Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   10 / 65
(#) molnarp hozzászólása Ápr 24, 2009 /
 
Sziasztok!
Tud valaki mondani valamit erről az adóvevőről?Teljesítmény, frekvencia, hatótáv?
Neten semmi infót nem találtam róla...
(#) erobi82 válasza molnarp hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /
 
Ez egy 2m-es sávban működő rádió.Nekem is volt ilyenem de eladtam. Teljesítményről csak azért nem nyilatkozom mert az enyém javított volt és 2-3W jött ki belőle talán.ICOM is gyártott ilyet, de szinte mindegy mi van ráírva a belseje szinte ugyanaz.Peremkerekesnek is hívják. A frekit úgy kell beállítani hogy elhagyod a freki első két számjegyét ami ebben az esetben legyen mondjuk 14, a többit pedig Te állítod. Tehát ha pl.:145.500-at akarsz állítani akkor a peremkeréken 550-at állítasz, és a kis kapcsolót jobb oldalon 0-ra állítod. Így jön ki a freki. Ebből az következik ugyebár hogy a 12,5kHz-s stepet nem tudja.
(#) molnarp válasza erobi82 hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /
 
Köszi.ICOM IC-2E néven is gyártották, 1.5 Watt a teljesítménye.
Nekem ami van az egyik rossz, fele annyi áramot vesz vel mint a másik és pár méterről már recseg.
Kipróbáltam a "jóval" és 500 m-t se tudtam kicsikarni belőle. Elvileg tud annyit mint egy PMR?
(#) erobi82 válasza molnarp hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /
 
Igen Powerbe elvileg tud annyit, csakhogy a 2m-es sávban elvilg nincs olyan freki amit engedély nélkül használhatnál.
Egyébként elég "undorító" a belseje. Az enyém szétszedve működött, mikor összeraktam már nem. Úgyhogy meguntam, túladtam rajta. Azóta tán megbütyköltés, és működik
(#) stingrayy hozzászólása Máj 12, 2009 /
 
Sziasztok! Én most kezdtem érdeklődni a rádiózás iránt és szeretnék az autómba egy nem hosszú antennájú, egyszerűen beépíthető, nagyobb hatótávú cb rádióval hallgatni a kamionosok beszélgetését és dumálni velük (USB-n?), tudni a legfrissebb közlekedési hírekről. Milyen készüléket tudtok ajánlani? Előre is köszönöm!
(#) mark.budai válasza stingrayy hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
Rádió: President Grant, Superstar, Stalker, President Lincoln.
Antenna: Santiago, Dagger. Inkább rendesen felszerelhető legyen, ne mágnestalpas, mert a mágnestalpason egyszer nálunk nem volt GND, és elszállt a végfok.
(#) stingrayy hozzászólása Máj 12, 2009 /
 
Amiket leírtál USB-n is mennek? Pontosabban tudok az usb-s készülékekkel komunnikálni attól hogy nekem a hagyományos 27Mhz- es mindenhol elfogadott készülékem van? Csak a hatótáv lesz gyérebb? Illetve nekem az lenne a fontos hogy kb 10-15km-re tudjak cb-zni. Tudom hogy a terepviszonyoktól is nagyban függ, de tudnak ezek ilyen távolságot?
Köszönöm a választ!
(#) ladaracing válasza stingrayy hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Hali!
Aha, ezek tudják az USB-t, a kamionosok USB közép40-en vannak általában. "mindenhol elfogadott készülékkel" nem tudsz velük beszélni mert csak az FM ami elfogadott. USB elvileg tilos de nem hinném hogy szólnak érte. Engem már állított meg rendőr de nem érdekelte a cb. Gondolom ez területtől is függ...
Jó rádiózást!
(#) Gubi78 válasza ladaracing hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Üdv a fórumon,és az oldalon!
Most találtam rá az oldalra,pedig már kb. 10 éve rádiózok,persze csak amatőr szinten!
A felsorolt rádiók közül mindegyik alkalmas a beszélgetésre!Direkt nem írom,h a kamionosok között,mert az USB közép 40-et használja szinte mindenki,mivel ez egy általános információs csatorna!
Nekem egy Stalker IX-es rádióm van a vasamban egy 160-as antennával,amivel az eddigi távolság 25 km volt,amit érthetően tudtam beszélni!
Na persze ez sok mindentől fögg!
Ami a a rádiót illeti,azt valami olyan helyre tedd,ahol nem látják,mert van olyan ellenőr(rendőr,kpm-es,stb...),aki elkéri az engedélyt a rádióra!Én már találkoztam ilyennel,de szerencsére nem vették el a rádiómat!
Sok minden lenne még,amit tapasztalatból írni tudnék,de nem fárasztom tovább a fórum olvasóit!
Amire sokan esküdnek,az a President rádió Sirius antennával!
Én legalább is ezt hallottam a favoritnak autókba!
Ha nem így van,akkor elnézést a tudatlanságomért!
(#) pharao hozzászólása Máj 14, 2009 /
 
Sziasztok!
Én sem vagyok egy nagy CB-s, ritkán használtam.
Most hogy is vannak ezek a dolgok?:
Csak FM-eset lehet használni?
Kell valami engedély hozzá?
Érdekel egyáltalán valakit ez 2009-ben?
A rendőrök tudják mi az a CB, mit lehet mit nem?
Egyáltalán a rendőröknek van joguk leellenőrizni a rádiókészüléket és véleményt alkotni róla?
Otthon, vagy autóban használatnál van különbség, hogy mire kell figyelni?
Használnak még CB-t egyáltalán, vagy ar URH-ra érdemes koncentrálni?

Tehát ha valaki írna egy rövid mini gyorstalpalót azt megköszönném.

Köszi.
(#) pepe33 válasza Gubi78 hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
President Grantom volt , 50-60 km-et beszéltem vele Dager antennával mozgó kamionból.
Egyszer kisütöttem egy rossz táppal , aztán felujították, akkor meg lett tuningolva rendesen.
Talán STALKER végfokok kerültek bele, és erősítős mikrofon, szóval elég ütős lett. Nagyon szerettem , de már nincs meg , és nem is járok kamionnal.
De amint mondtad a hatótáv nagyon sokminden fügvénye.
Az antennát nagyon fontos jól beállítani, az SVR-t bemérni.
Amúgy valóban a President volt a favorit akkortájt, aztán a Stalker jött.
(#) ERO45 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
A hozzászólást megtudom erősíteni én anno jártam fel "DX"-elni kékesre...
Meglepődnél mit tud egy kézi is ott fent én tisztán beszélgettem Pestre AM ben.

Nosztalgiából most dobálom be a jó régi Stalker IX em a kocsimba. Persze semmi komolya sima mágnestalp, inkább csak helyi viszonyokban fogok "fülelni".
(#) gcsaba hozzászólása Máj 22, 2009 /
 
Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni. Van egy Stalker IX készülék ami (34es csatornán) 27345kHz helyett 27344,28kHz es frekin ad. Ebből adódóan egy normál CB készüléken fogva a hangot mély tónussal hallható. Azt szeretném kérdezni, hogy ebben a készülékben hogy lehet a kimenő frekit állítani? Van egy másik készülék ami tuti pontos és azon tudnám figyelni, hogy hogy sikerül az állítás. Plusz még arra is szükségem lenne, hogy hogy lehet ezeknek a készülékeknek a kimenő teljesítményét állítani, mert állítólag fel van húzva, de én vissza szeretném szabályozni, mert torzít is és igen nagy áramot vesz fel. (a műszer megvilágítása pulzál mikor belebeszélek)
Válaszokat előre is köszönöm!

Üdv!

Csaba...
(#) gery yu hozzászólása Máj 30, 2009 /
 
udvozlet mindenkinek!
vasaroltam 1 dnt rallie cb-t de sajnos mikrofon nelkul.tudna valaki segitsegat adni hogy keszitsem el a mikrofont adas/vetel kapcsoloval?elore is koszonom!!
(#) wavretib hozzászólása Jún 11, 2009 /
 
Sziasztok.
Hollandiaban dolgozom,kamionon,meguntam hogy szarok a CB-k az autokban,es a minap vettem egy President Walker keszuleket!
90 szazalekban a kamionba fogom hasznalni,de kb 3havonta mikor hazamegyek beszerelnem a szemejautoba.
Az svr-t minden eggyes alkalommal be kell merni??
A fo problrmam az hogy mijen antennat vegyek hozza. valami nagyon jo minosegut szeretnek venni,mit nezzek rajta vasarlas elott, !
esetleg ha tudtok egy ket marka illetve tipust mondani!
a penz annyira nem szamit! elore is koszonom a segitseget!
(#) kendre256 válasza wavretib hozzászólására (») Jún 11, 2009 /
 
Ha az antennát nem mozgatod (mindkét autódon lesz antenna), akkor nem kell a rádió átrakásakor mindig SWR-t mérni, csak az antennák felszerelésekor.
(#) Gubi78 válasza pharao hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
pharao
Sajnos nézik a rádiót az autóban!
Ahogy írtad,csak FM-en lehet használni,és azt is csak 4W-os kimenő teljesítménnyel (stabilban 0,5W),amit hitelesíteni kell a hírközlési felügyeletnél.Erről kapsz egy papírt,és utána használhatod.Persze mindezt megfelelő összeg fejében.
wavretib
A legegyszerűbb,ha mind a személyautóra,mind a kamionra veszel egy-egy antennát,mert ha ugyan azt a rádiót rakosgatod,akkor elég mindkét antennánál egyszer bemérni az SVR-t.Antennák közül lehet válogatni,de általában a President és a Dagger azok jók.
(#) robesz81 hozzászólása Jún 17, 2009 /
 
Sziasztok! Mint kezdő kamionos és ezáltal mint kezdő rádiós szeretnék infóhoz jutni. Van egy Stalker IX-em, és csak tekergetem, tekergetem, de valójában fogalmam sincs mit csinálok, vagy is annyi van, hogy tudok beszélni és vételezni, de szeretném tudni pontosan a a funkciókat mi a SQUELCH, CLARIFY stb, ha valaki megírná hálás lennék. Előre is köszönöm.
(#) gcsaba válasza robesz81 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Szia!

Egyszerű a dolog. Van egy Hi meg egy Lo kapcsoló az azt jelenti, hogy ha Lo-ba vagy akkor pontosan a közép csatornákat használod (40db-ot) A kamionosok álltalába 40esen vannak. Ha Hi-be vagy akkor pedig a közép feletti 40 csatornát. Van az ANL azthiszem az egy zajszűrő kapcsolás. Van PA meg CB kapcsoló az az, hogy ha van külső hangszóród akkor PA módban ki tudsz szólni a külső hangszóróra. CB mód az gondolom egyértelmű.
A squelch az a zajzár. Ha nincs adás akkor "elhallkítja" a rádiót, hogy ne halld a sistergést. A Clarify az egyfajta freki eltolás (na ezt még a tőlem okosabbak biztos helyesbítik) lényeg az, hogy SSBs módban (USB vagy LSB) azt kell tekergetned, hogy a vett hang normális tónusú legyen. Biztos hallottad már, hogy néha mély néha magas hangon beszélnek más rádiósok. Ez azért lehet, mert néhány emberkének elég öreg CBje van és az idő haladtával elhangolódhatnak a rádiók. Elmászik kicsit frekijük. Emiatt néha ide kell tekerni a clarifyt néha oda. Ami még érdekes az az RF GAIN. Az a rádiófrekis erősítést szabályozza vételnél. Ez arra jó, hogy ha egymás után mentek a pályán a haveroddal akkor vissza lehet venni, hogy csak a nagyon erős jeleket vedd. Ezáltal nem hallod a többieket csak aki a közeledbe van. Ugye ez akkor jó, hogy ha rádiós szempontból nagyon jó helyen vagy és sok rádióadást fogsz, de TE csak az előtted menőt szeretnéd fogni. Na ekkor kell visszavenni teljesen és így nem hallasz egyszerre 20 embert beszélni. Azthiszem ez Pest környékén szokott bekövetkezni... FM, AM, USB, LSB azok a modulácó tipusai. Azthiszem más nem nagyon van rajta ami lényeges... csak vigyázz vele, mert Magyarországon (meg sok más helyen) Ezt a rádiót nem szabad használni. Szóval ne nagyon mutogasd KPMnek..
Üdv!
(#) robesz81 válasza gcsaba hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Köszönöm szépen a felvilágosítást, így már nem csak a vakvilágba tekergetek.
(#) gcsaba válasza robesz81 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
szivesen. ha bármi van még írj!
(#) viktor1001 hozzászólása Jún 23, 2009 /
 
Sziasztok, én otthon a polcon találtam egy General Ellectric Full Power 40 channel Help3-5900 tipusu rádiót a kérdésem az lenne hogy lehet vele kezdeni valamit vagy inkább tegyem vissza a polcra ?
Tartozéka: van hozzá egy mágneses talpas fix antena és azt írja hogy 2-way Radio (gondolom ez az hogy két csatis, de ezt sem nagyon értem)
40 csatis max 4 wattos.
Valami ötlet hogy mit lehet vele kezdeni ?
(#) gcsaba válasza viktor1001 hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Szia! Bárcsak én találnék ilyeneket a polcomon.
Szóval nem egy elterjedt rádió. Amit találtam róla (ha ez az) akkor AM modulációt tud. Ami már nem használható országunkban, de ha Téged ez nem zavar akkor használd nyugodtan. Szerintem próbáld ki azt, hogy kiteszed az antennát vagy kimész valami jó helyre (magas és tágas) és belehallgatsz. Szerintem fogsz benne hallani emberkéket, mert már egész jó terjedés van néha. Persze valószinü ezek az emberek külföldről fognak rádiózni. Ha hallasz valakit és van kedved próbálj visszaszólni neki. Van esély, hogy meghallanak.
A 2 way az szerintem arra utal, hogy nem csak hallgatni lehet vele hanem adni is.
Jó próbálkozást! Majd írd meg mit hallottál.
(#) viktor1001 válasza gcsaba hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Köszönöm a választ "gcsaba" és probálkozok ha jutok valamire akkor majd szólok!! Kár hogy nem igazán ismert ez a tipus mert szívesen megpiszkálnám
(#) pucuka válasza viktor1001 hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Üdv!
Ha akarod valaha még használni, akkor a "piszkálás" erősen ellenjavalt. Nagyon könnyű széthangolni, de visszaállítani az eredeti állapotába már szaktudást, és műszerezettséget igényel. Nem árt, ha van dokumentációja is.
(#) viktor1001 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Igen igazad lehet, és ilyen kevés infóval nem is mernék neki állni.
(#) viktor1001 hozzászólása Jún 23, 2009 /
 
Mielött bárki leszedi a fejem hogy tele írom az oldalt hülyeségekel igérem, hogy mára ez az utolsó kérdésem,kérésem. Mivel írták hogy az én rádióm nem tud csak AM modulációt és arra most nem látok esélyt, hogy ezzel az antenával külföldieket fogjak. Ezért egy olyan beteg ötletem támadt, hogy proba képpen valamelyik őtöket megkérném, hogy pár mondat erejéig AM-re állítsa a gépét és probáljuk ki ,hogy egyáltalán müködik e ? Bár ez nem épp törvényes ezért nem gond ha senki sem válalja be, viszont ha van válalkozó szellemű aki segít akkor írjonrám és megbeszéljük, hogy hanyas csatin meg ,hogy hozzuk össze.
Előre is köszönöm.....
(#) pucuka válasza viktor1001 hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Így nem fog menni. Ahhoz, hogy partnert találj, kellene tudni, hogy hol laksz, hogy a partner közeledben legyen. Így az a megoldás, hogy hallgatod a sávot szorgalmasan, és ha elkapsz egy forgalmazást, akkor megpróbálsz bekapcsolódni. Ahhoz hogy jó esélyeid legyenek, jóminőségű, jól beállított (lehangolt) antennádnak kell lenni.
(#) viktor1001 hozzászólása Jún 23, 2009 /
 
És azt hogy tudom hangolni ? azon kívűl hogy a lehető legjobb pozítciót megprobálom megkeresni neki ? A minőségéről nem tudok sokat csak anyit hogy egy autos mágneses antenna, gondolom a nem a legjobb.
(#) pucuka válasza viktor1001 hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Hát, az valóban nem a legjobb antenna, de nem is nagyon kell hangolni. Legegyszerűbb, ha ráteszed egy autó tetejének közepére, (és felviszed a háztetőre HI) vagy egy 1 nm nél nagyobb vaslemez közepére teszed.
Az nem baj ha AM ben adsz, aki meghallja, és képes rá, úgyis átkapcsol.
Következő: »»   10 / 65
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem