Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kenyérsütőgép
 
Témaindító: morfondi, idő: Máj 31, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 14
(#) glazbox válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
Szia épp most szedem szét, két csavart meg is kellett fúrnom.
Az első furcsaság, amit a sütő főkapcsolója után mérve vettem észre, hogy 300 volt van a hálózaunkon. Ez hogyan lehetséges? Bizonyára a multiméter mehetett tönkre, de nem úgy néz ki. Lehet, hogy ez vágta haza?
A fényképet mindjárt küldöm, csak először töltenem kell a fényképezőgépet.
Biztosítékot sajnos nem látok az áramkörön, de mindjárt megy a fotó.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2015
(#) glazbox hozzászólása Jún 22, 2015 /
 
A fűtőszál csatlakozásain barnulást látok, de gondolom az normális 4 év használat után. Remélem látszanak a lényeges dolgok.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2015

DSCF8013.JPG
    
(#) g1rdon válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 23, 2015 /
 
Mit/hogyan kell(ene) karbantartani rajtuk?
(#) glazbox hozzászólása Jún 26, 2015 /
 
Végül köbzolitól kapott (köszönet!) elektronika donor megoldotta a problémát!
Talán még jobban is néz ki mint az eredeti

DSCF8017.JPG
    
(#) yuden hozzászólása Szept 10, 2015 /
 
Sziasztok!

Clatronic 2864-es kenyérsütő került hozzám azzal a panasszal, hogy a fűtőszál nem kapcsol be semelyik programon. Szétkaptam, valóban, nem kap áramot. Amatőr tudásom arra volt, elég,hogy végignéztem az ellenállásokat, nincs szakadás, diódák rendben. A többi alkatrészt túlzottan nem ismerem, nem szakmám az elektronika. Najó, a relét, és a kondikat felismertem. De triak-okról (?) semmi háttértudásom. Forrasztás törés/szakadás, égés jele nincs. Ahogy rákerestem a neten, ez a táppanel elég sűrűn megfordul az olcsóbb gépekben, így hátha tudtok segíteni, hogy mit mérjek és hogyan tovább. Képet mellékeltem, a segítséget nagyon szépen köszönöm!

P1100050.jpg
    
(#) yuden válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 10, 2015 /
 
Ha kiforrasztom, multiméterrel hogyan tudom ellenőrizni, hogy működőképes-e? Amit még nem tudtam kimérni: a nagy fekete relé középen, illetve a kis háromlábú fekete alkatrészeket (az is triak?).
(#) kadarist válasza yuden hozzászólására (») Szept 10, 2015 /
 
Szia!
Egy kérdés: honnan ismerted fel azt, hogy a panelen vannak triakok? Miért gondolod azt, hogy azok szakadtak meg? A sütőtérben a fűtőszállal sorba kötve nincs egy hőbiztosító?
(#) yuden válasza kadarist hozzászólására (») Szept 10, 2015 /
 
Szia!

Nem ismertem fel, azért írtam egy kérdőjelet. Mondom amatőr vagyok, egy-egy szakadást, vagy villanybekötést gond nélkül megcsinálok, de ilyen szinten nem értek az elektronikhoz. Sajnos, ha elviszem szakemberhez, akkor 2-3 hét mire ránéz, elkér 3-4 ezer forintot, annyit meg egész nem ér.

Szóval amit fentebb írtam, annyival egészíteném ki, hogy a a hőbiztik jók (nincs szakadás, gondolom akkor jó), a motor is működik, egész egyszerűen amikor melegítenie kellene, nem csinál semmit. A gép alig néhányszor volt használva, csak évekig egy polcon porosodott.
(#) kadarist válasza yuden hozzászólására (») Szept 10, 2015 /
 
Kövesd vissza azokat a vezetékeket, amelyek a fűtőszálra vannak kötve és biztosan megleled azt a pontot, ahol megakad az áram útja.
(#) yuden válasza kadarist hozzászólására (») Szept 10, 2015 /
 
Huhh ne nevessetek, megpróbáltam a lehetetlent. A fűtőszál egyik lába lényegében a nullára van kötve (a hőbiztin keresztül), ott szakadás nincs. A másik lábát pedig a fekete relé kapcsolja. A NYÁK hátulját figyelve, a relé 5 lába közül a középsőre van kötve. (5-ös osztásban állnak a lábak, mint egy dobókockán.) A relé bal oldali 2 lába ellenállásokhoz vezet (elágazás), az egyik elágazás pedig egy "BT 137-600 E" triak 1-es lábára (rágugliztam).
A relé másik 2 (jobb oldali) lába pedig egy "S8050" tranzisztor 3-mas lábára vezet. Képet mellékeltem, nem győzök elnézést kérni az amatőrségem miatt.
(#) kadarist válasza yuden hozzászólására (») Szept 10, 2015 /
 
A relé kattan, amikor indítod a sütőprogramot?
(#) yuden válasza kadarist hozzászólására (») Szept 10, 2015 /
 
Nem kattan. Mikor azonban a motort indítja, akkor hallani némi halk kattanást.
(#) kadarist válasza yuden hozzászólására (») Szept 10, 2015 /
 
Szépen elő kell venni a próbalámpát és megtapogatni vele a relé főérintkezőinek kivezetéseit a nullához képest, valamint azt, hogy a triakon átmegy-e a villany. Arra vigyázz, hogy ne érintkezzen a mérővezeték a triak gate-jével és a relé behúzótekercsével (tranzisztorra kötött kivezetés). A relé nem a motort kapcsolja?
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2015
(#) yuden hozzászólása Szept 10, 2015 /
 
Köszönöm, hogy segíteni próbáltál, de ha nem haragszol meg, itt kiszállok, tudni kell mikor kell abbahagyni. Ez sajnos már meghaladja a tudásom, és addig amatőrködök, míg vagy elfüstöl valami, vagy engem vág meg a villany. Azt hittem (bizakodtam), hogy egyszerűen 1 alkatrészt kell cserélnem, amit laikusként felismerek, hogy hibás, kiforrasztom, az újat be, és tádámm. Sajnos ennél bonyolultabb.
Köszönöm még egyszer!
(#) mrrack hozzászólása Nov 16, 2015 /
 
sziasztok!

Hozzám került egy ilyen masina, annyi a baja, h a motorja szorul. Kiszerelve a motort, hálózati feszültségre kötve nem indul el, csak miutan kézzel megpörgetem. Szétszedtem, nincs összerohadva, a siklócsapágyakat bezsiroztam. Meglepően újszerűnek tűnik, de mégis szorul. A tekercsek szerintem épek, nincs amper szag, vagy elszineződés.
Kérdésem: mit tudok vele kezdeni? Javítható egy ilyen motor?
Köszi.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2015
(#) yuden hozzászólása Nov 16, 2015 /
 
Az enyémre rá volt kötve egy segédkondi, nem lehet, hogy nálad az adta meg magát?
(#) mrrack válasza yuden hozzászólására (») Nov 16, 2015 /
 
Igen, van benne egy 4µF kondi, azt kimertem, az jó. A motorral lessz a gond, így kiszerelt állapotban is határozott férfias erő kell a megpörgetéséhez. Valami szorul. Esetleg meg gondoltam a tengely elgörbülésére, amit egy eszterga padon lehetne kimérni mérőórával, de ilyesmim nincs itthon
(#) sunside válasza mrrack hozzászólására (») Nov 16, 2015 /
 
A 3 szál a motoron egyértelműen segédkondenzátoros üzemre utal. Nélküle ne nagyon próbálgasd, egészségtelen a motorra nézve. lassú voltam, közben tárgytalan lett
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2015
(#) mrrack hozzászólása Nov 16, 2015 /
 
Szétszedtem a motort, rendesen "összeragasztották" menetrögzítővel. Ha nem húzom le a csavarokat "izomból", akkor nem szorul. Nyilván okkal vannak ilyen erővel lehúzva (gondolom nyomatékkal), a dagasztás szétraázná az egész gépet, ha nem lenne minden ilyen alaposan rögzítve.
Szerintetek nagyon elcsépelt gondolat, ha a motort úgy raknám össze, h távtartó alátéteket raknék a csavarokra? (Mármint az állórész lemezei es a csapágytartó fedőlemez közé) Axiális irányban lazulna egy kicsit.
(#) Nemtudhatod válasza mrrack hozzászólására (») Nov 16, 2015 /
 
Csak az alátétekkel kell próbálgatnod ami a tengelyén van belül, max egyet vegyél ki.
Ha összerakod és lehúzod a csavarokat, akkor oldalról pár ütés a vázára és szépen lelazul és forogni is fog, ha nem megy keress privátban, segítek egy másik motorhoz jutnod.
(#) mrrack válasza Nemtudhatod hozzászólására (») Nov 16, 2015 /
 
Köszönöm a javaslatod és az ajánlatod, ma már nem, de holnap kipróbálom. Ha tényleg csak ennyi a baja, akkor már csak az ok-okozati összefüggés nem világos. Elvileg ezt egyszer valaki működőképesen vette meg egy boltból Látszik, hogy az a tipikus karácsonyi ajándék a nagymamának, megkapta kipróbálta, sütött vele párszor, majd sok éves állás után kidobta Mindenesetre nagyon újszerű az egész belseje. Mi a csudától szorulhatott meg egy fixen beállított motor az állásban?
(#) mrrack válasza mrrack hozzászólására (») Nov 23, 2015 /
 
Sajna nam volt időm foglalkozni vele, de ma belevetettem magam megint. A motort szétszedtem, majd újra össze, szerintem még mindig szorul. De vannak újabb gondok. Amennyire én tudom, ha elindítrom a programot, akkor a motornak azonnal elkellene kezdeni forogni. Ugyan a csatlakozónál fixen mérhető 230V körüli fesz. de ha leterhelem egy izzóval, már csak 110V, és az izzó nem világít. Mindenesetre a relé nem húz be. Relé jó, van előtte egy S8050 npn tranyó, azt kimérve multival 240 körüli bétája van, gondolom, h nem ez a baja. A tranyó bázis lábát visszacsipogtattam egészen a vezérlő nyákról jövő kábelig, ott egy 5V-os feszültséget vártam, kapcsolgatva, ahogy a motornak forogni kellene, de semmi.
Eddig jutottam, szerintem a vezérlő is problémás. Érdekel minden ötlet

Még annyi, hogy egy normál programot futtatva, a számlálón 2:30-nál a fűtőszál áramot kap, kapcsolgatja a reléjét. Az a része működik.
(#) mrrack válasza mrrack hozzászólására (») Nov 23, 2015 /
 
Az elektronikai rész megoldva Van egy bimetál szerű alkatrész (fényképen bal felső sarok), annál szakadt meg az áram. Ezt kiszedtem (mivel eléggé egzotikus, azonosíthatatlan alkatrész), átkötöttem, most működik, leszámítva a motort, mert az cserés.
Köszi a segítséget!
(#) zolika60 válasza mrrack hozzászólására (») Nov 23, 2015 /
 
Az az alkatrész egy reed relé. Mágnes kapcsolja, gondolom valami okkal. Tán a fedél nyitottságára figyelt.
(#) mrrack válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 25, 2015 /
 
Köszönöm a hozzászolásod, valóban reed relé, a tetőben meg is találtam a mágnest. Egy biztonsági kapcsolóként működött, leállította a motort, ha a tető nyitva van. (Valamiért mindenáron csak az elektronikát védó hővédelmet tudtam elképzelni, és ez kellően megzavart, hogy miért csak a motort kapcsolja le, de így már minden világos )

Tegnap sikerült a motor problémát is orvosolni, és este megkosotolni a kenyeret amit sütöttem vele
(#) zolika60 válasza mrrack hozzászólására (») Nov 25, 2015 /
 
Örülök, hogy sikerült.
(#) mucden hozzászólása Jan 11, 2016 /
 
Sziasztok!
Egy Triton TR-7492 géppel van gondom: nem süt, azaz a fűtőszál hideg. Panelja hasonló, mint a forum első lapján lévő képnek (panel.jpg 30.01.2013).
Hogyan kezdjek neki a kimérésnek? Pl jellemzően milyen fesz esik a fűtőszálon, mennyi annak ellenállása normál esetben (nagyságrendek érdekelnek)
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2016
(#) johnny760 hozzászólása Jan 12, 2016 /
 
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni egy Lidl-ben vásárolt Silvercrest SBB 850 B1 kenyérsütővel kapcsolatban. Azt produkálja mostanában hogy mikor csatlakoztatom a dugaljhoz egy rövidet csippan és semmi. Ha többször ki-be dugdosom akkor úgy a 8-10 alkalom után normál módon sípol és bekapcsol. Esetleg ha találkoztatok ilyen jelenséggel megköszönöm ha megosztjátok velem.

Üdv: Jani
(#) mucden válasza mucden hozzászólására (») Jan 12, 2016 /
 
Úgy látszik alaposabban teljesen végigolvasva a topicot, benne volt a megoldás:
A fűtőszál reléje sült be. Kicserélve helyettesítő alkatrésszel (Omron GL5) most már fűt rendesen.
Egyébként kimértem azokat is, amiket kérdeztem:
RTF1 = 0,3 Ohm
RTF2 = 0,3 Ohm
RR22 = 99,6 KOhm @ 24 °C
Ufűtőszál: hálózati feszültség (legalábbis a panel layoutja szerint)
(#) Vikit hozzászólása Jan 17, 2016 /
 
Sziasztok nejem lenne egy olyan problémámhoyg van egy hausmiester kenyérsütöm és hallom hogy elkezd dolgozni a motor viszont a lapátok ne keverik a tésztát. Ez mitől lehet illetve hogy lehet megcsinálni?
A segítségér hálás lennék
Következő: »»   3 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem