Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   221 / 269
(#) jFET hozzászólása Jan 9, 2017 /
 
Sziasztok!
Megépítettem a fentebb linkelt PI üzemű detektort. Működik, be is tudom állítani rajta a kattogó hangot. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet úgy beállítani, hogy az ettől elvárható maximumot hozza? Ha szkóppal mérem mit kellene látni? Ez az első fémdetektor amit építettem.
(#) mateatek válasza jFET hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
A mintavevőt vezérlő kapujel késleltetése ezen a gépen nem állítható. Előfordulhat, hogy nem az optimális helyen vesz mintát. Ezt a monostabiloknál tudod Vagy az R, vagy a C tagokkal változtatni. Úgy állítsad be, hogy a válaszjel exponenciálisan lecsengő részének a legmeredekebb részére állítod.
Illetve a tekercset is tudod optimalizálni valamelyest. Néhány menet föl, vagy le. Talán jobb eredményt hoz.
Esetleg teszel külön vevő tekercset a vevő részre, ami sokkal nagyobb induktivitású, mint az adó.
(#) jFET válasza mateatek hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Ha megkérlek le tudnád írni az előbbieket részletesen? Kezdő vagyok még. Köszönöm.
(#) jFET hozzászólása Jan 10, 2017 /
 
Most egyébként egy 25cm-es próba tekerccsel egy 0.25l-es alu dobozt kb fél méterről jelez. Az szerintetek megfelelő ettől a géptől vagy többet ki lehet hozni belőle?
(#) fecameca válasza jFET hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Bocs, hogy bele okoskodok, én nem használok ilyet, de már többféle elven működő berendezést építettem rendelésre, köztük ilyen PI rendszerűt is. Valóban ez a legjobb, de mindre elmondható, hogy minél nagyobb a tárgy, annál messzebbről jelez, ezért ne egy kannával próbáld ki, mert arra nem tudok mit mondani. Próbáld ki egy érmével, lehetőleg tiszta helyen, (Nem vasbeton épületben!) és ha az észlelési távolság 20-25 centiméternél több, az már nagyon jónak mondható. Más, eltérő elven működő egyéb készülékek, (Abszorpciós, BFO, induktív híd, Low freq.PLL, stb.) akármilyen bonyolult áramkör van bennük, nem tudnak többet 10-15 centiméternél.
(#) mateatek válasza jFET hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Az IC1A, és az IC1B monostabil felelős a mintavevő kapujel késleltetéséért. A másik fele a mintavevő kapujel hosszáért.
A vevőerősítőn oszcilloszkóppal láthatod, hogy a vevőjel egy exponenciális görbe. Ha a legnagyobb érzékenységet szeretnéd elérni, akkor ennek a jelnek az első szakaszából, a legmeredekebb részéből kell mintát venni. Ha ez előbb, vagy később történik, akkor csökken az érzékenység.
(#) mateatek válasza fecameca hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Idézet:
„az észlelési távolság 20-25 centiméternél több, az már nagyon jónak mondható. Más, eltérő elven működő egyéb készülékek, (Abszorpciós, BFO, induktív híd, Low freq.PLL, stb.) akármilyen bonyolult áramkör van bennük, nem tudnak többet 10-15 centiméternél.”


Szerintem ezt sokan cáfolni fogják, főként azt, hogy egy PI érmére érzékenyebb, mint egy másik fajta, főként IB.
Egy Pi például milyen mélységben jelez egy (hogy ne menjünk el a különféle érmék irányába) kisujj körömnyi alufólia fecnire. Sőt, ne is tegyük földbe. Levegőben, olyan érzékenységnél, amivel terepen mennél?
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Már levegőben is nagy különbség van, egy SMW egy 20-ast hoz már 40-42 centiről, egy Surf meg olyan 24 centiről. A talajban meg össze sem lehet mérni, mert a surffal csak úgy tudtam menni ha elemeltem a talajtól 15 centire, különben azt is jelezte.
(#) fecameca válasza mateatek hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
IB-t egyedül nem építettem. A bonyolult keresőtekercs miatt, meg azt hiszem a Rádiótechnika említett cikke annyira nem favorizálta. Az is igaz, hogy csak levegőben próbáltam őket.
(#) mateatek válasza fecameca hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Az említett cikkben tényleg az van leírva, hogy a PI a legérzékenyebb. Ezt régebben én is szerettem volna elhinni.
De nem így van. A PI roncsozni, meg nagy vasakat ásni jó.
(#) fecameca válasza mateatek hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Egy DX1000 meg itt van a kamrában, csak azért, mert mindenem megvotl hozzá fiókban. Csak adott volt egy fél pecabot, és egy keretantenna csévetest is. Még nem vittem sehová, itt a lakásban meg minden tele van fémmel, még a födém is vasbeton.
(#) jFET hozzászólása Jan 10, 2017 /
 
Kipróbáltam a gépet, még mindig a próba tekerccsel, 20cm-ről jelzi a 10ft-ost (mondjuk szabadban nem volt még időm tesztelni, panel lakásban meg zavar egysmás). Lapos tekercset illetve 50x50cm-es keretet szeretnék hozzá készíteni. Az 1x1-es már lehet sok lenne ennek a gépnek. Viszonylag nagy vasakra, közepes mélységben szeretném használni egyébként.
(#) mateatek válasza jFET hozzászólására (») Jan 10, 2017 /
 
Itt azért tévedés ne essék. Az, hogy egy tekercs nagyobb fizikai méretekkel rendelkezik, az nem jelent semmi olyant, hogy "sok a gépnek".
(#) jFET válasza mateatek hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Tekerccsel kapcsolatban az lenne a kérdésem, elsősorban itt most a keretesre gondolok, hogy szükséges-e árnyékolni? Olvasgattam fórumokon, megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban. Illetve sok helyen láttam, hogy UTP kábelt használnak a tekercshez, nem jelent gondot a csavart érpár? Gyakorlatban mi a tapasztalatotok? Válaszokat köszönöm előre is.
(#) deexteer válasza jFET hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Nem kell árnyékolni és szinte bármilyen kábel jó hozzá, az UTP is.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Azért az UTP-ben nem lennék annyira biztos. A kellően nagy mágneses térhez azért kell áram. Az UTP-nek pedig nagy az ellenállása. Az UTP ezen kívül csavart érpárokkal van. Ez a csavarás, huzal keresztezés csökkenti az induktivitást, ez miatt a szükséges induktivitáshoz még több menet kell
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
A clone pi 2-t én olyannal csináltam és kellően érzékeny volt, persze lehet hogy a sima kábel jobb, de nem hinném hogy érezhetően.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Kis tekercsnél másabb, mint egy keretnél, ahol sokkal hosszabb vezeték van föltekerve.
(#) jFET hozzászólása Jan 11, 2017 /
 
Jelzőkábelt néztem, az nem csavart érpárral van. Azok általában árnyékoltak, legtöbbször alumínium fóliával. Azt ha nem kötöm be, nem fog bezavarni. Arra gondolok ha mozog a kábel, a fólia is csavarodik rajta. Mi lenne a legjobb megoldás?
(#) mateatek válasza jFET hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Az árnyékolását fölhasználhatod a tekercs árnyékolására. Ilyen szempontból ideális. Persze ne csináljál belőle rövidre zárt menetet.
(#) jFET hozzászólása Jan 11, 2017 /
 
Az alut, van ötleted mivel forrasszam? Az úgy, jó ha simán bekötöm gnd-re? Gyakorlatban számít egyébként?
(#) mateatek válasza jFET hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Ezekben a kábelekben szokott lenni egy kontakt szál, ami forrasztható. Vagy tévedek?
Kötheted tápra, GND-re, nem számít.
(#) jFET hozzászólása Jan 11, 2017 /
 
Igazad van, van amelyikben van.
(#) sirbedevir hozzászólása Jan 17, 2017 /
 
Sziasztok!
Építettem egy 24v PI gépet mélykeresőzni, szépen működik.
Most az az elvetemült gondolatom támadt, hogy ARDUINO-val fogom feldolgozni az analóg kimenetet.
A kimeneten sajna elég magas az alacsony frekvenciás zaj (magyarul hullámzik a dc kimenet 0.5 - 1 Hz tartományban), ami az analóg VCO kimenetet nem zavarta, de most a digitális jelfeldolgozás agyafúrt algoritmusait nagyon.

Az adó rész 24v külön adótekerccsel - a vevőrész 12v -os, külön vevő tekerccsel - optocsatolón keresztül hajtja az ARDUINO az adóáramkört.
A vevőrész előerősítő és differenciáló fokozatok műveleti erősítőinek és offsetelő feszültségeinek precíz előállításával tervezem megoldani a hullámzó dc kimenet problémáját.
Arra gondoltam, hogy LT1021 -es 10v os referencia feszültség generátorral állítanám elő a tápot, aminek az alacsony frekvenciás zaja csak 5 mikrovolt. Ezt a referencia feszültséget kellene terhelhetővé tenni valami áramkörrel, ami nem rontja túlzottan ezt a zajszintet, de mégis elég áramot adna a műveleti erősítőknek.
Tudnátok valami működőképes megoldást? Esetleg egy követő műveleti erősítő?
(#) mateatek válasza sirbedevir hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
Kár, hogy nincsen időd egy ilyenre:

Ilyen
(#) vandorbot válasza sirbedevir hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
Voltage regulator
Uki= (1+R2/R1)Vref
(#) sirbedevir hozzászólása Jan 18, 2017 /
 
Ez tűnik eddig a legalacsonyabb zajú megoldásnak:
(#) mateatek hozzászólása Jan 18, 2017 / 1
 
Még teljesen be sem fejeztem az Arduino Megával épített gépemet, de már nekiestem egy másiknak, ami sokkal kisebb tud lenni annál, és csak egy Arduino Nano van benne. De az szinte teljes mértékben kihasználva. Mivel kevés a PIN-em a Nano-n, ezért I2C buszos LCD kijelzőt használok, és abból is csak 16x2-es példányt, mert nagyobb nem kell. A Nano-ban sajna csak 3 timer van, amit elfoglal az adójel, a talajkiegyenlítés és a diszkriminálás. A hangfrekihez már egy PLL IC-t kellett beledobni, amit a Nano vezérel egy tekintélyes, 2 bites, szoftveres DAC segítségével. Ez így 4 hangszínt tud majd, ha teljesen készen lesz a program. Szinte mindent gombokkal vezérelek, csak a hangerő szabályozó lesz tekerős.
Érzékenységre igazából a szokásosat tudja. A Megás gép 15 és 22.5 kHz-en működik. A 15kHz mindenütt frankó, de a 22.5 kHz már szántások nem az igazi. De egyenletes terepen elég jó érzékenységet nyújt. Ezt most a Nano-s gépnél még növeltem. általánosan használt frekinek a 18 kHz lesz használva, és egyenletes talajra lehet majd menni a 25khz-cel. Persze, ha összejön majd.

Kisvideo
(#) sirbedevir válasza mateatek hozzászólására (») Jan 18, 2017 /
 
Persze értelek én... Megvárod amíg mezítláb kitaposom a csalános PI ösvényt... Addig meg eljátszadozol ezekkel a lengetőkkel )))
(#) sirbedevir válasza jFET hozzászólására (») Jan 18, 2017 /
 
Az a kérdés mire akarod használni a mélykeresőt. A Delta Pulse baromi nagy előnye az automata hangolás. Azaz csak viszed a keretet és ha megfelelően sípol, ásol. Azaz kóborolhatsz vele. Mélységre szinte tud annyit mint egy gyári Pulse Star Plus, használtam ezt is azt is. Roncskereséshez teljesen jó.
A Superscan kézi treshold-os 24V -os gép. Magyarul ha baktatsz lassan (inkább csak araszolsz) a kerettel, kezed a treshold gombon és fülelsz és folyamatosan utánhangolsz. Jelentősen mélyebbre lát a Deltánál ha ügyesen tekergeted a tresholdot. Ha FET driverrel hajtod meg a TX-et, nem lát mélyebbre nála még a Lorenz sem. A Superscan arra jó, hogy ha van néhány száz négyzetméter amit át akarsz vizsgálni, akkor elmolyolhatsz ott egy napot.
Következő: »»   221 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem