Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli csengő más célra
 
Témaindító: mspike, idő: Szept 11, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 14
(#) asm hozzászólása Okt 13, 2014 /
 
Közben a legjobb két pont között, amit a kimenetnek találtam, úgy nagy átlagban készenlétben -0,5 Voltot, csengetéskor (ha megnyomom a gombot), pár másodpercig +4,5 Voltot ad le. De ez egyáltalán nem stabil, 1-2 perc alatt már képes elmászni pár tized Voltal oda-vissza. Van, hogy készenlétben pl. -0,2 Volt, vagy volt, hogy -0,15, kapcsoláskor meg +4,3 / +4,2 Volt jön ki csak.

Ez esetben az lenne a kérdésem, hogy tudja-e valaki, hogy ezekhez a kissé instabil és szűkebb feszültségkülönbségekhez milyen (típusú) D-flip-flop chippek lennének alkalmasak; amik 4 volt feszültségkülönbség esetén is tudnak váltani, és a negatív feszültség (low állapotban) sem zavarja a dolgot?
(#) Medve válasza asm hozzászólására (») Okt 13, 2014 / 1
 
Jól értem? A testhez képest negatív a feszültség készenlétben, és csengetéskor pozitív? De ha igen az sem nagy baj, ez a jel kényelmesen meghajt logikai áramkört, 5V tápfesz esetén. Talán egy kevésbé kényes illesztés megoldja azt a kis negatív feszt, ha az tényleg ott van
(#) asm válasza Medve hozzászólására (») Okt 13, 2014 /
 
Idézet:
„Jól értem? A testhez képest negatív a feszültség készenlétben, és csengetéskor pozitív?”


Igen, legalábbis a multiméterrel ezt mértem. Valamilyen földeléssel talán le lehetne a negatív készenléti feszültséget nullázni, mert amikor megfogom a pozitív pólusú drót végét, akkor 0 Voltot mér a multiméter. De ehhez gőzöm sincs, hogy hogy lehetne kivitelezni, mert a földelés fizikai megnyilvánulását egy áramkörben még nem láttam, hogy milyen (talán valami fémlap, egy nagyobb kiterjedésű vezető réteg egy áramkörben? ezt nem tudom). Egy nagy harapófogóval kipróbáltam, de annál meg pont, hogy a durván mínusz 1/2 volt feszültségből -5.0 Volt lett.

Idézet:
„Talán egy kevésbé kényes illesztés megoldja azt a kis negatív feszt, ha az tényleg ott van”


Gyakorlatilag mit értesz ez alatt?
(#) Medve válasza asm hozzászólására (») Okt 13, 2014 / 1
 
Akkor valami kóbor feszültség lesz az, én rátenném azt közvetlenül egy Schmitt-triggerre, aztán mehet a játék.
Kevésbé kényes illesztés alatt olyan áramkört értettem, ami nem megy tönkre a bemenetén lévő negatív feszültségtől, Nem törődik vele, viszont a pozitív tartományban, a TTL (avagy a CMOS) szabványok szerint szintváltást ad.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2014
(#) asm válasza Medve hozzászólására (») Okt 13, 2014 /
 
Idézet:
„Kevésbé kényes illesztés alatt olyan áramkört értettem, ami nem megy tönkre a bemenetén lévő negatív feszültségtől”


Ok, viszont konkrétan milyen áramkörről/áramkörökről lenne/lehet itt szó??

Bocs, csak én még kezdő vagyok a dologban, ezért nem tudom.
(#) Medve válasza asm hozzászólására (») Okt 13, 2014 / 1
 
Konkrétan én kipróbálnék egy 74LS14-et, aztán ennek a CMOS változatát, például, a 74HC14-et vagy ami a kezembe akad. Talán egy diódát tennék a kapu bemenete és a föld közé, hogy a negatív feszültséget ne engedje megjelenni.
(#) asm válasza Medve hozzászólására (») Okt 13, 2014 /
 
És egy ilyet hogyan kéne ebben az esetben bekötni?
Annyi itt a láb, én meg eddig ennek csak az elvi ábrájával találkoztam. Nem gondoltam, hogy egy inverternek ennyi lába van...
(#) Medve válasza asm hozzászólására (») Okt 13, 2014 /
 
Át kellene menni a kezdő kérdések rovatba
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2014
(#) asm válasza Medve hozzászólására (») Okt 13, 2014 /
 
Oké, bocs.
(#) vilamvili hozzászólása Okt 20, 2014 /
 
Üdv asm, nincs egy víllanyszerelő ismerősöd ? Én régi vagy rossz mágnes kapcsoló vagy kis trafókból szedek ki vezetéket. Kis mennyiségre gondolok, nagyobb mennyiség mint egy trafó azt csak egész csévét kapól, arról nem szednek le általában.
(#) asm válasza vilamvili hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Hi! Pont, hogy nekem van a világon a legkevesebb villanyszerelő ismerősöm.... arányaiban.

Ha lenne, nem szerencsétlenkednék annyit a témában.
(#) menyus hozzászólása Feb 8, 2015 /
 
Sziasztok!

Akit esetleg érdekel.... volt némi gondom egy ISM sávú (433,92MHz) rádiós csengővel, gyenge hatótávolság (20 méter..kb ) miatt. Egy tranzisztoros "C" osztályú végerősítővel sikerült megoldani a problémát, azóta nincs gondunk egymással. A hatótávolság kb a 20x os ra nőtt... 3 utcányira még működik.( Most az ISM sávon használt eszközök jogilag behatárolt lehetőségeibe és paramétereibe ne menjünk bele... Pont azért kényszerültem erre a megoldásra mert nálunk is néha folyamatosan(!) zavarva van ) Ha érdekel valakit, felrakom róla a konkrét infót meg a kapcs rajzot. Üdv
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2015
(#) Medve válasza menyus hozzászólására (») Feb 8, 2015 /
 
Én is kíváncsi vagyok!! Kell hozzá majd GDO?
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2015
(#) pucuka válasza menyus hozzászólására (») Feb 8, 2015 /
 
Akkor ne reklámozd.
(#) menyus válasza Medve hozzászólására (») Feb 8, 2015 /
 
Van spectrumom, én azon lőttem be. Háááát... nem mondom hogy nem szór felfelé, lévén hogy egy 24 GHz es végtranzisztor van a végfokban. Ilyen volt... De azt a 3 sec et kibírják a környéken amíg az adó sugároz. Itt van róla kép egyelőre aztán majd leskiccelem a rajzot, bár szerintem aki ismeri és látott már C osztályú RF fokozatokat az a képről is visszarajzolja...
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2015
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Feb 8, 2015 /
 
Itt a kapcsolási rajz is, célszerű spectrummal megnézni mi jön ki a végén és ennek függvényében szűrni a kimenetet. ( Bár én se tettem meg, nem vagyok rá büszke de ennyit már nem ért... )
(#) Medve válasza menyus hozzászólására (») Feb 8, 2015 /
 
Más nevében is megköszönhetem, Először azt hittem ventilátor az a kódkapcsoló, mondom ez aztán a teljesítmény!
(#) gerenk válasza menyus hozzászólására (») Feb 8, 2015 /
 
Szia!
Egy PI antenna illesztő Collins-"szűrő" ,ami jelentős csillapítást adna a nemkívánatos felharmonikusokra nem ártana a kimeneten.
(#) pucuka válasza gerenk hozzászólására (») Feb 8, 2015 /
 
És mondjuk illesztené is az antennát, ami további nyereséget hozna. Lehet, nem is kéne erősítő. Legalábbis csökkentené a veszteséget. De valamiért az erőből való megoldás szimpatikusabb. Mások meg le vannak . . .
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2015
(#) gerenk válasza pucuka hozzászólására (») Feb 8, 2015 /
 
Pedig milyen szép és sikerélményt adó tevékenység egy ilyen illesztő tagot megtervezni, elkészíteni és lehangolni. Ehhez viszont sokat kell tanulni, tanulni és tanulni !
(#) menyus válasza pucuka hozzászólására (») Feb 8, 2015 /
 
Teljesen igazatok van, pont ezért írtam hogy "nem vagyok rá büszke" hogy a kimeneti jelet nem szűrtem. De egyrészt nincs helyem, másrészt időm se nagyon... De most őszintén... az alatt a 1 - 3 sec alatt míg az adó működik és megterheli a felette lévő sávokat (csökkenő amplitudóval...) , kit zavar? Nem folyamatos üzemről van szó... Másrészt folyamatosan forgalmaznak itt sávon kívüli PMR rádiókkal (FSR sáv talán...? ) Ezeket nem tudom máshogy űberelni csak powerrel... A kapunyitó már GSM hívóval működik, de lehet berakok egy GSM kaputelefont is aztán elmehetnek a ...
(#) pucuka válasza menyus hozzászólására (») Feb 8, 2015 /
 
Nézd, nem is azzal a pár másodperccel van a gond, hallottunk már szép számmal beragadt kapucsengőről, garázsnyitóról. Nomeg ha "véletlenül" a szomszéd kapucsengője is megszólal, mert az aztán igen közel van.
A PMR jó 10 MHz -el feljebb van, ekkora szelektivitása még annak gyenguszka a kapucsengő vevőjének is van, hogy ne zavarjon. Azonban ez amatórsáv közepén van. De a zavar csak akkor lenne ténylegesen zavaró, ha a kapu előtt, vagy annak közelében használnák. Az biztos leültetné, még azt a nem túl érzékeny (pont ezért eléggé zavartűrő) kapucsengő vevőt. A zavarokat pedig a kapucsengőben használt ködoló/dekódoló áramkörök hatékonyan csökkentik.
Hogy kit zavar? biztos fog jelentkezni, akit zavarni fog, valószínűleg nálad a hivatalos képviselője. Nem kevés frekvencia használati díjat fizetnek, cserébe a zavarmentes frekvenciáért. De gondolom ezt is tudod.
(#) menyus válasza pucuka hozzászólására (») Feb 9, 2015 /
 
Természetesen tudom... DE! Sajnos itt nálunk LPD (és nem FSR mint az előbb tévesen írtam..) sávon karattyolnak 1- 2 - 5 W os kézi rádiókkal. Ez a sáv 1-69 csatornát tartalmaz és bele esik a 434 is, így az ISM sáv is. Az LPD sávon eleve nem lehetne 10 mW nál nagyobb adóteljesítményt használni és csak OOK / FSK és egyéb impulzus moduláció a megengedett, az is csak ciklikus jelleggel ha jól tudom. Így részemről jobb híján marad "az erősebb kutya elve". Nekem ezek a tagok problémát okoznak, én a problémámat megoldottam. Nem tudom hogy engedéllyel vagy anélkül használják ezt a sávot folyamatos fónikus forgalmazásra, mindenesetre a szomszédaimmal együtt várjuk őket nagy szeretettel ha jönnének reklamálni...
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
(#) menyus válasza pucuka hozzászólására (») Feb 9, 2015 /
 
Bár ezt a témát csak a kapcsolás egyszerűsége végett, és csak technikai érdekességként illetve segítő szándékkel dobtam fel, látom elé határozott ellenérzéseket vált ki főleg rádiós körökben. Tény hogy a kapcsolás maga "egyszerű" (nek látszik..) , de megfelelő műszerezettség nélkül ha sikerül is után építeni működőképesen, nem lehet ellenőrizni és megfelelően beállítani. A C osztályú végfok akár gerjedhet is, folyamatos zavart keltve.. Így avatatlan kezekben ez "felharmonikus fegyverként", üzemelhet főleg kimeneti szűrő nélkül... Így ha gondoljátok kérek rá moderációt és töröltetem, illetve nem sértődöm meg ha Ti töröltetitek. További szép napot.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
(#) pucuka válasza menyus hozzászólására (») Feb 9, 2015 /
 
Aki ért hozzá, annak nem érdekesség, meg nem is segítség. Aki nem ért hozzá, azt meg nem kell átsegíteni a túloldalra a piros lámpánál, mert csak kárt okoz.
Kántáljuk, hogy műszerezettség, szaktudás nélkül ne építsen adót, mert nem tudja mit csinál. Akinek van szaktudása, annak legalább sejtései vannak, és pont emiatt nincs nagyobb baj. De aki a 100 mW helyett épít egy 500 mW -osat, az előbb utóbb meg fogja építeni ugyanezzel a módszerrel a sokwattos adóvégfokát is, és az már nem játék.
Ezért mondtam, hogy örülj neki, de ne reklámozd. Ennyi. De neked viszketett a ceruzád.
(#) menyus válasza pucuka hozzászólására (») Feb 9, 2015 /
 
Rendben meggyőztél... Levetetem...
(#) menyus válasza pucuka hozzászólására (») Feb 9, 2015 /
 
Nyereséget inkább vevő oldalon tudunk realizálni, adó oldalon inkább a lesugárzási hatásfok (SWR 1 hez közeli állóhullámarány..stb) növelhető a jobban illesztett antennával...
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
(#) pucuka válasza menyus hozzászólására (») Feb 9, 2015 / 1
 
Egy ilyen szerkezet adójánál soha nem fogsz tudni hangolt antennát használni, mert túl nagy lenne, kiszúrja a zsebedet, vagy állandóan letörne. Minden esetben illesztő áramkört kell(ene) használni, ami járulékos veszteséggel jár. A szükségesnél kisebb antenna használata is sugárzási veszteség. Ezek összességében úgy 12 - 14 dB sugárzási veszteséget hoznak össze, még jól illesztett esetben is. Ha csak darab drótozol, ez még jóval nagyobb is lehet.
A másik, amire még reagálnék, az RR által ISM sávnak nevezett sávrész, lényegében az amatőr sáv közepében van, harmadlagos szolgálatként. Ez azt jelenti, hogy nem tarthatsz igényt zavarvégelemre, és nem okozhatsz zavart a nagyobb prioritású szolgálatoknak. (pont ebben a sávban műholdas amatőr szolgálat működik, pl. űrbeli üzemeltetés) A zavarvédelmet neked kell megoldani az adott keretek között, pl. hibajavítás, redundás kódolás stb.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
(#) Orbán József válasza pucuka hozzászólására (») Feb 9, 2015 / 1
 
Az "erőből" megoldásra egy példa. Régen a 40MHz-n működő kórházi személyhívó leverte 20 km távolságból egy modellező társam repülőjét. Kérése az volt utána felém, építsek neki egy 50 W(!) adót, hogy ne legyen ilyen máskor. No, így meg én esek le a géppel, tőled 25km távolságból - jegyeztem meg. Arról nem beszélve, hogy nem is tudtam volna ilyet építeni - egyébről meg pláne.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
(#) menyus válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 9, 2015 /
 
Rendben, a vélemények megoszlanak. Ha magát a szakmát nézzük nyilvánvalóan pucuka és többi reklamáló fórumtársainak van igaza! Ez viszont egy hobbioldal és nem egy szakmai fórum oldal! Ezért fenntartom, ha ez zavar bárkit is jelezze a moderátornak és vetesse le ezt a közzétételt. Én megtettem, mégsem vették le. Gondolom megvan az oka is... A rádiós fórumtársakat pedig megkövetem, én is tudom kb. hogy mit hogyan kéne, de ez a saját gyorsban összeütött (ez gondolom a kivitelezésből is lejön ... ) "mikro project" nem ért meg számomra annyit hogy komoly számításokkal méretezett 50 ohmos kimenetre illesszek egy lehangolt antennát. Ezt gondolom megértik Ők is és átlátják... Mindenkinek köszönöm a megértését!
Következő: »»   11 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem