Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezetékes telefon szerelés
 
Témaindító: Busz, idő: Dec 1, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 23
(#) Sebi válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 23, 2016 /
 
Persze, hogy működik a headset - némi jusztírozás a meglévő készülékhez persze kellhet.
A DTMF is a teló headset csatlakozóján jönne ki, tehát nem becsipogja, hanem ugyanúgy a hangfreki megy be, ahogy a belső generátor is becsatolja. Hogyha az asztali készüléken van handsfree (kihangosítás) opció, akkor a belső hangszórót és mikrofont kapcsolós jack beépítésével lehet bénítani, ilyen esetben a kézibeszélő felemelése is elmaradhat.
Vizionálok egy saját gyártású készüléket, amnek a kezelő felülete egy beépített legegyszerűbb androidos teló
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2016
(#) Inhouse válasza Sebi hozzászólására (») Feb 23, 2016 /
 
Nem szeretnék telefonkészüléket építeni. Megpróbáltam levadászni a netről a tengerentúli és a magyar szabvány főbb értékeit az analóg telefonnal kapcsolatban. Sok egyezés van, de van pár nagyobb eltérés. A csengetés és a FLASH nem egyezik.
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 23, 2016 /
 
Call centert építenél... Emlékeim szerint a 12/32 Pana egészen jó, de a számítógép felé max. számla információt nyomat... Alszok rá, illetve analóg illesztésben szerintem tudok segíteni.
Erre külön üzletág épült, ne tudd meg mennyi az ára egy ilyennek...
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Feb 24, 2016 /
 
Szia!

Köszönöm előre is. A Pana egy KXT123211 központ, és igen, valami call center szerű kellene. Akkoriban csúcs lehetett és teszi a dolgát. Hívószámkijelzés nincs és valóban csak számla infót nyomtat, de még mindig dolgozik. Kisvállalkozás az ország keleti végében, nincs pénz digitális cserére, nekem kellene valamit kitalálni, a műszaki dolgokkal én vagyok megtalálva...
Valahogy nem dobja fel a net ezeket a call centeres cuccokat, legalábbis analógban szinte semmit. VoIP-ben már vannak kisebb megoldások. Az építésre épült rá az üzletág, vagy a kizárólagos importra?
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 24, 2016 /
 
Nos kedves Inhouse Mester,
aludtam rá egy kicsit és kevesbé látom pesszimistán a helyzetet mint tegnap (bár ez nem jelenti azt, hogy ettől még megoldódik a problémád).
Közben felmerült pár kérdés is, ami számomra nem volt világos.
Például, hogy az alközpontba a fővonalakon bejön-e egyáltalan a hivószám?
Gondolom a dokumentációja az alközpontnak megvan.
De mindegy, a linkelt doksi 68-ik oldalán van szerintem a megoldás:
Caller ID to RS-232C Port
A kiadott SMDR rekordban benne van (lehet) hogy:
- Melyik fővonalon jött be a hivas,
- Milyen számról érkezett (ha tudjuk, bejött a hálózatból),
- Melyik melléken végződött (már akkor amikor még fel sem vette).
Ebből már kinyerhető az, amiből számitógépes feldolgozással egész ügyes dolgokat össze lehet rakni.
Javaslom, hogy akassz rá egy régi asztali gépet (amin még van soros port) és nézd meg hogy milyen SMDR üzenetek jönnek, illetve hogy át tudod-e úgy konfigurálni a központot, hogy használható adatokat kapjál.
Majd ezután jön a programirás és a többi apróság
Sok sikert és várjuk a részleteket.
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Feb 24, 2016 /
 
Köszi, ezt nem szeretném. Bejönnek a hívószámok, de ez nem érdekes.
A központot eljönnek szakemberek beállítani, hogy a megfelelő bejövő vonal a megfelelő melléken csengjen és azt is, hogy az adott mellék megkapja a megfelelő fővonalat. A központ tudása miatt egymás között tudják majd adni venni, mint eddig is a mellékeket. Szóval eddig is volt ez a központ és ez a 4 ember is mellékekkel, de mellette volt még különálló GSM telefonjuk is. Ezek lennének pluszban GSM adapterrel betéve a központ fővonalai közé. A probléma ott kezdődik, ami nekik kell ezután is és a GSM telefonnal egyszerűen ment:
- 100-120 bejegyzéses telefonkönyv névvel, telefonszámmal, keresési lehetőséggel, ez probléma, mert Mo-on jelenleg nincs ilyen asztali vonalas analóg telefonkészülék forgalomban (ugye mobiloknál ez alap már igen régóta)
- a négyből kettőnek már gondot okot a kagylót tartani napi 8 órában, ezért ők szeretnének headsetet a telefonjukhoz, ilyen telefon nem sok, de van, viszont a telefonkönyv nélkül nem ér semmit
Az, hogy a telefonközpont nem továbbítja a mellékekre a hívószámot másodlagos, elhanyagolható probléma. Azért jegyeztem meg, mert régi a cucc, de stabil. Nem a bejövő hívásokat kell feltételenül visszahívniuk, hanem inkább állandó számokat, ezért kell a telefonkönyvből tárcsázás.
Szóval a megtalált AT&T telefonkészülékek tudják mindazt amire szükség van, még plusz is van, 2 vonalasak. Viszont tengerentúli szabvány, nem magyar, így nem tudom, hogy alkalmas-e a Mo-i működésre, még ha központ mögött is lenne...
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2016
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 24, 2016 /
 
Ja, elírtam, Panasonic KX-T123210 a központ, nem 11. Van leírás hozzá.
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 24, 2016 /
 
Akkor van az a dolog, hogy a "flash" idővel szokott gond lenni (sokat szivtunk vele annó), ami például a hivás atadáshoz kell. A többi paraméter gyakorlatilag ugyanaz/nem számit. Az amerikai szabvány 600 ms, amit a magyar hálózat már bontásnak érzékel. Szerencsére ez nem "látszik" kivülről. Esetedben az a kérdés, hogy az alközpont át van-e magyar szabványra állitva?
- Ha igen, akkor amerikai készülékkel hivasátadáskor meg fog szakadni a vonal.
- Ha nincs átállitva és amerikai szabványú készüléket használsz, akkor nincs semmi probléma.
- Ha az alközpont amerikai szabványú és a készülék pedig magyar (nem valószinű), akkor nem fog menni a hivasátadás (ezt viszont meg lehet hekkelni .
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Feb 24, 2016 /
 
Akkor ezek szerint elég jó az összehasonlító táblázat, amit összekapartam?
Igen nekem is ez jött ki a flash-re...
A központ biztosan magyarra van állítva, hiszen magyar HIF-es telefonok vannak jelenleg csak rajta és működik a flash.
Csak ennek a 4 embernek lenne ez a fajta telefon, a többi 12-nek marad a magyar.
Akkor csak az lenne a megoldás, ha az AT&T-ben lehetne ezt állítani...a leírásában ilyen nem szerepel.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2016
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 25, 2016 /
 
Közben beszéltem VoIP szolgáltatóval, 70eFt/hó lenne a javaslatuk.
Szert tettem a neten egy ingyenes DTMF programra, egy kezdetleges telefonkönyv is van benne, keresés nélkül és ismeretlen korlátokkal. Viszont hívható parancssorból is. Összeeszkábáltam egy Clipperes telefonkönyv programot, bat->clipper->clipper által generált bat megoldásban, gyönyörűen és gyorsan működik. 2 további probléma van vele. Az egyik, hogy be kell juttatni a mikrofonbemenetre a jelet, fogadjuk el, hogy ez menne. A másik, hogy erre a munkatárs PC-jének hangkártya kimenete kellene, amit ő másra is szeretne használni. Esetleg kaphatna egy másikat bele, de ennek a kis programnak nem állítható, hogy melyiket használja...ha ez lenne az alapértelmezett, akkor meg minden másnak kellene a másikat beállítani, ha lehet egyáltalán ilyet...
Közben folytattam a keresést kész, gyári készülékek után, call center szóra keresve újabb érdekességek bukkannak elő. Vannak csak egy kis tárcsázó szerű doboz kijelzővel + headset megoldások, sajnos egyformán 30 tételes telefonkönyvvel, viszont ki van emelve a leírásukban a flash 100ms, 600ms állítható, van ahol még van vagy 3 érték. Aztán van Panasonic és AT&T újabb készülék, ami 4 vonalat tud, és 200 neves telefonkönyvet...egyik sem kapható nálunk... Még a Pana-ról el tudnám képzelni, hogy meghagyja a lehetőségét az átváltásnak, de még nem néztem.
Nagyon érik egy házi kézibeszélő->headset próba, valamint ebbe belekötött hangkártya kimenet a házi telefonkönyves tárcsázóval.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 29, 2016 /
 
Túl vagyok egy szedett-vedett headset->kagyló próbán. Ezzel nagyon úgy néz ki nem lesz baj. A sztereó füles 2db 32ohmos hangszóróját sorbakötve kapcsoltam rá, működik. Az egyfüleseknél nem tudom még mi lesz... A mikrofon próbája végülis csak egy kivezetés, egy másik electret egy vezeték végén. Az is jó volt. Kap egy kis dobozt, 2db 4 eres telefonzsinór 4P4C RJ9 dugókkal, az egyik a kagylóba, a másik a kagyló helyére. A dobozon egy 2 morzés átkapcsoló, és 2db 3,5mm-es jack aljzat.
A PC hangszóró->be a mikrofonbemenetbe rész nem zökkenőmentes, kapott soros 10µF-ot és egy 470ohmos potit, tárcsázott is. De mivel párhuzamosan volt a mikrofonnal, bár nem szólt semmi belőle, a kollégám azt mondta a vonal túloldalán, hogy nagyon siseg. Még nem tudtunk pontosítani, hogy ez hogyan is nézett ki... Nagyon le volt véve az aktív hangszóró hangereje, de lehetett ez alapzaj is... Valahogy azt kellene megoldani, hogy csak addig kapcsolódjon a hangszóró kimenet a telefon mikrofon bemenetére, amíg tárcsáz, aztán ne... Vagy elektronika és relé, de bajos a 150ms hosszú első jelre úgy átváltani, hogy az is meglegyen...vagy nyomnak egy gombot, amíg tárcsáznak, ez se lesz nagy öröm.
(#) Sebi válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 29, 2016 /
 
A DTMF jel akkora, hogy nem a mic bemenetre vágyik. A telóban meg kell(ene) keresni az előerősítő utáni pontot és oda leválasztó trafóval (kis zsebrádióé jó lehet) kell becsatolni a jelet. A vonalra nem tudsz gond nélkül földelt jelet becsatolni másképp, a PC pedig talajon van.
(#) Inhouse válasza Sebi hozzászólására (») Feb 29, 2016 /
 
Az electret mikronok kimenete már erősített, nagyobb jel van ott, mint egy dinamikus mikrofonból. Egyébként alacsonyra volt állítva a jelszint, a tárcsázás ment is simán, már csörgött is a másik oldalon. Inkább szerintem is a földelt kimenet rákötése lehetett a probléma, bár lehet, hogy beterhelt a kimenet, vagy csak simán erős volt az alapzaj. Még teszek vele próbát úgy is, hogy én vagyok a másik oldalon.
A telefont nem akarom bontani. Olyan külső dobozt szeretnék, ami telefonkészülék független, esetleges csere nem borítja a rendszert. Valamint hiba esetén az eredeti alap telefon egy kábelre való cserével visszaállítható. Tehát egy doboz a kagyló és a készülék közé kötve, ebbe csatlakozna a PC hangkimenet a DTMF jellel tárcsázáskor, valamint a headset. Csinálok majd próbát kis trafóval. Az még mindig gond, hogy csak addig szóljon a PC hangja a mikrofonbemenetre, amíg tárcsázik...
(#) Sebi válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 29, 2016 /
 
Ha jól bejátszod a két jel illesztését, akkor nem lesz ott zaj. Azzal lehet gond, ha a PC-n elkezdenek zenét hallgatni. Azt kell kitalálni, mekkora ellenállást visel el a mic sorosan és akkor a trafótól jövő jellel is sorba lehet kötni egy tízszer akkorát (kb). Úgy már nem hatnak majd egymásra (kb, mint egy hangfrekis keverő bemenet.)
A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2016
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 29, 2016 /
 
Igen, hallgasd meg füllel a másik oldalon. Tudod, torz, susog, stb...
(#) Inhouse válasza Sebi hozzászólására (») Feb 29, 2016 /
 
Idézet:
„Azzal lehet gond, ha a PC-n elkezdenek zenét hallgatni.”
Igen, ezen agyalok már az elejétől, mondtam is nekik. "Majd lehalkítjuk..." Persze, tutira elmarad majd. De jó lenne egy 2 kimenetű hangkártya, ahol programonként lehetne állítani, hogy hol szóljon... Hopp...nagyjából egyforma gépek, mintha 5.1 hangkártya lenne bennük. Van-e hozzá trükk, hogy 3db sima sztereó kimenet legyen? Mondjuk akkor még mindig kellene tudni állítani, hogy az egyiken csak a DTMF program szóljon és egy másikon minden más...bár ha ez utóbbi menne, akkor alternatíva lehet egy USB-s 500Ft-os hangkeltő is.
További próbák jönnek, csak nehézkes, mert közben van más dolgom is...
Idézet:
„Tudod, torz, susog, stb...”
Azon leszek. Ma 3-4-szer felhívtam egy kollégát teszt célból. Aztán nem vette fel és viccesnek találta, hogy kb tízszer hívott fel, hogy "Na, milyen a hang?"
A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2016
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 29, 2016 /
 
Pl. egy GOM vagy VLC playerben állítható a kimenet helye, de pl. egy böngészőben nem emlékszem ilyenre...
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 29, 2016 /
 
Újabb agymenés...virtualbox a gépekre, abba egy winXP, fel a DTMF dialer, és a virtual boxban talán lehet állítani a hang kimenetet... nem lehet állítani.
(#) Inhouse hozzászólása Márc 2, 2016 /
 
Kész van az első prototípus a headsethez, kipróbáltam az itt elérhető összes asztali telefonon, mindegyiken működik. Most az egyik srác teszteli. A tárcsázás még nincs benne.
Közben kaptam tippet a keresett telefonra, Gigaset márkában lehet találni olyat, ami már jó lehet. A DA710 úgy néz ki, hogy van headset csatlakozás és 100 név+telefonszám memória, eu szabvány. 11eFt körül jó választás lehet és megúszom a kókányt.
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 2, 2016 /
 
Szurkolok neked
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Márc 4, 2016 /
 
Közben volt még egy agymenésem. Csak foglalkoztat a dolog, még nincs amúgy sem eldöntve mi is lesz a megoldás.

A jelzett tárcsázó program és még egy másik is amivel találkoztam, előre legyártott wav fájlokkal dolgozik. Tehát egy médialejátszó is megoldhatja a programot, ha:
- lehet állítani a kimeneti eszközt (másik hangkártya)
- lehet parancssorból vezérelni
- tud parancssorból lejátszási listát
- tud parancssorból paraméterrel bezáródni
Márpedig ilyen akad. A hangok és a közök minimum hosszát tudom a dial programból, ezeket legenerálhatom Audacityvel. Ha kicsit több lesz pár ms-al az nem árt.

A másik kérdés az illesztés, ne legyen aszimmetrikus, földelt. Mi van akkor, ha hidalt, szimmetrikus kimenetet adok neki? A két melegpontot kötöm rá, soros ellenállásokon keresztül. Ezek legyenek minél nagyobbak, hogy kisebb legyen a visszahatás, inkább fel kell tolni a gépben a hangerőt. Persze egy kisebb ellenállás, ahogy jeleztétek sorban a mikrofonnal is, ami még nem okoz nagyobb hangerő csökkenést. Kell még ugye a két oldal 180 fokban fordítva, ezt az Audacity szintén meg tudja oldani. Működőképes lehet így? Gyakorlatilag nincs a test/földelés rákapcsolva, valamint egyenfeszültségre szakadás a hangkártya kimeneti kondijai miatt.
(#) Sebi válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 4, 2016 /
 
Attól, hogy szimmetrikus kimenetről csatolsz, még nem lesz galvanikus elválasztás a földelt PC és a vonal között. Néha ez gondot okoz, de semmiképp nem szabályos...
(#) Inhouse válasza Sebi hozzászólására (») Márc 4, 2016 /
 
Azt gondoltam, de nyugalmi helyzetben is lesz hatása? Vagy csak a tárcsázás idejére...1s? Akkor marad a kisrádió trafós berhelés?
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 4, 2016 /
 
Arra gondoltam, hogy egyenáramúlag a kondik miatt le van választva. Mérjek feszültséget a mikrofon pontjai és a hangkártya kimenetei között? A kis trafókat nem lesz egyszerű beszerezni, talán van otthon 1-2db, és akkor még azzal is sakkozni kell kicsit. Más megoldás trafóra hirtelen nem jut eszembe...
Közben csináltam DTMF fájlokat, minden szám, 150ms hang és 60ms csend. Valamint van külön még a #, *, és 500ms csend külön. Keresgéltem egyszerű lejátszókat, amik megfelelnek a feltételeknek. Elsőre az amúgy kedvencem a 1BY1-t próbáltam. Tudná is amit kell, ha nem lenne gáz a wav lejátszás. Van hozzá plugin, de torzan játssza a dial wav-jeit. Aztán most találtam egy régi ismerőst, XPplayer. Eddig nagyon ígéretes. Viszont találtam 1 érdekességet. Az eredeti dial program wav-jei is PCM-ek, de amiket most én generáltam Adacityvel, az más hangú. A dial-os olyan ércesebb. Ránéztem Audacityvel és érdekes 11kHz-es plusz van benne, de egyébként működik ezzel is, meg az enyémmel is.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2016
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 4, 2016 /
 
Közben megmértem, 1,7-3,8VDC a telefonkagyló mikrofon test lábához a PC testhez és hang ki és tel miki másikhoz oda-vissza, 5-7,7VAC-ban.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 4, 2016 /
 
Esetleg itt működhetne optokapuval, talán van annyi tűrése, hogy nem okozna működésképtelenséget a nemlineáris átvitel.
Egyébként most láttam egy audio célra ajánlott galvanikus leválasztót, ahol szimmetrikus jel megy keresztül 2db 1pF-os kondin, miután 500kHz-es vivőre ültették. ISO124
(#) Sebi válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 4, 2016 /
 
Lehet kapni telefontecnikai illesztő trafót a RET-nél.
600 ohm 1:1
(#) Inhouse válasza Sebi hozzászólására (») Márc 4, 2016 /
 
Köszönöm.
(#) Inhouse válasza Sebi hozzászólására (») Márc 9, 2016 /
 
Kipróbáltam a PC-ről tárcsázást egy zsebrádió trafóval, egyenáramú ellenállás 2*50ohm/400ohm. 100ohm az egyik oldali hangkártya kimenetre, a 400ohm egy soros kondin és egy ellenálláson keresztül a kagyló mikrofon bemenetére. Először 1k-val próbáltam, alapból hangerőállástól független alapzaj volt a hallgatóban, és az ellenoldalon is. Aztán betettem egy 12k-t, és a zaj minimalizálódott, talán el is múlt, nem zavaró, és tárcsáz, alig kell hangerőt adni neki így is. Nincs zúgás, elvileg oké a dolog. Befejezem hozzá a programot, jövőhéten, vagy utána teszt időszak következik.
Ja, elírtam, xmplay lesz a megoldás, a dialer program helyett.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 13, 2016 /
 
Voltam a bolhapiacon és beszereztem egy USB hangkártyát, 500Ft-ért. Az eBay-en alig olcsóbb. Itthon próba és Win7 alatt működik a dolog, átállítva az adott média playert, azon csak az szólt, amit azzal nyitottam meg, a többi a másikon. Xp-n is próba, aztán most már minden akadály elhárult.
Következő: »»   11 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem