Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok
 
Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   642 / 837
(#) kovacsj válasza kovacsj hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Aha! Most látom, hogy az OCR3A a MAX, tehát az OCR3B-nek kevesebbnek kell lennie, hogy a megszakítás végrehajtódjon. Jól gondolom?
(#) zombee válasza kovacsj hozzászólására (») Jan 25, 2015 1 /
 
Attól függ hogy milyen plafont állítottál be a CTC módnál. Ez lehet OCR3A és ICR3 (ATMega128-nál). Ha az OCR3A van beállítva akkor a B-s interrupt le se fut, mert az OCR3B nagyobb. Vagy felcseréled őket(OCR3B lesz a kisebb), vagy az ICR3-at állítod be plafonnak.
"16-bit Timer/Counter Register Description" - és az a szééééép naaagy táblázat!
Rendes PWM-nél utóbbit szokás, hiszen az OCR3A és B tetszőlegesen változtatható a tartományban.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2015
(#) Massawa hozzászólása Jan 25, 2015 /
 
Ismertek egy legalább 3 bites gray kodolásu encodert? Olyan kivitelben kellene mint a mezei enkoderek.

Kösz
(#) zombee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 25, 2015 / 1
 
SMD beültetőgépek(pl. CSM84) motorjaiban is "csak" 2 bites van, és technikailag ugyanaz mint a golyós egerekben. Annyi különbséggel hogy van egy 3. csatorna is a tengely nullpont miatt.
(#) rasty hozzászólása Jan 25, 2015 /
 
Sziasztok!
Mivel írtátok, hogy a soros avr programozó instabil ezért néztem egy ilyet.
Szerintetek ez minőségben megfelel?
És ez kompatibilis az Atmel Studio-val?
(#) killbill válasza zombee hozzászólására (») Jan 25, 2015 / 1
 
Gondolom, a 3 bites az abszolut encoder, a motorban meg inkrementalis van.
(#) zombee válasza killbill hozzászólására (») Jan 25, 2015 / 1
 
Na igen ez lett volna a következő kérdés...
(#) zombee válasza rasty hozzászólására (») Jan 25, 2015 / 1
 
Minőségben vannak kifogások, driver kompatíbilitás kérdéses, és semmilyen AVR Studio nem támogatja.
(#) Massawa válasza zombee hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Egy forgatogombot keresek amivel 32 poziciot tudok fordulatonként bevinni az AVR-be. ( sajnos ennyi állásu kapcsolo nincs.)
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2015
(#) zombee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 25, 2015 / 1
 
A 32 pozícióhoz elég egy abszolút 3 bites?
(#) Massawa válasza zombee hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Ha van rajta index akkor igen, de azt aránlyag könnyü megoldani, ha nincs.
(#) zombee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 25, 2015 / 1
 
Csak azt nem értem, abból hogyan lesz 5 bites? Szerintem 2 bites inkrementális jobban megfelelne, plusz egy index. Kb. az első találat beadott egyet.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2015
(#) Massawa válasza zombee hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Kösz, ilyenem van, az volt az eredeti elgondolás. Na jo, akkor máshogyan kell megoldani a feladatot....
(#) zombee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 25, 2015 / 1
 
Néztem az abszolút enkódereket, hát elég drágának tűnnek(>10k) vagy nagyon rosszul keresek. Lehet hogy egyészen más módon, pl. nyomógombokkal vagy potival is meg lehet oldani, a kérdés már csak az hogy mihez is kell 32 állású kapcsoló?
(#) Massawa válasza zombee hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
32 állást kellene a motornak követnie. Az lenne a legegyszerübb, ha a gombot lehetne eltekerni egy állásba a motor meg követné. Most van egy potis megoldásom, de az ugye nem forog 360 fokot, és nem is lehet pontos pozicioba állitani. Ezért keresek valmi jobbat.
(#) zombee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Magyarán szervóról van szó. Én meg már azt hittem hogy valami kezelőszerv. A poti nem csak a 360 fokot nem bírja(bár vannak típusok amik körbe is foroghatnak), de a csúszóérintkező sem bírja a folyamatos terhelést és ez az igazi korlátja a poti használatának.

Az inkrementális enkódernek az a hátránya hogy indításkor meg kell keresnie az index pontot (beültetőgépnél úgy hívjuk hogy "origin-ba áll") és csak utána lesz üzemképes a szervó. Jobb helyeken kikapcsoláskor is rááll az indexre, és akkor nincs probléma bekapcsoláskor.

Ha lenne elég hely(de fogadok hogy nincs) akkor papírra vagy lemezre nyomtatnék 5 bites tárcsát és azt 5 darab optoérzékelővel figyelném...
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2015
(#) kendre256 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Többfordulatú poti nem jöhet szóba? Esetleg olyan forgatógombbal, ami kijelzi a fordulat számát és az aktuális helyzetet is. Azzal egészen finoman be lehetne állítani.
Bővebben: Link
Ilyesmire gondoltam, csak gondolom, van olcsóbb is...
(#) Massawa válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Kösz mindenkinek.
Igen van egy opcio, hogy csinálok egyet.
A poti nem jo ( még a több fordulatu sem), mert nehezen ismételhetö meg az állás, mondjuk a 19. pozicioba kell mozditani.
32 nyomogomb jo lenne, de ahhoz sok vezeték kell ( min 12), vagy intelligensebb helyi gombkezelés.
Egy másik opcio, hogy 2 darab 2 számjegyü displayen egy encoderrel lehet kezelni a gépet. Az egyiken beadom az encoderrel a kivánt poziciot, amit a motor késöbb követ és kijelzi a másik 2 helyen.
(A referencia pont megoldott, a gép amikor bekapcsol elöször elmegy a referencia pozicioba majd onnan oda ahova kell - eepromba van elmentve az utolso pozicio, mett ha ki van kapcsolva elmozdulhat a gép).
(#) csabeszq válasza Massawa hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
A gombokat nem muszáj 32 különböző lábon beolvasni. A C64-nek 64 gombja volt és 8x8-as mátrixba rendezve olvasta ki őket.

De lehetne még 2 16 bites multiplexert is használni, és akkor 4 biten állítod be az MPX címét, 2 biten meg az állását olvasod be.

A PC-s billentyűzet meg sorosan kommunikál, azaz magába a billentyűzetbe rakták bele a vezérlőlogikát. Amikor én gondolkoztam hasonlón, I2C-re jutottam, mint megoldás valami olcsó mikrovezérlővel.
(#) zombee válasza csabeszq hozzászólására (») Jan 26, 2015 / 1
 
A charlieplexing meg 7 vezetékkel elmegy és ahhoz nem kell(túl) bonyolult vezérlés meg trükközés a gomboknál. És még sorolni lehetne...
Ha olyan a cucc akkor egy FEL meg egy LE gomb és egy kijelző is elegendő lehet. Vagy egy másik, ugyanilyen enkóder amit a megfelelő pozícióba tekerve beáll a motor is. Vagy poti...
Az enkóderhez viszont kelleni fog egy kuplungszerkezet és sajnos a referenciapontot ott is be kell méretni. A potinál ez nem szükséges, ott viszont tényleg pontosnak kell lennie.
(#) Massawa válasza csabeszq hozzászólására (») Jan 26, 2015 /
 
Kösz!

Ezt nyilvánvalo, ezért irtam, hogy 12 vezeték elvben elég a 32 gombra, de az is a pillanatnyi állás szerint tul sok veszéllyel jár. A gombok mindkét vége adatsinen van, ami az adott környezetben nem leányálom. Ez csak akkor lenne jo, ha az egész procit meg a kezelöpanelt egybeépiteném, mert akkor ki lehetne zárni a várhato hibákat.
A másik megoldás hogy egy külön gomb és kijelzö proci lenne és a 2 valamilyen néhányeres kábelen kommunikálna viszont eléggé megdragitaná a berendezést.
(#) zombee válasza Massawa hozzászólására (») Jan 26, 2015 / 1
 
Ha esetleg nem titok, leírhatnád hogy mi is lesz a cuccból, talán valami sokkal egyszerűbb megoldást is adhatunk rá...
(#) Massawa válasza zombee hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Sok ilyen szerkezet van amire ilyen megoldás kell.
Bármilyen távkezelt robot, kamerafej stb. amit a kezelö az asztalról egy bizonyos helyzetbe akar mozditani a legpraktikusabb, ha van egy forgatogomb elötte amit elfordit, és a berendezés követi. Már van 2 ilyen saját fejlesztésü cuccom, mindegyik displayen programozhato ( hány fokot forduljon stb), de ez messze nem olyan praktikus, mint a forgatogomb lenne. Arra csak rá kell nézni és ha kell, odaforditom és kész. Probálj elképzelni egy sereg mutatos orát, amik elektronikusan össze vannak kötve, mennyivel egyszerübb, ha van elötted egy (master, fö-) mutatos ora, aminek odatekered a mutatoját ahova kell, a többi meg ezt követi. Szoval valoban csak az ergonomia, a kezelhetöség a feladat, nem maga a berendezés, mert az már teszi azt amit tennie kell.
Nagyon régen, még a processzorok elött, két léptetö motort használtak, köztük egy erösitövel, az egyiket kézzel elforditva a másik megkapta a motor felerösitett impulzusait és követte 1:1-ben. Nekem nem fontos, hogy szinkronban menjenek, de késleltetve kövesse a gomb fordulását. Ebben az esetben mindössze 32 állás van. A meglevök 200 állás tudnak.
(#) csabeszq válasza Massawa hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Hát, ebben az esetben érdekes, hogy a KY040-et elvetetted.

Egyébként az ADC sem lenne rossz, nem annyira zajos.
Ha hiszterézisesen csinálod, menne. Mondjuk 100-ra tekered ugrik egyet, de visszafelé már 90-re kell tekerned, hogy visszamenjen.
(#) Massawa válasza csabeszq hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Nem vetettem el, az egyik korábbi szerkezetemben ilyen van. A baj ezekkel az, hogy fordulatonként 12-18 pozicio van - ez kevés. Ezért már csináltam egyet áttétellel, azaz a gombot 360 fokkal elforditva az enkoder 2x360 fokot fordul, azaz 2x12 ill 2x18 poziciot tud beállitani. Ha találnák olyan enkodert aminek 16 pozicioja lenne, akkor a jelenlegi feladat már meg lenne oldva. ( mert most kimondottan 32 pozicio kell).
Az ADC megoldás valamiért nem szimpatikus, még a többfordulatu poti sem olyan preciz, hogy ismételhetöen pontos pozicios szintet adjon. ( vagy ide is mechanikus áttétel kellene - még szerencse, hogy a hajdani TV-kböl anno kiszereltem néhány áttételes forgatogombot.... )
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2015
(#) killbill válasza Massawa hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Grayhill 62P22-L0. Optikai encoder, 16 lepeses. Az fdh-nal kaphato, persze nem ingyen... En hasznaltam ilyeneket, profi cucc. Egyetlen hibaja, hogy kicsit nagyobb, mint a Bourns PEC-11 vagy a hasonlo ALPS mechanikus encoderek.
(#) Massawa válasza killbill hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Van ezen aretácio (kattog forgás közben)?
(#) killbill válasza Massawa hozzászólására (») Jan 27, 2015 / 1
 
Igen.
(#) Massawa válasza killbill hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Az adatlapon nem irja, ezért kérdeztem. Na majd szerzek egyet kiprobálni.
(#) killbill válasza Massawa hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
Dehogynem irja. De ezt nem aretacionak hivjak, csak nem akartam szolni. Szoval az adatlapon az a resz, ami a pontos tipusszamot magyarazza:

Rotational Torque: N - No detent
L - Low torque
H - High torque
Következő: »»   642 / 837
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem