Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli csengő más célra
 
Témaindító: mspike, idő: Szept 11, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 14
(#) Inhouse válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Ja, én meg félreértettem, amit írtál, viszont akkor meg lehet még egy megoldás, még ha nem is annyira elektronikai!
A betonoszlopon a luk már adott, kell egy az a lukon átdugott lehetőleg elektromos szempontból semleges anyag, egy rúd (a fa nem biztos, hogy jó, a víztől bedagad). Az oszlop belső oldalára pofával az oszlop felé az adó, a rúd mechanikusan nyomja az eredeti gombot. Nem tudják leverni, lelopni, de nincs elhangolódás sem.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Idézet:
„kell egy az a lukon átdugott lehetőleg elektromos szempontból semleges anyag”


Kell egy az adott lukon átdugható, elektromos szempontból semleges anyag.
(#) six válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 11, 2014 /
 
Idézet:
„Sajnos nehéz megmondani melyikkel lesz jó. Talán egy Somogyis már volt így kivezetve nálam”

Ön nyert! Somogyi Home DB108, kapcsolóra árnyékolt kábel kb. 15 cm hosszan, rákötöttem egy sima csengőkapcsolóra, beszereltem a beton oszlopba (elláttam mindenféle víz elleni védelemmel), és vas kapun keresztül + 2x48 cm-es téglafalon keresztül is simán megszólal. Somogyi az abszolút nyerő, kicsit beárnyékolja a dolgot, hogy a vevő 2xAA elemmel megy.

Üdv, six
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Aug 15, 2014 /
 
Tiszteletem az ittenieknek! (Már ha van még itt valaki ebben a témában)
Egy kicsit eltér a kérdésem a témától, de nem nyitok neki témát. Nekem pontosan hogy csengeteésre kéne a csengőm, nem másra. Történt egyszer, hogy a szomszédban lévő csengő gombját (illetve adóját) lelopták, így a csengő hozzám került a 'Jó lesz ez még valamire' címszóval. Eljött az idő, hogy kellene. Szóval, szeretném átalakítani vezetékesre, kb 2-3m vezetéke lenne, de ha gond, még egy relé közbeiktatása sem gond, annál inkább, az életre keltése gond. Ha kap tápot elemről, akkor ha forgatom a kezemben, attól is megszólal, de ha a tekercs forrpontjához érek, van, hogy megszólal, szóval, elég bizonytalan. Készítettem két képet, hátha valaki tudja, mit mivel kell kötni, hogy csak akkor szólaljon meg, amikor kell. A képen lévő dip tokos ic-ben egy marék inverter van, a plecsni ic pedig vagy a dallam, vagy a vevő. Bármi segítséget köszönök.
(#) proba válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 15, 2014 /
 
Azt a plecsnit szedd ki, neked mint csengő csak az kell.Esetleg még a hangszóró ahova megy az a tranzisztor. Életre keltése legegyszerűbben , amíg működik, megkeresed melyik lábán változik, és milyen irányba a jel, mikor a távirányítójával indítod, csak ezt kell levágni, és helyettesíteni.Az a vezeték valószínűleg az ic-ből jön, max egy dióda vagy ellenállás van közte.
(#) mikrokapcsolo válasza proba hozzászólására (») Aug 15, 2014 /
 
Ezzel csak az a baj, hogy
Idézet:
„...csengő gombját (illetve adóját) lelopták, így a csengő hozzám került...”
.
Vagyis a plecsni a csengő, és a meghajtó is egyben? Tehát tápot és jelet kapva muzsikál? Van az oldalán egy gomb, ha azt nyomom meg, azzal lehet választani idegesítőbbnél idegesítőbb hangot, az is erre van kötve, azzal mi legyen?
(#) proba válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 15, 2014 /
 
Pontos plecsni felderítés. A zenét az adja. A kap két tápot (+-) kap egy indítást, ez megy valahol az pók-ic-re ha van dallam választás akkor ennek van egy csomó pontja amit általában testre kötnek a kiválasztáshoz, valamint van egy kimenete, ami egy ellenálláson keresztül egy tranzisztort hajt. Erre megy a hangszóró. Ez vagy a plecsnin van vagy az alaplapon.
(#) mikrokapcsolo válasza proba hozzászólására (») Aug 15, 2014 /
 
A lapján semmi nincs írva, csak hogy TQ33M, de a google csak kínai oldalakat ad, meg fura képeket. Jobban megnézve, a plecsnit közvetlen hajtja a hangszórót, megvan a tápbemenete is, és elvileg megvan az indítójel lába is, csak tudnám, mennyi fesz kell neki.
(#) proba válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 15, 2014 /
 
Elem bele-bekapcsol-mér és már tudod is.
(#) mikrokapcsolo válasza proba hozzászólására (») Aug 15, 2014 /
 
Megfejtettem mindent, leírom, hátha másnak is kell!
Plecsi felém néz, lábak balról jobbra: Csengetés, NC, NC, GND, +4,5V, hangszóró, hangszóró, NC, Dallam váltás.
Köszönöm a segítséget!
Egyébként, egy 16 ohm os hangszóró van benne, ha sorba kötök egy pár ohmos ellenállást, halkabb lesz?
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2014
(#) proli007 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 15, 2014 /
 
Hello! Igen halkabb..
(#) asm hozzászólása Okt 11, 2014 /
 
Hali!

Nekem lenne most egy vezeték nélküli csengő kapcsán egy nem tudom, mennyire bonyolult kérdésem/kérésem, remélem szakavatottaknak annyira nem az.

Én lényegében a vezeték nélküli csengőt egy vezeték nélküli kapcsolóvá szeretném átalakítani. Ezt az alábbi funkciók valamelyikeként szeretném kinyerni a készülékből:

1.) a.) Ha egyszer megnyomom, majd elengedem a gombját (amolyan "rugós" kapcsolója van, ami elengedés után "visszapattan", akkor tudjon zárni egy hozzá kötött áramkörben valahol egy vezetéket/2 érintkezési pont párját, és egészen addig tartsa zárva a külső áramkört, amíg ismételten meg nem nyomom a gombot.
1.) b.) Ha egyszer megnyomom, és egyazon mód nyomva is tartom a gombot, akkor egészen addig zárjon két vezetéket, amíg el nem engedem a gombot.
2.) a.) Ha egyszer megnyomom, majd elengedem a gombját, akkor a saját 3 Volt-os tápellátását engedje ki két ráforrasztott pozitív/negatív kimenetekre, és egészen addig ne "térítse" el az áram irányát a saját áramkörében, amíg ismételten meg nem nyomom a gombot.
2.) b.) Ha egyszer megnyomom, és egyazon mód nyomva is tartom a gombot, akkor egészen addig, és csak addig jelenjen meg a 3 Voltos feszültség az áramkör két pontján, amíg el nem engedem a gombot.

Bocsánat, ha egy kicsit "dedósan" fogalmaztam meg ezeket, máshogy nagyon nem tudom.

A fent vázolt 4 gyakorlati megvalósulások bármelyike elfogadható lenne számomra.

A szóban forgó készülék eddig lényegében érintetlen példánya egy DB-108-as típusú vezeték nélküli csengő (chipphez nem lehet hozzáférni, mert valamilyen fekete olvasztott műanyaggal le van fedve (mint ahogy pl. zsebszámológépeknél szokták)), Pécsett most csak ezt tudtam beszerezni aránylag elfogadható áron (bár ez se volt túl olcsó).

Kérem, aki tudja, írja meg, hogy milyen plusz alkatrészeket és úgy kb. hova kéne beforrasztanom pluszban az áramkörre (minél kevesebb, annál jobb lenne, legfőképpen hogy plusz induktivitás beiktatása nélkül menjen a dolog, mert induktivitást nem tudok itt Pécsett beszerezni), és/vagy hova kéne bekötni a vezetékeket.

Előre is köszönöm!
(#) Medve válasza asm hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
Hello, a plecsnis chip generálja a csengőhangot, avagy az egy másik egység feladata? Amúgy mérni kellene, hogy a chip (avagy a panel) mely lábán (pontján) , s hogyan változik a feszültség a gomb lenyomásakor.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
(#) asm válasza Medve hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
Idézet:
„a plecsnis chip generálja a csengőhangot, avagy az egy másik egység feladata”


Na ez az, hogy ebben nincs tapasztalatom, megfelelő szaktudásom, hogy ezt megmondjam, de vagy egy kósza feltételezésem, hogy a chipnek a jelfogadásban is szerepe van, mert rajta kívül csak smd ellenállások kavalkádját látom, illetve a másik oldalon egyetlen tekercs árválkodik egymagában. Az a helyzet, nem tudom hogyan valósítanak meg annyi mindent ilyen piciben. Ezért is kerestem a lehető legegyszerűbb vezeték nélküli csengőt, de itt Pécsett csak két típus érhető el, ez volt az olcsóbb és egyszerűbb is, de még ez is tele van nyomva csomó olyan funkcióval, ami csak bonyolítja a helyzetet.

Idézet:
„Amúgy mérni kellene, hogy a chip (avagy a panel) mely lábán (pontján) , s hogyan változik a feszültség a gomb lenyomásakor”


És ez a másik baj a dologgal, hogy pont a chiphez nem tudok hozzáférni, mert ennek az áramköri lapkának itt lényegében egyetlen oldalán vannak fejető sávok, a másik oldalát vagy letakarták, vagy eredendően ilyen. (ott tényleg semmi más nincs, csak az az egy tekercs, még vezetősávok sem)
A chipre meg jól ráöntötték ezt az olvasztott fekete műanyagot vagy mit, amit meg én fogalmam sincs, hogy hogy és mivel tudnék lekaparni.

(#) pucuka válasza asm hozzászólására (») Okt 11, 2014 / 1
 
Ott a tekercs másik oldalán keresgélj, ott kell lenni tranzisztornak is. Az, egy egyszerű vevőáramkör, csak ott egy nagyon kis jelszint van.
Sajnos sokat kezdeni nem lehet vele, ha lekaparod, tönkre is megy. Szinte az egyetlen lehetőség, hogy a hangszóró jelét egyenirányítva használod fel kapcsolóvezérlésként.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
(#) asm válasza pucuka hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
Ok, hát ez egy felől sajnálatos hír, hogy nincs egyszerű módja a dolognak.

Egy led van a hangszóró mellett, de ezzel meg két gond van : az egyik, hogy alap helyzetben is a LED kap egy kis feszültséget (készenléti módban enyhén világít), szóval nem egyértelműen 0-3 V-osak a jelszintek.

A másik, és bonyolultabb viszont, hogy akkor milyen tranzisztoros kapcsolással tudnám azt megcsinálni, hogy az egész mondjuk minden páratlan számú jelzésre nyisson, és minden párosra zárjon?
(#) pucuka válasza asm hozzászólására (») Okt 11, 2014 / 1
 
Ha megoldottad a hangszóró jelének logikai szintre konvertálását, (egyenirányítás - integrálás - komparátor) utána olyan logikai áramkört készíthetsz, amilyet csak akarsz, bistabil áramkörökből, logikai kapukból. CMOS áramkörök kíválóan alkalmasak a feladatra.
(#) proba válasza asm hozzászólására (») Okt 11, 2014 / 1
 
Azzal lehetne próbálkozni, a leddel párhuzamos tranzisztorvezérlés, amit egy/kettő diódával kiegészítve al lehetne tüntetni a kis fényerőt. Ami már tranzisztorokkal nehezebben kivitelezhető, (sőt nem is szokás már) a jel felezése ( egy jel be egy ki) Erre leginkább már egy osztó IC-t kellene használni. Ezzel a fő probléma, hogyha a csengőből nem egy határozott jelet kapsz (hangfrekvenciával szaggatott) ,azt még átlagolni szintjét illeszteni kell.
(#) asm válasza proba hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
Osztó IC beszerzésére sajnálatos módon itt Pécsett nincs igazán lehetőség...
Legföljebb 555-ös IC-t, ha még találnék a szaküzletekben, de az se tuti.

Biztos, hogy nem lehet az osztót tranzisztorokból megcsinálni? Nincs erre valahol kapcsolás?
Tranzisztorból és ellenállásokból van vagy 60-70 db nekem, az se baj, ha nagy méreteket öltene a dolog.
(#) pucuka válasza asm hozzászólására (») Okt 11, 2014 / 1
 
De lehet tranzisztorral is, csak babrás. Ahol 555 van, ott CMOS áramkörök is vannak.
(#) proba válasza asm hozzászólására (») Okt 11, 2014 / 1
 
Azért azt nem hiszem hogy beszerezhetetlen, szinte bármilyen számláló d flipflop... valamilyen CMOS IC mindenütt kapható.
(#) asm válasza proba hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
D-FlipFlop-ról nem is tudom, hogy hogyan lehetne osztásra használni. Én erre eddig csak a JK típusú flip-floppokat ismertem >"elméleti"< szinten.

Amúgy értem, hogy babrás tranzisztorosan megoldani, de legalább képként nem tudnátok arra az esetre egy kapcsolási rajzot linkelni, hogyha tényleg nincs más lehetőség, akkor legyen ez?
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
(#) proba válasza asm hozzászólására (») Okt 11, 2014 / 1
 
(#) pucuka válasza asm hozzászólására (») Okt 11, 2014 / 1
 
Ha a Q negált kimenetét visszakötöd a D bemenetre, A CLK bemeneti impulzusokat felezi.
(#) asm válasza pucuka hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
Háááát.... ok, köszönöm szépen, hogy legalább ebben informáltatok, de.... Itt Pécsett még lehet, hogy ilyen alap IC-jük se lesz.... (ha már induktivitásuk, se szigetelt vezetékük sincs).... mármint annak a két szaküzletnek, amit itt találtam a városban.
(#) pucuka válasza asm hozzászólására (») Okt 11, 2014 / 2
 
Akkor azok milyen szakot árulnak? De ma már van internet is.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
(#) asm válasza pucuka hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
Hehe, jó kérdés...
Mindenesetre legalább tranzisztoruk és diódájuk van. Meg vezetékeik. Multimétert is kaptam itt, legalább az már van az alap dolgokhoz. Csak éppen tekercsek, lakkozott vezeték és IC-k nincsenek, ami "kissé" szűkíti az itteni lehetőségeket.
(#) proba válasza asm hozzászólására (») Okt 12, 2014 / 1
 
Esetleg belőlük kinézném, legalább rendelésre.
(#) asm válasza proba hozzászólására (») Okt 12, 2014 /
 
Nono... náluk már jártam vagy 6×. Egész rendesek, segítőkészek, van, aki egész hozzáértőnek is tűnik, csak egyszerűen nincsenek náluk efféle praktikus dolgok. Induktivitásra pl. annyit mondtak, hogy nincs és nem is lesz náluk, és tekercselhető vezetéket se keressek..... dehát mégis mi kell a valamire való kapcsolások többségéhez (is), ha nem tekercs?
vezeték nélküli adó-vevőre is azt mondták, hogy ilyesmit ne is keressek náluk.... igaz, aztán a vezeték nélküli csengőt pont náluk vettem.

(...)
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2014
(#) pucuka válasza asm hozzászólására (») Okt 12, 2014 / 1
 
A tekercselő huzal nem elektronikai termék, hanem villamossági. Elég kevesen foglalkoznak vele, lehet, hogy csak interneten tudnál hozzájutni. (múltkor mintha láttam volna az apróban is)
De ha összegyűjtesz néhány szükséges alkatrészt, akkor akár megrendelheted a HEStoréból is. (ha az ember belejön, hamar elszalad a keze)
Következő: »»   10 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem