Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   324 / 580
(#) Pali79 hozzászólása Nov 17, 2014 /
 
Sziasztok!
Úgy látom ez a leglátogatottabb mosógépes topic, remélem nem nagy bűn ha itt teszem fel a kérdésem.
Bontottam egy Ariston mosógépből egy motort amiből igazából a tacho generátor érdekel.
Mennyire egyenesen arányos a keletkező feszültség a fordulatszámmal? Próbából fúrógéppel forgattam meg a motor tengelyét kb 3000-es fordulattal, ekkor kb. 9V váltó feszültséget mértem a kivezetéseken. A motorra 13000-es maximális fordulat van írva, tehát ekkor kb 39V lesz a tacho által keltett feszültség? Meddig lehet ezzel elmenni? Egy olyan motorral szeretném majd feltenni aminek a maximális fordulata 36000 körül van.
A másik kérdésem az lenne, hogy a mágnes milyen ebben? Sajnos egy műanyag burkolattal egyetemben rá van szegecselve a motor tengelyére és nem akartam szétbarmolni. Milyen alakja van?

Előre is köszi!
(#) botesz válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 17, 2014 /
 
A tachot le tudod venni 2csavar tartja.a mágnes henger alakú ,szerintem működne az általad leírt dolog .
(#) Pali79 válasza botesz hozzászólására (») Nov 17, 2014 /
 
Köszi! Igen a tachot már kivettem, megnéztem csak a mágnes nem volt igazán látható, hogy milyen alakú. Akkor ha jól számolom 36000-es fordulaton 108V lesz a feszültség? Szép nagy szám, legalábbis szabályzásilag nem a legszerencsésebb. Ezen még agyalni kell, hogy mit lehet ezzel kezdeni.
(#) laccika77 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 17, 2014 /
 
A feszültséget le tudod osztani akár 0-10V ra is, de nem biztos,hogy lineáris lesz. Amennyire én tudom a mosógép elektronikája a tacho által előállított frekvenciát figyeli.
(#) banya012 hozzászólása Nov 17, 2014 /
 
Sziasztok!
Olyan porblemam lenne.. Nem kicsi, de legalabb jo nagy.
Lg WD14110 FD motyogepről lenne szo.
A szivattyuzas helyett kiirja, hogy " END"
Minden program elindul, csak a szivattyu nem. Ha lehuzom a szivatyyurol a ket madzagot, a hiba ugyanaz.
Ha a vezerlo panelrol huzom le, akkor semmi reakcio. (elvileg menne a szivattyu). Zarlat nincs, az ajtokapcsolo rendben.
Naivan eloszor azt hittem, hogy a szivattyu szallt el, de sajna nem.
Ha ebben tudnatok segiteni, nagyon megkoszonnem..
(#) banya012 válasza banya012 hozzászólására (») Nov 17, 2014 /
 
Meg is valaszolnam a sajat kerdesem, hatha valaki belefut ebbe a hibaba..
A nyomaskapcsolo eros, tartos fujasaval sikerult, egy " FE " hibakodra es uritoszivattyu inditasra birni a gepet. Sok jatszadozasra, es enyhe fujasra, az uritoszivattyu vegre elindult.
(#) Atti128 válasza mlaci79 hozzászólására (») Nov 17, 2014 /
 
Na szóval Győrben "polcról" kapni ilyen táp ic-t. ( horror összeg: 650.-) A bolt neve: Impulzus. A belvárosban van. a kiszolgálás 2 perc a parkolóhely találás 1,5 óra...
Még egy kis segítséget had kérjek, az ic-k feletti tekercs elméletileg jó de nem ártana azt is kicserélni de nem olvasható a színkódja. Nem tudjátok esetleg?
(#) Pali79 válasza laccika77 hozzászólására (») Nov 17, 2014 /
 
Sima feszültségosztóval gondolod? Mivel mikrovezérlővel szeretném megoldani a szabályzását 0-5V közé kellene esnie a tartománynak.
(#) lukovicsek válasza Atti128 hozzászólására (») Nov 17, 2014 /
 
A tekercs a 030 pozicióju dióda felett van és sárga-lila-barna a szinkódja és ugylátom kivan folyva.
(#) botesz válasza lukovicsek hozzászólására (») Nov 17, 2014 /
 
Én is írtam már azt hiszem...
(#) maszek0005 válasza botesz hozzászólására (») Nov 17, 2014 /
 
Szia botesz! Nekem írtad, és merő véletlenség, de a panel kiköpött ugyanaz, mint ami az általam javított Bauknecht mosógépben van. Én az R020-at tudtam eddig kicserélni, mert a többi alkatrészt még nem sikerült beazonosítaní. D29, D30, D006, L003. Bocsánat, mert most látom, hogy a Laci leírta a színkódját a tekercsnek. Így már az is a megrendelő listára kerül. Diódák helyére milyen típust javasolsz? Én az 1n4007-re gondoltam, mert ebből van itthon a fiókban. Tisztelettel: Jani
(#) botesz válasza maszek0005 hozzászólására (») Nov 17, 2014 /
 
Fogalmam sincs mivel eddig a 3 szóbanforgó alkatrészen kívül más nem röppent el így mást nem szoktam cserélni.Egyszer volt hogy a diódákat is ki akartam mert nem volt jó akkor se(mint később kiderült van egy nagyon hülye műszaki eladó a pultban aki nem érti az :UGYAN ILYET KÉREK szókifejezéseket emiatt egy kicsit megnehezítette a dolgomat)de aztán kiderült azokkal nem volt gond.

Tehát LNK304 L003 és még egy ellenállás de nem emlékszem a számára.
(#) botesz válasza maszek0005 hozzászólására (») Nov 18, 2014 /
 
Tessék pont ma hívtak egy wh hoz hogy megsüketült.a 3 alkatrész cseréje után már ment is....

R020 és az L003 alkatrészeket kell cserélni az IC n kívül.
(#) maszek0005 válasza botesz hozzászólására (») Nov 18, 2014 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet, meg a Lacinak is, mlaci79-nek, meg masi 1-nek is mert a pácienst sikerült meggyógyítani. És tényleg 3 alkatrész cseréje elég volt. Még egyszer nagyon szépen köszönöm!!!! Tisztelettel: Jani.
(#) IQNUKU hozzászólása Nov 22, 2014 /
 
Sziasztok!

A saját Whirlepool AWT-2205 mosógépemmel gyűlt meg a bajom. Leégett a vízbeeresztő szelep, ami miatt zárlatos lett az azt kapcsoló triak, a triakról pedig az Atmega 16L-8AU processzorra került a 230 V.
Ki tudnám cserélni a kontrollert és be is tudnám égetni a firmware-t, de utána kutakodva a neten nem találok hozzávalót. Valószínűleg esélytelen a dolog, mert le lehet védve a tartalom, de teszek egy próbát, hátha tudna segíteni valaki!
Esetleg egy megfizethető árú, bontott programkapcsoló is érdekelne.
(#) laccika77 válasza IQNUKU hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
A második megoldás egyszerűbbnek tűnik. Ha nem találsz pont olyat nem baj. Nem csak a panelt hanem az egész kezelő felületet cseréled, esetleg kábelekkel együtt. Motort meg kell nézni, hogy egyezik-e. Keresel a neten 10ezerért egy szétrohadt,csapágyas AWT-t és a kettőből lesz egy jó, plusz néhány tartalék alkatrész...
(#) fabianszabi hozzászólása Nov 22, 2014 /
 
Sziasztok!

A whirpool awe 7519 típusú mosogépünk a mosás befejeztével kikapcsolt és azóta se kép se hang.
A panel kap áramot ,felpúposodott kondit, alkatrészt nem találtam. Van ötlete valakinek merre keressem a hibát?

Előre is köszönöm a választ!
(#) IQNUKU válasza laccika77 hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Szia!

Köszi a tanácsot!
Ha valakinek van bontott, eladó panel, kérem privát mailben jelezze.
(#) botesz válasza fabianszabi hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Valószínűleg a tipikus paneltáp szállt el.Olvass vissza nemrég volt róla szó hogy mit kell cserélni.
(#) fabianszabi válasza botesz hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Köszi!

Valóban a maszek005 által feltöltött képeken felismertem a mi whirpool-k panelját. milyen fura pedig teljesen más a neve és a kinézete is. Kipróbálom a neki tanácsolt dolgokat.
Mégegyszer köszönöm!
(#) botesz válasza fabianszabi hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Mindegyik WH ban nagyából ugyanaz van.És mindegyiknek ugyanaz a baja is kisebb nagyobb eltérésekkel.
(#) aramos hozzászólása Nov 22, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy Indesit elöltöltős mosógéphez kellene egy kis segítség. Ez egy mechanikus programkapcsolós gép, (több, mint 10 éves), és a hiba az, hogy amikor vége a mosásnak, és centrifugálni kellene, akkor előszőr elkezdi lassan előre-hátra forgatni a dobot, hogy elhelyezkedjen a ruha, de amikor elkezd felpörögni, gyorsulás közben nagyokat ránt az üstön, és csak nagyon rövid ideig pörget, nem is éri el a max. fordulatot. Utána újra előre-hátra forgat lassan, majd megint megpróbál felpörögni. Ezt csinálja addig amig a progra végére nem ér, és akkor leáll, a ruha meg vizes marad. Ruha nélkül, vagy nagyon kevés ruhával, eléri a rendes fordulatszámot, legalábbis szemre úgy néz ki. Kerestem, de sehol nem találtam benne lengés érzékelőnel látszó valamit, az össz. elektronika a motor vezérlője. Merre tovább, mit nézzek meg?
üdv.
(#) attila1 válasza aramos hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Szia. Nekem is Indesit van,és ezt a hiba jelenséget csak akkor csinálja,ha nagyon sok ruha van benne. Hidd el,jó kis gép,tutira nem cserélném el másikra!! A miénk is több,mint 10éves,de még mindig teszi a dolgát. Vegyél ki ruhát belőle,és menni fog!
(#) botesz válasza aramos hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Az előző hozzászólóval ellentétben ez hiba.Lehet motorprobléma esetleg szénkefe(bár nem hiszem) vagy elektronika.Ha nagyokat ránt akkor lehet akár lengéscsillapító is.
(#) aramos válasza botesz hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Szia!
A motornál milyen hibára gondoltál? A szénkefét megnézem, de egyébként úgy tűnik rendesen működik. A motor vezérlő elektronikára gondolsz? látszólag rendben van, kontakt, forr. hibát, égést nem láttam rajta, és a fordulatot szabályozza üres dobnál, egyenletesen gyorsít, lassít. A lengéscsillapítót hogyan tudom leellenőrizni?
Itt van valami ami figyeli az üst lengését?, mert egyéb elektronikát nem találtam benne. Amúgy a gép teljesen normálisan működik.
Kösz!
(#) attila1 válasza botesz hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
A miénk egy évben max.ha kétszer produkálja ezt a hibát,én is szétszedtem,de azon kívül,hogy a rugós tappancsokat,ami a talplemezre van fogatva,és vezeti a dobot megzsíroztam,mást nem találtam rajta. Oké,az persze más,ha rendszeresen csinálja,de erről nem írt a tulaj...
(#) laccika77 válasza IQNUKU hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Ugyanolyan panelt nehéz lesz találni, bár ezeket legalább 15éve gyártják fizikailag ugyanúgy néz ki csak a programokat módosítják.
(#) botesz válasza aramos hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Ha tele nem centriz az lehet motor menetzárlat is.Esetleg azt megpróbálhatod hogy a forgórészt kitakarítod.A lengéscsillapítók ellenőrzése egyszerű,leveszed a gép tetejét és megpróbálod az üstöt fel le mozgatni.Ha jók a lengécsillapítók akkor csak nagy erő hatására mozdul el lefelé az üst akkor is csak kis mértékben.Ha rossz akkor úgy ugrál fel le hogy csak na.
(#) tarcsai73 hozzászólása Nov 23, 2014 /
 
Üdv mindenkinek! Egy kis segítséget szeretnék kérni! Van egy WITP 82 INDESIT mosógépem,a problémám az hogy a mosás végig megy,majd a centrifuga nem indul el,de a szivattyú folyamatosan működik. A panelen az elektrolitok cserélve lettek,szűrő ki tisztítva.Segítséget előre is köszönöm!
(#) .colin válasza tarcsai73 hozzászólására (») Nov 24, 2014 /
 
Üdv! Szénkeféket ellenőrizted?
Következő: »»   324 / 580
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem