Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikai tanulmányok
 
Témaindító: stibi15, idő: Júl 4, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) stibi15 hozzászólása Júl 4, 2008 /
 
Sziasztok!

Szeretnék behatóbban megismerkedni az elektronikával, csak azt nem tudom, hogy van-e olyan könyv, amely teljesen az alapoktól indul és következetes, tehét jól meg lehet belőle tanulni az alapokat és még pár plusz dolgot. Tudtok vmi ilyen könyvről vagy vmiről, akár papíron akár a neten, jah és nem árt, ha magyarul van.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv! stibi15
(#) PetAd válasza stibi15 hozzászólására (») Júl 4, 2008 / 4
 
Hello
Nézd meg ezt
(#) gerikeh96 hozzászólása Nov 24, 2010 /
 
Sziasztok!
Én egy 14 éves az elektronikával később foglalatoskodni akaró gyerek vagyok.
Abban szeretnélek titeket megkérdezni hogy ha én
elektronika-elektrotechnikára szeretnék továbbtanulni
akkor ez pontosan mit takar és ha elvégzem mi lehetek
mert abszolút nem tudom.
Légyszi segítsetek
Előre is köszönöm szépen
(#) koczka válasza gerikeh96 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /
 
hello

Ha elektronika-elektrotechnikára mész akkor bármi lehet belőled aki az elektronikával foglalkozik pl: elektronikai technikus, elektronikai műszerész vagy ha középiskola után is továbbtanulsz akkor villamosmérnök is lehetsz.

Egyébként melyik iskolába mennél?
(#) puli122 válasza gerikeh96 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /
 
Szia!

Én például a Bolyai Mszki-ban végeztem, elektrotechnika szakon. Most Biztonságtechnikai mérnöknek tanulok, szóval például ez is lehet belőled, de annyi terület van amihez ez jó alapot nyújt hogy fel sem lehet sorolni.
Amúgy ajánlom a Bolyait, szerintem jó suli volt.
(#) gerikeh96 válasza koczka hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Szeged Déri Miksa
(#) gerikeh96 hozzászólása Nov 25, 2010 /
 
Mit csinál az elektronikai műszerész és a
villamosmérnök?
(#) zolika60 válasza gerikeh96 hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Az elektronikai műszerész különböző elektronikai készülékeket javít, épít. Az villamosmérnök tervezi ezeket.
(#) gerikeh96 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
köszi sokat segítettél
(#) gerikeh96 hozzászólása Nov 26, 2010 /
 
hello
még azt szeretném megkérdezni hogy egy erősáramú
elektrotechnikus foglalkozhat-e laptop és telefon
javítással vagy csak ilyen nagyobb trafókat javíthat
(#) zolika60 válasza gerikeh96 hozzászólására (») Nov 26, 2010 /
 
Az erősáramú technikus nevéből adódóan is inkább a távvezetékek rejtelmeivel foglalkozik. De ettől te személyesen a laptop javítást is megtanulhatod. Az ehhez legjobban értő barátom épp erősáramú technikusnak tanult, de persze tovább képezte magát.
(#) gerikeh96 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Köszi!
de hol lehet megtanulni a laptopjavítást?
mert nagyon szeretnék ezzel foglalkozni ha nagy leszek!
(#) zolika60 válasza gerikeh96 hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Az alapokat valamelyik egyetemen, vagy főiskolán. A speciális tudást pedig csak a gyakorlatban. Ahogy azt a közmondás is mondja.
(#) elektromania92 válasza gerikeh96 hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Nincs olyan, hogy most akkor megtanulok laptopot javítani...
Ahogy a Zolika koléga mondta, az egyetem egy kellő elméleti alapot ad, amit majd jobb esetben a gyakorlatban fel tudsz használni.
A gyakorlati alapok elsajátítását kezdhetnéd egyszerű ledes villogók, majd később erősítők építésével.
Ahoz, hogy valamit javítani tudjunk, kellő ismerettel kell rendelkeznünk.Nem úgy van az, hogy ahogy esik úgy puffan alapon belenyúlunk, hátha sikerül.
(#) danka90 hozzászólása Máj 27, 2016 /
 
Sziasztok!

Szeretném megtanulni az elektronikát legalább annyira gyakorlatban is, mint elméletben. Abban kérném a segítségeteket, hogy hol tudnék nekiállni a dolognak? Rengeteg könyv létezik a témában a 80-as évekből, vagy korábbról, de semmi mai, friss anyagot nem találtam. Eddig végigolvastam az Elektronika alapjai I - III. könyveket, amik már szintén 26 évesek, nagyjából értem az elméleti alapokat, ha meg nem is tanultam őket teljesen, de hova tovább? Nincs valami elektronikai receptgyűjtemény kezdőknek, amiből elkezdhetnék áramköröket építeni, megérteni az alkatrészek összefüggéseit, amik nem voltak benne a fent említett könyvekben?

Hosszú távon (jelenlegi tudásszintemet alapul véve nagyon hosszú távon) szeretnék saját drónt építeni, ehhez szükségem van jeltechnika, jeltovábbítás, adó-vevő készülékek témakörében szerzett ismeretekre, ha ehhez tudnátok könyveket ajánlani, azt is megköszönném. De előbb az alapok gyakorlati megértésére lenne szükségem valami nem 40 éves útmutatóra.
(#) pucuka válasza danka90 hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Ma már könnyű dolgod van. A .net -en szinte minden megtalálható, vonalvezetőnek pedig itt a fórumon Topi cikkeit ajánlom. Alapáramkörökre is találhatsz irodalmat.
(#) Buvarruha hozzászólása Máj 27, 2016 /
 
Először is a tananyagok nem ingyenes dolgok, másrészt okkal tanítják évekig az oskolában és az is pénzbe kerül, harmadrészt egy frissen végzett technikus sem tud ám sokmindent arról, hogy mit is tanult meg (legalábbis olykor ezt tapasztalom, de a mérnökre is igaz lehet). Ha utána elkezd vele a gyakorlatban foglalkozni akkor alakul ki az igazi tudás amit a gyakorlatba is át tud ültetni. Ha te drónt akarsz építeni akkor meg kell tanuljad az elméletet, majd meg is kell tapasztalnod a gyakorlatot is. Egyébként a drón építés igencsak ambíciózus elképzelés, kezdetnek javasolnám az IC-s erősítőt, majd kezdj el PIC-et programozni és így tovább, aztán kb. 10 év folyamatos gyakorlás és tapasztalatszerzés után már talán tudni fogod, hogy, hogy is álj neki. Az internet világában ilyen alapon bárkiből lehetne mérnök, de ez nem így működik..
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2016
(#) vargaf válasza danka90 hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Idézet:
„nagyjából értem az elméleti alapokat, ha meg nem is tanultam őket teljesen, de hova tovább?”

Az elméleti alapokat nem nagyjából kell megérteni, meg kell tanulni. Alapok nélkül nem tudsz továbblépni.
(#) danka90 hozzászólása Máj 27, 2016 /
 
Az iskolában nem hiszek, én mérnök informatikát végeztem, ha abból kellene megélnem, amit ott tanultam, akkor bajban lennék. A tananyagok nem baj, ha nem ingyenesek, a tanulásba fektetni mindig megéri, szívesen fizetek könyvért, anyagokért, videokurzusért, bármiért, ha jó. A drónépítést kb én is így képzeltem el, vagy nekiállok egy tutorialnak (kösd a fekete dobozt a piros kábellel a zöld dobozhoz...) vagy megtanulok mindent az alapoktól, de az évek kérdése. De ez nem baj, már építettem arduinoval meg ledekkel bináris számlálót, és roppantul élveztem akkoris, ha nem drón.

A neten valóban rengeteg dolog van ilyen-olyan minőségben, de egy jól összeszedett könyv, vagy videokurzus megfizethetetlen azokhoz képest. Ezért kérdezem, hogy tudtok-e valamit ajánlani, amiből esetleg ti is tanultatok és jól felépített, konzisztens tudást ad.
(#) pucuka válasza danka90 hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
A (jó) iskolákban az alapokat tanítják meg rendesen. Neked ebből kell építkezned a saját logikád szerint. (azt is tanítják) Az iskolákba konkrét dolgokat, csak példának használják, ebből leszűrve a lényeget neked kell "alkotni". Ha elakadsz, utána lehet járni, interneten, vagy uram bocsá' könyvtárban. Bár ez ma már nem divatos. A tudás összeszedése bármilyen témában fáradságos, időt emésztő munka.
(#) Massawa válasza danka90 hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Az baj, ha nem hiszel az iskolában (akkor vajon miben és hogyan tudod eldönteni mi a jo, s mi a sallang?).
Ez azt jelenti, hogy nem értetted meg még az elsö leckét sem, vagy átaludtad azt a néhány évet. Aki már ilyen szintre elért anélkül, hogy öntapasztalatot szerzett volna, már elszalasztotta a vonatot. ( a következö már nem fog jönni).
Sokan közülünk már 10-15 éves korban kezdték az elektronikát pl a 13 éves fiam is már megépitett néhány Arduino áramkört - te miért nem? Az arduinohoz ( meg sok máshoz is ) a tanfolyamok, leirások tengere van a weben, épitsd meg egyenként mind, vagy kombináld öket össze. Menj fel az arduino honlapra és ott közel 100 tétel van videoval, programmal stb. Végig kell csinálni - vagy egy tölcsért és agysebészt szerezni - a te választásod...
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2016
(#) Gafly válasza danka90 hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Idézet:
„én mérnök informatikát végeztem, ha abból kellene megélnem, amit ott tanultam, akkor bajban lennék.”

Ezt komoly gondnak érzem, mert felénk (Budapest) például "lasszóval" keresik az értelmes, angolul tudó, informatikusokat (az nem baj ha mérnök, sőt), rendes fizetésért...
Melyik részével vannak problémáid felsoroltakból, hogy nem vesznek fel?
(#) Elektro.on válasza Gafly hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Gafly!
Szerintem te félre érted danka90 idézetét.
Arra célzott, hogy a használható tudását nem az iskola padban szerezte.
(#) Gafly válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
Akkor itt tényleg sokan félreértettük

Elolvastam ismételten az egész folyamot, és legyen ez tanulság mindenkinek aki ezt megteszi. Sokat lehet belőle okulni
(#) danka90 hozzászólása Máj 27, 2016 /
 
Igen, lehet, hogy kicsit kétértelműen fogalmaztam. A témában lényegtelen volt, ezért nem írtam le, de a mérnök info után valóban autodidakta módon tanultam a programozást, az angolt meg a németet és jelenleg Németországban dolgozom programozóként és megállom a helyem benne, ezirányú tudásom rendben van. Az elektronika egyrészt érdeklődés szintjén jött elő, másrészt remekül lehet párosítani a programozói tapasztalatokkal, de ez nagyon a jövő zenéje, egyelőre hobbyként szeretnék rá tekinteni.

10-15 éves korban nem volt fogalmam sem róla mi érdekel, plusz még egy forrasztópáka sem volt otthon, szóval azt sem tudtam, hogy ilyet lehet. Elvesztegetett évek. De nem baj, most 25 vagyok, nem vagyok lemaradva semmiről.
(#) Massawa válasza danka90 hozzászólására (») Máj 28, 2016 /
 
Akkor pl katt iDE, és kezdj neki. Hasonlo web sok 100 van, s miután nyelvi problémad sincs - gondod sem igen lehet. Csak akarat kérdése az egész. Van egy sereg kész kit is robotokra stb. Vedd meg és épitsd meg, közbe rájösz, hogy mi micsoda, hol vannak hiányosságaid, hol akadsz meg. Utánna meg csak kérdezni kell.
(#) bugyi680 hozzászólása Jan 10, 2017 /
 
Tudna nekem ajánlani valaki olyan iskolát ahol érettségi (gimi) után elektronikai technikus szakmát lehetne szerezni.Esetleg lenne -e olyan köztetek aki elvégezte.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2017
(#) Elektro.on válasza bugyi680 hozzászólására (») Jan 11, 2017 / 1
 
Szia!
Ha jó sulit akarsz javasolnám a Mechatronikai közép sulit. Van technikus képzés, és sokan jutnak onnan tovább egyetemre. Budapesten, gazdagréten van. A fiam oda jár.
http://mechatronika.hu
(#) gulyi88 válasza bugyi680 hozzászólására (») Jan 11, 2017 / 1
 
Én itt végeztem, ugyan nem gimin hanem szakközépen tanultam végig 2000-2005 ig (4+1év technikusi). Akkor még jól megtanítottak amire kell, stabiltól is jobb alapokat szereztem.
Az oktatás szinvonala nem tudom milyen lehet most, tanítanak-e még a mestereim.
Helyileg mondjuk nem előnyös neked, de kitudja...
Bővebben: Link

most hogy belenéztem a technikusi PDF-be, az elektronikai résznél az én osztályom van az első képen. PLC laboron Zeliot programozunk, én vagyok a táblához legözelebbi gyerek
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2017
(#) bugyi680 hozzászólása Jan 18, 2017 /
 
A Budapesti Szakképzési Centrumról tudnátok véleményt mondani,azon belül is a Weiss Manfréd Szakiskola érdekelne, itt is szintén 2 éves elektronikai technikus.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem