Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezetékes telefon szerelés
 
Témaindító: Busz, idő: Dec 1, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 23
(#) Gafly válasza Busz hozzászólására (») Máj 14, 2016 /
 
Idézet:
„A meglévő analóg központban”

Ami nem nagyon hiszem hogy nálatok lenne (bár nem tudom mit értesz "analóg központ" alatt)...
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Máj 14, 2016 /
 
Köszi. Megnézem.
Közben rájöttem, hogy nem lenne jó megépíteni egy külön telefonkészüléket (kivéve csörgés, mert a csipogóval kivágnának ). Marad az, hogy egy LM386-al emelek a hangszóró feszültségén. A DTMF becsatolást meg megpróbálom a vonalra. Ide viszont kellene legalább egy védelem, hogy a csörgés ne juthasson be.
(#) pucuka válasza Busz hozzászólására (») Máj 14, 2016 /
 
Nincs már analóg telefonközpont sehol sem.
Csak az előfizetői hurok még, de már az sem sokáig. A trönkhálózat meg már nagyon régen digitális, Azon meg az megy, amit rátesznek.
(#) Busz válasza pucuka hozzászólására (») Máj 14, 2016 /
 
Falusi telefonközpontunkon azt a kis épületet értem ami (nálunk a posta mellett van), két klíma is van az oldalán és a telekomos autók mindig oda járnak. Jelenleg rézkábelen megy a telefonvonal nálunk.
Nade oda a trönkhálózat a föld alatt megy.
De a trönk az optika és az új optikai hálózat is azon keresztül fog jönni?
(#) pucuka válasza Busz hozzászólására (») Máj 14, 2016 /
 
Nem mindíg, van mikró, és légkábel is.
A "falusi" postán levő telefonközpontban sem analóg központ van, hanem digitális. Leginkább egy szerver. Oda csak a helyi hurkok (réz) futnak be. Ahogy látom a fejlesztés irányát, a helyi hurkon is előbb utóbb DSL (IP) hálózat lesz, az előfizető kap egy boxot, azon lesz a telefon, internet, TV, meg még ki tudja mi. Már ma is sok helyen így van.
A helyi hurok még szerintem sokáig réz lesz, csak a nagyobb forgalmú előfizetőknek lesz optika.
A most meglevő előfizetői hurok még ki tud elégíteni egy átlagos háztartás hírközlési igényét.
Muszáj sietni, mert itt a mobil hálózatokon a 4G (LTE) és már készül az LTE +, ami már bőven többet fog tudni, mint a rézhurok.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Idézet:
„Muszáj sietni, mert itt a mobil hálózatokon a 4G (LTE) és már készül az LTE +, ami már bőven többet fog tudni, mint a rézhurok.”

Az a része, hogy a "spektrum" nem végtelen?
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Az nem, csakhogy nem a sávszélesség növelésével történik a sebesség növelés, hanem az idő tényezővel, és a többutas átvitellel. MIMO, és változatai. 20 MHz csatornában akár nagyobb, mint 300 Mbit/s átvitelre képes.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2016
(#) Csabesz666 hozzászólása Jún 21, 2016 /
 
adott egy vdsl rendszer ip-tv és analóg telefon. A bejövő telefon kábel ugye 2 szál (piros-fehér) majd ez bemegy egy spliter-be és innen megy a ruterbe,ill a telefonba. A hibajelenség a következő, ha kívülről, teszem azt, a mobillal felhívom, a vezetékes számunkat, a vonal létrejön viszont bontani csak a mobillal tudom....... a vezetékes telefon nem bontja a vonalat, csak elnémul, és ha újra felveszem a kagylót újból tudok beszélni, a mobil is azt mutatja, hogy nem bontották a vonalat. Mi lehet a probléma? többféle készülékkel próbáltam, és ugyan ez a hiba jelentkezik.....
(#) Gafly válasza Csabesz666 hozzászólására (») Jún 21, 2016 /
 
Hagyományos (vezetékes/PSTN) telefonnál ez tipikusan igy szokott lenni.
Például azért, hogy ha kicsúszik a kezedből a kézibeszélő amikor felkapod, akkor ne bontson...
A telefonközpontban (hálózatban) állitható a viselkedés is és az időzités is.
Ne tudd meg hogy mennyi mindent lehet konfigurálni egy központban/hálózatban
(#) Csabesz666 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 21, 2016 /
 
Azt akarom kiszürni, hogy nálam van e a bibi, vagy a szolgáltatónál ugyanis, 7 ezer ha megállapítják , hogy én csesztem-e el valamit.
(#) Gafly válasza Csabesz666 hozzászólására (») Jún 21, 2016 /
 
Ha igaz amit leirtál, akkor nálad nincs semi elrontva, ez igy szokott működni.
(#) elektroncso hozzászólása Nov 10, 2016 /
 
Sziasztok.
Dolgozott valaki innen régen olyan környezetben ahol vezetékes telefonrendszer volt és TESLA berendezéseket (műszereket például) használtak? Nem a legjobb megfogalmazás, de most nem jut eszembe jobb, de mindjárt kifejtem, akkor világosabb lesz.
Van nekem egy TESLA ZZ77 típusjelzésű impulzusgenerátorom. Viszont az interneten semmi nincs róla (szlovákul, csehül, magyarul, oroszul, angolul is kerestem, mindet a saját nyelvű GOOGLE-jében), de semmi (csehül volt két találat, az egyik helyen egy PDF dokumentumban megemlítették, hogy ez egy impulzus generátor, de semmi több, egy másik apróhirdetés archív oldalon meg azt találtam, hogy valamikor évekkel ezelőtt árult valaki ilyet, vagyis nem ez az egy darab van belőle). Szinte biztos, hogy vezetékes telefontechnikához köze van (több erre utaló berendezés között találtam), erre utal az is, hogy 60V DC a tápellátása. Holnap tudok róla képet feltölteni, de van az elején egy 3 NIXIE csöves időmérő (ez van ráírva), egy impulzus generátor rész, amin be tudom állítani az impulzusok hossz- és a köztük lévő szünet idejét, az impulzusokat (msec tartományról van szó kb. 1-999msec-is plusz van egy x10s gomb) vagy manuálisan én indítom egy gombbal, vagy automatára is lehet kapcsolni. Erről egy glimmlámpás visszajelzés is van a készülékben (az impulzusok ütemében villog). Emellett több olyan kezelőszerv is van, aminek a feliratait nem tudom értelmezni (értem ami oda van írva, de nem értem mire szolgál, vagy csak (számomra ismeretlen) rövidítésről van szó). Ja és van egy huzalpoti amihez az van írva "nastavení 50Hz" ami azt jelenti, hogy 50Hz beállítása, de hogy minek és hol van ez az 50Hz azt nem tudom.
Mire használhattak egy kis-közép központban egy ilyen impulzusgenerátort 8egyáltalán a vezetékes telefontechnkában)? Talán teleximpulzusokat álítottak elő vele, vagy mérési feladatokat láthatott el? Ha valaki dolgozott hasonlóval, vagy van ötlete és kedve is rám szánni egy kis időt azt előre is megköszönöm.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Mellékelem akkor a műszerről a képet. Az eredeti cseh feliratokat lefordítottam magyarra, azzal a megjegyzéssel, hogy a "mezera" szóhoz "szünet" magyarosítást írtam, nem biztos hogy fedi a valóságot (szlovákul medzera, ami szóközt, helyet, szünetet, rést jelent). Illetve a "prenašeč" szót nem tudtam lefordítani, a google szerint "adattovábbító"-t jelent, ami a környezetet figyelembe véve elképzelhető lehet.
Elnézést a képminőségért, ha megtakarítottam, összeszereltem fogok róla sokkal jobb minőségű képeket is feltölteni.
A sötétkék gombok iostat kapcsolók, az alatta lévő sor nyomógomb és kapcsoló vegyesen. A jobb felső sarokban lévő piros plexi mögött 8db telefonizzó (illetve ugyan olyan tokozású glimm is) van. A fekete karikák a bal szélén banánaljazatok, három pár (a középső páron 60V DC-c mérek, feltehetően a tápfeszültséget). A bal felső sarokban a három nixie csövet rejti a piros plexi.
Bárkinek van bármi ötlete szívesen fogadom.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2016
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Ettől még mindig nem jött meg az ihletem.
De erről igazán nem Te tehetsz...
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Majdcsak előkerül valami telefonos, és megmondja frankót!
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Szia Máté!
Egyelőre küldd el a Puskás suli lapjára, ott valószínű, hogy lesz hozzáértő.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2016
(#) elektroncso válasza granpa hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Most egyenlőre a belső moduljainak kapcsolási rajzait fejtegetem vissza, három már megvan (többek között a két tápmodul), most kezdem az impulzusgenerátor modulját, utána meg az időmérőét fogom csinálni.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Egyre inkább úgy érzem, hogy egy nagyon ritka műszer van az asztalomon. Az elektronikáját alaposabban áttanulmányozva valamilyen nullszériás darabnak tűnik, aminek a gyártását később teljesen leállították. Erről árulkodik, hogy az interneten nincs róla semmi, és több helyen is utólagosan felforrasztott alkatrészek vannak a műszerben, megszakított vezetősávok, amiket máshova drótoztak át stb. Mintha egy kísérleti példány lenne. Kihasználatlan forrpontok (biztos nem átvezető furatgalván) is vannak a paneleken.
Vagy esetleg azt is el tudom képzelni, hogy egy kis szériás sorozat tagja, amiből csak pár darab készült, de igazi gyártásban soha nem volt. Viszont ennek ellentmond a profi szitázott előlap és a típusszám is (persze ettől még...).
Maga a doboz nem direkt ennek a készüléknek lett készítve, mert sűrűn perforált vázelemekből van összecsavarozva, ez is az előbbi felvetésemet erősíti.
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Lehet jelfogó, illetve jelfogós regiszter vizsgáló célműszere.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Idézet:
„Erről árulkodik, hogy az interneten nincs róla semmi”

Ezen nem kell meglepődni. Nincsen minden fent a neten. Amiket mi fejlesztettünk/gyártottunk azokból pl. gyakorlatilag semmi...
(#) Sebi válasza pucuka hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Igen, az is lehet. Nekem a mechanikus tárcsák beállítása vetődött fel...
(#) elektroncso válasza pucuka hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Elképzelhető.
A hátulján van még egy 40 pólusú késes csatlakozó és két tuchel.
A 40 pólusú mellé az van írva:
Idézet:
„TV 52
DVK-DVS
DV 50 Hz”

Az egyik tuchel egy digitális bemenet, de egy keresztbe felcsavarozott fémlappal le van takarva, a másik pedig '"további berendezések" felirattal van ellátva. A műszer olyan kialakítású, hogy látszik rajta, hogy asztali üzemre szánták, nem hordozható műszernek.
Előbb megkérdeztem édesapámat, nem ismer-e valakit a "Okresná správa spojov Komárno" cégtől (internetes adatok alapján 1955-1986 között létezett és ők voltak a járási "telefonisták"), mint kiderült van ismerős, csak nagyon elfoglalt, de megpróbálunk vele beszélni, hátha felismeri, vagy legalább tud ezzel kapcsolatban mondani valamit. Hétfőn még érdeklődök bent a suliban is.
Hiába nézelődtem cseh illetve szlovák fórumokban, nem találtam semmit.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2016
(#) elektroncso válasza granpa hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Meg fogom kísérelni ezt is, de először a környéken tudakolózom.
(#) elektrósanyi hozzászólása Nov 15, 2016 /
 
Sziasztok!

Adott egy optikai modem, mely koax-on kommunikál egy TV set-top box-al, és ebbe a modembe csatlakozik egy régi vonalas telefon RJ11-en keresztül. A telefonon monoton zajt hallani. Ha a TV nincs áram alatt a zaj megszűnik. Ezen 3 készülék (modem, TV, box) egy elosztóból táplálkozik. Új típusú telefonkészüléknél elvileg a hiba megszűnik (szolgáltató hivatásos embere tesztelte).
A kérdésem: nem-e lehet a régi telefon és a modem közé zavarszűrőt venni/készíteni? Esetleg hálózati (~230V) zavarszűrős aljazattal/elosztóval próbálkozzak?

Köszönöm!
(#) Sebi válasza elektrósanyi hozzászólására (») Nov 16, 2016 /
 
Ha a telefon helyét változtatod, nem változik benne a zaj?
(#) Gafly válasza Sebi hozzászólására (») Nov 17, 2016 /
 
Lehet hogy van benne trafó, ami persze eléggé valószínűtlen, mert Home Gateway-ok már csak DTMF-et szoktak fogadni, trafós hibrid pedig leginkább a "tárcsás" telefonokban szoktak lenni.
Lehet hogy a kapacitív úton szórja meg a telefon elektronikáját a TV (tápja?). Esetleg meg lehet próbálni kísérletképpen betekerni alufóliába a telefont
Ahogyan Sebi is írta, meg lehet próbálni elforgatni, messzebb vinni, hogy változik-e a zaj.
Azzal is érdemes egy próbát tenni, hogy egy hosszabbítóval teljesen más aljzatból venni a 230 V-ot.
Zavarszűrős elosztót szerintem csak ezért nem kell venni, bár ha van, ki lehet próbálni. Persze ha egy helyen van egy csomó elektronika (TV, Set Top Box, HGW, DVD lejátszó) akkor mindenképpen megfontolnám egy kapcsolós, túlfeszültség védős és zavarszűrős elosztó beszerzését/felszerelését.
(#) Massawa válasza elektrósanyi hozzászólására (») Nov 17, 2016 /
 
Milyen az a régi telefon? Van benne elektronika (nyomogombos stb)?
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2016
(#) elektrósanyi válasza Massawa hozzászólására (») Nov 17, 2016 /
 
Egy tájfun ph 129-es csodáról van szó. Külső tápellátást nem igényel. Tv-től messzebbre víve sem változik a zaj. Gondolom a modem kajálja be a zajt, mely a telefonvonalon ki is jön.
(#) cerr00 hozzászólása Dec 6, 2016 /
 
Sziasztok!

Van egy Panasonic KX-T2315 vezetékes telefonom. A problémám vele hogy ha csörög, csörgés helyett sípoló hangot ad.(visító idegesítő hang). Érdeklődnék hogy mi lehet a baja? Van hozzá service manualom is, de nem tudom merre keressem a hibát. Kondenzátorok szemre épnek tűnnek. Bármilyen tippet meghallgatok! Köszönöm!
(#) Gafly válasza cerr00 hozzászólására (») Dec 6, 2016 /
 
Szia!
Tedd fel a rajzát és megszakértjük.
Nem tűnik nehéz problémának...
Üdv,
G.
Következő: »»   13 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem