Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   42 / 125
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Az a teszt szerintem nem jó,hogy magas hőmérsékletre tekered és kiveszed belőle az elemet.
Ha én tervezném volna, úgy csinálnám, hogy amikor a telepfeszültség eléri a figyelmeztetési értéket, elkezd villogni. A biztonsági határt is eléri, akkor nem enged többé bekapcsolni és folyamatosan kiirja a figzelmeztető szöveget.
De nem én csináltam.
Talán úgy lehetne tesztelni, hogy folyamatosan csökkented a táplálást (labortáp, stb.). Vagy irsz a gyártónak és megkérdezed) azért van support jobb helyeken).
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
A szobatermosztátok többségében normál relé van. Erre enged következtetni az a tény is, hogy normál használat mellett kb. egy évet bírnak az elemek. Degyébként teljesen igazad van a labortáp és support kombó ügyben.
(#) Tomi111 válasza pestmen hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Üdv!
Nekem Q3 van otthon ha jól emlékszem (csatoltam képet róla), viszont ez még a régi változat. 2007-ből való, fix +/-0,5 fok eltérésre kapcsol. Ebben bistabil relé van(szerintem az elemmel működőkben mindegyikben), csak a váltás pillanatában fogyaszt a relé. Kicsit merült elemnél ez látszik is a kijelzőn váltáskor. Így sem bírja egy évnél tovább az elem, akármilyen tartós.
Ebben nincs semmi elemlemerülés jelzés(az újabb kiadásban már lehet?). Csere után néhány hónapig jó, majd egyszer csak eltűnik minden a kijelzőről. Ha kiveszem és visszateszem, még működik egy darabig, de előbb utóbb elemcsere.
Viszont kipróbáltam előbb, bekapcsoltam és kivettem az elemeket. Fűt tovább, tehet bekapcsolva marad a relé.
(#) zoszka válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Gondold végig, ha sima relé van benne, ami folyamatosan be van húzva miközben fűt, kb 1 hét alatt lemerülne. Így csak egy impulzust ad a relének és az átbillen, a következőre meg vissza billen.
(#) zoszka válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Az elemes rendszerű termosztátokban, egytől egyig mindegyikben bistabil a relé...
(#) zoszka válasza Bakman hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Biztos, hogy nem így van.
(#) Bakman válasza zoszka hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Elég egyszer leírni, látjuk.
(#) zoszka válasza pestmen hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Miért nem raksz a rendszerhez egy gsm-modult (~21 000Ft). Azzal vezérelni is tudsz és kontrollálni is. 4 be és 4 kimenetes bőven megfelel. Nemrég raktam be egy ilyen kütyüt pont amiatt, mert külföldön vannak sokat. Értesít ha úgy állítod be és felül is vezérelheted a rendszert, bármit is csinál épp a termosztát. Lekérdezheted az aktuális hőmérsékleteket, vagy épp a termoszát helyzetét is. És akkor nyugodtan aludhatnál....
Pl. egy ilyet.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2015
(#) pestmen válasza zoszka hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
Nem rossz, már gondoltam hasonlóra én is. Elég sok fórumlakó fantáziáját megmozgatta a kérdésem. Ez jó! Minden esetre az alapkérdést csak nem sikerült tisztázni. Valóban senkinek sincs egy kapcsolási rajza a Q3-ról? Nekem van, csak az most tőlem 2000+ km.-re leledzik, és a távlapozgatást és távböngészést még nem applikáltam otthon. nono:
Azért elég hervasztó megoldás egy bistabil jelfogó alkalmazása egy ilyen helyen. Nekem nem tetszik, még akkor sem, ha így minimalizálták a fogyasztást, és a folyamatos fűtésből adódó túlhevülést egyéb biztonsági szeleppel oldották meg. Továbbra is az a véleményem, hogy szoftveresen meg kellene akadályozni, hogy a lemerülőben lévő elemek átválthassák a jelfogót, illetve kimerülés esetén bekapcsolva maradjanak. Ez egyszerűbb és talán gazdaságosabb megoldás, mint bármilyen távfelügyelet telepítése, üzemben tartása.
(#) proba válasza pestmen hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
Azért normálisan megcsinálni nehéz...
Eleve rádiós termosztát nem lehet tökéletes. Valaha egy mellé tett mobil megbénította az egészet.
Más részről logikailag elég nehéz azzal a ténnyel mit kezdeni, mi a kevésbé veszélyes egy magára hagyott háznál?
Szétfagy minden, mert nincs fűtés, vagy felforr minden mert állandóan megy a fűtés. Gyártó legyen a talpán amely ezt az ellentmondást feloldja, ill a te megelégedettségedre eldönti ezt a kérdést.
(#) Gafly válasza pestmen hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
Azt ugye nem tudhatjuk hogy tényleg van olyan eset amikor nem jól kezeli. Új információ nincs, letesztelve nem volt és a gyártó sem lett megkérdezve. Innentől kezdve csak találgatás.
(#) zoszka válasza Gafly hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
Szerintem okafogyott azon elmélkedni, hogy hogyan is lenne jó. A gyártó az elemes, vezetékes verziókat mindig bistabil relével oldja meg az elemek kímélése miatt. Hátránya bármelyik álapotban képes bent maradni, ha lemerül az elem.Az RF vezeték nélkülieket pedig monostabillal, mivel az külön tápról megy. Hátránya, (ez esetben előnye is lehet), hogy ha lemerül az elem az adóban, termosztátban akkor kikapcsolva marad, mivel 5 percenként frissíti az álapotot. A készülékek többsége nem tud elfagyni a fagyvédelem miatt. Nincs jó megoldás csak ha más oldalról is biztosítva van az ellenőrzés.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
(#) pestmen hozzászólása Jan 7, 2015 /
 
Nem tartom ilyen bonyolultnak az egészet. Nem ismerem ugyan a korszerű gázkazán-termosztát rendszereket, csak a C24-es cirkót, mert nekem az van. A termosztátban ott a hálózati feszültség - a cirkótól jön. Semmi sem indokolja, hogy a jelfogó csak elemről működjön. Lenne más megoldás; hálózati táp, akkumulátor csepptöltéssel, stb. Hagyjuk, Ez így van és kész. Az eredeti kérdésemre részben választ kaptam.
Egyébként már a megvételkor sem voltam megelégedve a Q3-mal. Pl.: nem jelzi amikor a cirkó be van kapcsolva. Én egy kicsit átalakítottam, az enyém jelzi egy mini glimmel. Aztán az LCD kijelzőnek nem volt háttérvilágítása. Ez mekkora marhaság! Sötét szobában minimum egy elemlámpa kell, hogy bármit le lehessen olvasni az LCD-ről. Persze ezt is megoldottam, készítettem hozzá utólag háttérvilágítást LED-ekkel. Nem érhető el vele akkora fényerő, mint a CCFL csővel, de gondolom adott esetben alternatíva lehet ez is.
(#) tomizej hozzászólása Jan 7, 2015 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni a következő problémára:
Van egy régi c24-es FÉG fali gázkazánom. Eddig egy régi MMG termosszal vezéreltem. Ilyennel..
Szeretném cserélni Computherm Q7-re. A sima q7, nem az RF!
A régi termosz 3 vezetékkel volt bekötve: zöld-sárga, barna, kék. Próbáltam bekötni az újat ugyanígy ahogy ez volt, de amint bedugtam a szivattyút a konnektorba leverte a biztosítékot.
Szeretném kérdezni, hogy hogyan kellene bekötni a Q7et? Melyik vezetéket hova tegyem? Olvastam, hogy korábban is volt ez itt téma. Nekem nincs multiméterem. Ami biztos, hogy a régi termosz működik és felírtam az hogy volt bekötve.
(#) proba válasza tomizej hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
Lehet új termosztát. Az egyik szálat nem kell bekötni. A régi termosztátban ami a kapcsolóval jelöltre volt kötve, csak az a kettő marad. A harmadik felesleges.
(#) zoszka válasza tomizej hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
A régi termosztát 2-3 pontját kell a Q7 no-com pontjára kötni, a harmadikat le kell szigetelni. De párszor már le lett írva itt is. Kb minden héten megkérdezi valaki ugyanezt. Csak kicsit vissza kéne olvasni.
(#) tomizej válasza zoszka hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
Köszi a gyors választ!

Hazaérek kipróbálom!
Igen olvastam, de konkrétan a c24-es kazánhoz nem találtam hozzászólást, ezért gondoltabb inkább megkérdezem, biztos ami biztos.

Egyébként amikor a rossz összekötésnél leverte a villanyórát, mikor bekapcsoltam a szivattyút, okozhattam kárt a termoszban?
(#) zoszka válasza tomizej hozzászólására (») Jan 7, 2015 /
 
Okozhattál, mert ilyenkor szokott beégni a benne lévő relé és nem fog tudni kapcsolni..
(#) tomizej hozzászólása Jan 8, 2015 /
 
Összekötöttem ahogy írtad, most nem vágta le a villanyórát, de az a tünet, hogy a kazán folyamatosan megy. Hiába állítom a főfokot fel-e.. semmi. A relé csak akkor kattan ha felfelé állítom a fokot, lefele semmi hang. Próbáltam felcserélni a két vezetéket, ugyanaz a tünet.
Mondjuk látszik a relé jobb felső sarkánál, hogy kicsit fekete a belseje. Valószínű hogy beéghetett akkor? Az létezik hogy úgy égett be, hogy "bekapcsolva" maradt, tehát mindig működteti a kazánt, és nem tud lekapcsolni?
Ha tönkrement, arra lehet esély, hogy a relét kicseréljem benne? Egy Omron relé van benne, ~ 1000Ft körül. Vagy teljesen új termoszt kell vennem?
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015
(#) zoszka válasza tomizej hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
Összeégett a relé. Cserélhető.
(#) proba válasza tomizej hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
A pontos típusra figyelj, lehet nem sima relé.
(#) csordoras hozzászólása Jan 12, 2015 /
 
Tiszteletem a Uraknak!!Egy kis segítségre lenne szükségem van egy régi EMG termosztát amit szeretné ki ki cserélni .Egy Honeywell CM 907 típusúra ,agyi a problémám hogy ne igazán akar össze jönni. 3 kábel van benne barna,kék,zöld-sárga.Az új termosztátban van a A-B-C be kötési lehetőség.Végig próbáltam mindet de egyikkel sem működik.Van améknél le is vágja. Esetleg valakinek valamilyen ötlete??Próbáltam 2 vezetékkel a kor meg vezérlő panelt égette ki.A termosztát nem tudom sérült e mert a kattanó hangot lehet benne hallani amikor be kapcsol.Olvastam itt hasonló beszélgetéseket Ugyan eröl a problémáról de nem találtam választ.Esetleg valaki?
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
(#) moele válasza csordoras hozzászólására (») Jan 12, 2015 / 1
 
Tiszteletem !
Az új termosztát A_B pontját kell bekötni. A vezeték színe általában (ha szakember kötötte be) a barna a fázis...kék a nulla...a sárgászöld a kapcsolószál ! Ezek szerint, ha még jó maradt a termosztát a helytelen bekötéstől akkor mondjuk az A = fázis...tehát a barna...B= kapcsolószál...tehát a sárgászöld... C-re semmi ! A kéket leszigetelni !
(#) Feri válasza csordoras hozzászólására (») Jan 12, 2015 / 1
 
A régi termosztát nem "MMG"?
A CM 907 A_B pontokat kell kötni.
Ha az előbbi termosztát korrekten volt kötve akkor a barna-kék A-B-re a zöld-sárga kimarad.
Ha ez nem működik hívj szakembert, mert már most is jó esélyed van rá, hogy a termosztátot tönkre tetted a zárlattal.
(#) csordoras válasza csordoras hozzászólására (») Jan 12, 2015 /
 
É ez lenne az Új. Sok lehetőség nincs úgy de nem együtt működő :-/

DSCN0435.JPG
    
(#) csordoras válasza moele hozzászólására (») Jan 12, 2015 /
 
Köszönöm a segítséget újra próbát teszek hátha Köszönöm a segítséget és a hozzá szólásokat (Y)
(#) csordoras válasza Feri hozzászólására (») Jan 12, 2015 /
 
De igen MMG
(#) proba válasza csordoras hozzászólására (») Jan 12, 2015 /
 
Ha az előző hozzászólóból nem tanultál.....A villanyszerelő olcsóbb.
(#) csordoras válasza moele hozzászólására (») Jan 12, 2015 / 1
 
Köszönöm a segítséged!Tökéletesen működik Be kötni is sikerült és a termosztát sem kuka (Y)
(#) Feri válasza csordoras hozzászólására (») Jan 12, 2015 /
 
Ha egy templom előtt mész el dobjál pár forintot a perselybe, mázlid volt.
Ezek a termosztátok nem szokták a zárlatra kapcsolást túlélni.
Következő: »»   42 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem