Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED kijelzős voltmérő
Lapozás: OK   22 / 24
(#) Massawa válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Mieopött még a voltmétert a táphoz kapcsolod, jobb lenne azt rendbe tenni, azaz a táp kimenetein a 0V-hoz képest +/- 5V-t kellene mérned. Csak ezután kapcsolt hozzá a többi elektronikát.
Amennyiben a hozzákapcsolt elektronika megváltoztatja valamelyik feszültséget, akkor vagy nem jo a táp, vagy zárlatos az elektronika vagy rosszul van bekötve.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2014
(#) Kovidivi válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Szia. Kondi fordított tápfesz7ltségtöl, vagy AC-tól, vagyis váltófesz-töl robban fel. Van egyenirányító hidad? A stab is azért melegszik, mert az elötte levö rész hibás.
(#) promise válasza balint730 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Ma leteszteltem egy ilyen műszert.
Labortápról folyamatosan változtattam a feszültséget, a mért érték szerintem az adatlapon megadott frissítési érték /cca.500ms/ szerint változott.A labortáp műszere és a vizsgált műszer 1-2 tizedes/százados eltérést mutatott egymáshoz képest.
Ezek után bekötöttem egy terhelést az árammérő ágba: az eltérés itt is 1-2 tizeden/századon belül volt minden esetben.
A műszeren lévő trimmerekhez nem nyúltam,azok gyári állapotban maradtak.
Lehetséges,hogy a Te műszered hibás vagy egyéb gond van.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2014
(#) proli007 válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Helllo! Így van, elsőként a tápot kell rendbe tenni.
- Veszel "autósboltban" egy (vagy több, máskor is jól jöhet) ilyen 12V/5W-os izzót. Ha ezt a táp +5V-os kimenetére teszed, akkor az kb 220mA-el terheli a tápot. A kimenti feszültségnek stabilnak kell lenni, és tartósan el kell viselnie.
- A -5V-nak is meg kell ekkor lenni, de az IC fogyasztása ezen a tápon csak pár mA. Úgy hogy tesznek a -5V-on egy 2,2kohm-os ellenállás is megfelelő.
- A stabilizátort melegedését, a bementi és kimenti feszültség különbsége és a terhelő árama befolyásolja. P=(Ube-Uki)*It alapján. (Ube a pufferkondin mérhető.) Erre a bordára, 2..3W-nál többet nem szabad "ráengedni". A kondi ahogy írják is, túlfeszültségtől, fordított polaritástól és váltófeszültségtől robban hat fel. De semmi képen nem a műszeráramkörtől.
- Ha a műszer 1-et, vagy -1-et mutat akkor bemeneti túlfeszültség van. De hozzátéve, hogy a bement nem maradhat "szakadtan", a GND felé valami ellenállásnak kell lenni. Mert ellenkező esetben a bement feltöltődik valamilyen 200mV-nál nagyobb potenciálra, és túlterhelést fog mutatni a kijelző. De hogy mit hova köthetsz, azt leginkább az adatlap tanulmányozásával lehet eldönteni.
(#) Rezneki Henrik válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Szia! Híd van. 16.56 V-ot ad le a NEC 78m05-nek. Nem tudom, van-e jelentősége, de mind a hidat, mind a stab.-ot egy bő 20 éves japán fénymásolóból bontottam. Gondolom, nem romlik meg . Ha szükséges, ez utóbbit tudom nagyobb kapacitásúra cserélni, de nem hinném, hogy ez a gond. Ha nem tévedek, a fordított polaritás terhelés nélkül is kinyírná a kondit, mire annyit mondok, ....kondi. Szóljatok, ha bármit rosszul gondolok!

(Egy kicsi off, mert érdekes: az említett fénymásolóban, amit elbontottam, egyetlen "Made in China" felirat sem volt! Erős a gyanúm, hogy a fiatalabb fórumtársak ilyennel még nem is találkoztak )
(#) Rezneki Henrik válasza proli007 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
P=(16,4-5)x0,2=2.28 a tesztlámpa esetében. A lámpa 30-40 perce gond nélkül üzemel. Sajnos a hűtőborda hőmérsékletét nem tudom mérni, mert kipurcant a multiméterem hőeleme, de az gyanús, hogy a "macskáim otthagyták a kályhát és a hűtőborda köré feküdtek." Más szóval: ahhoz forró, hogy megfogjam, de ha 30-40 perc alatt nem füstölt el, akkor gondolom, nem lépte túl a megengedett határértéket.
Már kb 15 perce tesztelem a - 5 Voltot is. Közben a hűtőborda jelentősen lehűlt, így ezt a tesztet is sikeresnek gondolom.
Ha jól következtetek, egy darab panelmérőmérő terhelését ki kell bírnia ennek a tápnak.

Közben a kondirobbanás konkrét okára rájöttem.A tanulság: ha "csak egyszeri teszteléshez" forrasztasz kábelt, akkor is legyen színhelyes, mert ha azt is gondolod, hogy egyszer használod, mikor újra a kezedbe kerül, erre már nem fogsz emlékezni!

Közben, gondolatban közelebb kerültem a megoldáshoz. Még egy butaságot kell kérdeznem, mielőtt tovább próbálkozom. A méréshatárokat ellenállások cseréjével változtatom. Az alsó tartományban (0-200 mA) 0 ohm ellenállás kell. Ez a gyakorlatban rövidzár, nem pedig az ellenállás teljes hiánya, ugye? Nekem így lenne logikus...
(#) proli007 válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
A táp , úgy tűnik jó, akkor a műszer bekötésénél lehet valami hiba. Mármint, hogy amit mérsz vele, onnan esetleg visszafolyik valami áram..
De ha Te a műszereddel áramot mérsz, akkor is feszültséget mérsz, csak éppen egy sönt ellenálláson átfolyó áram hatására létrejövő feszültséget. Ha a sönt 0ohm, azon hogy fog feszültség esni? Az ideális árammérőnek lenne a belsőellenállása a 0ohm. De ez tényleges műszer, vagy is végértékéhez 200mV bemenő feszültség szükséges. Rs=200mV/200mA=1ohm..
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2014
(#) Rezneki Henrik válasza proli007 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Nos, így leírva annyira egyértelmű, nem is értem, hogy kérdezhettem ilyet.
Amint időm lesz, még ma éjjel, cserélem az ellenállást és mehet a próba. A trimmert még ki kell cserélnem, mert amikor átépítettem a műszert, azt kifelejtettem, és a 20 K trimmer van benne az új kapcsolásban szereplő 1 K helyett. Gondolom, ez egy próba erejéig nem gond. A 20 k trimmeren is tudok 1 k alatti értéket állítani, csak valószínűleg pontatlan lesz. Üzemszerű használatra majd kicserélem 1 K -ra.
(#) proli007 válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Az 1k kicsit jobban hangzik, mert itt az 5V-ból 100mV referencia feszültséget kell előállítani.
(#) Rezneki Henrik válasza proli007 hozzászólására (») Nov 7, 2014 /
 
Cseréltem trimmert. Semmi változás. Azt korábban is írtam, hogy ha feszültség alá helyezem a műszert, a -5 V-os bekötési ponton +1,6 V-ot mérek. Ez nem tetszik ezért ebbe az irányba vizsgálódtam tovább, az alábbi eredménnyel:

- ha kiveszem az IC-t, akkor ugyanott rendesen -5 voltot mérek
- hogy megtaláljam az okát, kivettem a ledeket is és lekötöttem a -5 V tápfeszt. Az IC-t visszatettem és végigmértem a lábakon a feszültséget. Az alábbi lábaknál mértem említésre méltó értéket(a többi "0"):

- 22. láb, (display) 0,2 volt, gondolom ez rendben van, mert ha a kijelző be lenne kötve -1 et mutatna
- 25. láb, (display) 1,6 V detto...
- 26. láb, (-5 V bemenő) 4,93 V ez az előzmények után nem meglepő, de nem gondolnám, hogy jól van így
- 27. láb, (INT) 4,51 V
- 27. láb, (BUFF) 4,5 V
- 29. láb, (A-Z) 4,5 V
- 31. láb, (IN HI) 4,05 V
- 33. láb, (C ref) 4,46 V
- 33. láb, (C ref) 4,4 V
- 36. láb, (REF HI) 3,34 V
- 37. láb, (TEST) 4,29 V
- 38. láb, (OSC 3) 4,29 V
- 39. láb, (OSC 2) 4,29 V
- 40. láb, (OSC 1) 4,43 V

Még némi adalék:
A nyákokat, egyből 2 db-ot, a mellékelt rajz alapján készítettem. Ez Topi cikében volt.
Mindkét nyák így viselkedik.
Mellékeltem az IC adatlapját is.

Én csak sejtem, hogy ezek az adatok mondhatnak valamit egy hozzáértő embernek, de magam a fenti adatokat kiértékelni nem tudom. Ha valaki ezek alapján meglátja, hol lehet a gond, az nagyot segítene rajtam! Már-már azon gondolkodom, hogy kerítek egy másik, lehetőleg egy fórumtárs által kipróbált tervet és kezdem előről. Nyilván én rontottam el valamit, de már túl sok energiát fektettem bele. Az én helyzetemben egyszerűbb valamit újra gyártani, nagyobb odafigyeléssel, mint egy elrontott dolgot javítani. Bár ez utóbbi lenne a tanulságosabb...
Mit javasoltok?
(#) Rezneki Henrik válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 7, 2014 /
 
A lábak sorrendje helyesen 27-28-29, nem pedig 27-27-29, ahogy írtam. (nem találtam, hogyan tudom az általam korábban írt szöveget módosítani)
(#) proli007 válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 7, 2014 /
 
Hello! Először is a tápokat kell mérni. A GND feszültségű pontokat is. Az oszci, autozéró, integráló részt nem igazán lehet mérni, mert ha az IC működik, ott "ugrálnak az értékek.
Viszont nagyon gyanúsan mindenhol az 5V táp közelében van minden fesz. Ha a referenciában 1kohm-os poti van, akkor nem lehet a Ref-Hi lábon 3,34V. Hiszen itt a 30-32-35 lábnak a GND-re kellene csatlakozni. Így az 5V-os táp szolgálja a referenciát (ami amúgy nem túl szép).
A 35-36 lábak között a referenciának 100mV-nak kell lenni. De amíg a -5V nincs meg, addig nem is érdemes foglalkozni semmivel. Ráadásul plusz feszültség van rajta?
De nem lehet, hogy az IC nem jól van benne, vagy a nyák nem oldalhelyes? Mert itt valami hatalmas árulás van.. (Elég nehéz lenne így átböngészni a nyákot, hogy semmi nincs jelölve mi hol van.. De biztos van aki ismeri, vagy legyártotta. Az ránézésre tudni fogja.)
(#) Rezneki Henrik válasza proli007 hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
Idézet:
„De nem lehet, hogy az IC nem jól van benne, vagy a nyák nem oldalhelyes?”

Ezt kizárhatjuk. Egyezik a Topi cikkében szereplő képekkel.
Idézet:
„Ráadásul plusz feszültség van rajta?”

Bizony. Ha bekötöm a - 5V -ot akkor +1,6 V, ha lekötöm róla, akkor ahogy fent írtam.
Mivel laikus vagyok, míg a hibát kerestem, próbáltam paraszti logikával keresni a lehetséges megoldást, így nem zárható ki, hogy ezt az egyébként pár napja vett IC-t is kivéreztettem egy óvatlan pillanatban. Ha meghalt az IC annak lehet ilyen jele? Esetleg van mód rá, hogy labortápról táplálva egy-egy lábat, közben mérve a többit, teszteljem magát az IC-t? Úgy értem, nem a panelban, hanem csak az IC egyes lábait táplálva, ha tudsz mondani konkrét vizsgálandó részeket, elvárható mérési eredménnyel párosítva. No meg persze, ha nem bánod, hogy ilyesmivel terhellek, mert nem szeretnék visszaélni a segítőkészségeddel!
(#) proli007 válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 8, 2014 /
 
A -5V-ot előállító áramköröd kis teljesítményű. Ha azt túlterheled, akkor felemelkedhet a + tartományba is. Ezt talán ki lehet deríteni labortáppal is. Mert a kijelző nélkül, megadva az IC-nek a +-5V feszültséget, csak pár mA fogyasztása lehet. (+5V=1..1,8mA -5V=0,6..1,8mA)
Én ugyan még soha nem mértem ilyen formában. De ha van táp, azt a pár alkatrészt hozzá lehet dugdosni próbapanelen is, amitől működik, kijelző nélkül. (adatlap 2-es ábra)
Ha a 32-es láb nincs a GND-re kötve, akkor azon a +5V-hoz képest kb. 2,8..3V referencia feszültség mérhető. Ha az megvan, akkor már valahogy működik belül az analóg rész.
Az osci frekit is le lehet ellenőrizni a 38-as lábon.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
(#) Rezneki Henrik válasza proli007 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /
 
Szia! Elnézést a hosszú hallgatásért, de most jutottam oda, hogy érdemben válaszoljak.
Idézet:
„Mert a kijelző nélkül, megadva az IC-nek a +-5V feszültséget, csak pár mA fogyasztása lehet.”

A fentebb mért értékeket a ledek nélkül mértem, ha így érted...

Idézet:
„Ha a 32-es láb nincs a GND-re kötve, akkor azon a +5V-hoz képest kb. 2,8..3V referencia feszültség mérhető.”

A labortápom sajnos nem szimmetrikus, így más megoldást kellett keresnem. Kerítettem egy beáldozható pc-tápot. +5 V helyett 5,27 (20A), -5 V helyett -4,89 V (0,5A) a feszültség eltérése nem tudom, okozhat-e problémát ebben az áramkörben. A teljesítményről úgy gondolom, elég kellene legyen. Mindenesetre megcsináltam a panelon a próbát. Az alábbi értékeket mértem:

A fentebb vázolt módon: 4,51V
A +5V-ot labortápról adva: 4,22V
A -5v-ot lekapcsolva: 5,09V

A frekvenciamérő nem mutatott semmit.
Erős a gyanúm, hogy nem jó már ez az IC.
(#) proli007 válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Nov 16, 2014 /
 
Hello! A feszültségek nem jelenthetnek gondot. Ha kijelző nélkül is sok a fogyasztás, akkor ott gond van..
(#) Zaustuv hozzászólása Feb 19, 2015 /
 
Sziasztok!

Volt valakinek szerencséje egy VAM9020-as panelmérőhöz, annak is ehhez a fajtájához: Bővebben: Link ?
Minden neten található leírásban ennek egy másik változatát taglalják, és azt is elég szűkszavúan, és a sok próbálkozás ellenére nem tudok rájönni, hogy hogyan lehet vele áramot mérni. Minden segítséget köszönök!
(#) proli007 válasza Zaustuv hozzászólására (») Feb 19, 2015 /
 
Hello! Nem ismerem, de a hálón itt látszik a bekötése..
(#) Zaustuv válasza proli007 hozzászólására (») Feb 19, 2015 /
 
Ez az a másik változat, amit mondtam, ennek van belül egy megszakítható jumper-e, ha leszeded a hátulját, és úgy tudsz külső tápot adni neki. Az enyémen viszont nincs ilyen, és a nyák elrendezése is teljesen más.
(#) proli007 válasza Zaustuv hozzászólására (») Feb 19, 2015 /
 
Mint mondtam, nem ismerem. De a bekötésből látható a mérési elmélete. Megkapja a tápot, ami táplálja a műszeráramkört. A ki és bemeneten a pozitív közös. A ki és bementi negatív oldalán van beépítve a Shunt amin az áramot méri. Ekkor a kimenetoldali "-" a Shunt + fele, a bemenetoldali "-" pedig a Shunt "-" fele. Nyilván ha bent a Jumper, akkor a feszültségmérő bemenete is megkapja a plusz kimenti feszültséget.
(#) Zaustuv válasza proli007 hozzászólására (») Feb 19, 2015 /
 
Pfft, hát nem tudom. Így is megmértem most az áramkört, egy labortáppal, 25,6V-os kimeneti feszültséggel egy 330Ohmos ellenállást közbeiktatva, majd annak a kimenetét rákötve a panelmérő negatív kimenetére, a negatív bemenetet pedig a hálózati földpontra, és semmit nem ír ki a panelmérő így sem, miközben a multiméteremen 0,076A látható.
(#) proli007 válasza Zaustuv hozzászólására (») Feb 19, 2015 /
 
" hálózati földpontra" Esetleg lerajzolnád, mit hogy kötöttél?
(#) Toth Attila hozzászólása Júl 11, 2015 /
 
Sziasztok!
Építettem egy kapcsolást, melyben található egy led kijelzős volt/amper mérő. A kijelzővel vannak problémáim és nem tudom eldönteni, hogy hol lehet a hiba. A mellékelt fotók alapján minden érthető lesz. A panelmérő nem kap semmilyen mérendő feszültséget, mégsem mutat nullát sem volt sem amper állásban. Az ne555, sn74ls47, icl 7135- ic-ék lábain megvannak a tápfeszültségek, a referencia ami jelen esetben 1 volt, hajszál pontosan 1,000 V. A komplett kapcsolás segéd tápja működik csak, amiről üzemel a panelmérő, a kapcsolás szerinti leírás alapján próbálom éleszteni. A fő táp nincs üzemben. Próbáltam az icl 7135 10-es lábát (amire érkezne a fő táp ráadása után, a mérendő feszültség) test pontra tenni de akkor sem mutat nullát a kijelző. Alkatrészek helyes beültetését sokszor átnéztem már. Zárlatot, fólia szakadást nem találtam. Kifogytam az ötletekből és segítségre lenne szükségem. Az is eszembe jutott már, hogy kifogtam egy selejtes icl 7135-öt, vagy egy sn74ls47-et.
Akinek van valami ötlete kérem segítsen!
Üdv: Attila
(#) Toth Attila hozzászólása Júl 12, 2015 /
 
Sziasztok!
Sikerült megtalálnom a labortáp kijelzőjének a hibáját. Ahelyett hogy alaposan átmértem volna mindent, itt siránkozok segítségért. Magam mellett szóljon annyi, hogy három napig ágynak estem derékbántalmaim miatt és nem tudtam a műhely asztalhoz ülni, közben az ágyban elméleteket gyártottam, hogy miért nem működik helyesen a kijelző.
Ma sikerült asztalhoz ülnöm, és kivettem mindent ami ic foglaltban volt a függőleges panelen. Egyenként elkezdtem leellenőrizni a vezető sávokat és közben zárlatot is keresni. Hamar meg lett a baj, a kijelző szegmenseknél zárlat volt az "a" és "g" szegmensek között. Szemmel alig látható ón volt a hibás a vezető sávok között. Természetesen a hibát kijavítva, működik a kijelző ahogy kell.
A fő tápot ráadva szépen kiírja a beállított értéket. Eddig csak 100-200 mA-rel próbáltam le a labortápot. A napokban szeretném leellenőrizni az előszabályzót, és csak ez után merem jobban leterhelni a tápegységet (1-8A), de azt is csak apránként. Nem szeretnék úgy járni, hogy az előszabályzó rossz működése miatt elfüstölnének a fet-ek.
Köszönöm mindenkinek aki olvasta a problémám és gondolkozott rajta.
(#) dravecz hozzászólása Szept 14, 2015 /
 
Sziasztok! Segítséget kérek!
Vettem (3-jegyű voltmérő elektromos motorkerékpár (0V ~ 99.9v)
http://www.miniinthebox.com/hu/3-jegyu-voltmero-elektromos-motorker...4.html
Sajnos nem tudom bekötni. Van egy trafóm, amin 3Voltól 1tizet Voltonként tudom a feszültséget állítani 6Voltig. Erre szántam a műszert, hogy lássam pont mennyi a kimeneti feszültség.
A műszer miatt egyenirányítottam a pont kimenő feszültséget és azt kötöttem a műszerre ekkor 0.0.0. mutat.
A harmadik vezetéket nem tudom hova kössem, hogy azt mutassa, amire éppen be van állítva a trafó.
Kérem aki tus segítsen a bekötéssel kapcsolatban?
Köszönöm
(#) proli007 válasza dravecz hozzászólására (») Szept 15, 2015 /
 
Hello! A műszer egyenfeszültséget mér. Trafót így közvetlen nem tudod megmérni. A három vezeték közül a GND a tápfesz negatív pontja, és egyben a mérendő feszültségnek is negatív pontja. Az Ucc a műszer tápfeszültsége. Most vélhetően erre adtad az egyenirányított tápot, így 00-át mutat. A mérendő feszültséget a TP pontra kell adni. De ennek is egyenfeszültségnek kell lenni, és a tápláló áramnak és a mérendő áramnak a GND-ponton közösnek kell lenni.
A mért feszültséget is egyenirányítani kell, (elég egy dióda + kondi) de a mért érték nem lesz pontos, mert annak csúcsértékét fogja mutatni. Tehát azt is le kell osztani és kalibrálni.
De nem lehet tudni a képből, hogy a műszert tápláló trafó tekercs független-e a mérni kívánt trafótekercsektől vagy sem..
(#) dravecz válasza proli007 hozzászólására (») Szept 15, 2015 /
 
Hello Gábor!
Köszönöm az infót.
Sikerült kicsalni belőle, hogy mérjen. Külön tápfeszt adtam a műszernek 14Volt.
Hány Volt tápot kapjon minimum maximum?
A használt áramot nem használhatnám fel tápnak?
Mint írtad "nem a valós értéket mutatja".
Ezt be tudnám kalibrálni? (jó lenne)
Írod „A mért feszültséget is egyen irányítani kell, (elég egy dióda + kondi)”
Az egy diódát nem értem. Hogy és hova?
UCC= Tápfesz (pozitív)
GND= Tápfesz + mérendő áram (negatív)
TP= Mérendő (pozitív)
A kalibrálás (mérési pontosság) lenne a leg fontosabb.
Köszi, az eddigit. Félek, még fogok kérdezni.
(#) proli007 válasza dravecz hozzászólására (») Szept 15, 2015 /
 
Hello!
- Én nem tudom mekkora a tápfesz igénye, ezt adatlapról kellene leolvasni. De általában az ilyen "egypaneles" műszerek tápfesz igénye 5..12V között szokott lenni. (Van benne stabilizátor.)
- Az egy kondi-egy diódát az egyszerű egyutas egyenirányításra értem. De ez kalibrálási célra nem való. Hiszen a dióda nyitófeszültségével gondok lesznek. A kézi műszerek is tartalmaznak mérő-egyenirányítót, váltakozófeszültsége méréséhez. De ezek sem a szinusz effektív értékét mérik, hanem vagy a csúcsértéket, vagy átlagértéket. (Vannak TRUE RMS mérő műszerek, de az egy másik történet.) Csak éppen effektívben van kalibrálva, ami csak szinuszos jelek mérésénél igaz. Tehát ez így kalibrálásra nem alkalmas.
- Ha a mérési pontosság a kritikus, akkor már egy mezei trafó sem megfelelő, hiszen a hálózati feszültség állandóan változik. Egy AC kalibrátor, messze nem olyan egyszerű dolog, mint elsőre látszik. Valamint a trafóról levehető jelalak is a legritkább esetben szinuszos. Tehát ha másik műszert fogsz vele "kalibrálni", akkor sem mindegy az mit és hogyan mér. ?ert csak azonos mérési elmélettel rendelkező készülék és kalibrátor esetén számíthatsz valami koherens eredményre.
- Minden estre "ugyan arról a tekercsről", csak akkor tudod táplálni a műszeredet és mérni is, ha egyutas egyenirányítást használsz. Mert ott a GND potenciál a kettőnél vallóban azonos. Az egyenirányító híd GND pontja nem közös a trafó pontjával, hiszen ott vannak a diódák.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2015
(#) dravecz válasza proli007 hozzászólására (») Szept 17, 2015 /
 
Hello Gábor!
Az egyutas egyenirányítással közelebb kerültem a valós Volt értékhez.
TP pont bemenetére három diódával elértem (nem volt tudatos csak próbálkoztam)
azt a pontosságot, amit szerettem volna.
Remélem így is marad és nem fog füstölni semmi.
Köszi, a segítséget.
(#) proli007 válasza dravecz hozzászólására (») Szept 17, 2015 /
 
Hello! Nem fog füstölni, de neked a gondot itt lesz.."3Voltól 1tizet Voltonként tudom a feszültséget állítani 6Voltig." Mert szerintem ezzel a megoldással, csak egyetlen feszültség értéknél lesz a műszered pontos. A 3..6V tartományban félek nem fog jó értékeket mutatni.
Régen a dióda nyitófeszültség veszteségének problémáját úgy oldották meg, hogy feltranszformálták a feszültséget egy kis trafóval 40V környékére. Ott egyenirányították és germánium egyenirányítóval. Aztán visszaosztották az egyenfeszültséget a műszeráramkör számára. A 40V feszültség mellet, a 200mV dióda feszültsége már elhanyagolható volt, hiszen már csak 0,5% hibát okozott. Példa erre, a GANZUNIV-3 műszere.. (Ami egyébként szerintem egy GOERTZ koppintás volt.)
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2015
Következő: »»   22 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem