Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STK erősítők javítások
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Lapozás: OK   24 / 42
(#) CHrissDock válasza (») Dec 7, 2014 / 1
 
Mert nem nagyon szoktam ide írogatni és nem figyeltem oda hogy mit is használok mert 3 gyerek van mellettem közben. Elnézést!
(#) reloop válasza CHrissDock hozzászólására (») Dec 7, 2014 /
 
Mekkora a tápfeszültséged? Megpróbálok valamit ajánlani bele. Pontosan DPAK tokozásút továbbra is nehezen tudok elképzelni, de rövid huzallal már mellé szerelhetsz valami épkézláb tranyót.
Szerk.: A könnyen gerjedő erősítők, ilyen a VF2-is, bizony megtréfálnak egy meglévő készülékbe építve. A kimenet és a bemenet közötti kölcsönhatása különösen érzékeny.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2014
(#) CHrissDock válasza reloop hozzászólására (») Dec 7, 2014 /
 
+-50V BD243C-t néztem bele de abból is csak 1 van :/
(#) CHrissDock válasza reloop hozzászólására (») Dec 7, 2014 /
 
A VF2-re vissza térve akkor inkább ne tegyem bele a meglévő erősítőbe hanem vegyem ki a tápot és puffereket és teljesen ujjat csináljak?
(#) reloop válasza CHrissDock hozzászólására (») Dec 7, 2014 /
 
Jó irányban tapogatózol, BD245C vagy TIP33C megbízhatóbb volna. A ±50V tápfeszültségnél kicsit karcsú a TO220 tokozás hőátadó képessége.
Szerk.: Ha asztalon ment a VF2 akkor egy célirányos dobozban is jónak kell lennie. További kérdések esetén menjünk át a VF2 témába!
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2014
(#) CHrissDock válasza reloop hozzászólására (») Dec 7, 2014 /
 
Rendben akkor VF2 téma mert az most fontosabb!
(#) Gabó hozzászólása Dec 7, 2014 /
 
Még mielőtt baj lenne, a VF2 témát a helyén tárgyaljátok
(#) CHrissDock válasza Gabó hozzászólására (») Dec 7, 2014 /
 
Igen tudom már írtam is oda.
(#) joel003 hozzászólása Dec 11, 2014 /
 
Hello nekem az lenne a kérdésem hogy mivel lehet hejetesiteni a STK -4026 ic vel
(#) PiperR hozzászólása Dec 12, 2014 /
 
Sziasztok!
Nemrég beszereztem egy Hitachi HA4800 típusú erősítőt. Végfok hibás volt (STK 8250), ezért gondoltam átalakítom TDA7293-sa végfokra. A hibás stk-kat kidobáltam belőle. Megépítettem a TDA-t kiróbáltam hibátlanul működik. Beszereltem az erősítőbe, de a jelet direktbe adtam egy kis Mp3-as lejátszóról, tökéletes zajnak nyoma sincs. Majd bekötöttem oda ahol az eredei végfok is kapta a jelet. Működik minden funkció hangerő hangszín balansz minden, de jelentős zúgást hallani a hangszórón (csak az egyik csatorna van kész). A zúgás egyenletes, ha feltekerem a hangerőt akkor a zene elnyomja, de a zúgás hangereje nemváltozik. Érdekes ha a balansz potit eltekerem, hogy csökkenjen a csatorna hangereje akkor jelentősen halkul a zúgás, a hangerő potit feljebb tekerve nem növekszik a zúgás, így egész jól hallgatható az erősítő. Mi lehet a gond? Csatoltam az erősítő rajzát, R701L 2,2K ellenállás helyéről veszem le a jelet.
(#) reloop válasza PiperR hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Szia! Ott lesz az eb elhantolva, hogy honnan kapja a testet a végfok panel. A TDA-as panelt kérlek linkeld be! Némelyeknél ügyesen kezelhető ez a probléma.
A puffereknél lévő csillagpont ami általában elviselhető szokott lenni, de kis keresgéléssel lehet találsz jobbat is.
(#) PiperR válasza reloop hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Hali! A TDA-s panel a te terved alapján épült , az hibátlan. Először közvetlenül a pufferektől vittem a testet, de akkor hangosabban zúgott. Most ahonnan a jelet veszem le rögtön mellette van test onnan viszem a panelra. Egy fokkal jobb a helyzet de még mindig van búgás. A panelra menő test vezeték vékony vezetékkel vittem át, remélem az nem gond, úgy tudom a test vezetéken nagy áram nem folyik.

tda7293.jpg
    
(#) reloop válasza PiperR hozzászólására (») Dec 12, 2014 1 /
 
A helyi 100µF szűrés sajnos rádolgozza a táphullámosságot a jelföldre. Ezen inkább a vastag testkábel segít.
Az igazi megoldás a jelföld és teljesítményföld szétválasztása. Itt az R5 szemlélteti.
A szóló IC-s kapcsolás és NYÁK-terv közreadásával még adós vagyok.
Ha nem találsz alkalmas bekötési pontot a hangerő-hangszín környékén sem, akkor bejelölöm a beültetési rajzon az átalakítást.
(#) PiperR válasza reloop hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Vagyis ha jól értem hangerő hangszín környékén kellene keresnem test pontot. Küldök egy rajzot hogy most jelenleg honnan vettem a testet. A TDA-s panelt nem szeretném szétbarmolni, az tökéletes, inkább a megfelelő testpont keresésére törekedek.
(#) reloop válasza PiperR hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Jól választottál test-pontot. Elsőként próbáld vastagabb bekötő vezetékkel. Ha nem segít, haladj az erősítő bemenete felé.
(#) PiperR válasza reloop hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Kipróbáltam vastagabb vezetékkel ugyanúgy zúg. Az igazság az hogy nagyon macerás a forrasztási oldahoz hozzáférni, kikell szedni az egész nyáklapot, de vannak ilyen kiálló tüskék a nyáklapból, és az egyikre ráforrasztottam a test vezetéket (kimértem persze hogy az adott tüske egyáltalán testen van-e), és az egyik ilyen tüskére rátéve jelentősen csökkent a búgás, alig hallani csak ha közel hajolok a hangszóróhoz. Ez a tüske közel van a hangerő szabályzóhoz. De ekkor jelentkezett egy nemvárt dolog: A balansz és a hangszínszabályzók, csak ha középállásba vannak akkor van csendbe az erősítő, ha eltekerem bármelyik írányba búgás hallani megint!
(#) reloop válasza PiperR hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Még a bemeneti csatlakozó testet próbálnám meg.
(#) PiperR válasza reloop hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Bemeti csatlakozó testre (RCA) szintén búg, de viszont hagytam azon a tüskén amit írtam, meg onnan egy csupasz vezetékkel próbálgattam hozzáérinteni a többi dologhoz. Hangerő hangszín potik házához, nemjó mégjobban búgott. De a fémházhoz érintve szinte csendbe maradt az erősítő (ha a fülemet hozzátapasztom a hangszóróhoz akkor egy picit hallani). Érdekes hogy a fémváz eleve testen van (kimértem tuti). Ez mitől van?
(#) PiperR válasza reloop hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Köszönöm szépen az eddigi segítséget! Egy nagyon picit lehet még hallani a zúgást, de egyáltalán nem vészes! A samsung hifi-m zajosabb, ahoz képest sokkal jobb a helyzet. Szépen szól a TDA-s paneled, úgyhogy bekötöm a másik csatornát is. Köszi mégegyszer!
(#) feriferiferi hozzászólása Dec 16, 2014 /
 
Sziasztok, szeretnék segítséget kérni egy Technics su-7100 ás erősítő javításában,
Hibásan vásároltam, hogy gyakorlok rajta, az alap probléma onnan indult hogy elnyomta a kimeneteken levő 3,15-ös biztosítékokat, ahogy méregettem az stk-k rosszak, 8-9-es láb rövid zár, a táp volt kimeneten.
Rendeltem 0059-eseket berakva ugyanaz, terhelés nélkül egyen feszültség van kint, bemenetén olyan 10 volt körül esik, 5 ös láb feszültsége stimmel.
Na most nem tudom hogy mi alapján induljak el, differenciál erősítő van a végfok bemenetén, erről fogalmam sincs mi merre.
Kiforrasztottam a két stk-t biztos ami biztos alapon.
Méregettem kondenzátorokat majd az ellenállásokat és az r229-eset már cserélték 1k helyett 120 ohmot raktak bele, ezt visszacseréltem gyári értékre,
Különösebben baja nem látszik égésnyom nincs, tápok rendben.
Oszcilloszkóppal mérve a tuner-re kötött jel a tr 201 és tr202 dupla tranzisztorok b1é-re rendben el is jut.
De innen nem tudok tovább lépni, tud valaki esetleg mondani rá valamit?
Előre is köszönöm
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
(#) reloop válasza feriferiferi hozzászólására (») Dec 16, 2014 / 1
 
Szia! A TR205 vagy a párja hajtotta meg a tönkrement STK-t, feltétlen kimérném!
Az az információ, hogy egyenfeszültség van a kimeneten, vagy akár bemeneten akkor ér valamit, ha a polaritását is megadod a testhez képest
(#) feriferiferi válasza reloop hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Szia, köszönöm a választ,
megmértem a kimenetet mind a kettő pozitív 20 volt, bizti nélkül mérve.
Kiforrasztom a két tranzisztort és megmérem.
Van egy jobb rajzom is.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014

71002.JPG
    
(#) feriferiferi hozzászólása Dec 16, 2014 /
 
Megmérve az egyik tranzisztor bázis kollektora tök rövid zár minden más szakadás,
a másik ,082 bázis kollektora.
BF420 jó lenne helyettük?
(#) reloop válasza feriferiferi hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
A BF420 jónak tűnik, a 2SC1885 tokozását nem találom, a lábak pozíciójára ügyelj!
(#) feriferiferi hozzászólása Dec 16, 2014 /
 
Elméletileg ugyan az , de persze mindenképp odafigyelek.

Ha kérhetlek, eltudod röviden mondani hogy, hogyan is működik az a 3 tranzisztor a visszacsatolással együtt?(tr201,tr203,tr205).
köszönöm,
(#) reloop válasza feriferiferi hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Itt kicsit OFF lesz, ezért rövidre fogom. Vezérlés nélküli állapotban TR201 dupla tranzisztor az R231-en keresztül 1,5mA közös emitter-áramot kap. A közel azonos értékű R227, valamint R239+R243 arányosan szétosztja a két kollektoron. Az egyik ágban az R235-őn ez ejt annyi feszültséget, hogy kismértékben nyissa TR203 emitterkövetőt, annak az emitter-árama pedig pont a nyitáshatárán vezérli a földelt emitteres TR205-öt. A TR205 munkaellenállása a kimenetről C233-mal utánhúzott R251. Az R249 és a közös R247 az iménti kondi töltöttségéről gondoskodik.
Maga az STK jelet nem, csak áramot erősít. A bemenetén lévő szinteltolás a végtranzisztorok nyugalmi áramának előállításához szükséges, hogy az erősítő AB osztályban működjön.
Nézzük a visszacsatolást! A bemenetre érkező jel kezdjen pozitív irányban növekedni! TR201 bemeneti tranzisztora záródik, kollektor árama csökken, TR203, TR205 záródás szintén megindul, az STK bemenetét emeli az R251. Az ezzel szinkronban növekvő kimenet, pedig R243 és R239 ellenállásokon keresztül csökkenti TR201 másik tranzisztorának bázisáramát. Ez a folyamat addig tart míg a bemenet és a kimenet egymással közel egyforma potenciálú nem lesz.
A működést árnyalja, hogy a hallható hangok frekvenciáján a visszacsatolás leosztásra kerül. A szapora jelek nem jutnak át C225-ön, helyette az R245/R241 osztón és a hangszín frekvenciafüggő osztásain keresztül C223 kondenzátoron keresztül érik el TR201 bázisát. Ennek a leosztásnak köszönhető a jelerősítés.
(#) feriferiferi válasza reloop hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Kicseréltem, csak bf422 volt, de gondolom működnie kéne azzal is,
továbbra is ugyanaz, ezek után kivettem a tr201-tr206-ig +tr301 tranyókat, ahogy mértem őket nekem jónak tűnnek, 6-700mV-ok illetve szakadások, bázisról mérve a két irányba majd forditva, e-c mindenhol szakadás..
a tr201 első bázisán 8 volt esik, a tr202őén 20v.
a végfok ezek ismeretében még jó lehet vajon, milyen értékeket kellene mutatnia? 2-3 és 8-9
nem lehet zár,
Nekem ötletem sincs miket kellene mérnem, hogy merre keressem a hibát, ha még egyáltalán jó valamire.
(#) reloop válasza feriferiferi hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
A végfok rajzon szerepel kb. 12 mérési hely. Mérd meg azok feszültségét és Paint-old rá az értékeket a rajzra! Abból elég jót be tudnám a hiba helyét határolni.
(#) feriferiferi válasza reloop hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
Ez az egyik csatorna, remélem nem hagytam ki egyet sem.

7100fesz.JPG
    
(#) reloop válasza feriferiferi hozzászólására (») Dec 17, 2014 /
 
R238! Vagy ő, vagy a fólia szakadt.
Következő: »»   24 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem