Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BEAG APT-100
 
Témaindító: kovi91, idő: Márc 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 23
(#) ROBESTON válasza Gafly hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Szia!

Háát... reggeli beszélgetések óta nekiálltam az APT végfok egy lehetséges nyákrajznak most úgy érzem kész van, de legalább többször kell átnézni, hogy ne legyen hiba.
Talán egy kicsit szélesebb, de a hossz és a hűtőbordára való illesztés talán jó lesz.
Ezért is próbálkoztam kérdezni, hogy milyen típusú ic lenne még jó a bemeneten.
(#) steelbird válasza ROBESTON hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Kicsiben bár, de fent van a fórumon a beültetési rajz. Ezt kerítsd meg nagyobb méretben és meg tudod pont ugyanazt tervezni. Nekem megvan a szervízkönyv, de nincs szkennerem, ilyenkor meg a fű sem nő, hogy bevinném melóba beszkennelni.
(#) ROBESTON válasza steelbird hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Köszi a tippet, én is néztem a beültetési rajzot, hasonló de mégse sikerült pont olyanra, ha érdekel elküldhetem, lemeózni többszem többet lát.
(#) steelbird válasza ROBESTON hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Tedd fel a helyére.
(#) ROBESTON hozzászólása Dec 25, 2016 / 1
 
Sziasztok!
Köszönöm az eddigi pár hozzászólást, kicsit másként de megszületett, 2N3773 végfok tranzisztorokkal amit Gafly is említett (és természetesen új alkatrészekkel). Dinamikus és szerencsére nem gerjedékeny.
ui. ( A régi panelnél sajnos sok felégés volt huzalozni kellett volna sok helyen, ami szerintem csúnya lett volna).
(#) ROBESTON válasza ROBESTON hozzászólására (») Dec 26, 2016 / 1
 
Lemaradt.... ami félvezetőkkel most üzemel.
(#) reloop válasza ROBESTON hozzászólására (») Dec 26, 2016 / 2
 
Szia! Furdalja az oldalam a szakmai kíváncsiság, hogy T104 kollektor és D105 anód galvanikus kapcsolatban áll-e az eredeti NYÁK-on. Nekem így lenne logikus, mert a nagyjelű erősítő áramkorlátozójának nézem, ami illő is ennél a kimeneti áramkorlátozó megoldásnál.
Ez a kapcsolatot sem a kapcsolási rajzokon, sem az általad feltett NYÁK-on nem találom.
Megnéznéd a kedvemért?
(#) ROBESTON válasza reloop hozzászólására (») Dec 26, 2016 / 1
 
Szia!
Végre valaki legalább észrevette, de az eredetin rajtvan a C107 alatt a nyákon.
Azt hittem, hogy már senkit nem érdekel kapcsolás. Elismerés neked!
(#) reloop válasza ROBESTON hozzászólására (») Dec 27, 2016 /
 
Köszönöm!
(#) drlalee válasza papi hozzászólására (») Feb 5, 2017 /
 
Kedves Mindenki!

Sajnos ősz óta nem volt lehetőségem foglalkozni vele, így ma vettem elő a projektet.
Köszönöm a jó tanácsokat, a problémának két elemét azonosítottam, Papinak külön köszönöm:
1. az izzó kiégett a kivezérlésjelző panelén. Cseréltem
2. A végfokpanel 4-es számú kivezetését a földre kötöttem. Ezt követően a sárga vezeték és a föld közé kötött 15 ohm-os orion tévéhangszóró megszólal
A probléma lényege tehát megoldódott. A továbbiakban kérnék egy kis segítséget:
1. a 4-es és a gnd között tehát átkötöm véglegesen, ez nem okoz problémát a használat során? Lehetőleg úgy fogom használni, hogy ki és bekapcsolásnál letekerem a hangerőt.
2. Ősszel még volt egy szabad BEAG kültéri hangoszlopom. Azóta viszont állandó helyen van rögzítve (egy Orion SE280 hajtja), ez fix felhasználású (teraszomat hangosítja). Emiatt a BEAG APT-100 funkciója házibulik hangosítása lenne. Kisimpedanciájú (8-16 Ohm) hangfalakat kellene hajtania, ehhez viszont az iskolarádió 100 V-os rendszere nem pont ideális (kipróbálni sem tudom most, hogy a hangoszlop fel van szerelve, nincs is ilyen csatlakozóm ami az APT-100-ra való).
A siránkozásom lényege, hogy hogyan tudnék olyan kimenetet készíteni, ami kisimpedanciájú hangszóróknak való (elég sok lába van ennek a transzformátornak, ezek valamelyikét kellene használni? Vagy a normál hangszórókimenetet duplikálni és elékötni egy nagyobb ellenállást? Milyen ellenállás kellene rá?)
Köszönöm szépen a válaszokat
(#) KeMa hozzászólása Okt 31, 2017 /
 
Sziasztok!
Bocsánat, ha volt már a kérdés, valaki megírná nekem a Beag APT100-ban található kivezérlésjelző alapműszer adatait? Végkitéréshez tartozó feszültség / áram értékre volna szükségem. Köszönöm!
(#) gernerakos hozzászólása Máj 11, 2018 / 1
 
Üdv!
Van egy ilyen drágám, csak félholt sajnos. A bemenetre kötött 400Hz-es szinuszból ennyi jön ki. Mi lehet a baj? Mit mérjek, hogy közelebb jussunk a megoldáshoz?
A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm!
(#) latyakosa válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Valamelyik fokozatod munkapontja távol van a helyestől. Ha felirnád a kapcsolásra a vezérlés nélküli munkaponti feszültségeket valószínüleg natékonyabban tudunk segiteni
(#) gernerakos válasza latyakosa hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Köszi a választ, tudsz nekem alkatrész pozíciószámokat mondani, hogy merre mérjek pontosan?
(#) gernerakos válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Van egy pár feljemény: oszcilloszkóppal elkezdtem követni a bejutó jelet, és azt láttam, hogy a T102 bázisán még rendben van, utána már rossz. Maga a T102 lenne rossz, vagy a T104 T105 páros valamelyik tagja? Ami még feltűnt: a hűtőborda hőmérőjének, ahogy van, ki van vágva a vezetéke. Ez okozhat bajt?
Sajnos most látok először ilyen gépet belülről, szóval nem értek hozzá. Ha meg tudod írni, mit hol mérjek, van szkópom, és multiméterem is.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
A hűtőborda "hőmérője" a végfokozat bázisáram beállító hálózat tagja, ha nincs az áramkörben, az is okozhat a szkópon látható gondot.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Ezt jó tudni. Mivel a vezetékeit tőből levágták, mivel tudnám pótolni, vagy ideiglenesen helyettesíteni?
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Lehet dióda, termisztor, tranzisztor. Esetleg felirat, hány lába van, hova ment eredetileg? A rajzról nem látom, mert nagyon apró. Az a feladata, hogy a végfokozat tranzisztorait emelkedő borda hőmérsékletnél lezárás felé vigye. (egyenáramú, hőmérséklet függő negatív visszacsatolás)
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2018
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Az az R105 termisztor (PTK), 100 ohm 20 °C -on, a szerepe a kivezérlést csökkenti a T101 tranzisztor nyitásán keresztül.
A rajzon is látható panel átkötést 2, 3 vedd le, az 1 pontra menő vezetéket kösd a 3 pontra, Így a szabályzást kiiktattad, és kis bemenőszinttel tovább vizsgálhatod. Nem ártana egy 4 - 10 ohmos 10 - 20 W -os ellenállást a hangszóró kimenetre kötnöd.
Akkor ez nem a munkapontot szabályozza. Az a végtranzisztorok emitter ellenállásán keletkező feszültséggel van kapcsolatban. (bocs, elnéztem, mert ilyen is szokott lenni) Azért így már könnyebb.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2018
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Köszi a választ, holnap meg fogom csinálni. Jelenleg az eredeti kimenőtrafó van az erősítő kimenetén, és egy 100v-os hangszóró a trafó szekunderén, ezesetben is kössem be a 10W-os ellenállást?
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Az nem árt ha van terhelés a kimeneten, mert ugye a vizsgálat idejére a szabályzást kikötötted. Számold ki, mekkora ellenállás kell, saccra olyan 250 ohm körüli, de legalább 10 - 20 W -os legyen. Semmiképp ne hajtsd meg nagy jellel, a cél úgyis csak az, hogy megtaláld ki pusztult meg.
Lehet az is, hogy a T101 zárlatos lett, és az fogja a bemenetet.
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Az tényleg lehet, hogy a t101 Jelenleg, hogy jöjjön ki valami, olyan 6/7-ig fel kell tolni a hangerőszabályzót.
De akkor miért van az, hogy a t102 után lesz rossz a jel?
(#) gernerakos válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 12, 2018 1 /
 
Kikötöttem a szabályzást, nem lett jobb, de legalább rosszabb se. Nem tudom, miért nem írtam eddig, de van olyan, hogy bekapcsoláskor, nagyjából míg töltenek a pufferkondik, addig ha torzan is, de szól. Utána néma, míg ki nem kapcsolom. Ha elkezdenek kisülni a kondik, akkor megint szól... Gondolom ez is az elmászott munkapont miatt lehet...?
(#) gernerakos válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 13, 2018 /
 
További mérések: valaki itt a fórumon írta korábban, hogy a végtranzisztorok tokján mért feszültségeknek balról jobbra rendre +55, +28, 0, -28V-nak kell lennie. Ezek nekem:
+56, +19, 0, -1,6 Volt
T118,T119,T120,T121 tranzisztoroknál... Kikapcsoláskor a T121 feszültsége picit emelkedik.

Feltűnt, hogy az R124 melegedik. A rajz alapján, ha a T113 vagy T117 közül valamelyik rossz, az okozhat ilyen melegedést, amiből következhet a T121-en lévő helytelen feszültség is, ha jól gondolom?
(#) Cinema válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 13, 2018 / 2
 
Engem sokszor szívatott egy-egy ilyen végfok javítása, pláne az autós-mozik hőskorában, mikor egy-egy kiadós zivatar megzavarta a működésüket és gyorsan kellett javítani.
Az összes kisjelű tranzisztort cseréltem, a kis zener-diódákat szintén, mert az a néhány 1,5V-os mérve ugyan jónak tűnt, de mégsem volt jó. A védőkör, áramhatárolás alkatrészei, 10µF-os kondenzátorok is bemérendők, illetve, cserélendők. A 2N3055-végtranzisztorokat négyesével cserélni kell, illetve mérés és egyértelműen jónak tartott példányokat lehet csak biztonsággal használni. Ne feledjük azt sem, hogy az eredeti Tungsram(!) tranzisztorok lényegesen nagyobb feszültség-tűrésűek, mint egyes külföldi, egyéb gyártók termékei, nem mindegy, hogy mit építünk be. (A BD139 és BD140 tipusok a meghajtó körben jó választás, csak a furataikat kell kicsit bővíteni, hogy a lábaik könnyen betolhatók legyenek a furatokba.)
Az IC bemeneti lábain 0V és ezáltal a kimenetén is 0V van, normál állapotban. Ha már itt torz a jel, akkor az IC előtti tranzisztor is hibás és az egész végfok eltolt feszültségei is hibát mutatnak, a mérés segítség, de igazán az alkatrészek cseréje a végső megoldás.
Az egész végfok minimalista tervezésű, vagyis semmi biztonsági tartaléka nincs, pedig az fontosabb lett volna, gondolva a 100V-os kimenetre kötött akármilyen hosszú vezetékre(!), mint a speciális csatlakozó a kimenetén, meg a vacak tolópotmétere és műszeres kijelzője.
Szóval, lehet marékszám cserélni az alkatrészeket, hogy megfelelően működjön utána.

Üdv!
(#) gernerakos válasza Cinema hozzászólására (») Máj 13, 2018 /
 
Üdv!
Első körben cserélni fogom akkor az összes kisebb tranzisztort, ha ettől sem lesz jó, akkor a zenereket és a kondikat. Sajnos cserének való BC300-as tranzisztorom perpill nincs itthon, úgyhogy majd holnap... A végtranzisztorok mennyire könnyen halnak meg?
Ennyire meg tud halni egy ilyen végfok egy zivatartól? Azt hittem, hogy masszívabbak ennél...
(#) reloop válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 13, 2018 / 1
 
Szia! Mérd meg az R 141, R144, R 145 ellenállások lábai között a feszültséget! Ahol jelentősen eltér 0,7 V-tól ott nagy valószínűséggel hibás a tranzisztor.
(#) gernerakos válasza reloop hozzászólására (») Máj 13, 2018 /
 
R141: 18,9V, R144: 37,2V, R145: 0V Mindegyik hibás lenne? Az R144 meg is van barnulva...
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2018
(#) fecameca válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 13, 2018 /
 
Az elmúlt szocialista rendszerben az állami cégeknél, az elektroncsöves korszak (APX-100) után megjelentek ezek. A felhasznált tranzisztorok terén a BC300 szerintem nem volt jó választás. Mindig azokkal volt gond. Volt olyan is, hogy csak azokkal, de általában az emlegetett kisfeszültségű zénerek sem úszták meg. A 2N3055 akkoriban olyan univerzális, mindenre, mindenhová jó nagy teljesítményű tranzisztor volt. Sajnos nem volt neki PNP komplementer párja, ezért születtek meg ezek és hasonló kvázi komplementer vég-fok csodák. Lehet, hogy csak énnekem volt olyan szerencsém, de a vég-tranzisztorok mindig épségben maradtak.
Idézet:
„(A BD139 és BD140 tipusok a meghajtó körben jó választás, csak a furataikat kell kicsit bővíteni, hogy a lábaik könnyen betolhatók legyenek a furatokba.)”
írták előttem már többen is és az idézet "cinema" fórumtárstól származik, még ezen az oldalon. Azt hiszem a BD sorozat tagjai ennek tervezésekor még vagy nem voltak, vagy gyerekcipőben járt az a széria, különben inkább azokat tették volna oda.
Következő: »»   20 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem