Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED szalag
 
Témaindító: kosaga, idő: Nov 17, 2009
Lapozás: OK   32 / 53
(#) Johnycorp válasza bviktor hozzászólására (») Dec 7, 2015 /
 
Én is kintről szoktam rendelni ezeket.
Már megvannak a bevált típusok és eladók.
Persze nekem is ki kellett tapasztalni, hogy mi az ami megfelelően működik.
A tápegység főleg ilyen. Nem szabad elhinni amit ráírnak, így inkább látszólag tudjon többet
(#) Sac hozzászólása Jan 24, 2016 /
 
Sziasztok!

Adott egy WS2801-es ledcsik, 5V-os adapter, és egy T1000s controller, hozzá lededit program, melyekből "fényreklámot" szeretnék készíteni.
Egyelőre nem vágtam fel a led csikot a megfelelő méretre, hanem csak egy sorban akartam kipróbálni. Ám sajnos nem működik.
Lehet rosszul kötöttem be valamit?
Itt a hozzá való kötési rajz:
kötési rajz
Én pedig idáig jutottam:
elso kép
masodik kep
a led

Jó lenne kizárni a kötési hibát, akkor lehet valamit a programozásnál rontottam el.

Köszi a segítségért...ha valami hülyeséget csináltam, akkor birom a kritikát, de csak óvatosan!
Köszönöm a segitséget még egyszer!
(#) kokozo válasza Sac hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Szia! Szerintem a piros a táp + lába, de ezt meg tudod mérni a ledeknél mert oda is van írva, hogy 5 volt és gnd. Először ezeket kösd be jól és ha ott megvan az 5 volt akkor jöhet a data és a clk láb.
(#) Sac hozzászólása Jan 24, 2016 /
 
nahát, tényleg, eddig csak a szineket néztem de most látom, hogy rosszul van megcsinálva, a piros az 5 V a kék a clk. És sikerült elérni, hogy már 1 db led világit...
Mi van akkor még rosszul vajon?
egy led ég

töltsek fel jobb képet?
És köszi köszi!
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2016
(#) kokozo válasza Sac hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Ugyan ilyen módszerrel derítsd ki, hogy melyik a clk láb, led clk feliratnál lévő láb és a maradék 2 vezeték közül csipogóval keresd meg a párját, lehet hogy az se színhelyes..
(#) Sac válasza kokozo hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
értem. a helyzet az hogy semmilyen eszközöm nincs hozzá ugyhogy max csak próbálgatással tudom megcsinálni. Ahogy néztem a többi rendben van és mégsem működik... :/
(#) kokozo válasza Sac hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
Igazából már csak a kék és a zöld a kérdéses azok felcserélésével mi változik?
(#) Sac válasza kokozo hozzászólására (») Jan 24, 2016 /
 
ahh szuper vagy!! működik, az egész világit kéken folyamatosan. Már csak villódzásra kell bírnom DD

Ezer köszönet!
(#) koevizoltan hozzászólása Márc 7, 2016 /
 
Sziasztok!
Egy szoba díszkivilágításához szeretnék hozzáfogni, és lehetőleg rövid időn belül be is fejezni
Azonban egyelőre egy helyben toporgok...

A plafontól kb 15 cmre lefelé van egy szegély, ami mögé szeretnék bebújtatni 5050es RGB ledszalagot, majd távirányítóval vezérelni. Összesen 17,4 m szalagot kellene betennem.
Amit tudok: a 60db 5050es RGB fogyasztása 14,4W, vagyis összesen 250W. Ehhez elég a 20Aos táp vagy inkább 25Aos kellne?
A fórumot olvasgatva bukkantam arra a hibalehetőségre, hogy ha nem adok köztes tápot, akkor elhalványodik a szalag. Az talán megoldható, hogy a szoba sarkából mindkét irányba küldjem az áramot, de így is kellene még legalább 3 pont, ahol adnék még neki áramot.
Mit javasoltok?

(Elvetemült ötlet, és talán nem is megvalósítható, de leírom: találtam olyan tápot, ami 2A. Előnye, hogy csak párszáz ft a több 1000Ftos 20-25A-es táppal szemben.
Hátránya, hogy sajnos ezeket körbe kell vezetnem, és így nem tudom, hogy hogyan tudnám megoldani a vezérlését egyetlen távirányítóval...)

Előre is köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat!
(#) Bakman válasza koevizoltan hozzászólására (») Márc 7, 2016 / 1
 
Ennyi szalagot mindenképpen több ponton kell etetni. Egyszerűen a szalaggal párhuzamosan futtatsz extra vezetékeket.
(#) koevizoltan válasza Bakman hozzászólására (») Márc 7, 2016 /
 
Köszönöm a választ!
Mit gondolsz, a 20Aos táp elegendő lehet?
Nem tiszta még, hogy párhuzamosan futtatok az RGB szalag mellett plusz 1*4es vezetéket vagy annyit húzzak be, ahány ponton szeretném táplálni?
(#) Bakman válasza koevizoltan hozzászólására (») Márc 7, 2016 /
 
20 A-es tápegység határeset, én 25-öst vennék. A vezérlő elbír ekkora árammal? Ha elég vastag a vezeték, erenént 2,5 mm2, akkor elég azt egyszer körbevinni és időnként (én a méterenkéntit javaslom) arról leágazva táplálni a szalagot.

A több kisebb tápegység szerencsésebb megoldás. Ha minden vezérlő egyező típusú, elméletileg mindegyik reagál egy távirányítóra.
(#) Sinike válasza Bakman hozzászólására (») Márc 7, 2016 /
 
A méterenkénti táplálás jelentősen túlzás!
A 17,4m jellemzően kb (nagyon kb ) 5x4 m-es négyzet, tehát max 5 m, azaz ha sarkoknál táplálsz, az bőven elég. Tapasztalat

A 25-ös tápot javaslom én is, mert a LED-szalag fogyasztása mellett azért van a vevőnek is áramigénye - bármilyen csekély is. Ha a 20-as táp el is bírná, valószínű a táp melegedése - ezáltal a hibalehetőség nő, a kapacitás csökken; mindenképp veszélyforrás lehet (neadjisten túlmelegedés - tűzveszély)

Én a több kis táp párhuzamba kötését nem tenném semmiképp! Egyrészt ha az egyik "meghal", simán magával ránthatja a többit is. Másrészt semmi biztosíték, h tökéletes összhangban lennének - azért csak 230 váltóból csinál egyent - és 11db esetén ki biztosítja, h azok összhangban lesznek..?.. Ezt csak egyszer kell kifizetni 10-20 év alatt, és pár száz forinton spórolsz.... Akkor már inkább megnéznék egy jobb PC tápot...

Igen, a vezérlő is kérdéses amúgy! Általában 6A a max... ami ugye elvileg 5m. Tehát a 4 vezérlő kéne - egymás mellé téve a vevő infra-ledjeit --- a másik megoldás vagy egy nagyobb vezérlő, vagy egy kiegészítő áramkör!
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2016
(#) Bakman válasza Sinike hozzászólására (») Márc 8, 2016 /
 
5 m szalag egyik végén 12 V, a másikon mennyi? Nem írtam, hogy párhuzamosítani kell több tápegységet. Több tápegység, több azonos típusú vezérlő. Vagy. Egy vezérő, amit meg lehet fejelni egy meghajtóval, ami kibírja a LED-ek összes áramát: pár tranzisztor, pár FET.
(#) Sinike válasza Bakman hozzászólására (») Márc 8, 2016 /
 
Igen, bocsánat, nem válaszoltam külön, az én hozzászólásom - főleg a több 2A-es tápra nem Neked szólt válaszként
(#) koevizoltan hozzászólása Márc 8, 2016 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat!
A több tápegység nem oldható meg szépen. A tápegységet az egyik rejtett aljzathoz a kanapé mögé fogom helyezni, a 12Vos vezetéket behúzom a falba, majd elvezetem szegélyhez (ahol végül 3528as fehér csíkot ragasztok körbe) ami mellett körbe vezetek egy extra vezetékpárt, hogy a 4 sarokban táplálhassam a szalagot. Ha minden igaz, akkor a 17,5m-hez elegendő lesz így 17,5m*4,8W=84W -> 12V-on pontosan 7A, amihez a 10Aos táp bőven elegendő lesz.
Ehhez szükség lenne a 2,5 mm2 vastag vezetékre, vagy elég 1,5?

Mellesleg továbbfejlesztésként érdekelne ez is: "Egy vezérő, amit meg lehet fejelni egy meghajtóval, ami kibírja a LED-ek összes áramát: pár tranzisztor, pár FET." Pár szót ejtenétek erről?
(#) Bakman válasza koevizoltan hozzászólására (») Márc 9, 2016 /
 
7 Ahez elég az 1,5 mm2 -es vezeték. A vezérlő megfejelésére hétvégén tudok rajzot mutatni, ha addig valaki nem mutat egyet.
(#) koevizoltan válasza Bakman hozzászólására (») Márc 9, 2016 /
 
Rendben, várom!
Azért csak nem hagyott nyugodni a dolog, és keresgéltem még az eBay-en. A 24Vos rendszer kiépítése mintha kedvezőbb lenne mind vezérlő, mind adapter kapcsán.
Persze lehet, hogy ez csak egy kis remény sugallat volt. A napokban még jobban rácuppanok a témára.
Köszi az eddigieket!
(#) Factis hozzászólása Ápr 25, 2016 /
 
Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy két helyiséget szeretnék körbefuttatni 5050-60-as RGB szalaggal. Elméletileg 14W/méter, és összesen 100m kellene belőle. Valahogy teljes mértékben elképzelhetetlennek tartom, hogy 1.4KW-al kellene hajtanom a cuccot. Nekem valahogy ez irreálisan nagynak tűnik. Volt egy 5M-es szalagom, amit fehérre állítva megmértem, és 12V-on 2 amper körül vett fel. Az 5M. Akkor most kell hozzá ilyen komoly ellátás? Vagy csak azért ilyen kevés mert valami kínai volt? Nem értem. Mért már valaki ezen tényleges áramot?

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2016
(#) Bakman hozzászólása Ápr 25, 2016 /
 
Ha egy 5m-es LED szalagot egyik oldalon etetsz 12 V-tal, a másik oldalon jó esetben már csak 11 V-ot fogsz mérni, már is kevesebb lesz a teljesítményfelvétel. 100 m LED szalag esetén nem olyan hihetetlen az 1400 W.
(#) Factis válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Ráméregetek valamelyik nap. Valahogy nekem akkor is irreálisan sok, mert azért olyan hűdenagyonelájulok fényt nem ad . 1400W-al már egy termet bevilágítok rendesen. Jó, ez igazából dekor lesz, de akkor is . Ennyire melegedne akkor?
(#) Bakman válasza Factis hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Egy LED szalagon belül három LED és egy ellenállás alkot egy csoportot, ilyen távon már az ellenállásokon "keletkező" veszteség is érzékelhető. Viszont, a Power LED-ek még rosszabb hatásfokkal dolgoznak, a nagyobb teljesítményűek pedig egyenesen borzasztó módon melegednek.
(#) Factis válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Nincs kizárva, hogy nagyon kínai volt ami nálam volt. Szerintem rendelek egy 10m normálisat, és kipróbálom.

Köszönöm a segítséget.
(#) strewchux válasza Factis hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Szerintem simán lehet 1400 W.
100 méter led szalag, az egy focipálya hossza!
Az legalább 12 méteres helyiségeket jelent. (ha négyzet alapúak)
A 100 méter led szalag fényteljesítménye (fényárama) 24000-36000 lumen között mozog.
Egy 100 wattos hagyományos izzó 1600 lumen körül világít, tehát a te 100 métered ennek minimum a 15-22-szerese. Az azért elég durván világít.

Ezt a LED szalagot néztem példaként:
http://www.ebay.com/itm/5M10M15M-3528-5050-RGB-SMD-60leds-m-LED-Str...tNcrGg
(#) nedudgi válasza Factis hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
LED világítás esetén a bevitt teljesítmény csökkentésével a kapott fény esztétikai paraméterei nem változnak. Az említett szalagot nem kell azzal a 14W/m teljesítménnyel meghajtani, főleg, ha a fénye sok lenne amúgy.
Az a baj, hogy a tényleges, leadott fénymennyiséget nem mindig adják meg a kereskedők, holott világítás méretezéséhez a legfontosabb paraméter. A mai világban már eléggé számít a hatásfok, ugyanakkora fényt a LED típusától függően eléggé nagy szórással lehet elérni. LED világítás esetén lassan eljutottunk oda, hogy a bekerülés költsége eltörpül az üzemeltetési költséghez képest. Szalag esetén a bevitt elektromos teljesítmény negyede a környezet fűtésére lesz felhasználva. Ennél jobb hatásfokot teljesítményLED felhasználásával érhetünk el. Manapság 1000 Lm fényhez 1x15W, vagy 10x1W felhasználásával juthatunk. Ez a hagyományos izzólámpákhoz képest akár tizedakkora energiafelhasználást jelent.
(#) nedudgi válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 25, 2016 /
 
Idézet:
„Viszont, a Power LED-ek még rosszabb hatásfokkal dolgoznak”

Érdekes megállapítás.
(#) Bakman válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Lehet, de kb. minden oldalon azt olvasni, hogy a nagyobb teljesítményű LED-ek rosszabb hatásfokkal dolgoznak, mint a kissebbek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2016
(#) nedudgi válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 26, 2016 /
 
Az lehet, hogy az internetes oldalakon azt olvasod, de nézz meg pár adatlapot ezügyben.
Agész pontosan ezt úgy kell érteni, hogy a nagyobb teljesítményű powerLED rosszabb hatásfokú, mint a kisebb teljesítményű powerLED. A kis helyre koncentrált nagy meleg miatt a nagyobbet nehezebb "kihajtani", mert komolyabb hűté kell neki. Ráadásul a hatásfok görbéje ugyanazon LED esetén is a teljesítmény növelése esetén egy bizonyos határ felett némileg csökken.
(#) teglascs hozzászólása Máj 12, 2016 /
 
Sziasztok,
dekorációs (indirekt) világítást szeretnék kialakítani LED szalaggal.
A helyiség kb. 2,5*2,5 egy méteres fürdőszoba.
A kérdésem: hogyan legcélszerűbb ezt a 4*2-2,5 m-nyi LED szalagot megtáplálni? Pl. két tápegységgel, a két szemben lévő sarokból (úgy, hogy mindegyikhez 1-1 LED sor csatlakozik)?
Vagy ezt a 10 métert elviszi 1 tápegység, ne duplikáljak?
Gipszkarton dobozolást készítek fölül, körben a falak mentén, így a betápot bárhova tudom juttatni.
Köszi előre is a válaszokat!
(#) nedudgi válasza teglascs hozzászólására (») Máj 12, 2016 / 1
 
Legalább két helyen, a két átellenes sarokban tápláld meg. Tápegysége válogatja, hogy elviszi-e, de általában elég egy táp is, csak jó vastag vezetéket vigyél körbe.
A LEDszalagon levő vezető elég vékony, komoly feszültség eshet rajta.
Következő: »»   32 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem