Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   9 / 66
(#) ladaracing válasza szsrobert hozzászólására (») Márc 24, 2009 /
 
Hali! Úgy tudom hogy ha van rádióamatőr vizsgád akkor használhatsz SSB sávot is, bárcsak visszatérnének a régi szép idők mikor még a CB-n nyomult mindenki és legális volt az AM meg SSB...
(#) kendre256 válasza ladaracing hozzászólására (») Márc 24, 2009 /
 
Rádióamatőr engedéllyel sem lehet CB sávban SSB üzemmódban forgalmazni, mert a rádióamatőr engedély nem érvényes 27 MHz-re, csak az amatőrsávokra.
(#) gcsaba hozzászólása Márc 27, 2009 /
 
Üdv!

Nem tudja véletlenül valaki, hogy hogy tudnám megállapítani, hogy a President Wilson CB-hez milyen mikrofon kell? Dinamikus vagy elektret? Ha elektretet rakok rá akkor okozok neki valami kárt? Kell esetleg valami fokozat a mikrofon elé?
(#) Gázos Feco válasza aaaaaa hozzászólására (») Márc 27, 2009 /
 
ha még nem találtál alkatrészt megnézem a gyüjteményemben!
(#) gcsaba hozzászólása Ápr 6, 2009 /
 
Üdv!

Szeretném a tanácsotokat kérni.

Ha huzalból készítek egy dipól antennát a megfelelő méretekkel akkor ugye az szimetrikus lesz és kb 60 Ohm a talpponti ellenállása. Mivel asszimmetrikus koax kábellal táplálnám, ezért raknék rá egy balunt ami k*lamda/2 hosszúságú lenne. Viszont így (az antennakönyv szerint) negyede lenne a talpponti ellenállás. Hogy lehetne ebből a 60/4 ből csinálni 50 Ohmot? Vagy más méretekkel kell megcsinálnom a balunt? Esetleg inkább 200 Ohm talpponti ellenállású dipólt próbáljak készíteni? (ha egyáltalán lehet olyat....)
(#) szsrobert válasza gcsaba hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Hi! Készíts V- dipolt. A dipol szárai V alakot mutatnak. A szöggel állítható be az 50ohm, illtve a legkisebb érték az SWR-mérőn, a legalacsonyabb visszavert hullám.

255-270cm-es szárakkal próbálgasd CB-hez.
(#) pucuka válasza gcsaba hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Üdv!
Nem tudom, hogy miért akarsz mindenáron szimmetrikus dipólt készíteni. A CB sávon nem is igen szokás a méretek miatt. Nem balunnal kell illeszteni, hanem un. gamma taggal. Azért gáz a szimmetrikus dipól antenna, mert egyszerre három helyen kell hangolni, a két végét szimmetrikusan hullámhosszra (frekvenciára), a gamma tagot impedanciára. Komoly műszerek nélkül egy db SWR mérővel meglehetősen babrás.
Ne tudom miért éppen drótból akarod csinálni, általában a megfelelő sávszélesség, és az öntartás miatt alucsőből szokás. (a sugárzó átmérő- hossz viszonya meghatározza a sávszélességet)
Ha már drótból akarod, akkor javaslom a pecabotra tekert 0.8*1/2 lambda hosszú drót feltekerését, (tekercsantenna), akár ellensúllyal, akár tripleleg kivitelben. Kicsit könnyebb kivitelezni, és csak egy helyen kell hangolni.
(#) gcsaba válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Szia!

Egyszerü az ok ami miatt ezt akarnám csinálni. El szeretném sajátítani az antennaépítést is. CB hez van SWR műszerem is és így le tudnám ellenőrizni, hogy jól építettem e meg az antennát. Igazából nem az a cél, hogy legyen egy működő CB antennám (amúgy úgy vettem észre, hogy a CEPTES körülmények között senki nem használja már a CB sávot, legalábbis a közelemben) hanem, hogy megértsem, megtanuljam a dolgokat. Gamma tagos yagit már csináltam 450-re csak ott az SWRt nem tudtam mérni. Ezért gondoltam a CB-re. Szóval ez az oka.
A "pecabotos" antennát már elkészítettem régebbi tanácsodra, ami remekül sikerült is.
A huzalt azért választottam, mert az most adott (maradt még régi trafókról). Csak kisérletezni akarok. Nem nagyon akarok alucsövekre pénztáldozni. Persze ha majd már rendes antennát "építek" akkor az természetesen csöves lesz.

Köszönöm a V dipólos ötletet! Utána fogok olvasni, hogy hogy is működik ez.

Köszönöm mégegyszer!
(#) pucuka válasza gcsaba hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
OK. Értem. Az a gond, hogy amatőr körülmények között kb. ez a maximum amit elérhetsz. A továbblépéshez komoly műszerekre van szükség: tracking generátor, mérőhíd (precíziós SWR mérő), iránycsatoló(k), pontos műterhelések a hitelesítéshez, (rövidzár, 50 ohm, szakadás) vektor voltmérő, térerősségmérö, "szabad tér" (legalább 10 lambda körzetben.
És utánna sok tapasztalat elméleti, és gyakorlati.

Sok sikert, ha valami nem világos kérdezz.
Egzotikus antennákkal meg ha lehet ne foglalkozz, mert ezek a "darab drót" kategóriába tartoznak (napsugár antenna) vételre akár jó is lehet, de adóantennának csak igen sok szerencsével.
(#) gcsaba válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
[OFF]

Pucuka!

Akkor ha mondjuk 2m-es sávra szeretnék csinálni egy yagit, akkor milyen csatolást ajánlanál?

Ezen az oldalon:

Bővebben: Link

valami "radiator box " az illesztő tag. Ehhez esetleg tudsz valamit mondani?
(#) pucuka válasza gcsaba hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Üdv!
Ez az egész diskurzus jobb lenne, ha valamelyik antennás topikban folyna, mert már régen nem CB-ről van szó.
Az elmélet:
tápvonal darabokból (koax) lehet impedancia transzformátort gyártani. A lambda/4 egyik végét rövidre zárod, a másik végén szakadást látsz, ezért ha az utána következő szakasz is lamda/4 (azaz összesen lamda/2), ennek a végén rövidzárat látsz. (a veszteségektől eltekintve). Ha nem pontosan lamda/4, hanem rövidebb, akkor a hossz mentén az állóhullámok kialakulása miatt változik az impedancia, és így lehet különböző impedanciákat illeszteni (transzformálni) egymáshoz, de nem veszteségmentesen. Ha a veszteség még tolerálható akkor jó, Ha nem, akkor az impedanciatrafót különböző rövid, eltérő hullámimpedanciájú darabokból kell összerakni, vagy autotranszformátort (gamma illesztést) alkalmazni.
A linkről:
A dobozban egy lambda/4-nél rövidebb koax van, ami illeszti a dipól talpponti impedanciáját kb 60-70 ohm ot a BNC talpába 50 ohmra. A viszonylag kis eltérés miatt írja (gondolom) hogy nem kritikus. Mivel ennek a darab koaxnak az árnyékolásában is áram folyik, megfelelően rögzíteni kell. Ezt egyszer valaki gondosan megtervezte, bemérte, és a viszonylag vastag sugárzó miatt a talpponti impedancia frekvenciafüggése nem nagyon jelentős, igaz a fázisszög rohan a világba, de ez nem annyira érdekes.
Azért jó 70 cm re is mert l/4+l/2 adódik.
Ezeket a dobozokat hívják "matcher box" nak, rövidhullámon meg sem lehet lenni nélküle. Persze ezek mindíg bizonyos veszteségek árán végzik a dolgukat.
(#) gcsaba hozzászólása Ápr 12, 2009 /
 
Üdv!

Ismét a segítségeteket kérném!
Bár nem teljesen ehhez a témához tartozik, de mivel már "toltak" le azért, mert új témát nyitottam ezért ide tenném fel kérdésemet. Bár valamilyen szinten ide is tartozik. (természetesen kerestem és ilyesmi kérdést még nem tettek fel)
Szóval.... van egy Conrad gyártmányú SWR mérőm ami 30MHz-ig mér. Azt szeretném kérdezni, hogy esetleg nem lehetne e megcsinálni úgy ezt a műszert, hogy a 144MHzes tartományba is megfelelően működjön?
Valakinek esetleg ötlet? Esetleg a diódák cseréjével? (nem tudom mi okozza a frekvencia függőséget)

(Ja és pucuka! Köszönöm szépen az előző válaszod! Azt elfelejtettem megköszönni.)
(#) kendre256 válasza gcsaba hozzászólására (») Ápr 12, 2009 /
 
Valószínűleg ferritmagos iránycsatoló lehet benne (kis frekvenciákra azt szoktak csinálni). Az ad egy határfrekvenciát. Az egyéb alkatrészeket ki lehetne cserélni, de olyat úgysem tudsz házilag csinálni, hogy mondjuk 1 MHz-től 150 MHz-ig mérjen. Azt csak a profi gyártók nagyon drága műszerei tudják.
Olyat lehet csinálni, hogy két iránycsatoló van az állóhullámaránymérőben, egy ferritmagos alacsony frekvenciákra, a magasakra pedig egy tápvonalas iránycsatoló. Nekem van két ilyen műszerem, az egyik gyárilag ilyen, a másikba az alacsony frekiset én berheltem bele.
Ha van hely a műszer dobozában, próbálj meg bele rakni még egy tápvonalas iránycsatolót (diódákkal, kondikkal, lezárásokkal). A műszert egy átkapcsolóval használhatod az egyenirányított feszültség mérésére.
Az antennakönyv 427. oldalán van egy méretezett megvalósítási rajz.
(#) pucuka válasza gcsaba hozzászólására (») Ápr 12, 2009 /
 
Üdv!
A szélessávú iránycsatolók mindíg ferrites (ferritkerámia) kivitelűek, léteznek igen magas frekvenciákra is, ún. mikrohullámú ferritekkel kivitelezve. Ilyen ferritekhez közforgalomban nem igazán lehet hozzájutni, általában műszerekhez, speciális mikrohullámú eszközökhöz használják hibridek, cirkulátorok, mérő iránycsatolók.
Többnyire tápvonalas iránycsatolókat használnak (mint a linken), ezek azonban csak egy oktáv átfogásúak, azonban egyszerűbben elkészíthetők.
Úgyhogy készíthetsz egyet 144, egyet 432 MHz-re, némi szenvedéssel. A stabil mechanikai kivitel elengedhetetlen, és a méreteknek is pontosaknak kell lenniük, hogy ne az iránycsatoló okozzon reflexiót.
(#) gcsaba válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /
 
Üdv!

Nem. Nem ferrites. Úgy látom az a kapcsolási rajz ami az antennakönyv 427edik oldalán van (jobb alsó sarok) ahhoz hasonlít. A nyákra rá van maratva egy vastag csík (ez összeköti a bemenet és a kimenet melegpontját) és annak a két oldalára 1-1 véknyabb. Ugyanígy mindkét ághoz tartozik 1-1 dióda, kondi és ellenállás.
Hely az van a dobozban. Szóval lehet bele pakolni.
A mutató az kileng még 446-on is. (nem tudom ez jelent e valamit)
Az nem lenne baj, ha csak egy freki tartományban működne. Csak 144-re akarnám most használni.
Elképzelhető, hogy át lehet ezt alakítani? Mit gondoltok?
(#) kendre256 válasza gcsaba hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /
 
Egy kicsit szerintem off ebben a topikban az állóhullámaránymérő átalakítása, vigyük át a témát a Rádióamatőrök topikba, ott mellesleg szerintem lesznek még többen, akiknek ötleteik lehetnek hozzá.
(#) gcsaba válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /
 
Rendben! És tényleg bocs, hogy ide írtam, csak a CB rádióhoz lévő swr mérőmet alakítanám át ezért került ide.
(#) saca85 hozzászólása Ápr 14, 2009 /
 
Sziasztok van egy apro gondom most kaptam egy uj kamiont volvo 440 est és van neki gyári antenna kiépitése vettem hozzá egy antennát aminek kimérték a swr-t össze kötöttem a rádioval és semmi . és még annyit szertnék megtudni hogy mennyi betáp kell hozzá amugy a rádióm tökéletesen müködik a haver kocsijába elöre is köszi a választ
(#) kendre256 válasza saca85 hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
A rádió adóvevők (a CB rádiók is) általában 12 V-ról működnek(a névleges feszültség 13,8V szokott lenni a doksi szerint).
Az áramfelvétele pedig a teljesítménytől függ. 1-2A-től kezdődően elég magas is lehet.
(#) erobi82 válasza saca85 hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Üdv
Azt hogy az SWR-t kimérték... hát hogy is mondjam.Felejtős.Nem mondom hogy nem sikerült eltalálni, de befolyásolhatja az is hová van felszerelve, van-e, és ha van mekkora az "ellensúly" azaz a kaszni melyik pontján helyezkedik. Érdemes felszerelést követően is bemérni. A tápról annyit hogy általába 12-13,8V kell neki, illik sorba kötni egy biztosító betétet is. Nem tudom a kamion fedélzete hogyan van kialakítva, de nehogy 24V-ot kapjon, merthogy gondolom 2 akku van benne.
(#) saca85 hozzászólása Ápr 15, 2009 /
 
az antenna tökét még gyárilag épitették ki és ehez csatlakoztattam egy antenna száret ennek elhelyezkedése a kocsinak a tetölemez elejéhez van fogatva
(#) erobi82 válasza saca85 hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
OKÉ Nincs is azzal gond, csak azért írtam, hogy a végleges helyén is mérjétek be, mert ha egy másik kocsin állítottátok be az SWR-t, és úgy tetted át a pálcát,a sajátodra akkor lehet eltérés ha a nem ugyanolyan helyen mértétek ( a másik kocsin) mint ahová valójában kerül majd a Tieden.Lehet körülményesen fogalmaztam
Tehát röviden annyi: ha pl.: a haverod kocsiján a fülke közepén volt az antenna, és ott mértétek be, neked meg a fülke szélére kerül, eltérhet az SWR
(#) kiszebra hozzászólása Ápr 20, 2009 /
 
1W-tos CB-vel milyen messzire tudok sugározni?
(#) gcsaba válasza kiszebra hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Szia!

Hát nem messze. De a hatótáv nagyon sokmindentől függ!
Milyen modulációval sugárzol? Milyen antennával? Milyen magasan van az antenna? Mennyire beépített a környezeted?

1W-tal városban max 1-2 km-t jósolnék. Ha teljes ráláthatóságod lenne az ellenállomásra és jó antennáid, akkor azért menne több is. Akkor biztos menne a 5-10 km. De persze azért szóljanak hozzá a többiek is!
(#) kendre256 válasza kiszebra hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
A "hőskorban" (80-as évek közepe) két kézi, beépített antennás CB1000-es BRG rádióval 9,5 km-t beszéltünk át, rálátás kb. volt. Az a rádió is kb. 1 W-os volt. Az egyik rádió egy erdőben volt, de csak a fák voltak a rádióhullámok útjában, az erdő egy hegyen volt.
Telepített antennával messzebb is megy, de a domborzattól, az antennáktól, a vevők érzékenységtől is függ.
(#) pucuka válasza kiszebra hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Üdv!
Messzebbre mint gondolnád. Jó terjedés esetén olasz-, és francia országban is vehető. Vannak CB-sek, akik kifejezetten DX (távolsági) összeköttetéseket csinálnak, igaz jó magas hegyekre kitelepülve, megfelelő antennákkal.
Az összeköttetés távolsága szinte az adóteljesítménytől függ legkevésbé, a többi környezeti tényezőtől sokkal inkább. Nem az adóteljesítmény a lényeg, hanem a kisugárzott teljesítmény! Ez pedig az antenna típusától pontos illesztésétől, kis kábelcsillapítástól függ leginkább.
Ha az adódra műterhelést teszel, az adód az 1 W-ot leadja ugyan, de már a szomszéd szobában sem tudod fogni.
A következő tényező az adóantenna helyzete a környezetéhez viszonyítva, kb 5-10 lambda környezete tiszta legyen minél magasabban a földfelszíntől. (az sem árt, ha a kékestetői TV torony tetején állítod fel, Szegedig is el tudsz szólni)
Lényeges még az átviteli út csillapítása is amelyet az útközbeni akadályok növelnek.
Figyelemmel a fentiekre, a kérdésed eléggé értelmezhetetlen, és a rövid válsz rá az, hogy attól függ.
(#) szsrobert válasza kiszebra hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
500m-től több száz kilométerig is terjedhet a hatótávolság.
(#) szsrobert válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Attól is függ, hogy Szegeden milyen magasan helyezkedik el, milyen nyereségű az antenna, és mekkora a környezeti zaj.
Én arra tippelek, hogy 1W kevés Kékestető-Szeged viszonylatban körsugárzóval a magas környezeti zaj miatt.
Kékestető-ML145mágnestalpas-30W-Szentes-félhullámú valami- 15W már sikerült. De a hallhatóság határán.Felső csatikon nagy volt a zaj, nem is hallottam volna.26965-ön is csak alig.
(#) kiszebra hozzászólása Ápr 21, 2009 /
 
Köszi a válaszokat! A lényeget megértettem.

Felkínáltak nekem egy ilyen rádiót 3000Ft-ért. A tulaj nem sok mindent tud róla. Valaki nem ismeri?
(#) szsrobert válasza kiszebra hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /
 
Felirata alapján 40csatorna FM 4W, és vagy 40, vagy 12 csatorna 4/1W AM.
Talán tud scannelni, és 6 memóriája lehet.
3000-et megér, ha jól működik.
Következő: »»   9 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem