Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED szalag
 
Témaindító: kosaga, idő: Nov 17, 2009
Lapozás: OK   27 / 53
(#) Pubby válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /
 
köszi így már megvan
(#) Phoenix82 hozzászólása Ápr 27, 2015 /
 
Sziasztok!

Az 5050 RGB led szalag (20cm 6 db 5050-es leddel) sima 12V egyen fesz. nem működik?
Ha +12V-ra kötöm a pozitívot és az RGB-kre a negatívot nem fehéren kéne világítania?

Csak vezérlővel működik?
(#) patrik923 hozzászólása Máj 3, 2015 /
 
Sziasztok!
Vásárolnék autóba 12V-os ledszalagot, annyi segítségre lenne szügségem, hogy feszültségszabályzó kellene hozzá, honnan tudok ilyet beszerezni készen szerelve?? ugye az akksi menet közben kb 14 - 14,4V-ot ad le, ez a ledeket szerintem hamar kivágná.. Minden segítséget szívesen fogadok..
(#) nedudgi válasza patrik923 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
Ezt kerek-perec nem lehet kijelenteni, hogy hazavágná a LEDeket.
A legfontosabb a megfelelő hűtés - a szalagot fémfelületre kell ragasztani.
Nem írtad, hogy milyen LED szalag kellene, mekkora hosszúságban. Valószínűleg egy LM7812 vagy helyettesítője egy fémlapra szerelve megoldja a feladatot. Nem szabad lehagyni az adatlapban javasolt kondenzátorokat, valamint megérdemel egy kis hűtést.
(#) Csupasz válasza patrik923 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
Ha 5050-es ledszalagot használsz, nem kell fémlapra tenned, annak megfelelő a hűtés. Az áramfelvételre figyelj oda, mert 1m kb. 1A áramot igényel, ahhoz megfelelő IC szükséges.
Létezik olyan stab.IC, amit kimondottan gépjárművekhez fejlesztettek ki, és stabil 12V-ot biztosít, akkor is, ha 12,2V a tápod.
(#) nedudgi válasza Csupasz hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
Elkerülte a figyelmedet, hogy autóban szeretné használni a kolléga. Ott pedig sokszor nem 25o a környezeti hőmérséklet, hanem több - így a hűtés ritkán mellőzhető.
(#) sztoja hozzászólása Máj 12, 2015 /
 
Üdv!

Rendeltem jónéhány LED szalagot, különböző ledekkel az ebay-en. Németországból pedig egy felszámolás során hozzájutottam vagy egy tucat igen jó minőségű trafóhoz, 230 V 50, 60 Hz - 12V 20VA, ami teljesítményben vígan elbír akár két teljes szalagot is.
A meglepetés akkor jött, amikor rákötöttem egy szagot. Szépen vibrált. Lehet, hogy a 12V nem egyenáram? Mivel sajnos nem sokat, na jó, szinte semmit nem értek ezekhez a dolgokhoz, itt szeretnék segítséget kérni, milyen IC-vel tudnám a trafókat használhatóvá tenni? Remélem, csak egy kisebb modifikációra van szükség. Esetleg egy Graetz híd? Ha butaságot írtam, lehet nevetni, nem sértődöm meg.
Minden segítséget köszönök előre is.

P.s.: Van 10 db. MOSFET-em, IRF9540-es, azt fel lehetne használni?
(#) Csupasz válasza sztoja hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Egy ledszalag (5050 tipusú), kb 1,2A-t vesz fel. Az már 14,4VA, ami egy szalaghoz elég, kettő már sok neki.
A váltakozó feszültség hazaküldte volna a szalagot.
Milyen típusú ledek, milyen hosszú szalag?
Mérj feszültséget, meglátod egyen vagy váltó.
(#) nedudgi válasza sztoja hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
A trafó (transzformátor) váltóáramot ad le.
Ha egyenáramot kapsz valaminek kimenetén, akkor a polaritást megjelölik. Nem feltétlenül öli meg 12V váltófeszültség a LED szalagot, de jobb nem játszani a tűzzel. A vibrálás váltófeszültségre, esetleg szűretlen tápra utal. Graetz-kocka (egyenirányítás) és egy polaritáshelyesen bekötött 2200 µF elkó már jó lehet. Nem ártana megnézni a feszültséget üzemi körülmények között, és a trafó hőmérsékletét is jó figyelni egy darabig.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2015
(#) sztoja válasza Csupasz hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
5 m-es szalagjaim vannak, két típus, 60 db/m, 3528 és az erősebb, 5050-es. A 3528-ra gondoltam, amikor 2 szalag együttes felhasználásáról írtam.
Nem tudok sajnos mérni, mert tönkrement a multiméterem, de most már biztos, hogy váltóáramú a trafó, rákerestem a neten. Abból kell egyent fabrikálnom.
(#) sztoja válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Igen, váltóáramú sajnos. Rákerestem a neten, ezek a trafók kimondottan világítási célra készültek, 20W-os halogénlámpákhoz.
Összeforrasztok akkor egy egyenirányítót, "megbütykölök" mindent, csak részletesen kell a számba rágni, hogy mit és hogyan. Az említett mosfettel nem lehet megoldani a dolgot? itt fekszik a fiókomban, másra amúgy sem tudnám használni.
(#) nedudgi válasza sztoja hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
Jobban jársz, ha veszel Graetz egyenirányítót, a MOSFET meg mehet az apróhirdetésbe.
(#) sztoja válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 12, 2015 /
 
OK, köszi, akkor úgy lesz. Hol tudom megnézni, hogy melyik lábat hová kell majd forrasztanom? A Graetz 4, az elko meg 2 lábbal sétál.
A másik kérdés: valami jó beszerzési forrás? A Graetz 15-20 A-s változata már nem két forint, ezért gondoltam a mosfetre....
Egy másik kérdés... a Graetz diódánál a voltértékre is figyelnem kell, vagy az teljesen mindegy? A 12 volt belefér a 100, meg az 1000V-be is.
(#) nedudgi válasza sztoja hozzászólására (») Máj 13, 2015 /
 
Mivel hétpecsétes titok, hogy merre laksz, még keresni sem tudok egy boltot a közeledben. Ha rossz a multimétered, akkor előbb azt kellene helyretenni.
Konkrét választ csak konkrét esetre lehet adni. Graetz esetén a ~ a váltóáramú bemenetet jelöli, a + és a - pedig az egyenfeszültségű kimenetet. Elektrolit kondenzátor házán általában a - van feltüntetve.
(#) sztoja válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 13, 2015 /
 
Nem tudtam, hogy nem írja ki a lakhelyet.... Budapest.
A multiméterrel az a bajom, hogy nem igazán tudom használni, ezért nem bajlódtam a rendbetételével. Ahogy írtam, szinte semmit nem tudok az elektromosság-elektronika téren, csak a "látó" módján, ami összetartozik, azt össze is forrasztom, amit látok, azt megcsinálom. Már volt ilyenre példa. Inkább betanított munkásként ügyködöm, akinek a szájába rágják, hogy a pirosat a piroshoz, a kéket pedig a kékhez - de azt legalább jól megcsinálom.
Kicsit túl is becsültem magam. A kerti útra szerettem volna LED szalagokkal 2 vagy 3 részből álló világítást csinálni, ami szürkülettől mozgásra bekapcsol, majd el is alszik. Megrendeltem néhány összeállítandó csomagot, mint alkonykapcsoló, mozgásérzéselő, de leírás nem jött velük, így most csak bámulok a csomagokra, mint borjú az újkapura. Jó lenne találni valakit, aki nálam okosabb, és felesbe öszerakná a csomagokat.
A konkrét kérdés? A Graetz dióda melyik lábához az elko melyik lábát kell forrasztani. a Többi már gondolom, adódik magától, arra már csak rájövök.
(#) Electricboy válasza sztoja hozzászólására (») Máj 13, 2015 /
 
Szia!
Kapcsolási rajz
Csináltam móricka rajzot is.

Névtelen.jpg
    
(#) sztoja válasza Electricboy hozzászólására (») Máj 13, 2015 /
 
Köszönöm szépen a rajzokat. A kapcsolási rajztól hanyatt vágtam magam, de a Móricka-rajz tökéletes lesz, annak alapján még a vak is... na jó, a gyengén látó is tudja, mit és hogyan kell forrasztania. Pontosan valami olyasmire gondoltam.
Amint tudok, elbaktatok egy elektronikai boltba, és megveszem a két főszereplőt, aztán a sikerről (mi más is lehetne ilyen mindent eláruló rajz után) beszámolok az eredményről.
(#) Satya77 hozzászólása Máj 14, 2015 /
 
Sziasztok! Led szalagot szeretnék 24 Voltról üzemeltetni. És azt szeretném kérdezni, hogy megoldható e hogy sorba kössem a két egy méteres 12 Voltos darabot, úgy hogy az egyik egy méteres darab pozitív pólusát hozzá kötném a másik egyméteres darab negatív pólusához, és a két maradék pólust pedig, pluszt plusszal mínuszt mínusszal összekötném? Működőképes e ez az elképzelés?
(#) Johnycorp válasza Satya77 hozzászólására (») Máj 14, 2015 /
 
Szia.

Éppen működhet a dolog. De ne feledd, sorosan csak két egyforma fogyasztót kötünk. Ekkor fog a feszültség egyformán megoszlani közöttük.
Azonban eltérés esetén az egyikre máris nagyobb feszültség jut, ami azt a szalagot jobban igénybe veszi. Ha kiesik egy LED rajta, akkor máris 3db nem világít -> nő a szalag belső ellenállása -> még nagyobb feszültség jut rá.
Amennyiben a két szalagot így sorba kötöd 24V-ra, mérj feszültséget az egyiken és a másikon is, hogy lásd mennyi jut rájuk.

A másik megoldás, ha STEP-DOWN szabályzóval adsz nekik 12V-ot. Ez az áramkör elég jó hatásfokkal, kis melegedéssel képes 12V-ot előállítani a 24V-ból.

Step-Down áramkör

A fenti linken látható áramkör meg is építhető. Az IC adatlapját megkeresve láthatod, hogy minimális alkatrész kell köré. Tied az építés öröme, persze igencsak drágább lesz.
(#) Satya77 válasza Johnycorp hozzászólására (») Máj 14, 2015 /
 
Értem, a sorba kötéssel az a gond ha tönkremegy egy led akkor a teljesítmény nem egyformán oszlik el. Ami led szalagnál azért elég sűrűn előfordul hogy egy hármas tag nem működik. Esetleg azt lehetne tenni hogy a hibát észlelve hamar javítani, kivágni a hibás hármas tagot, pótolni jó taggal.

Utána néztem a Step-Down áramkörnek, találtam magyar oldalon ezerkettőszáz forintért készre szereltet. Ha más megoldást nem találok, akkor ezzel oldom meg.

Esetleg nincs valami egyszerűbb mód, amivel tudnék 24 Voltról működtetni egy egy méteres 12 Voltos led szalag darabot? Pl.. Ua7812 Stab Ic? Vagy Zener Dióda? Ilyen alkatrészeim vannak itthon.
(#) Johnycorp válasza Satya77 hozzászólására (») Máj 14, 2015 /
 
Többféle kapcsolás használható.
De a síma áteresztős stabilizátorok jelentős veszteséget termelhetnek.
Például:
12V -on az 1m LED szalag 400mA-t vesz fel. (Ez csak példa)
2 x1m esetén = 2 x0,4A = 0,8A
A stabilizátoron tehát 12V esik (12V jut a szalagokra) és 0,8A folyik.
P = U x I = 12V x 0,8A = 9,6W disszipálódik el a stabilizátoron (7812 vagy a zener munkaellenállása)

Én inkább továvvra is a kapcsolóüzemű szabályzót ajánlanám. eBay tele van ilyenekkel olcsón.
Bár ha itthon találtál ilyet, az is jó lehet.
(#) Satya77 hozzászólása Máj 14, 2015 /
 
Kösz a választ. Ezeket a paneleket találtam amik esetleg jók lehetnek nekem.

Step Down Áramkörök
(#) Johnycorp válasza Satya77 hozzászólására (») Máj 14, 2015 /
 
Szinte bármelyik megfelelő.
jelen esetben (mivel LED szalagról és nem egyetlen LED-ről van szó), a normál, változtatható kimeneti feszültségű modellek a megfelelőek.
Például:
Bővebben: Link

Az LM2596-al felépített áramkörök megfelelőek.
Vagy az XL4005-el felépített is jó lehet.
Egyetlen LED áramgenerátoros táplálására pedig például az XL6005-el felépített kapcsolás jó.
(#) Imre hozzászólása Máj 15, 2015 /
 
Sziasztok!

Szükségem lesz 2*10 m hosszú RGB ledszalagra (5050, 60led/m, 6A/5m). A kérdés, hogy mi módon oldható meg a táplálása? 2 db 5 m hosszú szalagot egymásba forraszthatom? Ekkor 2*6=12A folyna az első szalag elején, ezt kibírja? Vagy 5 méterenként külön kábellal kell megoldani a betáplálást?
(#) nedudgi válasza Imre hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Külön kábel, sőt, a szalag közepén sem árt megtáplálni.
(#) Imre válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Köszi!

Gondolom ez esetben a nagy távolság és áramerősség miatt jobban járok MT 4X0,75mm2 kábel használatával, mint az erre ajánlott RGB kábellel, ami csak 0,5 mm2 vékonyságú?
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
(#) nedudgi válasza Imre hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Igen.
(#) Bell válasza Satya77 hozzászólására (») Máj 16, 2015 /
 
Érdemes lenne szétnézni az ebay-on is, ahol szállítással együtt lényegesen kedvezőbbek az árak. (Például)
(#) Imre hozzászólása Máj 17, 2015 /
 
Sziasztok!

Ilyen táppal van valakinek tapasztalata? Teljesen csendes, nem sípol? 30A-t tud, de számításaim szerint 267W körül terhelném tartósan. Ha jól látom nincs benne ventilátor, így is bírni fogja? Az aktív hűtés mennyire lenne hangos (pl. hálószobában)?

táp.JPG
    
(#) Kastler válasza Imre hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Ha a ráírt teljesítmény 70-80℅-ával terheled azt folyamatosan terhelve is tudnia kell.
Következő: »»   27 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem