Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Telefonvonalakról általában
 
Témaindító: Busz, idő: Nov 22, 2007
Lapozás: OK   17 / 19
(#) Gafly válasza Pioneer94 hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Idézet:
„Mi a szabványos bekötési színsorrendje 1 telefoncsatlakozónak?”

Ha RJ11, akkor:
- piros/zöld (közepe, első telefon)
- fekete/sárga (mellette második telefon)
- szürke/fekete (semmi)
Szerintem...
(#) Pioneer94 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Az RJ11 plugot tudom, meg a csatlakozó lábait, de én a más színjelölésű kábelt nem tudom biztosra, hogy melyiknek hova kell kerülnie a fali csatlakozóban. Igazából mindegy a polaritása a telefonnak, csak én már láttam minden változatot és tudni akarom, hogy mi a szabványos bekötése, ha van.
(#) Gafly válasza Pioneer94 hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Csak nem német, mert akkor fehér/barna
(#) Pioneer94 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Nem az, bár olyat is láttam, RJ12 MMJ csatlakozóval (asszem ez a neve) és ott tényleg fehér és barna erek vannak, méghozzá a szélső lábakra kötve, de én konkrétan a tqkm kábelre gondoltam (4 eres, piros, fehér, szürke, fekete erek)
(#) Gafly válasza Pioneer94 hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
A szemben lévőket kell egy érpárként használni az áthallás miatt (csillag sodrás). Tehát piros/fehér az egyik, szürke/fekete a másik.
(#) Pioneer94 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Rendben, akkor jól emlékeztem
Piros/fehér ethernet TX és telefon, fekete/szürke meg RX. A fali csatlakozóban meg piros->zöld, fehér->piros, szürke->sárga, és fekete->fekete.
Köszönöm a segítséget
(#) Pioneer94 hozzászólása Szept 17, 2017 /
 
Sziasztok!
Látom, eléggé kihalt ez a téma, pont mint amennyire kezd kihalni az analóg vezetékes telefon is.
De lenne egy-két kérdésem, ami nem világos nekem, de mivel érdekel a téma, megkérdezem.
A légkábeles hálózat kialakítására lennék kíváncsi, és ezen belül is a kötések, előfizetői leágazások elkészítésére.
A kötőelemek nagyjából meg vannak. KRONE rendszerű betűzősávok, kültéri burkolatban. Telekom területen általában ilyen "búrás", Invitelnél meg szögletes fehér dobozban. De amit nem értek az az, hogy van ugye a Ql kábel, érnégyesekkel, és az előfizetői kábel, ami csak 1x4-es, amiben csak a piros-fehér van bekötve. Most a másik 2 eret is bekötik a nagyobb, pl. 5x4-es kábelbe, vagy csak félrehajtják vagy kivágják?
A másik, hogy sok helyen láttam, hogy az előfizetőkhöz még a régi csavart huzalpár van bekötve. Ezeket hogy kötik be a KRONE-ba?
(#) Gafly válasza Pioneer94 hozzászólására (») Szept 17, 2017 /
 
#1: Fene se köt feleslegesen.
#2: Ha a "nagy szilárdságúra" gondolsz (vastag fekete, olyan mint amin az áram jön, és átível az út felett), azt sehogy. Van a ház oldalán egy doboz, onnan már vékony megy be...
(#) Inhouse hozzászólása Szept 18, 2017 /
 
Kaptunk levelet, hogy az idén év vége felé kihal az analóg telefon a szolgáltatónál (T), helyette VoIP lesz. Faxolunk, modemezünk ezen a vonalon, egy ősrégi géppel és az azt kezelő idős emberrel. A kérdés az volt, hogy ezek is fognak a továbbiakban működni? Nagyon nehezen kaptunk választ, az sem volt teljesen megnyugtató, de talán igen...
Anno itt a keleti országrészen a T amikor elkezdte biztosítani a kábel alapú telefont (VoIP), az első modemmel semmi gond nem volt, volt fax. Aztán a modemet cseréltek újabbra, az előző elhalálozott. Na, azóta a fax vagy megy, vagy inkább nem...a szolgáltató azt mondta, hogy lakossági előfizetésre nem kötelező ezt megoldják, erre van az üzleti. Viszont arra a kérdésre, hogy tudják-e ezt ki/kapcsolni valahogyan, vagy mitől függ, arra már megint nem tudtak válaszolni...kamu. Szerintetek mire számítsunk?
(#) Johnycorp válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 18, 2017 /
 
Üdv.

Tapasztalatok:
- T ügyfélszolgálat nem áll a helyzet magaslatán. Szerencsére(?) együtt dolgoznak a kvalitású műszaki csapattal. Mindezt nem! lakossági, hanem üzleti előfizetéses telefonvonal és fax esetében.
Eredmény: siralmas, nem működő. Egyszer még a két számot is felcserélték
- A VoIP minősége, érthetősége nálunk (Szeged) hagyott némi kihányni-valót maga után.
- A T kábelmodem útján generált telefonvonalain a beszéd halk, a riasztó több helyen is nehezen kommunikált a távfelügyelet felé.

Jelenleg (kb 1 éve) már nincs velük kapcsolatom. Otthon digi, cégnél invitel van.
(#) Pioneer94 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 18, 2017 /
 
Értem. Tehát, akkor a "gerinc" kábel érnégyeseiből pl. a piros/fehér egy előfizető, a fekete/szürke meg a másik, aztán meg így tovább a többi érnégyesnél is. Az előfizetői leágazásoknál meg akkor kimarad a másik 2 ér.
Igen, arra a kábelre gondoltam, és arra, hogy az oszlopon lévő elosztóba hogyan lehet bekötve, mert ugye ahhoz elég vastag (ha jól tudom 1.2mm körül van a vezető átmérője), hogy a Krone-ba be lehessen tűzni.
(#) Epu2 válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 19, 2017 /
 
A VoIP a modemen keresztül megy. Akkor áramszünet esetén lyukas, kettétört fabatkát sem ér.
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 19, 2017 /
 
A faxot már el kell felejteni. Öskori technologia, nem hiszem, hogy valaki is foglalkozna vele ( meg drága is).
Szerintem váltsd ki valamilyen más eljárással - e-mail, FTP stb.
A VoIP amugy is csak egy felesleges kitérö a vezetékes telekommunikácioban. Összehasonlithatatlanul megbizhatatlan a korábbi analog hálozathoz képest, és ezzel sem foglalkozik nagyon senki (feljavitani sajnos nem lehet, ahhoz semilyen eszköz nem áll a szolgáltato rendelkezésére).
A VoIP-tol már a GSM szolgáltatás is jobb ( az is VoIP alapu, de jobb a hálozat, mint a kábeles). Lehet, hogy olyasmit kellene a faxba integrálni.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Szept 19, 2017 /
 
Multkor kellett Postán faxolnom.
Egy oldal elfaxolása 840 Ft volt.
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Szept 19, 2017 /
 
Ez egy haldoklo technologia egyre drágább lesz....
(#) Pioneer94 válasza Epu2 hozzászólására (») Szept 21, 2017 /
 
A legtöbb szolgáltató már inkább csak VOIP vonalat ad. Mi is beköttettük az optikai netet IPTV-vel meg telefonnal (3-ban olcsóbb), és VOIP-et adtak, hiába volt bent a lakásban az akkor még élő analóg vonal az előző lakótól. Még egy CB-667-essel tudtam is róla tárcsázni a mobilomat. Amúgy meg gondolom sokkal olcsóbb üzemeltetni, mint az analógot. Analóg vonalaknál a szolgáltató adja a telefon működéséhez az energiát, ami ugye 48-54V és legalább 30mA, vagyis vonalanként kb. 2W. Ennél olcsóbb üzemeltetni egy passzív optikai hálót, amihez csak switch kell. Az előfizető meg táplálja magának a modemmel a saját vonalát. Úgy is csak az a lényeg, hogy beszélni lehessen rajta. Otthonról úgy se fog senki sem faxolni sem modemezni. Áramszünet esetére meg ott van a legtöbb embernél a mobil, meg esetleg ráteszi egy szünetmentesre a modemet.
(#) rockersrac válasza Johnycorp hozzászólására (») Szept 21, 2017 /
 
Az invitel is telekom félig. Az invitel a szolgáltatód papíron, de valójában a hálózati infrastruktüra trékomos.
(#) Inhouse válasza Massawa hozzászólására (») Szept 21, 2017 /
 
Nem kiváltható jelenleg. A kezelő nem tud váltani, a jelenlegi sok éve változás nélkül használt rendszert is el-el szúrja néha, mert belezavarodik. Minden magyarul van, pár gombnyomásról van szó. Sok éve küzdünk azzal, hogy beköttessük oda a netet és átálljunk, de vele nem fog menni. Lassan nyugdíjba megy, de ki kellene még 1-2 évet húznunk. Tudom, nincs pótolhatatlan ember, de ezt a főnök dönti el. Már azon is gondolkoztam, hogy átírom netesre a programját és megpróbálom a képernyőkezelést és a működtetést ugyanolyanra csinálni, hogy ő gyakorlatilag ne is vegye észre, másképp megy az adat a háttérben, de iszonyat meló lenne. A fax meg más tészta.
Csak az érzékeltetés miatt, P3, Win95 DOS-ba bootoltatva, Clipper Summer '87 program, Bat betétek, Turbo Pascal rutinok, és Carbon Copy a modemes adatkapcsolathoz (ez utóbbi magyarítva, "felesleges" funkciók eltüntetve). Örökölt rendszer, egy ideig csak floppyval tudtunk ott helyben másik géppel adatokat cserélni, azóta volt egy ideig Null modem összeköttetés, ma pedig már 10Mbit-es hálózaton is elérem a gépet. Köszöni működik, a célnak megfelel, csak a környezet lassan kivégzi...
(#) 7DU hozzászólása Szept 21, 2017 /
 
Tisztelettel megjegyzem,ne irjuk még le végleg a régi technikát.Sok esetben megbizhatóbb volt mint a mai.Valamikor(70-es-80-as évek)a fizikai érpáron telefon-és telex üzem ment,manapság már mindenféle berendezést rápakolnak nem véve figyelembe ennek korlátait.
Nem akarok senkit kioktatni és megbántani sem,de vegyük figyelembe:elődeink által megalkotott
technika nélkül mai sem lenne.
(#) Massawa válasza 7DU hozzászólására (») Szept 21, 2017 / 1
 
Sajnos igy van, de jön az uj generácio, aki már azt sem fogja tudni mit jelent a 99,99 vagy ettöl jobb rendelkezésre állás.
Az uj technologián mindent lehet csinálni, csak valahogy valakivel beszélgetni nem igen lehet. ( igaz sokan már nem tudnak )
Tegnap jokat nevettem, amikor valamelyik tudosunk a szebb jövöröl beszélt, hogy mi mindent hoz majd a mesterséges intelligencia meg mennyi szabad idöt fog majd mindenkinek adni.
Hát nem tudom, amikor én kezdtem a pályafutásomat még telefon sem volt mindenhol, de volt sok szabadidöm, várni kellett a vonalra, a postára stb.
Késöbb hazulrol kellett vinnem az elsö faxot a nagy testvér egyik vezetö cégéhez, hogy legyen aktuális dokumentácio, most meg minden itt van az orrunk elö, csak éppenséggel még annyi idönk sincs, hogy minden informáciot elolvassunk, értékeljünk s netalán nézetünket kialakitsuk. (Mire arra sor kerül, már nem érvényes az eredeti informácio.... )
(#) 7DU válasza Massawa hozzászólására (») Szept 21, 2017 /
 
Igen a világ technikailag nagyon előre szaladt .Szerény véleményem szerint ezt az emberi psziche
nem tudja követni.
Az mesterséges intelligencia fejlődik az emberi meg vissza fejlődik?Vagy mi is fog történni?
(#) Vargucimi80 válasza Pioneer94 hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Nem kötünk, csak a szükséges érpárt.
Ha kell a 2-at is.
Ez elmegy az elosztóig,és onnan az msan-hoz.
így lesz neted...
Ezen megy a voip, ip tv is, ha megfelelő a távolság.
kb 600m-en belül 50 mega 1érpáron, 2 érpáron 100mega bondinggal adható.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2018
(#) Epu2 válasza Johnycorp hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Üdv! A sok apró hátránya mellett van egy előnye a VoIP telefonnak. Árszünet esetén nem működik.
Mióta nekünk is ez van, csak akkor használjuk, ha hívnak, vagy ponT őket kell hívni.
(#) rockersrac válasza Vargucimi80 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
A bonding 100 mega közel sem biztos. Legtöbb helyen(ha egyáltalán kiépíthető a 2x2 ér, és nem pl felújított lakás van, 1x4 vezetékkel, falba befalazva) akkor sem biztos a 100 mega. Jellemzően inkább 60 körül van a max sebesség.
(#) szsrobert hozzászólása Máj 15, 2018 /
 
Hazitelefonkent csak kossem sorba a ket telefon kek es piros kabeleit es taplaljam 10-20V Dcvel?
(#) Inhouse válasza szsrobert hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Csörögni nem fog.
(#) Macsek71 hozzászólása Máj 15, 2018 /
 
Kb 10 éves a vezetékes "hálózatom".
Bejön a lakásba - ~10 m kábel - "gyári" osztó - ~ 10 m kábel - 20 éves GE telefon
-~ 5 m kábel - 10 éves kijelzős készülék

Bejövő hívásnál mindkét készülék szépen csörög, a kijelzős rendben kiírja a kiírnivalóit.

Mostanában tapasztalom :
1 ha a kijelzőset veszem fel, recseg ropog a hang - próbáltam mozgatni a mozgatható vezetékeket nem javult ( kézibeszélő- fali kábel ...)
2, az "öreg" teló felvéve süket - a hívónál foglaltat mond ... ez véletlenszerűen több próbálkozás után sikeres kapcsolatot eredményez, ekkor közel tökéletes a hangminőség...

Merre keressem a hibát ? (az osztó bent van a beépített szekrény alatt, nem szívesen bányásznám elő ...)
(#) pucuka válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Az "öreg telóban" kicsit oxidos lett a "felvevő" gomb. Szedd szét, takarítsd meg, és állítsd be az érintkező hézagot.
(#) Gafly válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 15, 2018 / 1
 
Első körben húzd ki a falból a "recsegős/kijelzős" példányt.
Eredménytől függően haladhatunk tovább...
(#) szsrobert válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 16, 2018 /
 
Nem kell csorognie.
2 helyett 3 vezetekkel jobb hangminosegu lenne es nem hallanam vissza magam.
Hangszoro piros es kek.
Mikrofon kek es fekete.
A kek kozos.
1 telo pirosat 2 telo feketejehez
2 telo pirosat 1 telo feketejehez.
A kozos a kek kek, arra kapcsolni a taparamforrast.
Hatranya a 2 helyett 3 vezetek.
Következő: »»   17 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem