Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   138 / 312
(#) RoliNyh válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Persze így egyértelmű, ezt akármelyík Li alapú cella tudja, nem az általad említett sajátossága...

Rockersrac neked még annyit, ha a polymer technológiáú cellát választanál mégis, akkor ne a hengeres formákban gondolkodj, hanem a lapos fóliás kivitelben, úgy megspórolod a fémburkolat súlyát is.

Ja és persze azt is vedd figyelembe, hogy a "sokszoros" terhelőárammal való terhelés az üzemidőt is "sokszorosára" csökkenti...
(#) RoliNyh válasza weend hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Azért az ilyen ebay-es áruval nagyon vigyázzunk, olcsó húsnak híg a leve itt fokozottan érvényes, főleg az ilyen akksikra. A sima 18650 -es cellák 2000 Ft/db -tól (de inkább 2500 Ft) kezdődnek és ez a legalja. Szóval az olyan 26650 -es amiből 4Db -ot is adnak 4-5EFt -ért, az nekem már eleve gyanús.
De ha valakinek van ilyen kéznél, és állja a kétszeri (oda/vissza) postaköltséget, szívesen lemérem neki a valós kapacitást grafikonnal mellékelve...
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Köszi, egyenlőre maradok szerintem a Li-ion pakknál, az elérhetőbb(laptop cella formájában pl) még akkor is, ha kicsit kevesebb áramot lehet kivenni belőlük. Van 4db laptop akku cellám( ilyenek ) amit használok sorosan kötve. Elvileg 5,2A a max terhelő áramuk, annyi meg úgysem lesz, mivel egyszerre egy eszköz lesz rajta. Később lehet hogy áttérek Lifepo4 akkura, de előbb mindenképp kelleni fog egy ilyen eszköz is. Köszi szépen a segítséget, tanácsot, mindent! Később ha eljutok odáig(nem olyan túl sok időn belül megtörténik ez) akkor még kérdezek.
(#) weend válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Szia!
Itt van a kezemben, piros UltraFire 7200 mAh felirat szerint, ezek nekem bőven tudták a 6000 mAh újkorukban. Nem volt olcsó, már nem emlékszem mennyi volt, igaz vagy 6 éve vettem őket. Az olcsót kerülni kell, ezekkel szerencsém volt. Ilyennel váltottam ki a dögnehéz PB cellákat (12 Volt 7,2 Ah) , hátizsákban észre sem lehetett venni.
(#) Kovidivi hozzászólása Dec 26, 2016 /
 
Sziasztok!
Van egy srác, aki Samsung lithium ion cellákat árul, van neki jópár darab. Olcsón adja, de ugye így zsákbamacska, hogy milyen cellát kapok, elvileg van benne 2000mAh feletti Samsung pink cella is.
Azon gondolkozok, hogyan tudnék gyorsan tesztelgetni a cellák között?
Első ötlet: merítek 1mp-ig 100mA-rel, majd 2A-rel, és a feszültség esésből következtetek a belső ellenállásra. Minél alacsonyabb, annál jobb a cella. A probléma, hogy ez csak azonos töltöttségű cellákra érvényes.
Van más ötletetek esetleg? Köszi.
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Meg az is a probléma, hogy a belső ellenállásból
(amit egyébként pontosan számolni is lehet, nem következtetni kell)
egyáltalán nem tudsz még csak következtetni sem a valós kapacitásra.
Ezt az adatot csak egyféleképp lehet kinyerni, mégpedig egy töltési és egy konstans áramú kisütési teszttel...
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Most olvasgattam, hogy a belső ellenállás nem változik az újabb celláknál még a kapacitástól is független. Csak valami kémiai reakciókat figyelve lehet tesztelni a cellát, de ez is 30mp-ig tart. A cellák pedig kettesével össze vannak pontheggesztve, ez is nehezítené a tesztet. Most nézem, eltűnt a hirdetés, lehet valaki lecsapott rá... Ha válaszol a srác, kiderül.
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Párhuzamosított cellát szét kell bontani először, előfordul olyan eset, hogy az egyik szakadt a másik viszont jó, de ha párhuzamosítva van, nem fogsz rájönni. Viszont úgy csak feleslegesen foglalja a helyet, és plusz súly is.
(#) (Felhasználó 109689) hozzászólása Jan 11, 2017 /
 
Kedves Fórumozók

Sok alkalommal kaptam már segítséget tőletek, s most ismét ezért járok itt.
S bár az elektronikát választottam volna pályámul gyermekkoromban, sajnos elsodort az élet a lehetőségtől, viszont már felnőttként is nagyon érdeklődő vagyok A mese után tehát jöjjön a kérdésem.

Kaptam egy - meghibásodott - JBL XTREME nevezetű Bluetooth hangszórót. Ez egy elég drága eszköz, többszörös díjnyertes, akkorát "szól", hogy bereped az ablak Természetesen a lényege az volna, hogy akkumulátorról is üzemeljen. És itt a gond... Ugyanis az akku tönkrement. Ezért is kaptam meg. Mivel a készülék már nem garanciás, a tulajdonos futott vele pár kört, és rájött arra amire én - hogy az interneten igencsak nagy a titkolózás az akkujával kapcsolatban, a gyár nem ad ki infót (javíttatás csak amerikában lehetséges - kaptam az infót a MediaMarktól) az akku természetesen úgy van legyártva hogy rajta egy betű sincs. Ráadásul mivel rossz az akku, így már mérni sem lehet (egyetlen voltot nem tudtam mérni rajta). És ha tudtam volna is - nyilván az már a "rossz akku" mérési eredménye lett volna, tehát vegyük alapul azt, hogy van egy készülék - amihez nincs akku info.

Amit azonban nagy nehezen sikerült kikutatnom a netről, hogy "elvileg" ez egy 10000mah (??) Li-ion 7.2V akku. Ha az. Nézegettem ugyanis ilyen kapacítású akkukat, és mindegyik több centivel nagyobb, tehát nem értem hogy tudták belepréselni egy 14x3x2 cm házba (lásd a fénykép amit mellékelek). Na mindegy is.

Így hát kénytelen voltam a készülék oldaláról méregetni, és a következőkre jutottam. Az 5 db kábel ami az akkura csatlakozik (2x piros 1x fehér 2x fekete) az alábbi eredményeket adja (készülék oldalról):

a két fekete kábel között rövidzárat mutat
a két piros kábel között rövidzárat mutat
bármelyik piros és bármelyik fekete között 8.28 voltot mutat
bármelyik fekete és a fehér között 2,78 voltot mutat

(azt sem értem, ha ez elvileg "kétcellás" akku, akkor miért van rövidzár a feketék és pirosak közt). Na mindegy.

Mivel szeretnék akkumulátor megoldást találni, ezért keresném a lehetőségeimet. Először is azt, hogy miben gondolkozzak: 18650 akkumulátorokban, vagy 7.2V akkumulátorban?

Utóbbira találtam lehetőséget LINK persze ez is "csak" 5200mah, és még mindig centikkel nagyobb.

Azt is olvasom, hogy a LiPo akkuk nem biztos, hogy ugyanazon töltési módszerrel töltődnek, mint a LiIon-ok. A kérdés, hogy ha ezt az akkufajtát választom (kézenfekvőbb volna?), akkor tehetek-e az elvileg LiIon helyére Li-Pot. Továbbá szembesültem egy új kifejezéssel "balanszírozott akku"

Teljesen tanácstalan vagyok, hogy mit csináljak, milyen akkut válasszak, és azt hogyan kell bekötni.
Kérném szíves segítségeteket. Köszönettel.
(#) Massawa válasza (Felhasználó 109689) hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
A hangszoroban egy helyre mennek a fekete meg a piros vezetékek? Ha nem akkor külön van a töltö elektronika. Ha igen akkor csak az áram miatt lettek dupĺazva. A fehér meg a balancerre megy.
Mivel a fehéren nem a mért feszültség közepe van 8,28/2=4,14V. Igen ugy néz ki, hogy a töltö ment tönkre. Jo lenne egy külsö töltövel kiprobálni. Bármelyik LiIon/LiPo balanceres töltövel fel lehet tölteni, és meglátod mire jutsz.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2017
(#) Kovidivi válasza (Felhasználó 109689) hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Vedd le róla ezt a fekete szivacsot, hogy láthassuk a cellákat. Szerintem két db. cella van, sorosan kapcsolva. Ha megméred a cellák pontos méretét, akkor tudsz újat is rendelni bele elég olcsón, már persze ha az akksi purcant ki. Ha feltöltöd az akksit, visszakötöd a helyére, és zenél jó sokáig a szerkezet, akkor valóban inkább a töltő része a hibás. Nyákon meg kell keresni, hogy van megoldva, talán javítható. Raksz fel arról is képet? Már csak érdekességből is jó lenne, főleg ha látszik, milyen IC-k vannak benne. Köszi.
(#) (Felhasználó 109689) hozzászólása Jan 11, 2017 /
 
Massawa, igen egy csatlakozóba megy az 5 szál vezeték. PIROS PIROS FEHÉR FEKETE FEKETE sorrendben. Nyilván van benne töltő elektronika, mivel a hálózati (19.2v DC) adapterhez nem csatlakozik közvetlen. Az a gondom, hogy még egy akkut vennék ugyan, de ha már töltő is kell, és a végére kiderül hogy nem jó az egész, akkor jól bevásároltam. A fehér vezetéken miért kellene a fele feszültségnek lennie?

Kovidivi - raknék fel képet, de szétszedhetetlenül beöntötték belül az egészet. Épp, hogy az akkuhoz és ahhoz a saruhoz hozzáférek, ami a panelre megy. Én főleg erre a "balanszírozó" töltésre volnék kíváncsi, hogy a fehér vezetéken pontosan minek is kell történnie. Meg hát minden másra
(#) (Felhasználó 109689) hozzászólása Jan 11, 2017 /
 
egyébként az létezik, hogy egy 7.4 voltos akkut 8.3 volttal kell tölteni?
(#) benjami válasza (Felhasználó 109689) hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Ha Li-po aksi van benne, akkor a quadcopter alkatrészek között keress hozzá 2S (két sorbakötött cellás) akkumulátort. Szerintem fogsz találni hasonló méretűt. Van rá esély, hogy Li-po aksi legyen benne, mert annak nagyon alacsony a belső ellenállása, ezért képes nagyon nagy áramokat is leadni, ami az említett felhasználási területen lökésszerűen ki is van használva (viszont éppen ez miatt nagyon óvatosan bánj vele, mert egy véletlen rövidzár cifra dolgokat tud okozni).
Igen, a két cellás lítium aksikat 8,3...8,4V-ra szokták feltölteni.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2017
(#) (Felhasználó 109689) hozzászólása Jan 11, 2017 /
 
és hogyan fogom bekötni? ugyanis a nálam lévő eszközből 5 (egyforma méretű) kábel jön ki, míg az általad említettekből csupán 4 (melyből kettő vastag - kettő vékony)
(#) (Felhasználó 109689) hozzászólása Jan 11, 2017 /
 
bár találtam 5 vezetékest is, ami azonban nagy kérdés, hogy azon is 2 nagyon vastag, 3 vékony van - míg ezen 5 vékony. Hogyan fogom kitalálni, mi mire való?
(#) Massawa válasza (Felhasználó 109689) hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
A feszültség stimmel egy jo akkut 2x4,2=8,4 V-ra lehet tölteni. Ebben az esetben a gond az, hogy a fehéren kevés feszültséget mérsz azaz a másik tul van töltve. Probáld meg visszaforrasztani és terhelés alatt mérni.
(#) Massawa válasza (Felhasználó 109689) hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
A pirosakat meg a feketéket össze kell kötni (egy-egy helyre forrasztani).

(Tanulj meg válaszolni mert nem fogjuk tudni követni kinek válaszolsz. Ezért van itt a válasz gomb).
(#) Helios hozzászólása Jan 11, 2017 /
 
Sziasztok!

Kaptam egy noname akkus csavarozót, de nincs töltője. Szétszedtem, és van benne egy INR18650P-s Li-ion akku, irányváltó és gondolom én a töltő áramköre. Miből tudnék neki töltőt csinálni?
(#) Massawa válasza Helios hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Veszel egy egy cellás töltömodult.
(#) Helios válasza Massawa hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Van itthon egy állítható akkutöltőm Li-ion-os akkukhoz, csak a töltő feszültséget nem tudom. Meg elég égett szaga van az elektronikának.
(#) Kovidivi válasza Helios hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Vegyél TP4056-ot nyákkal, USB csatival 300Ft-ért inkább...
370Ft itthon, ebayen olcsóbb : Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2017
(#) Massawa válasza Helios hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Egy cellád van, erre állitsd a töltöd (kb 4,5-5V) , de általában nem a feszt kell állitani hanem a cella számot és a töltési áramot. Kis árammal is töltheted.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2017
(#) Helios válasza Massawa hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Köszönöm. Ekkora feszt nem tudok állítani, a legkissebb amit tud az 7,2V...
(#) pipi válasza (Felhasználó 109689) hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Hali!
A fehér nem biztos hogy a cellák kivezetése, lehet hőmérő kimenet, vagy valami ellenállásos teljesítmény azonosító, akármi.
óvatosan szét kell szedni mint már írták, de a cellákat meg ne nyomd a feszgetésnél, nekem volt már ami elkezdett füstölni dobtam ki nagy ívben az udvar közepére
(#) KissAttila válasza pipi hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Beérte füstöléssel, vagy robbant is?
(#) Massawa válasza pipi hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Az ilyen cellákban már nem sokra mennek a hömérövel. Meg azon miért lenne igy üresen majdnem 3 V?
(#) Kovidivi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Szokott lenni pedig, szinte minden laptop akkumulátorban megtalálható.
Bővebben: Link A töltést befolyásolhatja, hidegben lassabban tölt esetleg, ilyenek.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2017
(#) Csongi_ hozzászólása Jan 12, 2017 /
 
Sziasztok!
Kibontottam egy elegge gyenge laptop akkut, egy par cellaval mar kiserletestem is, 1,5 ora alatt 4.1V-ra ment fel a feszultsege (nem volt elotte sem lemerulve ). Amint a toltot levettem rola, egybol visszaesett a feszultsege 3.75-3.8V korulire, ez nem tul sok feszultsegeses 2 cellatol?
Tovabba probaltam kisutni/kapacitast merni, 2A-el kezdtem, es 10-15 perc sem kellett es mar csak 1A alatt meriti a tolto.
A cellak tipusa: US18650GR
Ennek a cellaparnak vege, vagy helyre lehet allitani oket valamennyire?
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2017

DSC_0483.JPG
    
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 12, 2017 / 1
 
Ott inkább azért van, hogy a PC-t lassitsa, ha felmelegszenek az akkuk ( vagy a nagy áramigény miatt vagy a nap miatt).
Következő: »»   138 / 312
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem