Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   36 / 125
(#) zoszka válasza proli007 hozzászólására (») Okt 14, 2014 / 1
 
Nem fogja... Bár maga a termosztát nem bírná azt az áramot amit "a fűtés felvesz", de nem is kell, mivel mágneskapcsolós az összes ilyen cucc.... Már csak azért is mert 400V-os 3 fázisú ipari árammal működik. Érdekes lenne közvetlen termosztáttal kapcsolni.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2014
(#) zoszka válasza Murmucka hozzászólására (») Okt 14, 2014 / 1
 
Az opentherm úgy van kialakítva legtöbb esetben, hogy ha nincs OT eszköz csatlakoztatva, akkor sima két pont szabályzású a bemenet. Amint OT eszközt érzékel megváltoztatja a bemenet jellegét és aszerint működik. A fehér vezetékek a külső hőmérséklet érzékelőnek kialakított csatlakozás.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2014
(#) zoszka válasza Murmucka hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
Nem láttam a leírásban, hogy OT-es lenne. Minden paramétert a készülék menüjében be lehet állítani, ha van egy egyszerű termosztátod és egy külső hőm.érzékelőd hozzá...
(#) VIM válasza Murmucka hozzászólására (») Okt 14, 2014 /
 
Szia! Hagyd úgy az egészet ahogyan eddig volt használva, mert nem lesz komfortosabb a használata. A fűtési előremenő hőfokot vedd 70fokra, talán így késleltethető az intenzív vízkőkicsapódás a bitermikus hőcserélőben, mert elég karsztos helyen laksz ott a budai "hegyekben". A HMV-t is arra az értékre vedd ahol még nem, vagy csak alig kell hozzáadott hideget bekeverni.
(#) zoszka válasza VIM hozzászólására (») Okt 15, 2014 /
 
Komfortosabb is és kevesebbet is fogyaszt ha van rajta pl külső hőmérséklet érzékelő es egy gyári modulációs termosztát... Ne adj szakmailag, hőtechnikailag helytelen tanácsokat! Bár nem a te pénztárcád bánja, de akkor meg főleg ne... (Még valami: a C21 vízcsapház tömszelence /ZC18/ rúdja tányéros, a hossza nem változik, ha cserélni kell. 99%ban nem kell)
(#) VIM válasza zoszka hozzászólására (») Okt 15, 2014 /
 
Én meg úgy gondolom, hogy az "örökölt" bitermikus berendezésre éppen eleget fog költeni a tulaj és nem fogja örömét lelni a "kétpont" szabályzásban amibe vajmi keveset fog beleszólni modulációs szinten a külső hőmérséklet érzékelő. Én biztosan nem költenék rá ilyen szinten egy "petákot" sem, mert ezen az éghajlati adottságon csak a kazán rovására fog menni a megtakarítás az esetleges kondenzáció miatt. Ennél a típusnál messze elmarad a lángmoduláció folyamatos szabályozhatósága az elvárásoktól, legfeljebb két-három nagyságrendet tud (nagy, közepes, kis láng). A döntés a tulaj kezében van, az ész érvekből egyenlőre kifogytam.
(#) zoszka válasza VIM hozzászólására (») Okt 15, 2014 /
 
Alapvetően a 2 pont szabályzást akarta volna lecserélni, az esetleges kondenzációról bitermikus hőcserélőnél meg hosszan lehetne fejtegetni, inkább hagyjuk.
(#) Murmucka válasza VIM hozzászólására (») Okt 15, 2014 /
 
Köszönöm a választ neked is, és mindenkinek, aki írt
a vízkő miatt a bejövő hidegvíz oldalon van egy sótartályos "Atlas filtri" feliratú egység, amiből amúgy elég intenzíven fogy is a só

Enyhébb időben a fűtéshez használt víz hőfoka 50-re van állítva, de télére 60 körülire terveztem, a melegvízé pedig szintén 50-en van jelenleg.

Vszeg az openthermes variációt hagyom akkor (Amúgy fokozatban állítható a láng intenzitás) és inkább egy nest termosztátba nevezek bele, a kényelem, távoli állíthatóság miatt.
(#) KaZee hozzászólása Okt 28, 2014 /
 
Sziasztok!

Jelenlegi szobatermosztátomat szeretném lecserélni. Elég régi darab és már nem működik rendesen.
Egy Computherm Q7RF-t szeretnék venni.

Mellékeltem a jelenlegi bekötésről egy képet, ahol annyit tudok, hogy a fekete a fázis. A másik 2 kábelből az egyik gondolom a 0 a másik pedig a földelés. De ez csak tipp. Szeretnék hozzá értőket megkérdezni, hogy, hogy kell bekötnöm majd a Q7-est?

Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2014
(#) uniman válasza KaZee hozzászólására (») Okt 28, 2014 /
 
Hello.
Nem jól gondolod. Csak két szál vezetéket szabad bekötnöd majd az új termosztátba.
A drótok színei most megtéveszthetnek! Védőföld biztosan nincs odavezetve.
Az 5-ös pontra kötött drót az nem fog kelleni.
De a Q7RF vevőegységét nem a régi termosztát helyére kéne bekötni, hanem egy új helyre a kazán közelében, ahová oda kell vezetni külön a tápnak a 230V-ot is...
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2014
(#) zoszka válasza uniman hozzászólására (») Okt 28, 2014 / 1
 
3 szálal a régi helyére is be lehet kötni az RF vevőt, feltéve, ha a kazán is 230V visszavezérelt.
(#) KaZee válasza zoszka hozzászólására (») Okt 28, 2014 /
 
Közben találtam itt egy régi kommentet miszerint:

"Ha levesszük a régit és szabadon hozzáférhető a 3 vezeték, akkor az N-be a Nullát, L-be a Fázist kössük be. Ekkor marad egy darab vezetékünk árván, ami a kapcsolószál. Ezt kössük be a 2-sel jelölt pontra. Így már kapcsolni fog a vevő, ha az adón felvesszük a hőfokot, de a kazánt még nem fogja bekapcsolni!!!
Aztán csinálni kell egy áthidalást! Egy darab vezetékkel össze kell kötni a fázist és az 1-es pontot és máris tökéletesen működik minden!"

Akkor ez így működhet gondolom. Ha már valakinek sikerült
(#) zoszka válasza KaZee hozzászólására (») Okt 28, 2014 / 1
 
Igen így kell. De a te esetedben, (5->N), (1->L és 1 áthidalva), (4->2).
(#) VOMO hozzászólása Nov 7, 2014 /
 
Üdv Mindenkinek!

Először is leszögezem, hülye vagyok a villamossághoz. Lehet hogy az előző hozzászólások között van a megfejtés, de nem boldogultam.
Adott egy Junkers Eurostar ZWSE 23-4 MFK kazán, hozzá egy Junkkers TR21 szobatermosztáttal, ami nem programozható. Vettem egy computherm Q7 programozható termosztátot. A bekötésével bajlódom, ez a 3 kábel helyett 2 kábel tipikus problémával. Szóval a kazánból az 1,2,4 pontból jönnek ki a kábelek és kötnek be a termosztát 1,2,4 pontjába. A Q7-ben meg van az 1,2 pont ahová be kellene kötni. Na de melyiket hová? Telefonon azt mondták, hogy valószínűleg nem lehet összekötni ezt így. Most valóban vegyen meg a méregdrága Junkers termosztátot? A boltban meg azt mondták, hogy ezzel kombik 99 %-a vezérlehető, pont beleestem az 1%-ba?
(#) zoszka válasza VOMO hozzászólására (») Nov 7, 2014 /
 
Ellenütemben kell bekötni. Akkor kell zárni a kontaktot a termosztátnak amikor nem kell a fűtés... Tehát a q7-esnek nem az 1-2 csatlakozóját kell bekötni hanem az alapállapot zárt lábát a commal. A junkersbe már nem emlékszem de vagy az 1-2 re, vagy a 2-4 re állmeg a készülék, merthogy kikötött termosztátnál ugyebár folyamatosan fűt.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2014
(#) VIM válasza VOMO hozzászólására (») Nov 7, 2014 /
 
Szia! Nem tudom milyen indíttatásból cseréled le a folyamatos szabályzásodat két pont szabályzásra. Ebben a dokumentációban van a TR21 termosztát felépítése. A kazánhoz ha nem ajánlanak kapcsoló jellegű szabályzót a szakemberek akkor NE köss a bemenetre rövidzárként működőeket, mert a panel nem annyiba fog kerülni mint ha vennél egy TR100-at, amit már most 20eFt körüli áron meg lehet kapni hozzá. De végül is a Te döntésed mit erőltetsz rá a készülékedre.
(#) zoszka válasza VIM hozzászólására (») Nov 7, 2014 /
 
Nem akarom a szakmai tudásodat kissebbíteni. Biztos jó szakember vagy, de ez a második olyan hozzászólásod, amiből egyértelmű, hogy sem a készüléket, sem a hit2 vezérlését nem ismered, csak következtetsz. Egyébiránt igazad van abban, hogy nem ajánljuk rá a 2 pont vezérlést, de nem azért mert tönkre megy és drága a panel, hanem mert elveszti a szobahőmérsékletre való modulációs szabályzást. Ezen kívül van külön kialakított csatlakozása a 2 pont vezérlésnek. De mivel a bekötés az 1,2,4 re vonatkozott ezért arra lett válaszolva. Elnézést, ha megbántottalak volna.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2014
(#) zoszka válasza VOMO hozzászólására (») Nov 7, 2014 /
 
Van rá kialakítva külön csatlakozás. Nem feltétlen kell az 1,2,4 es pontot használnod erre a célra. A bal oldali zöld csatlakozóban van egy átkötés és annak a helyére kell bekötni a q7 1,2 pontját, ha minden áron azt akarod használni. Természetesen ebben az esetben az 1,2,4 es pontokat ki kell kötni, üresen hagyni. De mint VIM is írta nem ajánljuk, mert egy sor előnyt kiiktatsz ezzel, amit a vezérlés tud. Másodsorban fogyasztás növekedést is okozol magadnak.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2014
(#) VIM válasza zoszka hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Köszönöm az észrevételedet. Bővebben: Link és majd ha IDE érsz majd megbeszélitek.
(#) zoszka válasza VIM hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
'97 óta foglalkozom ezekkel a kazánokkal és a paneljuk javításával is. A legtöbb junkers-es azt se tudja eszik, vagy isszák. Csak cserélik és mondanak elrettentő történeteket De nem vitázok ezen olyan alapon hogy a szerelő azt mondta, vagy bármit csinálok vele nem megy segítsetek home userek hozzászólásaiból kiindulva. Te olvasgatod, tapasztalatokat próbálsz gyűjteni, én tudom, javítom, ismerem minden verzióját.
(#) zoszka válasza VIM hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Amiket belinkeltél is pont jó példa az előző hozzászólásomra. Aki a TR12-t és a TR21-et is ajánlja ehhez a készülékhez, az is csak a google-ból tudja amit tud, de azt is rosszul értelmezi. Azaz nem ért hozzá, nem ismeri a készüléket (bár, ezt közölte is).
De csak hogy elhesegessem a kételyeidet, az Eurostar, Cerastar, Euromaxx, Cerapur, Ceraclass Ceranorm, stb. kazánok, amikbe még ez a panel van (heatronic II), azoknak 1,2,4-es pontja zárlatvédett és nem tud elszállni a panel termosztát oldalról (1,2,4).
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
(#) zoszka válasza VIM hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Kicsit jobban megnéztem a linkjeidet.
Ezek egy heatronic I vezérléssel ellátott kazánról szólnak. Nem igazán értem hogy hogyan kapcsolódik a star-4-es heatronic II vezérlőpaneljéhez.
De ha már belinkelted, akkor leírom a probléma megoldását is.
Naná, hogy "okos" volt és "okosat" ajánlottak hozzá ismét Google, csak nem olvasta senki végig a használati utasítást csak azt hogy 24V-os, folyamatszabályzást végez, és az 1,2,4-es pontokra kell kötni.
Se a TR100, se TR200 nem fog működni ahhoz a ZWR 24-2K készülékhez csatlakoztatva, hibát fog kiírni, méghozzá az "Ellenőrizze a készüléket"(Nem kompatibilis készülék), ugyanis ezek csak ZWR 3... ZWR 4... és a ZWE sorozattól kompatibilisek. A ZWR 2... -hoz csak a TR21-et és változatait (analóg) lehet kötni vagy 2 pont vezérlést. Megjegyzem benne van mindkettő leírásában csak el kéne olvasni.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
(#) VIM válasza zoszka hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Azt hittem hobbiról van szó és nem a ringben vagyunk. A téves linket utólag nem lehet javítani csak moderátor segítségével és ezt még akkor nem tudtam, de ettől még igazad van és nem értem, hogy mivel érdemeltem ki a megtisztelő figyelmedet irántam. Nekem mindenképp hasznos, hogy "kikeltél" magadból, mert megtudtam, hogy Te javítod ezt a márkát. Na már most ha gondom lesz valamelyik (Euroline, Euromaxx) készülékünkkel biztosan hozzád fogom vinni és az ismeretségünkre hivatkozva ingyen fogod javítani.
(#) zoszka válasza VIM hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Nem keltem ki magamból. Szép nyugodtan leírtam a véleményem. Egyébként azzal érdemelted ki a figyelmem, ha már így fogalmaztál, mert folyamatosan kontrázod a hozzászólásokat. Persze sokszor csak feltételezésekre alapozva, akkor is amikor már nem kéne. Gondoltam éreztetem veled milyen az, amikor a te kommentedet kontrázzák. Igen igazad van, hogy nem ringben vagyunk, de akkor miért használod arra a fórumot? Ha valamit nem ismersz, miért csinálsz úgy mint ha ismernéd és kontrázod azt aki ismeri, vagy legalábbis jobban, mint Te. Igy az jön le, hogy mindenhez értesz, de valójában semmihez se igazán. Legalább is bizonyos témákban. Miért jó ez neked? Nem értem. Ne értsd félre. Semmi bajom veled. Csak nem kéne annyit kontráznod. Vagy legalább is időben abba kéne hagynod. Hangsúlyoznám, hogy nem a hozzá értésedet vétózom. Csak a hozzáállásodat bizonyos dolgokhoz.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
(#) hahodherbal hozzászólása Nov 8, 2014 /
 
sziasztok!

1 olyan segítségre lenne szükségem, hogy szeretnék felszerelni egy delta tc3 rf (rádiófrekvenciás) termosztátot, de sehogy sem sikerül a bekötése. a vezeték már ki van építve (1 kék-a fázis és 1 barna) régebben volt rajta 1 honeywell t6360, most pedig egy computherm c098-as van, ezt szeretném lecserélni. akárhogyan kötöm, a kazán (quadriga) nem reagál. szóval végképp nem tudom, hogy a 2 vezetéket akkor hová is kell kötnöm... a vevőegységen a következő jelzések találhatóak: N, L, 1-NO, 2-COM, 3- NC. de mondom nekem csak 2 vezetékem van.
a képet a vevőegységről mellékelem

segítségeteket előre is köszönöm!
(#) Gafly hozzászólása Nov 8, 2014 /
 
Gondolom ha jár erre moderátor akkor nagytakarítás lészen.
(#) zoszka válasza Gafly hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Jól gondolod
(#) zoszka válasza hahodherbal hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Ha a réginek a helyére akarod felszerelni a vevőt 2 vezetékkel, akkor nem fog menni.
(#) hahodherbal válasza zoszka hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Zoszka először is köszi az (elszomorító) választ. azt esetleg megtudhatnám, hogy miért?
(#) uniman válasza hahodherbal hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Kell a 230V a vevőkészülék megtáplálásához...
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014

230V.jpg
    
Következő: »»   36 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem