Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   191 / 269
(#) Ge Lee válasza TreasureHunter hozzászólására (») Feb 21, 2015 /
 
Arról még nem tudni hogy milyen, majd a vallatásnál fog kiderülni terepen. Ha vacak lesz elhajítom, ha jó lesz akkor kap majd 100-120V körüli adójelet, meg még egy csatornát hogy még jobb lehessen.
Most 40V-al megy és 1 csatornán, mint az átlag 100-150ezer Ft körüli gépek.
(#) kappa25 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Aha! Szóval lehet építeni komolyabb masinákat is!
Fel lehet tuningolni egy IGSL-t is? Vagy teljesen mást kell építeni? Vagy teljesen újat kell kitalálni , fejleszteni?
(#) Ge Lee válasza kappa25 hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Néhány hsz-el ezelőtt írtam le. Kell egy jobb komparátor a fázistolóba az LM339 helyett, de a TL072 is tökéletesen megteszi. Sokkal gyorsabb lesz a fel és lefutó él, stabilabb lesz az egész, nincs szükség semmilyen extra megoldásra mint pl. PLL, vagy valamilyen egyéb megoldás.
Valamint meg kell növelni az adóteljesítményt, és valamivel stabilabbá tenni. Ehhez sem kell komplikált megoldás, sem kvarcoszcillátor, sem más digitális megoldás, az SMW műveleti erősítős multivibrátora remekül helytáll. Persze 120V nem fog kijönni belőle, ahhoz babrálni kell rajta.
(#) kappa25 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
OK. Beazonosítottam mi a TL072 és hova kell. De én gépész vagyok a többit nem értem. Honnan szerezzek SMW műveleti erősítős multivibrátort?
(#) kappa25 válasza kappa25 hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Az elektrotechnika boltban az eladó srác mikor meglátta a panelemet amit csináltam és beforrasztottam sírvaröhögött, de miután elmondtam, hogy húsz éve nem csináltam ilyet első osztályúnak titulálta hozzám képest. Úgyhogy ne haragudjatok ha ilyeneket kérdezek. utólag is meaculpa.
(#) mulderx hozzászólása Feb 22, 2015 /
 
SMW GT engem is érdekelne, mikor lesz publikus?
(#) Ge Lee válasza kappa25 hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Ha egy rajzról nem egyértelmű hogy mi van rajta, akkor bővíteni kell az ismereteket mert a topikban képtelenség mindent szájbarágósan leírni. De ha végigolvasod az elejétől a topikot akkor már körvonalazódni fog hogy mi az SMW (Serbian Most Wanted -> adott fémkereső fantázianeve, olyan mint az autónál az Opel Astra meg a Skoda Octavia stb.).
A műveleti erősítőről vagy a multivibrátorról rengeteg leírás van a neten, még működő animáció is ami alapján könnyebben megérthető a működése.
De az elektronika is olyan mint minden más, hogy az alapokról kell kezdeni, persze csak akkor ha foglalkozni akarsz vele. Ha nem, akkor venni kell egy gyári gépet, vagy építtetni valakivel egyet.
Egy középiskolás tananyag is csak egy részét fedi le a témának, és azt is 4 évig tanulja a paraszt. Attól az egész sokkal több, amit nem lehet egy hozzászólásba besűríteni, gondolom ez érthető.
(#) Ge Lee válasza mulderx hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Mi baj a megatronnal?
(#) DaviS válasza black1989 hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Üdv!
Én megépítettem, használható PI gép. Elég stabil de főleg roncsozásra jó, mert ugye diszk. nincs benne, azaz mindenre ugyanúgy jelez!
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2015
(#) Bender hozzászólása Feb 22, 2015 /
 
Találtam egy jó helyet, de 200 méteres körben van 2 db 2x3 fázisú 220 kV-os és 4 db 1x3 fázisú 11,5 kV-os távvezeték. Az ace 350 még 2-es érzékenységnél is üvölt. Szétkaptam a gyári csatlakozót és csak akkor láttam, hogy nem is árnyékolt kábellel van összekötve a gép és a tekercs. Ha a kábelt a fejig betekerem alufóliával, vagy lefújom grafittal és ráhúzok egy zsugorcsövet az megoldhatja ezt a problémát? A szobában lévő wifi router is megzavarja a gépezetet... Esetleg a műanyag ház belső felét is fújjam le grafittal?
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2015
(#) mulderx válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 22, 2015 /
 
Nem mertem neki állni csupán ennyi
(#) mateatek válasza Bender hozzászólására (») Feb 23, 2015 /
 
Szerintem ne foglalkozzál vele. A fejben ott figyel cirka 100 méter vezeték, plusz a fejkábel, ami kb másfél méter. Leárnyékolod a komplexum 1-2 százalékát. Szerintem semmit nem old meg.
(#) Bender válasza mateatek hozzászólására (») Feb 23, 2015 /
 
A fej árnyékolva van gyárilag, most néztem, hogy kicsit kifolyt a grafit a kiöntés mellett, de az árnyékolatlan kábel nem szed össze annyi zajt, hogy attól meghülyüljön a gép? Teljesen használhatatlan a távvezetékek 100-150 m-es körzetében
(#) mateatek válasza Bender hozzászólására (») Feb 23, 2015 /
 
Az a grafitos árnyékolás csak alulról van a fejben.
Másrészt ha az az árnyékolás védene az elektromágneses jelek ellen, akkor a vevő tekercs nem érzékelné még az adó tekercs jelét sem. Ami persze eleve ki sem jutna a tekercsből az árnyékolás miatt.
(#) vandorbot válasza Bender hozzászólására (») Feb 23, 2015 /
 
Más garett is ezt csinálja, vagy csak a tiéd ? Szimmetrikus bekötés és szimmetrikus opa szerintem sokat javítana a jelenségen. Mondjuk érdekes, hogy a sk. gépem nem érzékeny a nagy villanyra.
(#) vandorbot hozzászólása Feb 24, 2015 /
 
Na ez már odaver: velox
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Feb 24, 2015 / 1
 
Nekem azért cseppet gyanús. Ott kolbászol 40-50 centire a fej előtt a működő kamerával, és meg sem nyikkan rá a gép. Valamelyik valamit tud, az biztos. Vagy a csávó, vagy a gép, vagy a kamera...
(#) Bender válasza vandorbot hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Más is csinálja.

Befújtam grafittal a fejet, néhol kimaszkolva, hogy ne legyenek egy menetes zárt "tekercsek", a kábelt becsomagoltam aluval. Már be tudom kapcsolni a szobában 7-es érzékenységgel és nem zavarta a wifi (eddig 1-2 volt a max, ahol nem zavarta), de a levegőben mért érzékenysége nem csökkent.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
(#) vandorbot válasza Bender hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Garetteknek a doboza sincs agyon árnyékolva. Valamit segít az árnyékolás, de ha egyszer van elektromágneses erőtér, akkor a tekercsen mindenképp megjelenik. Talán a frekvencia szelektivitással lehet valamelyest eliminálni a villanydrót, telefon, wifi hatásait.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Még az lehet, hogy zoomos kamera távolról, csak optikailag beközelít. Persze lehet sumák is.
(#) deexteer válasza Bender hozzászólására (») Feb 26, 2015 / 1
 
Jobban jártál volna egy koax kábelről lehúzott külső árnyékoló harisnyával, összetolva átfér rajta a csatlakozó.
(#) Bender válasza deexteer hozzászólására (») Feb 26, 2015 /
 
Az lesz a végleges,ez csak próba volt
(#) Attilawap hozzászólása Márc 2, 2015 /
 
Van az IGSL vevőtekercse, ami párhozamosan van kötve C4, C43 kondenzátorral. Az lenne a kérdésem, hogy ezek kerámia kondik legyenek vagy fólia?
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 2, 2015 /
 
Tehetsz fóliát és kerámiát is, csak a kerámia NP0 vagy X7R legyen. Az enyémben egyáltalán nincs ott kondi, ezzel a fejjel így lett a legérzékenyebb.
(#) Attilawap válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2015 /
 
De igazából mi a szerepük ezeknek a kondiknak?
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 3, 2015 /
 
Párhuzamos rezgőkört alkot a vevőtekerccsel aminek a rezonancián lesz a legnagyobb ellenállása, azaz így érhető el a legnagyobb amplitúdó a vevőerősítő be illetve kimenetén. Ha kiszámolod a 6,5mH és a 14,7nF valahova 16kHz környékére jön ki. Ezáltal némileg jelformálást is végez, ha egyébként ronda lenne a szinuszjel a vevőtekercsen (az) akkor a kondi javít rajta. Játszani kell vele, hozzá kell hangolni az adott fejhez.
Némi kísérletezés után én kivettem onnan, mert nagyobb érzékenysége volt a gépnek a kisebb amplitúdójú és rondább formájú szinuszjellel.
(#) Attilawap válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 3, 2015 /
 
De talajban is érzékenyebb a tied? Mert nem mindegy, hogy kondik nélkül levegőben lett erősebb vagy talajban.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2015
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 4, 2015 /
 
Nem tudom. De nem tartom valószínűnek hogy ha a levegőben rosszabb akkor a talajban jobb legyen. Sajnos itt mindent ki kell próbálni, az a biztos.
Amit sikerült kikövetkeztetni vele kapcsolatban az annyi, hogy a gyenge adójele miatt elvérzik a rossz talajon. Tehát ahol nagyon oxidos a talaj és rendesen tele van fémszeméttel is, ott a nagyobb adójelű gépek a nyerők. Jó talajon már nincs akkora különbség, ott inkább a fejméret számít.
(#) Attilawap hozzászólása Márc 8, 2015 /
 
Na elkezdtem próbálgatni az IGSL-t Videó. Ha maximumra állítom a potmétereket és egy 20 Ft-ost lengetek felette, akkor sem hozza messzebbről mint 20cm, de már ezzel is sokat mondok. Hol lehet a hiba? A fej tekercseinek menetszámai: adó: 95, vevő: 106. A fej átmérője 28cm. A diszkriminálás gyönyörűen működik.
(#) Bender válasza vandorbot hozzászólására (») Márc 8, 2015 /
 
Kipróbáltam a gépet egy durván sercegő 220 kV-os távvezeték alatt. Elmaradt a dudakoncert és csak akkor mukkant meg, amikor kell
Következő: »»   191 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem