Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   43 / 125
(#) csordoras válasza Feri hozzászólására (») Jan 12, 2015 /
 
Igen meglesz, csak idáig a szerelőkel rossz tapasztalatom volt ,és inkább én próbálkoztam.De egy misét meg ér
(#) moele válasza csordoras hozzászólására (») Jan 12, 2015 / 1
 
Nagyon szívesen máskor is !
(#) varroistvan91 hozzászólása Jan 22, 2015 /
 
Sziasztok! Van egy Vaillant gázkazán a földszinten ami a földszinten látja el a fűtést, de hozzá szeretném csatlakoztatni az újonnan épített emelet fűtését is. Az emeleten padlófűtés üzemel, 3 szobatermosztátot tettem fel, és egy zónavezérlőt. A zonavezérlőből két szál megy ki de nem tudom a gázkazanba hova kössem be. A mellékelt képen látszik a bekötési rajza a gázkazánnak. Előre is köszönöm ha valaki tud segíteni.

image.jpg
    
(#) proli007 válasza varroistvan91 hozzászólására (») Jan 22, 2015 /
 
Hello! A 3-as és 4-es pontra kell kötni.
(#) varroistvan91 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2015 /
 
Köszi szépen a választ. Egy kérdésem volna még: a földszint termosztátja a 7,8,9 pontokba van bekötve és a 3-4 át van hidalva. Nekem ez így kell maradjon, hogy az alsó rész is működjön. Ha így belekötöm a 3 és 4-es helyre, akkor az alsó rész működik, de a felső nem. Ha kiveszem a hidalást és a 7,8,9 pontokat is elválasztom akkor működik a felső de így értelemszerűen nem működik lent. Mi legyen a megoldás? Ha veszek le is egy ugyanolyan termosztátot ami az emeleten van, azaz két szálast, akkor beköthetem a 3-as 4-es pontokra az emeleti vezérlőt és a földszinti új termosztátot?
(#) proli007 válasza varroistvan91 hozzászólására (») Jan 22, 2015 /
 
Hello! Elvileg beköthetnéd, de gyanítom, hogy az nem lesz jó megoldás (sőőt..)
De én nem ismerem a kazánodat. A kérdést tedd fel a gázkazán topikban. Ott a fiúk majd tudják.
(#) VIM válasza varroistvan91 hozzászólására (») Jan 24, 2015 /
 
Szia! A kazán bekötési kapcsai nem tartalmazzák az egyéb kategóriában a zónaszelep kapcsolását csak a páraelszívó retesz és a külső hőmérséklet érzékelő csatlakoztatását és választható a két pont vagy folyamatos kazán szabályzás (230V vagy 20V) termosztátokkal. A három szobatermosztát és egy zónaszelepet nem értem hogyan gondoltad? A felső szintet ha zónaszeleppel láttad el akkor azt a szobatermosztáttal kellene kapcsoltatni, így a kazántól függetlenül választódik le a fűtési körről a kívánt hőmérséklet elérésekor. Gondolom a zónaszelepek 230V feszültségről működnek és így a "sima kapcsolós termosztáttal" a fázist megszakítva az elért hőfokon a szelep lezár és leválasztódik az emeleti kör. Ezt a kapcsolást egy termosztátnak is elég volna elvégezni a másik kettőt nem tudom hogyan gondoltad, hogy beleszóljon még ide.
(#) varroistvan91 válasza VIM hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Szerintem nem értetted meg pontosan amit írtam, vagy lehet én nem voltam elég világos. Az emeleti 3 szobatermosztát (Computherm Q3 típus mindhárom) a zonavezérlőbe (Computherm Q4Z) van bekötve. Ebből a zonavezérlőből 2 szál megy ki szivattyúhoz, vagy kazánhoz, vagy amihez akarod oda kötheted, pont úgy működik mint egy termosztát. És ezt a két szálat bekötöttem a kazán 3-as 4-es csatlakozóihoz és működteti a kazánt gond nélkül. De ez csak akkor működik, ha egyedül ez a zonavezérlő van bekötve ide a 3-as és 4-es csatlakozókra. Ha az eredetileg bekötött Vaillant termosztátot is rajta hagyom ami a a 7, 8, 9-es csatlakozókra van rákötve és a 3, 4 rövidre van zárva, akkor nem működik az emeleti zonavezérlő, csakis az alsó szinten az eredeti Vaillant termosztát. Így nem tudom mi legyen a megoldás, hogy az alsó szinten is a termosztát kapcsolja be a kazánt, meg a felső szinten is a zonavezérlő működtesse. Ezért gondoltam arra, hogy a régi Vaillant 3 szálas termosztátot kidobom (ami a 7, 8, 9 csatlakozokra van rákötve és rövidre zárva a 3, 4 bekötési pont) és bekötök egy sima 2 szálas termosztátot a 3-as 4-es csatlakozókra és ugyanoda a zonavezérlőt is.
(#) Bakman válasza varroistvan91 hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Az ötleted működőképes. A kérdés csak az, hogy ha az alsó szinti termosztát bekapcsol, akkor a kazán által melegített víz honnan tudja, hogy neki nem az emeletre kell mennie.
(#) varroistvan91 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Nem tudja és el is megy az emeletre, de ha a zonavezérlő bezárja a szelepeket, akkor csak az elosztóig megy a víz és ott megfordul egy nagyon kis padlófűtés körbe amit félig nyitva hagytam manuálisan (a többi szelepet a zonavezérlő működteti), hogy mindig legyen hol a víznek forogni. Tehát akkor nem zavarja meg a lenti termosztát a zonavezérlő működését, vagy fordítva, ha egy helyre vannak bekötve?
(#) Bakman válasza varroistvan91 hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Az leendő termosztát záróérintkezőit is a kazán hármas és négyes pontjaira kell kötni, a már most is meglévő zónavezérlővel párhuzamosan. Így a kazát vagy a zónavezérlő vagy az új termosztát kapcsolja be, esetleg ha mindkét lakásrészben hideg van, akkor mindkettő működteti.

Ez így működni is fog, egy trükk viszont lesz benne. Ha az emeleti zónavezérlő bekapcsol, akkor a földszintet is fűteni fogja a kazán, mivel ott nincs semmi, ami elzárná a meleg víz útját.
(#) csutate hozzászólása Jan 25, 2015 /
 
Sziasztok, sajnos úgy látszik kikopott a termosztátunk ami a régi fégtherm cirkónkat működteti, segítséget szeretnék kérni, hogy melyik termosztát lenne jó a régi helyett?
A típusa MMG AM (régebben vettünk már egyet, de az 4 kábeles volt, ez pedig csak 3 kábeles, +/-/0)
A régi termosztát:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2015
(#) VIM válasza varroistvan91 hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Szia! Pontosan értem amit Te akarsz és azt is, hogy nem akarsz a "fő" termosztáton változtatni, hiszen elvesztenéd a folyamatos szabályzási lehetőséget. Nem kell azt a zónavezérlő egységet mindenáron bekötni a kazánhoz, annak csak van egy olyan lehetőség a kimenetén. A kazánnak is két fajta termosztát vezérlési lehetősége van DE csak az egyiket lehet érvényre juttatni a kettő közül. A zónavezérlőbe bekötött termosztátok csak a saját zónakimenetükhöz hozzárendelt szelepet és szivattyú kimenetet tudják kapcsolni, nem értem, hogy akkor az egy zónaszelephez hogyan rendelsz hozzá három beavatkozó szervet a vezérlőn belül? A zónavezérlő működik önállóan is, függetlenül a kazántól. Az más dolog, hogy Te szeretnéd ha ez is beleszólna a kazán vezérlésébe. Ha áttérsz a "két pont" (ki-be kapcsolás) vezérlésre, elmarad a megtakarítás és túllendülés, túlfűtés is kialakulhat helyileg, de ekkor megvalósítható a kazán 3 és 4 pontokra való bekötése a zónavezérlő kazánvezérlő kimenetének. Ennek talán lehet olyan következménye az alsó felső szintre vonatkoztatva, hogy ha a felső szint még működteti a kazánt (még nem érte el a kívánt hőfokot), akkor az alsó szint hogyan érvényesül szabályzásilag.
(#) VIM válasza csutate hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Szia! A Q7 és a hozzá tartozó beszerzési lehetőség teljesen korrekt a régi helyett. A kazán 8 és 9 kapcsaira bekötött vezetékek használhatók fel, a 7. pont nem kell. Ezt mindenképpen le kell ellenőrizni, hogy melyek ezek a vezetékek amik ide csatlakoznak s csak ezeket szabad bekötni, ellenkező esetben zárlatot lehet okozni ami a kazán biztosítékot kioldja. A Q7 1 és 2 pontjai kapcsolnak, zárnak az induláshoz a kazán 8-9 pontjaira.
(#) csutate válasza VIM hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!
(#) varroistvan91 válasza VIM hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Nem hiszem hogy megértettél. Nekem nem fontos hogy a fő termosztát ez maradjon, nekem a fő, hogy az emeleti zónavezérlő is ki/be tudja kapcsolni a kazánt és az alsó termosztát is. De ilyen formában ahogy most van nem működik. Esetleg akkor működne, ha egy két szálas termosztátra cserélném le a mostani három szálast és egy helyre kötném őket. Ahogy te vázoltad nekem pont úgy működik most. Annyi van, hogy nem engedi a zónavezérlő hogy túlmelegedés legyen az emeleten, de ha lehűl a levegő, nem kapcsolja be a kazánt, mert nincs hozzákötve. Igyhát egyszerűsítsük le a kérdést: zavart okozna két termosztát egymásnak, ha a kazán ugyanazon pontjaira lenne bekötve mindkettő?
(#) Bakman válasza varroistvan91 hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Idézet:
„zavart okozna két termosztát egymásnak, ha a kazán ugyanazon pontjaira lenne bekötve mindkettő?”
Nem.
(#) VIM válasza varroistvan91 hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Azért mert a szomszédban laksz a kommunikáció még nem okoz nehézséget de a működésbeli akarat erőltetése nálad kicsit erősebbnek bizonyul. A kérdésre válaszolva, miszerint: zavart okozna-e két termosztát egymásnak? .... NEM. A komfortérzet lesz számottevő és a gázszámlán is érezhető változást okoz majd. Csak javaslat volna, hogy a három Q3-ból egyet az alsó szinten a "Vajlantos" termosztát helyére köss be, (nem kellene még halmozni a termosztátokat) és így elég volna egy másik a felső szinten a zónavezérlő ki-be kapcsolására. A három termosztát bármelyike kikapcsolja a kazánvezérlő kimenetét, nem jobb lenne ezt csak egyre bízni és még mindig ott marad egy termosztát kihasználatlanul.
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Azt tegyük hozzá, hogy a zónavezérlő elhagyható is lenne, és némi átalakítással annyi zónára lehet osztani a lakást, amennyire a tulajdonos akarja, lásd melléklet.
(#) varroistvan91 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Köszönöm
(#) varroistvan91 válasza VIM hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Az emeleten van 2 hálószoba, egy nappali és egy fürdőszoba. Azért kellett 3 termosztát az emeletre, mert ha beindítom a fűtést a nappali felmelegszik 22 fokra, a két hálóba csak 19 fok van. Ezért bíztam 3 termosztátra és egy zónavezérlőre az egész rendszert. Padlófűtes van az egész emeleten, összesen 7 kör. A szerelő ezt így oldotta meg, nekem nem volt sok más választásam. Mindenképp köszönöm a választ.
(#) fiatdiesel hozzászólása Feb 1, 2015 /
 
Sziasztok!

Abban kérném a segítségeteket hogy van egy saunier duval combitek f24 tipuso kazánom és sehogy nem tudok rá jönni hogy kell bekötni ennek a szobai termosztátot, sajnos a kezelési könyvében sem írnak róla semmit és az interneten lévő pdf be sem, már probáltam mindent kötni sehogy nem csinál semmit kivéve ha a középsőt a jobboldalival összekötöm ekkor szikráik egy nagyot és kinyomja a biztit, meg azt sem értem hogy a panelről mér működik a kazán ha nincs a vezetékek közt rövidzár.

http://kepfeltoltes.hu/view/150201/IMAG0629_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015
(#) zoszka válasza fiatdiesel hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
A vezérlésben engedélyezni kell, hogy külső termosztátról üzemelhessen. Szakszerviz!
(#) Skofy válasza fiatdiesel hozzászólására (») Feb 2, 2015 /
 
Szevasztok. Nekem is Combitek F24-es kazánom van és én is a termosztát bekötésével küzdök. Van egy bővített leírásom amibe azt írja :
Mielőtt a készülékbe beköti a potenciálmentes 2-pont szabályzású szobai termosztátot , mindenkép távolítsa el a
sorkapocsból a gyárilag beépített áthidalást.
Ezt valahogy nem értem. Lehet hogy a "csokiban" van egy inpregnált átkötés vagy a panel túloldalán van valami átkötés?
Kérlek segítsetek. Küldök egy pár képet hátha segít. Köszönöm előre is.
(#) zoszka válasza Skofy hozzászólására (») Feb 2, 2015 /
 
Nincs áthidalás, mivel gyárilag semmilyen vezérlést nem biztosít a sorkapocs. Programban van fix fűtési üzemmódra kapcsolva. Lásd előző hozzászólás!
(#) lorcsi hozzászólása Márc 22, 2015 /
 
Sziasztok,
vásároltam az eBay-ről egy HONEYWELL LYRIC RCH9300WF Wi-Fi PROGRAMMABLE THERMOSTAT-ot.
Ez a termosztát kompatibilis a hazai kazánokkal?Azt írják, hogy max 24 V.
Köszönöm a segítséget.

Bővebben: Link
Műszaki leírás Compatibility
• The Lyric thermostat works with common 24 volt systems
such as forced air, hydronic, heat pump, oil, gas and
electric.
• Does not work with electric baseboard heat (120/240V).
(#) zoszka válasza lorcsi hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
Ha simán csak a google fordítóval lefordítod, akkor is érthető.
"Ne használd 120/240V-os rendszerekhez!"
24V-os! Illeszteni lehet, de ha a leírás értelmezése is gondot okoz számodra, akkor ne is kezdj bele.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
(#) Lucifer válasza lorcsi hozzászólására (») Márc 22, 2015 /
 
A kérdezőnek Westen Quasar D típusú kazánja van ami 230 Voltos bemenetű. Magyarországon vannak forgalomban 24Voltos bemenetű kazánok is.
Egy relével (illetve szükség esetén egy táppal) megoldható az illesztés.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
(#) agnello hozzászólása Ápr 3, 2015 /
 
Sziasztok,
egy hibajelenséggel kapcsolatosan kérném véleményeteket: Van egy Sanuier Duval Semia kombi cirkónk és két teremosztát, mivel padló és radiátoros fűtés is van a házban, osztottan.
Korábban felszereltek emiatt egy Honeywell vc4013-ast, mert anélkül az egész kör melegített, függetlenül attól, hogy melyik termosztát adott jelet.
Most egy hete azt vettük észre, hogy akár melyik termosztát adja le a jelet, a kazán nem indul be és a Honeywell kattan egyet. Melegvíz megnyitásra azonnal elindul a kazán, tehát feltételezem a Honeywellel lehet valami..
Az is érdekes, ha resetelem a kazánt, akkor utána beindul a fűtés, ha a termosztát "heat"-en van.
Mit gondoltok?
Köszi előre is!
(#) zoszka válasza agnello hozzászólására (») Ápr 4, 2015 /
 
Csak 1 zónaszelepet építettek be?
Következő: »»   43 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem