Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED mátrixos kijelző
Lapozás: OK   23 / 28
(#) Kovidivi hozzászólása Ápr 14, 2015 /
 
Sziasztok!
Használ valaki speciális meghajtó IC-t? Most rendeltem Holtek gyártmányú HT1632-t, 5db kerül 3.6$-ba. Elég jó az adatlapja, egymás mellett levő 4db 8x8 mátrixot, vagy két sorban 3db 8x8-as mátrixot meg tud hajtani (vagyis 6db LED mátrixot maximum). A kimenete mind FET-es, több beállítási lehetőség van. Azt nézem, ha a későbbiekben rengeteg kimenetre lesz szükségem, akkor felhasználom ezt az IC-t, nem adok neki semmi órajelet, és akkor elvileg nem fog multiplexálni sehova. Így kap az ember 32 FET-es kimenetet, ami 1$-ért elég jó üzlet! Duo LED-es mátrixhoz is jó, ekkor maximum 3db kijelzőt tud meghajtani, ami már sokmindenre elegendő! De mivel egymás után lehet fűzni őket, könnyen bővíthető. Fényerőszabályozást tudja 16 lépésben, ez szerintem bőven elegendő. A legjobb, hogy a meghajtó mikroprocesszornak semmi időkritikus feladata nem marad, csak néha frissíteni a HT1632 RAM-ját, ha változik a megjelenítendő kép. Nekem nagyon tetszik!
(#) zenetom válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /
 
Szia!
Én is pont nemrég rendeltem ilyet, de még nem vitt rá a lélek, hogy kipróbáljam, pedig csak be kéne forrasztani az öcsipanelba. Igazából sooty kolléga adta az ötletet, megnéztem az adatlapot, és annyira megtetszett, hogy berendeltem 4-5 db-ot. Aztán remélem majd működni is fognak.
Lustaságom netovábbja, hogy ráadásul van egy jópár 8x8-as LED mátrixom is, amit kincsként őrzök.
(#) kocsgab002 válasza zenetom hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /
 
Én használtam már ilyen vezérlőt, bár csak után építés volt.
Bővebben: Link
(#) zenetom válasza kocsgab002 hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /
 
Rossz a link
(#) kocsgab002 válasza zenetom hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /
 
Pardon, mobillal működött.
Bővebben: Link
(#) zenetom válasza kocsgab002 hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /
 
Szép. Gondolom a HT IC egy panelon van a LED mátrixxal.
(#) kocsgab002 válasza zenetom hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /
 
Úgy-úgy:
Bővebben: Link
(#) zenetom válasza kocsgab002 hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /
 
Ejha, szép "kis" panel.
(#) Kovidivi hozzászólása Ápr 26, 2015 /
 
Sziasztok!
Van egy ilyen órám. Szeretnék 4 széles betűtípusokat belecsempészni, de nem tudom, hogyan tudnám megtenni. A bal oldali kijelzőn nincs gond, mert 0-12-ig számolnék, AM/PM módban, és az 1-es számot 3 szélesben ki tudom írni, így marad a két szám között hely. A középen levő LED-ek szintén elválasztó szerepűek, tehát a jobb oldali kijelzőn marad 8oszlopom. Ha két db. 4 széles szám kerül egymás mellé szünet nélkül, az rosszul néz ki. Ha az egyik karakter 3 széles, a másik meg 4, az is furcsa... 5 különböző színt tudok használni, de szerintem az is furcsa lenne, ha minden számjegy más színű lenne, viszont ekkor látni lehetne, hogy mi tartozik össze, és mi nem. Arra is gondoltam még, hogy ha az órák száma 11, vagy annál kisebb, akkor minden számjegy arrébb csúszik eggyel balra, és akkor lenne elég hely, de a középső elválasztó LED-ek miatt ismét bajban vagyok... Szeretném a betűtípusaimat bővíteni, de 3x8pixelen nem sok lehetőség adódik. Két betűtípusom van: négyzetes, és lekerekített... A következő órámban már 3db 8-as kijelző lesz, az biztos. Köszi az ötleteket!
(#) Primary hozzászólása Ápr 29, 2015 /
 
Ma löttyent egy kicsit az agyam. Volt az a probléma, hogy 60 db körben elhelyezett leden 2 árnyalatot szeretnék úgy, hogy a fényerősség szabályozható maradjon.
Ma az jutott eszembe, hogy egy ismerősöm led kockájánál volt olyan gond, hogy az alul elhelyezkedő led átvilágított a felette lévőt. Miután nekem azért kellene a 2 árnyalat, hogy lehessen látni a 12 db órát jelző pontot, tehetnék két ledet egymás fölé, így az alsóval oldanám meg a statikus világítást, a másikkal a tényleges információt.
Innentől kezdve egészen leegyszerűsödik a feladat.
Mi a véleményetek?
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2015
(#) proba válasza Primary hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /
 
Nem tudom , az árnyalatok mennyire megkülönböztethetők. Szerintem a környezeti megvilágítással igencsak romlik. Rendes fény mellett még a led sem nagyon látszik, nemhogy az árnyalatok.Ha meg sötét van jobb ha minél sötétebb, az árnyalatnyi különbség meg plusz fényerőt követel. Inkább jól elkülöníthetően a 0, 15,30,45 percekhez tennék egy-egyet. esetleg 5 percenként. (esetleg más színűből) Minden percet feleslegesnek érzek. Analóg órákat szerintem senki nem olvassa le pontosan.
(#) wbt válasza Primary hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /
 
Backlight a LED-hez
Érdekes ötletnek tartom, de akkor nyugodtan használhatnál duo vagy RGB LED-et is. Bár a hatás biztos más lenne. SMD derítő LED a normál LED alá... érdekes elgondolás, mindenképp próbáld ki! (és értesíts minket is!!!)
(Ilyeneket megoldásokat akkor találtunk ki, mikor agymenésünk volt, 3db pattanós nyomógomb egymás fölé meg LED alá, bármilyen kapcsolóüzemű tápIC-ből áramgenerátor meg hasonlók...régen volt)
JAni
(#) Kovidivi hozzászólása Máj 2, 2015 /
 
Sziasztok!
3db 8x8as duo Led-es kijelzőt szeretnék meghajtani úgy, hogy minden LED fényerejét külön tudjam állítani, 4 lépésben már elegendő lenne (ki, 1/3, 2/3, 3/3, vagy hasonló). Rendeltem HT1632-t, de ez csak be vagy ki tud kapcsolni. Szeretnék a zöld, sárga, piros között még legalább 1-1 színt előállítani.
2db 8x8-asnál meg tudtam oldani software-ből atmega128-cal, ott volt elég láb, de 3x8-hoz már kevés. Vagyis pont elég lenne, 6 PORT menne a 3x8 zöld és 3x8 piros LED-ekhez, a PORTG-n marad 6 I/O, ezek kellenek az SPI periféria helyett, ez 3 láb, kell még az I2C is, egy csipogó megoldható az utolsó Shiftreg adat kimenetével... De ez túlbonyolított... Nem nagyon ismerem a spéci LED mátrix meghajtó IC-ket. Ha lenne Ebay-en olcsó, az jó lenne. Esetleg két mikrokontrollert alkalmazni? Vagy a HT1632-be 3 lépésben beírni az adatokat, így kapnék 3 árnyalatot? Ez ismét olyan lenne, hogy ha megakad a program, akkor a színek is eltűnnek. A legjobb az lenne, ha 1 kijelzőhöz tartozna 4 Shift regiszter. Két regiszter hajtaná párhuzamosan, de különböző értékű ellenállásokkal a zöld LED-eket. Ha egyik Shift reg. van bekapcsolva, akkor 6mA-t kap egy LED, ha a második, akkor 12mA-t, és ha mindkettő, akkor 18mA. Ez pont 3 lépés. Csak így a 3db kijelzőhöz 12db Shift reg. kellene... Annyi helyem nincs. Viszont ezzel a megoldással a prociban futó programnak nem kellene túlságosan időkritikusnak lennie.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
Talán annak lenne értelme, hogy atmega128-cal meghajtom a 3 kijelzőt, az adatot pedig atmega328-cal küldöm neki. A 328 szól, ha jöhet a következő sor/árnyalat, a 128-nak pedig semmi dolga sincs, csak SPI-n fogadni az adatot, es az SRAM-ban tárolni, majd kirakni a kimenetre, ha kell. A 328 SPI-n vezérelne még egy Shift regisztert, ami lehúzza a LED-eket GND-re. A Shift reg-rel lehet az OE lábon fényerőt szabályozni is. Nekem tetszik. Mit gondoltok erről? Ennél olcsóbb megoldás szerintem nincs. A két atmega összesen kb. 3-4$, plusz soros ellenállások, plusz Shift reg, RTC, kijelzők, nyák.
(#) proba válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
Ez mondjuk elég drága, de csak a processzor meg táp kell hozzá.Így a kiegészítők nélkül már lehet versenyképes.Tudása viszont sokszorosa az általad elvártnak. ws2812b
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2015
(#) wbt válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
Szia!
A shiftregiszteres megoldásnál is, ha kiakad a program, akkor is glitch-es lesz vagy megáll a kijelzés. Ha aránylag kevés árnyalat kell, talán érdemes azon elgondolkodni, hogy a multiplex frekvenciát 4-szeresére emelve világítási idővel kódolnád a fényerőket. Tehát 1 sor kijelzéséhez 4 belső időszelet tartozna.
JAni
(#) Kovidivi válasza proba hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
Szia. Ezt a LED-et ismerem, hát igen, kicsit többet tud Ez már más kategória, ebből már mini monitort lehet készíteni. Anyagárban is több lenne.
wbt: Pont ezt az időszeletes megoldást használom most is. Eddig gond volt, ha az interruptot tiltottam, mert a következő interrupt nem következett be, és nem kapcsolta ki a LED-et, ami meglátszott. Azóta ezt is sikerült kiküszöbölni, először beállítok egy FLAG-et, így nem lesz semmi LED bekapcsolva, ha jönne egy interrupt, lekapcsolom a FET-eket, tehát biztosan nem fog egyik LED sem világítani, utána jöhet az időkritikus rész, pl. kommunikáció szenzorral, vagy bármi. Ez a kijelzőn szinte nem is látszik.
A legjobb az lenne, ha átküldök minden adatot az atmega128-nak, ő pedig magától multiplexál, ez könnyen megoldható lenne, ennyi lába pont van. Na agyalok rajta, hátha elég lenne egymagában az atmega128 is.
(#) zenetom válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
(#) Kovidivi válasza zenetom hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
De azzal csak az egész kijelző fényét egyszerre tudom állítani, én pedig LED-enként szeretném.
(#) zenetom válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 2, 2015 /
 
Upsz, valóban. Esetleg TLC5952.
(#) Kovidivi válasza zenetom hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
Ha jól értem, ebben pedig 3 csoportban (R, G, B) lehet a fényerőt szabályozni Én is rajta vagyok a keresésen közben! Köszi a tippet.
(#) zenetom válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 3, 2015 /
 
Viszont szerintem multiplexelve van 74HC138-al, és így már lehet játszani a fényerővel. Itt mintha látszódna is: Bővebben: Link
(#) sooty válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 21, 2015 / 1
 
Azt hiszem ezzel meg lehet csinálni : Max6955
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2015
(#) Kovidivi hozzászólása Máj 22, 2015 /
 
Sziasztok!
Szerintetek ebből: Bővebben: Link lehetne egy divatos órát készíteni? 6x12-es a LED mátrix, vagy scrollozva férne rá ki az idő, vagy pedig csak 3 szám lenne kiírva, tehát AM üzemmódban, ahol meg szükséges (pl. 11:20), akkor meg scrollozódna az idő. Ahogy néztem, általában CR2016/26 szokott bennük lenni, egy órában láttam, hogy kettő is volt az óra burkolatán belül. Ennél nem tudom, mi lehet belül, jó lenne egy képet találni, de ezek annyira általános márka nélküli led matrix watch-ok, hogy nem tud az ember rákeresni pontosan.
A meghajtás pedig minimális lenne, lehet Atmega328 is elég lenne, ha rendes mátrixban vannak a LED-ek, akkor csak 12+7 láb kell, az 19. Az Atmegára menne a 32.768-as kvarc, soros ellenállás kell még pár darab, meg 1 gomb. Mondjuk a végén, ha mindent összeszámolok, már nem éri meg vele foglalkozni, viszont nekem lenne egyedül egyénileg épített LED mátrix óra, ami tényleg azt csinálja, amit én akarok! Lehetne CR2026 helyett kis helikopter akksit belerakni, valószínűleg beférne a gombelem helyére, és így tölthető is lenne könnyen, esetleg USB, vagy speciális csatlakozó, mondjuk akár 2.5"-os jack is jó lenne, ha elég kicsi.
Amúgy tökre nem értem, ha már minden adott az órához, akkor miért rontják el ilyen bugyuta kijelzéssel? Apropó! Lehet, hogy újra tudnánk programozni az IC-t, hardveres változtatás nélkül. Na ez lenne a legkirályabb!
Szerk: Ha jól látom, a 72 LED watch-ra elég jó találatokat kapok. Már csak szétszedett órát kell találni.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2015
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 22, 2015 /
 
Ebben ha jól olvastam, pont két db. CR2032 van: Bővebben: Link.
Ja, az ára is elég jó, 8-10$ : Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2015
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 25, 2015 /
 
Rendeltem egy piros kijelzős karórát, kíváncsi vagyok, mi van benne vezérlésnek. Már ki is néztem, hogy Atmega32U4 fog belemenni, ha az eredeti csiphez nem tudok hozzáférni, így USB porton tudnám programozni (legrosszabb esetben Atmega328p). Szeretnék belerejteni valahova egy fotoellenállást is, hiszen éjszaka minimális fényerő kell, ami minimális fogyasztással párosul, plusz nem akarok világító pöttyöket látni, miután megtudtam, hogy hajnali 3 van . Az időt az AVR belső 8MHz-ből állítanám elő, 256-os előosztó, 62500-as Compare értékkel, ami szoftverből nagyon kis lépésekben finomítható lesz, így kapok pontos 0.5mp-es interruptot, tehát az elválasztó pötty villogtatásával sem lesz gondom. Az óra két elemmel működik (valószínűleg párhuzamosan), így elemcserekor nem veszik el az idő, ha egyszerre csak 1 elem lesz cserélve. Vagy lehet venni tölthető LR2032-t is, egy 5 lábú töltő IC-vel (Pl.: MCP73831 ) már mehet is a játék, USB-ről tölthető. Azt még ki kell találni, hogy kell-e feszültség stabilizálás. Ha az idő pontosságát befolyásolja, hogy mekkora feszültséget kap az AVR, akkor keresek egy 3V-os LDO-t, valószínűleg lineárisat.
Azt már kitaláltam, hogy az időnek be- és kiúszni kell, mert 12 oszlopon csak a 2 széles számok férnek el mozgás nélkül. Betűtípust (számtípust...) jó párat raknék bele, 2-től egészen 6 széles számokig, félkövér és normál stílusban. Az idő kijelzési történhet álló, és fekvő módon is. Az álló módhoz kellenek a ducibb, 5-6 széles karakterek.
Láttam olyan okos órát, ahol mikor vízszintes volt az óra (tehát a feje felé fordította a karját az illető), akkor automatikusan megjelent az idő. Van is nekem itthon ehhez való IC, I2C-n kommunikál. Nem tudom, mi lenne a pontos pozíció, ami biztosan azt jelentené, hogy tudni akarom az időt. Vagy mozdulatsort kellene figyelni esetleg. Azt biztos, hogy ha elkezdi mutatni az időt az óra, lesz egy timeout (1-10mp), ami után csak akkor mutatja ismét az időt, ha min. 1 mp-ig a csukló nem vízszintes. De lehet hagyom az egészet, és marad a gombnyomásos időkijelzés.
Ha jól írom meg a programot, minimum 1 hónapnyi működési időt saccolok.
Innen lehet még pár ötlete ellesni: Bővebben: Link
Egyébként érdekes, hogy 1db órát találtam, ami hasonló lenne: Bővebben: Link, ezen kívül már csak smart órák vannak, amikbe SIM kártya kell, meg kamerája van, lépésszámláló, vérnyomásmérő, bluetooth kapcsolat, zene lejátszó hangszóróval (!), rengeteg felesleges dolog.
(#) Kovidivi hozzászólása Jún 3, 2015 /
 
Nagyon oda kell figyelni, amikor a kijelzőket beültetjük!
Úgy jártam, hogy a kijelzőn levő bevágások és fülek pont fordítva álltak... A nyák rajzolatából látszik a megfelelő pozíció, de beépítésnél csak azt nézi az ember, hogy a hézag és fül összepasszol... A mellékletben látszik, melyik fülre gondolok. Ezzel elszúrtam vagy 3 órát, mert így az AVR kimenetein is mértem feszültséget, ahol nem kellett volna lennie...
Sőt, lehet, hogy a kimeneti portok is tönkrementek emiatt... Ami szívás, mert Atmega128 van beforrasztva "Tanulóidő..."
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2015

kij.JPG
    
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 10, 2015 /
 
Ez aztán a sebesség. 2hét, és 2 nap alatt ideért az óra!
A minősége elég gyatra, szétszedtem, hogy lefényképezzem, utána nem akart működni. Az elemeken van fekete támasztó szivacs, ez nem véletlen, ugyanis, ha megfelelő ponton nyomom az órát, akkor működik tökéletesen, nyomás nélkül megáll a program futása. Látok a nyákon kivezetett pöttyöket, azon keresztül programozták be biztosan. Érdekes lenne kitalálni, hogy milyen mikrovezérlőt rejthet a fekete paca, jó lenne újraprogramozni.
Az első ötletem az volt, hogy majd szépen ráforrasztgatok a megfelelő pontokra vékony vezetéket, amit Atmega32U4 fog vezérelni, de a képek alapján elég nehéz melónak tűnik... A két 3V-os cella pedig sorosan van kötve, mivel 1 cellával fel sem villan semmi. Ha valami AVR lenne, azok 5.5V-ig, vagy Absolute maximum: 6V-tal működtethetőek. A LED-ekkel soros ellenállást nem találtam, lehet a fekete pacába van az is integrálva. A LED-ek fényereje változik a világító LED-ek számától függően.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2015
(#) zenetom hozzászólása Jún 21, 2015 /
 
Úgy néz ki, működik a HT1632
(#) david10 hozzászólása Nov 28, 2015 /
 
Sziasztok, egy raktárban találtam a képen látható LED Matrixot.
A LED Matrix-ban 48x8 LED van és van rajta egy RJ11-es dugasz.
A tápot 3 kábelen keresztül kapja: +12V, GND, +5V.
A nyákot visszafele követve építetettem egy RJ11 to RS232 adaptert, de nem sikerült egy programmal se komunikálni vele. Ezeket a programokat probáltam: LEDShowTW2014, LedStudio10, PowerLED, LEDSet, editortextu.exe.
Ha van valakinek valamilyen ötlete. akkor azt kérem, hogy segítsen, abban, hogy hogyan tudnám megváltoztatni a szöveget.
A segítséget előre is köszönöm!
Következő: »»   23 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem