Ha igen, akkor egy-két műveleti erősítő elég lehet, csak az elején kell kalibrálni valamilyen jól működő DC árammérőhöz.

Távolkeleti boltokban van olcsóbb, Hall szenzoros árammérő modul, pl. HCS-LSP, WCS1700. Esetleg egy komplett műszer: Bővebben: Link.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Köszönöm.
Sejtettem, hogy itt a söntölgetés nem ideális megoldás. Az nem egészen világos milyen információt remél a barátom az akkumulátorból folyó áram ismeretétől, de a töltés körül van valamilyen bizonytalanság, és ezt szeretné ilyen módon nyomon követni.
A linkelt Hall szenzort meg is rendeltem.
A fotók alapján a szenzor vezetéke kb. 20-30 cm. Van ellenjavaslat ezt megtoldani úgy, hogy kb. 100 cm messzire kerülhessen a kijelző az érzékelőtől?
Másik kérdés, hogy egy ilyen egység képes a polaritás érzékelésére? Látható, hogy töltés vagy fogyasztás történik?
(#) szalamandra válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Idézet:
„A fotók alapján a szenzor vezetéke kb. 20-30 cm. Van ellenjavaslat ezt megtoldani úgy, hogy kb. 100 cm messzire kerülhessen a kijelző az érzékelőtől?”

Lehet rossz képet nézek, de ez egy panelbe forrasztható alkatrész.
Elég kis jelszintet ad ki (kb. 50 mV / A), kérdés, hogy esetedben mi lenne a kijelző vagy feldolgozó egység. Autóban elég sok zavar előfordulhat, amit hosszú kábelezéssel összeszedhetsz és befolyásolhatja a mért jelet. Szerintem javasolt ilyen hosszra az árnyékolt kábel, vagy pedig pár alkatrészes jelerősítő közvetlen a szenzornál, majd a magasabb jelszint továbbítása a kijelző felé.
Idézet:
„Másik kérdés, hogy egy ilyen egység képes a polaritás érzékelésére? Látható, hogy töltés vagy fogyasztás történik?”

Szerintem nem képes erre. Logikai alapon, nem dupla tápról működik, tehát nem tudja semmilyen módon jelezni az áram folyási irányát, dedikált bekötési áramirányt sem látni a tokozásán.
(#) Alkotó válasza szalamandra hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Elbizonytalanít a válaszod. Mintha nem ugyanarról beszélnénk.
Mellékeltem a tárgyalt eszköz képét.
Néhány adatot is idemásolok, ami szerintem éppen azt sugallja, hogy látja az áramirányt hiszen +-100A-t említ.
Idézet:
„Measurement Range: + -100A
Accuracy: + - 1%
Resolution: 0.3A
Working current: 7-15mA
Power supply: DC 5-120V”
(#) ferci válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 31, 2020 / 1
 
Szia!
Ha szerencséd van, akkor mutatja az áramirányt.
Abból indulok ki, hogy pl. az SS495 adatlapja szerint, 5 volt tápnál 0 gauss esetén 2.5 volt a kimenő feszültsége és ettől +/- 2 volttal tud mozogni lineárisan.
Tesztelj le egyet, ha van a készleteden.
(#) Elektro.on válasza szalamandra hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Szia!
Ferritgyűrű és valami ilyen van benne. OH49E
Alul részlet az adatlapból.

OH49E.jpg
    
(#) proba válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Ha autóban akarja hibakeresésre használni, egy DC lakatfogó nem jó? Lehet a készített műszer olcsóbb lesz, de mindennapi használatra az utóbbi használhatóbbnak tűnik. ( persze ha töltésjelzőnek kell tartósan beépítve, akkor nem szóltam, azt a hall elemesek tudtommal tudják.)
(#) szalamandra válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Rossz képet néztem ezek szerint.
(A ± 100 A-t tudom úgy is értelmezni, hogy mindegy neki a mért áramiràny (bekötés szempontjából.)
Viszont szerintem "valami" még kelleni fog, ha "értelmes" kijelzett értéket szeretnél, abban az esetben, ha 2.5 V a "nullapont".

Létezik komplett műszer 100 V / 100 A méréstartomànnyal, szerintem olcsóbb és egyszerűbb lenne.

Bővebben: Link

Persze, ha már a gomb megvan, lehet úgy is kabát.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2020
(#) Inhouse válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Nem tudom, hogy hova akarja kötni, az biztos, hogy az akku fő ágába nem lesz jó. Ott ennél több áram is folyhat.
Az áramirány csak az indításnál lesz értelmezhető. Utána, ha beindult az autó és dolgozik a generátor, csak egy irány lesz...a fogyasztott és a termelt áram eredője lesz látható, ennek meg illik pluszosnak lennie.
(#) Elektro.on válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Idézet:
„de a töltés körül van valamilyen bizonytalanság, és ezt szeretné ilyen módon nyomon követni.”
(#) Alkotó válasza szalamandra hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Éppen a söntöt szeretnénk kikerülni, ezért mozdultunk el a Hal szenzor irányába.
(#) Alkotó válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Én sem tudom mit és hová akar kötni, és mint említettem több bizonytalanságot is érzek a projekt kapcsán.
Én olyasmire gondolok, hogyha az áramirány értelmezhető, akkor ha a kijelzett érték pozitív, akkor a töltés nagyobb mint a fogyasztás, és ha negatív akkor fordítva.
Szerintem már ez is jelentős diagnosztikai tény lehetne.
De már megrendeltem, gondolom kb. 1 hónap alatt ide is ér, így majd lesz lehetőségünk kipróbálni. Ha értelmezhető eredményt mutat, elmondom nektek is.
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem