Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   220 / 269
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Dec 2, 2016 /
 
Azok a kapcsolók tényleg relék? Miért nem lehet helyettük használni FET-et?
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Dec 2, 2016 /
 
Igen relék, modelleztem 4066 ic-vel, nem működne sajnos.

Megcsináltam virtuálisan az rx és gb áramkört, valami nem kerek vele, az oszcilloszkópon a sárga jelnek az amplitúdója változik ha tekerem a potmétert, a zöldnek a fázisa is, viszont a kék és piros bf 256 kimenete semmit nem csinál, nem változik.

gbrx.jpg
    
(#) deexteer hozzászólása Dec 2, 2016 /
 
Elég kezdetleges, én ilyesmire gondoltam, csak azt nem tudom bírná e a kapcsoló ic a 45-50 voltot.
(#) deexteer válasza deexteer hozzászólására (») Dec 2, 2016 /
 
Pár alkatrész értéket tévesen adtam meg, kijavítva a két középső jel szép négyszög lett.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Dec 3, 2016 /
 
Nálam működik FEt-tel. Soros rezgőkör, a tekercs megtáplálva a meghajtó jellel. A tekercs másik végén a hangoló kondi. A 15 kHz-es az fix, és a nullára van kötve a másik vége. A 10 és 5 kHz-hez tartozó kondikat egy-egy teljesítmény MOSFET kapcsolja a fix kondival párhuzamosan. Arra kell figyelni, hogy a FET kellően nagy feszültségű legyen, különben a diódája határolja a jelet. IRL540-es használatával a 100 volt elérhető, és logikai jellel tudod vezérelni. Kipróbáltam IRF840-nel is. Annak ellenére, hogy az nem nyitható ki teljesen 5 volttal, azzal is működött.

skicc1.jpg
    
(#) vandorbot válasza deexteer hozzászólására (») Dec 3, 2016 /
 
Azt kellene tudni, milyen sűrűn vannak benne fémek. Egy egészen kicsi SEF szerű fejes talán jó lenne.
(#) deexteer válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 3, 2016 /
 
Ez az amit nem tudok hogy mennyi fém lehet benne, minden helyen más és más. Talán a bandido 2 volt olyan hogy a pinpointer kihangolta magától a fémet pár másodpercen belül.
(#) mulderx hozzászólása Dec 11, 2016 /
 
Melykeresot valaki már epitett hobbi rajzok alapján? Sajnos Nem igazán találok a neten ezzel kapcsolatban semmit, minden ötletet szívesen fogadok
(#) Ge Lee válasza mulderx hozzászólására (») Dec 12, 2016 /
 
Mert nem kerested. A Delta Pulse-t elég sokan megépítették itt a fórumon is. Vannak a hagyományos mélykeresők kerettel: egy videó meg még egy, meg van már mikrovezérlős-LCD kijelzős Delta Pulse 3S vagy 3D is.
(#) mulderx válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 12, 2016 /
 
Rajzot tudnál linkelni nekem?
(#) deexteer hozzászólása Dec 12, 2016 /
 
(#) jointsilver36 hozzászólása Dec 13, 2016 /
 
Sziasztok! Ez a fémkereső érdekelne http://www.pulsdetektor.de/html/tiny.html" target="_blank" rel="nofollow" >Bővebben: http://www.pulsdetektor.de/html/tiny.html. Kell e bele programozható ic? Kösz a válaszokat.
(#) nagym6 válasza jointsilver36 hozzászólására (») Dec 13, 2016 /
 
A második linken szereplőbe nem kell programozható ic. Tehát csak alkatrészbeszerzés, beültetés, és utána a nehéz aranyszobrok kiásása a feladat. De szkóp nagyon ajánlott hozzá.
(#) jointsilver36 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 13, 2016 /
 
Gondoltam,hogy szkóp is kell . Az alkatrész se lehet olcsó
(#) jointsilver36 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 13, 2016 /
 
Milyen mélyen érzékelhet ez?
(#) Ge Lee válasza jointsilver36 hozzászólására (») Dec 13, 2016 /
 
Ránézésre olyan surf féleség, asztalra letéve nézegetni rajta a működési elvet arra jó, másra nem nagyon. Ha csak kerettel mélykeresőnek nem, de azt sosem próbáltam.
(#) nagym6 válasza jointsilver36 hozzászólására (») Dec 13, 2016 /
 
Csak olcsó alkatrészekből áll. Ha jól van beállítva, fém 20Ft.-ost jobb esetben kb. 20cm-ről, gyengébbek közé tartozik.
(#) jointsilver36 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 13, 2016 /
 
Ès https://youtu.be/t0YFEMvhIoo" target="_blank" rel="nofollow" >ez?: https://youtu.be/t0YFEMvhIoo
(#) mulderx válasza deexteer hozzászólására (») Dec 14, 2016 /
 
Kosz!
(#) jointsilver36 hozzászólása Dec 14, 2016 /
 
Sziasztok! Szerintetek ezt érdemes lenne megépíteni?Bővebben: https://www.youtube.com/watch?v=h45il-71I9o&index=79&...56U-Ts
(#) jointsilver36 hozzászólása Dec 15, 2016 /
 
(#) mateatek válasza jointsilver36 hozzászólására (») Dec 15, 2016 /
 
Ez egy BFO rendszerű gép, amiről elég keveset tudni. Ha BFO-s gépet szeretnél építeni, akkor inkább építsed meg a DX-1000 nevű gépet, miről részletes leírást találhatsz, és a kapcsolási rajzokat nézve, nem hinném, hogy gyengébb teljesítményt nyújt, mint a linkeden szereplő.
(#) vandorbot válasza jointsilver36 hozzászólására (») Dec 16, 2016 /
 
Valamikor én is elkövettem. A fej persze lehet nagyobb és normál Cuz huzalból készült.
A BFO elv nem tesz lehetővé nagy mélységeket, viszont a vasat jól szelektálja. Az olcsó gyári gépeket veri. Amit egy BFO-ból ki lehet hozni, azt maximálisan kiaknázza.
http://electronics_home_sci.mindenkilapja.hu/
(#) GB2 hozzászólása Dec 21, 2016 /
 
http://serwis.avt.pl/manuals/AVT5196.pdf ezt sem nehéz megépíteni. Igaz ez PI rendszerű. Elég sokan építik, youtuben van sok videó róla, neten van sok leírás, nyákterv minden ami kell. "Youtube-n Pi polones" néven fut. Nincs benne extra alkatrész, és nem is drágák.
(#) vandorbot válasza GB2 hozzászólására (») Dec 21, 2016 /
 
Megépíteni nem nehéz, csak az élesztése nem kezdőknek való. Aki szeret sok rozsdás szeget kiszedni, annak ideális. Ezenkívül hőre instabil, lassú. Mindenki PI-vel kezdi, aztán kis idő múlva a kukába is dobja. Nagy keretes mélykeresőnek jó.
(#) nagym6 válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 21, 2016 /
 
Idézet:
„Mindenki PI-vel kezdi, aztán kis idő múlva a kukába is dobja.”

Én is, mert azt írják, hogy földhatás PI-nél nincs. Aztán mégiscsak van, ahogy javítom az érzékenységet. És itt a vége a fejlesztgetésnek.
(#) vandorbot válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 21, 2016 /
 
Van. Plusz hőváltozás hatására képes úgy elmászni, hogy az érzékenység katasztrofális lesz. Persze ezt egy külső potival meg lehet oldani. De akkor sem jó másra, mint mélykeresőnek.
(#) jFET hozzászólása Jan 2, 2017 /
 
Sziasztok!

Szeretném ezt a fémkeresőt megépíteni: http://blog.novaeletronica.com.br/img/detector-de-metal-pi-polones.jpg. Ez az eredeti kapcsolási rajz. Neten keresgéltem ezzel kapcsolatban, elég sokan építik után, ez alapján a nyák alapján: http://blog.novaeletronica.com.br/img/PCI-detector-de-metal-pi-polo...-2.png. Találtam néhány eltérést. A kapcsolási rajzon szerepel C27 100nF-os kondenzátor, ez a nyákon nincs rajta, illetve a kapcsolási rajzon szereplő 47nF-os C4-et 100nF-osra cserélték. Ezek jelenthetnek nagy gondot? Ellenállásokból 1% pontosságúakat, kondenzátorokból pedig jó minőségű fóliát tervezek beépíteni, hogy a hőre való érzékenység valamelyest csökkenjen. Az élesztése mennyire lehet nehéz? Elvileg 100Hz-et meg 150us impulzus szélességet kell beállítani a két trimmer segítségével. Itt egy videón mutatják be, bár furcsa, hogy szkóp nem kell hozzá. Ha elakadok valahol, tudnátok majd segíteni? Ha működik majd 50cmx50cm-es kerettel szeretném használni. Az nem baj ha szedi a vasat. Válaszokat előre is köszönöm!
(#) Ge Lee válasza jFET hozzászólására (») Jan 3, 2017 /
 
Teljesen mindegy hogy C27 100 vagy 47 nanó. A C4 meg minél nagyobb annál jobb. Az azért van ott hogy amikor a tranyó bekapcsol és ráköti a tekercset a tápfeszre, akkor a tápfesz kevésbé rogyjon össze, azaz azt a feszültségesést olyankor a C4 valamelyest kompenzálja. Oda inkább 1-2µF-os fóliát tennék.
Nem tudom mekkora ennek az érzékenysége, de ha tranyóval van hajtva a tekercs akkor nem lehet valami nagy, ami lehet hogy nem is baj mert legalább nem fogja olyan mértékben jelezni a talajt. A tekercsen nagy feszültség tüske akkor alakulna ki ha a tranyó helyett FET lenne ott, olyan meghajtással ami jó gyorsan kapcsolja ki, hogy a feszültség (áram) a lehető legrövidebb idő alatt szűnjön meg a tekercsen.
(#) deexteer hozzászólása Jan 3, 2017 /
 
Mateatek, nem tudok válaszolni, másnak tudok írni, nálad ezt írja ki.: ERROR: Not allowed to send message to this user!
Következő: »»   220 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem