Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Menetszámolós tekercselőgép házilag
Lapozás: OK   25 / 35
(#) Orbán József válasza Fodor Tomi hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
A toroid lesz szétszedhető, vagy az abroncs?
(#) Alkotó válasza Fodor Tomi hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
De hogy fűzöd rá a vasmagot? Nem látom a megnyitás helyét és kialakítását, pedig ez kulcskérdés.
(#) Nemtudhatod válasza Fodor Tomi hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
De a rózsának mi a szerepe, az ha kinyílik akkor tudod rátenni a toroidgyűrüt?
(#) Fodor Tomi hozzászólása Okt 7, 2015 /
 
Jaj nem dehogyis A lényeg hogy ez nem toroid gyűrű tekercseléséhez van még hanem babetta jawa gyújtótekercseléséhez trafó stb még nincs kész..majd megnyitom toroidnak is a felnit de még nem kell
(#) lacza89 válasza Fodor Tomi hozzászólására (») Okt 7, 2015 / 1
 
Szia!

Én annó így oldottam meg. A kivehető szakasz alján lévő stift miatt nem nyílik ki forgás közben, felül pedig egy retesz tartja. Oldal irányban a cséve fala van átlapolva. Hátul mechanikus fék tartja feszesen a huzalt.

Kép 326.jpg
    
(#) Fodor Tomi válasza lacza89 hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Szia....nagyon klassz a tied is Egyenlőre én csak próbálok ügyeskedni vele...
(#) lac- hozzászólása Okt 14, 2015 /
 
Sziasztok!!

Egyszer régebben írtam ide is, mondjuk inkább motormeghajtás problémám volt, de azóta ez megoldódott. Szépen épülget a gépezetem, a napokba majd igyekszek egy-két képet is feltenni róla. Igazából már képes lenne tekercselni, csak nincs teljesen kész a mechanikám (pl: hiányzik a szánhoz a trapézorsó, meg az egyik lineáris tengely, valamint a huzalfeszítő). A kérdésem elsősorban a huzalfeszítőre irányul, azaz, milyen huzalfeszítőt használtok/használnátok, tudtok esetleg valami rajzot, tervet küldeni róla? Nekem valami olyat kellene készíteni ami elég nagy tartományú huzalátmérőt tud kezelni, és fogadni. Mondjuk komoly eltérések vannak ugye a feszítési erőkben a kisebb és a nagyobb huzalok között, ezért afelé is hajlok, hogy esetleg több feszítőt csinálni, hasonló felépítéssel, és cserélgetni, ha komolyabb átmérőket vagy éppen kisebbet kell tekercselni, de ugye mindegyik valamekkora tartományt képes lenne befogadni.

Előre is köszi a választ!
(#) Orbán József válasza lac- hozzászólására (») Okt 15, 2015 /
 
Szia!
Nekem speciális, állítható kuplung-szerű leeresztőim vannak, de, ha készíteni kellene, kipróbálnám egy léptetőmotor tekercseinek sorbakötését, változó ellenállással rövidrezárva, illetve állítható áramgenerátoros fékezéssel megoldani. Utóbbiról gondolom, hogy talán jobban megfelel, de mindegyik sebeség érzékeny. A kínai egyszerűbb tekerőgépeken filces (?) szorító pofák közt állítják a huzal feszességet.
(#) leeheel hozzászólása Okt 18, 2015 /
 
Meg akarom épiteni a követkeyő számlálot: http://picprojects.org.uk/projects/counter/counter.htm
csak pic 16f628a áll a rendelkeyésemre . Valaki aki már megépitette és átirta a hex file és tudna segiteni megköszöném.
(#) kameleon2 válasza leeheel hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
Pic nélkül nem is érdekel? Mondjuk ez ? Esetleg Velleman kitben.
(#) leeheel válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Érdekes , érdekelne csak nálunk nem kapható .
(#) kameleon2 válasza leeheel hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Úgy tudom a RET-nél van.
(#) lac- válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 22, 2015 /
 
Üdv, köszi a választ, nem nagyon volt időm írni eddig...
Én valami átfűzős feszítőt szeretnék, tehát nem a leeresztős elvűt (persze ezt sokkal könnyebb lenne megvalósítani). A filces érdekes megoldás lehet, valahogy úgy nézhet ki mint a varrógépeken ami van, két pofa amit egy rugó szorít össze, és egy anyával lehet a feszítési erőt állítani. Lehet, hogy valami ilyesmibe fogok gondolkodni.
(#) lac- hozzászólása Okt 22, 2015 / 1
 
íme a gépezet maga, még hiányzik egy kis mechanika, ha az meglenne, akkor már képes lenne ellátni a feladatát, szoftveresen már addig kész van, habár még szeretnék bele egy beállítás menüt is, a főmenüben a helye meg is van, csak még nem lehet rámenni. Az a bebugyolált valami a toroid, még nem tudtam hozzá rendes leszorítót venni. És minden teljesen saját tervezés, mechanika, elektronika, szoftver... Persze tudom, hogy vannak benne hülyeségek, mármint pl felesleges a szánmeghajtásra egy ekkora motort használni, de kettőt olcsóbban tudtam venni, mint egyet, így azt használtam, meg a motormeghajtó elektronika is egy hatalmas és felesleges cucc (e-bayen lehet venni 10-ed ekkorát, ami ugyanezt tudja...) de szerettem volna sajátot tervezni/csinálni, és a gyári vezérlő IC-k egytől egyig begerjedtek, így ez a nagyszerű áramgenerátoros megoldás maradt, de legalább működik.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2015
(#) Orbán József válasza lac- hozzászólására (») Okt 23, 2015 / 1
 
Igazán ígéretesnek néz ki, figyelemmel kísérjük!
(#) Alkotó válasza CHZ hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Mit számol ez az áramkör? Másképp fogalmazva, hogyan lesz a fordulatból számolható impulzus?
(#) gaba7512 válasza CHZ hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Szia CHZ!

Egy korábbi bejegyzésed felöl szeretnék érdekődni, számlálóval kapcsolatban.
Én egy 12 v-os DC motort szeretnék vezérelni, oda-vissza (antenna forgatásához), amiben egy számláló nagy segítség lenne, ahogyan ezen a panelon is van a pozíció miatt.Ez az elektronika megfelelne rá? Sajnos nem vagyok otthon az elektronikában, így nem tudom eldönteni.
Ha megtennéd hogy kicsit többet írnál nekem erről a számlálóról, megköszönném.

Válaszod előre is köszönöm!
Üdvözlettel! Gábor
(#) pont válasza gaba7512 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Üdv! Még él a 4-éves link, megtudható mit tud. De antenna forgatóhoz felesleges funkciói is vannak és az antenna forgatónál, finomabb elmozdulás érzékelésre van szükség, szerintem, de nem tudom nálad, hogyan lehetne megoldani az elégséges impulzussűrűséget. Egy többfordulatú potenciométerrel, egy mikrovezérlő ADC bemenetére adott állapotból, jó visszaállási pontosságot lehet elérni, és ezt kijeleztetni akár lcd-n vagy hétszegmensesen, egyszerű programmal. Az ideális egy olyan encoder lenne ami "megjegyzi" a pozícióját de az drága.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2015
(#) proli007 válasza pont hozzászólására (») Dec 30, 2015 / 1
 
Hello! Nem "megjegyzi", hanem "Incremental Encoders és Absolute Encoders"-elűkről van szó. Mert a "megjegyzi", félrevezető lehet.
(#) CHZ válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Elnézést, csak most vettem észre kérdésed.
REED relé az érzékelő, mágnes kapcsolgatja.
Mechanikusan megfelelő helyen rögzítve.
(#) CHZ válasza gaba7512 hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Szia!
Számlálásra használhatod megfelelő jeladóval. Sajnos előre/hátra számlálás váltása ezzel nem automatikus, csak kapcsolóval választható az irány.
(#) Alkotó válasza CHZ hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Pusztán feltételezésem alapján, ha mondjuk van egy mágnes a forgó tengelyen, és valahol kívül egy REED cső, ami előtt elforog, akkor egy folyamatos forgás esetén jól el tudom képzelni a számolást. De ha mondjuk egy kivezetés készítésekor egy adott elfordulás közelében billegtetem előre-hátra, akkor minden billenést beszámol, holott nincs valós fordulat, és ha valamiért le kell tekerni egy menetet, akkor azt is előre fordulatnak érzékelheti.
Nem látom jól a hibázási lehetőségeket?
Sajnos nem értek hozzá, de pl egy olyan logikát tudnék elképzelni, ahol mondjuk 3 REED van (esetleg 120°-ra egymáshoz képest), és 1 mágnes a tengelyen. Ekkor már talán logikailag értelmezhető lenne az, hogy a középsőhöz képest melyik irányból kapja az előző impulzust. Ebből meglenne a forgásirány (számolási irány), illetve a kis elfordulású billegés se okozna hibát, ameddig az egyik irányú "irány-előválasztó" reed előtt el nem megy a mágnes.
Eddig ezek a dillemák tartottak vissza az ilyen számlálóktól, és nyertek mindig a mechanikusak.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Egy encoder helyettesítheti mindhárom Reed csövet.
(#) Peter65 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Kettő reed cső is elég, ha úgy vannak fizikailag elhelyezve, hogy az általuk létrehozott impulzusok el vannak tolva, miközben átfedésben maradnak. Ebből már megállapítható a forgásirány. A kódadókból is ilyen jel jön ki. A nehézség egyszerű mágnes és reed cső esetében, a viszonylag nagy hiszterézis, aminek nem szabad olyan mértékű jeltorzulást okoznia, ami az átfedéses eltolt impulzusok rendjét megbontja.
(#) CHZ válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Jól látod, ez okozhat hibát. Évek óta használom, egyszer előfordult jelzett probléma, de nem jellemző, jól működő géppel nehéz előidézni. Mechanikus számlálót is használok mellette, digitális rész sorok menetszámára programozom, kikapcsol teljes sor esetén, mechanikus az össz menetszámot mutatja.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2016
(#) kaqkk válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Amit Doncsóval együtt "fejlesztettünk" az egy résoptó és a tengelyen lévő fogazott tárcsa segítségével számol , a vicc kedvéért a fogszám a menüben beállítható, tehát lényegtelen milyen "fogaskereket" sikerül szerezni csinálni, csak akkor számol ha az összes fog átfordult ezért az előbb említett hiba itt nem jöhet elő, viszont a visszafelé számolást nem tettük bele (nem láttuk értelmét)
(#) ktamas66 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Lehet, hogy itt az első képen nem látszik jól, de két opto van egymás mellett. Van rajta egy olyan széles lemez (épp felfelé áll, pc kitörhető hátlaplemeze), ami mindkét optot ki tudja takarni egyszerre. Így abból tudom, hogy merre forog, hogy melyiket takarta ki először. A programom oda vissza tud számolni és mindig megfelelően kezeli az irányt, így ha lefele tekerek és visszafordítom az irányt, akkor is helyesen számol.
(#) Orbán József válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Nekem van egy profinak gondolt, de jó régi, programozható digi számlálóm, és összegző elektromechanikussal egyben. Mivel nem akarok ezen változtatni, új számlálót, így ezzel próbálkozom dolgozni.
Már nem sok idő, hogy beüzemelem a HITEKA bóti tekercselőt. Majd felvételt csinálok a tekerés menetéről, szimpla induktív érzékelő 1 impulzusát kívánom számoltatni. A billegéses téves számolás fennállhat, azonban elgondolásom szerint mi is történik?
Hálótrafó, sorok közt nem lesz szigetelés, csak a pr-szek közt.
Ekkor a tekerés közben a sor vége felé lelassítom a fordulatot - ami eleve max. néhány száz, nem hajt a tatár - majd a sor végét elérve az előtolás átvált visszafelé.
Itt nem érzek nagy gondot az egyszerű jeladós számolásnál.
Leágazás? Elért menetszámnál kikapcsol a hajtás, aztán beütöm a következő állomást - sorvég, vagy leágazás és tiszta lappal indul a tekerés, ha volt is billegtetés a műveletek közben azt nem számoltatom.
Kimenőnél minden sornál megállás van részemről, számláló csak soronként számol, sorszigetelés, következő sor, stb.
Szóval majd a gyakorlat eldönti, kell-e modernizálni és számoljon-e automatikusan visszafelé is...
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2016
(#) Robid hozzászólása Jan 2, 2016 /
 
A legegyszerűbb és legmegbízhatóbb mechanikusan fogaskerékkel, ettől erre a feladatra nincs jobb szerintem.
(#) kaqkk válasza Robid hozzászólására (») Jan 2, 2016 /
 
Bővebben: LinkAz lehet hogy egy egyszerű tekercsőre megfelel a mechanikus számláló, de ahol már a huzalvezetőt léptetőmotor mozgatja , oda sajnos már kevés .
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2016
Következő: »»   25 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem