Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műgyanta
 
Témaindító: csaadaam, idő: Jan 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 27
(#) tbence3 hozzászólása Jún 25, 2009 /
 
Sziasztok!
Én a HeStore-on kapható fogaskereket másoltam le. Habár nem lett a legtökéletesebb de megteszi. A szilikonformát kb 300Ft-ból készítettem. Aki nézi a Discoveryn a Mítoszirtókat az tudhatja hogy mi az a ballisztikus zselé. Neten megtaláltam a receptjét, vagyis inkább a hasonló receptet. A célnak tökéletesen megfelel. Valamint a hozzávaló anyagok szinte mindenhol megkaphatóak és emellett olcsó is. Ha kell a recept akkor leírom szívesen.

Üdv!
(#) Frankye válasza tbence3 hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Engem érdekel! Meg a szilikon forma is, honnan, hogyan, mennyiért, mit, stb.
(#) tbence3 válasza Frankye hozzászólására (») Jún 26, 2009 / 1
 
Hozzávalók:

-100ml desztillál víz
-20ml glicerin (gyógyszertárban kapható 147Ft/100ml)
-20g zselatinpor (kis mennyiségben ABC, kilós kiszerelésben cukrászdiszkontban 1-1,5e Ft)

Egy edénybe beleöntjük az előbb felsorolt anyagokat. Kb félórára hagyjuk pihenni majd kb 130°C-ig felforraljuk. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen le, valamint szellőztetni érdemes mert egy kicsit furcsa ilatva van.
Ízlés szerint lehet ételszínezékkel színezni. Egyébként sima zselé színe lesz.
Ha kiöntöttük akkor hagyjuk lehűlni egy hűvös helyen. Én kb 3/4 napot szoktam hagyni hűlni és összeérni. Ugyanis ennyi idő után kellő módon megszilárdul ahhoz, hogy szépen lelehessen venni a formáról.

Várom majd a tapasztalatokat, véleményeket.
(#) Frankye válasza tbence3 hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Ez a ballisztikai gél receptje, ha jól sejtem, ugye?
A szilikon formával kapcsolatban is írsz nekünk?
(#) tbence3 válasza Frankye hozzászólására (») Jún 26, 2009 / 1
 
Igen amit leírtam az a ballisztikus zselé receptje. Sajnos nem tudom a szilikonét pedig az nagyon jó lenne. Van egy fogtechnikus ismerősöm aki mondta, hogy tud szilikont de annak az ára 10-15eFt az ára /kg. De az valami nagyon professzionális. De ez a zselés egyszerűbb formákhoz nekem bevált. Jópár öntést kibír ha előtte egy kicsit bezsírozza a formát az ember. Én erre anyum kerékpárjához vett valami sprés olajat használok...
(#) hapro válasza Frankye hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Én gyertyákat öntöttem, szilikon formába, Szilorka kft.nél lehet kapni két komponensű szilikont, amit ráöntesz akármire bekeverés után, kb két óra alatt megköt, ketté vágod, és máris kész a szilikon forma. Nem túl olcsó, 1kb meg tán 3kg-os (de lehet 5) kiszerelésben lehetett venni. Szóval 1kg, szilikon olyan 3000 körül volt (de lehet, hogy 1000 körül ?) két éve. Üllői úton van egy boltjuk, ahol ez beszerezhető, a kontha oldalán, és a körút és a kontha között kb félúton, egy kis luk, alig lehet megtalálni ha valaki először megy.
(#) Frankye válasza hapro hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Mindkettőtöknek nagyon köszönöm a tippeket!
(#) propeller válasza Collector hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
sziasztok ezekhez az alkatrészekhez epoxit szoktak használni mert a poliészter amit használtál az oldoszeres és megoldja az alkatrészeket és sérülhetnek de főként a tekercsek ha van benne és a kondiknak se használ ja és jobban zsugorodik mint az epoxi az sem hátrány de majd rájöttök
a poliészternél még a sziloplaszt is jobb
(#) Collector válasza propeller hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
Ha adsz epoxira pénzt, akkor garantálom, hogy azt fogom használni. De nekem nincs pénzem 6x annyit kifizetni, csakhogy ne zsugorodjon annyira. Eddigi tapasztalataim alapján pedig csak akkor oldja a műanyagokat, ha elszámolja az ember az edzőt, esetemben 4ml helyett 400ul-t raktam 200ml gyantához, úgyhogy a pvc cső, amibe öntöttem olyan hajlékony lett, mint egy kötél, a gyanta meg jó ragacsos. Viszont mikor jól kevertem, nem volt probléma, kicsúszott a pvc csőből, így pont jó a zsugorodása.
(#) elektrorudi válasza Collector hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
Előfordulhat, hogy folyamatosan zsugorodni fog, akár évekig !!!
A NOVIA-nál ki volt rakva egy ilyen minta: kb. egy vizespohárnyi kikeményedett gyanta. Az egész, (teljes anyagában) ripityára volt repedezve. Állítólag több év alatt lett olyan.
... hogy ez Neked gond, vagy sem, azt nem tudom.
(#) Collector válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
A Noviánál ami ki van rakva repedezett cucc, az azért van, mert jóval vastagabb formát öntöttek, mint amennyit az a gyanta elbírt volna, külön mutatták nekem.
Eddig ezek sikerültek:
Bővebben: Link
2 darab 120kV-os dióda, és 1Gohm 60W 5%. Így kiöntve sokkal egyszerűbb dolgozni velük, még nem tudom, hogy bírni fogja-e a gyanta a polarizációt, és a nagy térerőt, de remélhetőleg igen. Olaj nélkül mehetnek, és ez nagyon jó, nem szeretek pancsolni az olajban.
(#) propeller válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
az évek alatt történő zsugorodás elhanyagolhato a kötéskor fellépő zsugorodáshoz képest
ja és ha sokat keversz bele akkor melegszik is én mikroballonnal keverem vagy mikrocell nek nevezett adalékkal utóbbi a legjobb csak nehezen hozzáférhető de én tudok szerezni viszont az oldoszert nem lehet kivonni belőle esetleg ha gyorsra kevered ami kb 3-5 % katalizátor akkor nincsideje marni az anyagokat ja és ne tedd a napra
örülök hogy segitettem ha elmegy e hozzászolás a letiltásom miatt
ja de vannak már 2500 ért epoxik ird be a googléba hátha megtalálod most hirtelen nem t om hol.
de 100gr ot ha kiöntessz akkor az kb 250 ft ez nem sok viszont a térfogatát növelheted a mikrocellel akár 2x ére akkor 2decid lesz 250ft ért ugy is drága?
(#) propeller válasza Collector hozzászólására (») Júl 3, 2009 /
 
Itt: Link nézd meg az epoxit, de lehet, van még több helyen is csak nem biztos, hogy Pesten.

Ennyire hanyag helyesírással már nagyon régen nem találkoztam! Több odafigyeléssel, légy szíves!
Frankye
(#) propeller válasza propeller hozzászólására (») Júl 4, 2009 /
 
azt hittem segitek de igy legalább észre veszik a hozzászolásomat köszi frenki
(#) Klesitz hozzászólása Júl 20, 2009 /
 

Kérem, hogy az azonnal ítélkezők kíméljenek. Szevasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy Karbon szövetet, vagy rudat, szálat, hol lehet kisebb mennyiségben beszerezni.
Úgy tudom, hogy műgyanta alapanyagot készítők állítják elő.
Egyenáram vezetés próbájához kellene.
(#) Zuzmo_farok válasza Klesitz hozzászólására (») Júl 20, 2009 /
 
modellboltokban lehet venni rudakat készen karbonból, mint építőanyagok.
(#) Emilia hozzászólása Aug 19, 2009 /
 
Szép napot mindenkinek!
Ha kétkomponensű műgyantából szeretnék sablont csinálni pl. egy szikla darabot szeretnék megformázni, akkor azt milyen sablonnal készíthetem el? Én egy rongydarabra gondoltam és azt bekenni, ecsetelve felvinni, hogy a barázdák, mélyedések élethűek legyenek, de hogyan tudom száradás után leszedni róla?
(#) Collector válasza Emilia hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Hát a rongyról sehogy, az biztos. Szerintem egy negatív mintát kéne először önteni.
(#) hapro válasza Emilia hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Műgyantának szeretnél sablont csinálni, vagy a műgyantát szeretnéd sablonnak elkészíteni?
Ha a műgyantának szeretnél sablont, akkor folyékony szilikont használhatsz amit ha megköt, utánna bele öntöd a műgyantát, majd ha megkötött a műgyanta levágod a szilikont róla. Kicsit drága megoldás, mert a folyékony szilikon nem túl olcsó. Szilorka néven lehet kapni, az is két komponensű, az üllői út eleje felé pontos címet nem tudok mondani.

Másik módszer, hogy a műgyantához kapható egy spec szövet , hasonló az üvegszálas anyaghoz (de lehet pont az is) és arra szokták felépíteni a műgyanta építményeket. Abból megformálod a mintát, és kened rá a műgyantát rétegenként. Így nem kell sablont készíteni a sablonodnak.

(#) Emilia válasza Collector hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Bocsi, rosszul fogalmaztam. A szikláról a megszilárdult gyantás rongyot szeretném leoperálni valahogy.
(#) Emilia válasza hapro hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
nagyon köszönöm, azt hiszem ez a megoldás a legjobb. igy már értem.
(#) Bari- válasza Emilia hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
A követ mindenképp kezelni kell valamilyen formaleválasztó anyaggal, amire a gyanta nem tapad, vannak kimondottan formaleválasztó folyadékok, de egy próba darabon szilikon spray-t esetleg valamilyen olajat meg lehet próbálni.

Bari
(#) Georgee hozzászólása Aug 25, 2009 /
 
Üdv mindenkinek, van egy gyujtótrafó kiöntve műgyantával, a tekerccsel valószínűleg problémák vannak, esélyes a dolog, hogy a műgyantát megolvasztom, és kiszedem a trafót, vagy van valakinek ötlete hogy lehetne ezt megoldani?
(#) Macload hozzászólása Aug 29, 2009 /
 
Sziasztok!

Én nem barkácsoláshoz, modellezéshez vagy elektronikához szeretném használni a műgyantát, hanem "konzerválásra". Ehhez szeretném kérni a segítségeteket, hogy ez lehetséges-e.
Olyasmit szeretnék csinálni, mint a természetben is előforduló borostyánkövek, mikor a fenyőből kicsordogáló gyanta ráfolyik pl egy szúnyogra, és azt légmentesen körülzárja, így sok-sok évig megmarad. Ha máshonnan nem, a Jurassic parkból ismerős lehet a jelenség
Emlékszem, nagyon régen (több mint húsz éve) láttam ilyen mesterséges borostyánokat, kis tárgyak voltak benne. De nem tudom miféle gyanta lehetett, elég sötét sárga színe volt.
Én egy élő, fehér szirmú virágot szeretnék így az "örökkévalóságnak" megtartani. Lehetséges ez?
Nem préselve, hanem normál állapotában, 3D-ben . Szóval kb egy öklömnyi nagyságú, minél tisztábban átlátszó gyantakockát szeretnék, közepén a virággal.
Ez megoldható? Valóban teljesen légmentes lesz, és nem kezd el rothadni a virág? Meg lehet csinálni buborékmentesre? Lehet csiszolni, polírozni, hogy minél üvegszerűbb legyen?
A hő miatt összepöndörödik esetleg a virág, vagy bebarnul? Ezeket persze majd le kell tesztelni, ha nem csináltatok ilyet nem tudhatjátok... Csak az érdekelne, hogy elméletben megvalósítható-e a dolog. Ha igen, milyen tipusú, márkájú stb. gyanta kell hozzá, hogy be tudjam szerezni.
Előre is köszönöm szépen a válaszokat!
(#) kobold válasza Macload hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
A műgyanta, amit én is használok (valahol már írtam a témában, keress rá, nem reklámoznám), elvileg minden igényednek megfelelne. Kikeményedve halvány barnás árnyalatú, rétegvastagsággal csökken az áttetszősége, de pl. nyákon lévő smd alkatrészeket 1 cm alatt is le lehet olvasni. Kikeményedés közben a hőfejlődés az edző mennyiségétől függ: minimálisan szükséges mennyiséget hozzáadva kézmeleg sem lesz, csak tovább tart a kötés kialakulása. Ha buborékmentesre kevered (óvatos, lassú mozdulatokkal - kevés edzőnél még rá is érsz erre), és óvatosan öntöd, esetleg tűvel igazgatod öntés közben, buborékmentes marad. Beolajozott üveglapon gyakorlatilag tökéletes felületet ad, és gond nélkül leválik majd róla. Elvileg "pofával lefelé" kellene a virágot az üveglap fölé tenni, hogy ha mégis marad buborék, az ne előtte legyen, ez nem egyszerű; de csinálhatod azt is, hogy doboz (pohár) belsejébe teszed a virágot (dobozfal is beolajozva), púposra öntöd gyantával, majd az üveglapot ráborítva kinyomod a felesleget, és szép sima lesz az eleje.
Lehet, hogy a virágot le kellene lakkozni öntés előtt, úgy nem szívja be a gyantát, és a pórusaiban maradt levegő sem jut ki.
Kikeményedés után megmunkálható, polírozását még nem próbáltam, de elvileg az is lehetséges.
(#) joor válasza kobold hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Sziasztok!
Én ezeket az adatokat találtam.
Az adatok 25 C-on való feldolgozásra vonatkoznak.
Keverési arány/hőmérséklet:

Műgyanta B komponens Kötési idő
Kávéskanál 5ml 2 csepp 1-2 óra
Kávéskanál 5ml 4 csepp 10-20 perc
Evőkanál 20 ml 5 csepp 1-2 óra
Evőkanál 20 ml 15 csepp 10-20 perc
0.5 dl 0.5 ml 1-2 óra
0.5 dl 1.5 ml 10-20 perc
1 dl 1 ml 1-2 óra
1 dl 3 ml 10-20 perc
Az adatok a hőmérséklet változásával módosulhatnak. Növekvő hőmérséklet: csökkenő kötési idő. Csökkenő hőmérséklet: növekvő kötési idő. A 2% B komponens alatti arányban kevert gyanta felülete hosszabb ideig ragacsos maradhat. A felhasználás lehetőleg 15-30 C közötti hőmérsékleten történjen. Az ettől eltérő hőmérsékleten történő felhasználás estén a kötési idők a táblázatban közöltektől jelentősen eltérhetnek. Szélsőséges esetben a térhálósodás nem jön létre, ezért ilyenkor javasolt a próbakeverés.
(#) joor válasza joor hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Üvegszál erősítésű tárgyak készítése, javítása
Korunkban a műgyanták legfontosabb ipari feldolgozási területe az üvegszál-erősítésű rendszerek előállítása.
Rendkívül igényes termékek esetén a hadiiparban, repülésben, űrhajózásban, sportfelszerelések, hajók, stb. gyártásához szén, aramid szálakat is felhasználnak, a leggyakrabban azonban üvegszálerősítéssel készülnek ezek a termékek. Az ipari mértékű felhasználás egyre fejlettebb technológiát alkalmaz, amely azonban alapelvében nem tér el attól a technológiától, ami az alábbiakban leírásra kerül, és bárki akár házilag is alkalmazhat.
Feldolgozás technológiája:
• A feldolgozás úgy történik, hogy az általános ismereteknél taglalt táblázat szerint bekevert gyantával átitatott üvegszálszövetet vagy paplant az előzőleg formaelválasztóval kezelt (zsír, olaj, faggyú, stb.) forma felületére helyezik ez az ún. nyitott forma.
• A forma felszínétől távolabb eső felület minősége így gyengébb, mint a formaoldali.
• Ha mindkét felületnek jó minőségűnek kell lennie, akkor az un. zárt formát alkalmazzák, mely 2 részből áll, és így mindkét felület érintkezik a termékkel.
Formakészítés technológiája:
• A lemásolni kívánt tárgy (minta) lehet már kész termék, vagy az általunk (fából, gipszből, agyagból, stb.) készített ún. ősminta.
• A minta felületét kenje be formaleválasztóval úgy, hogy az a lehető legtökéletesebben fedje be a felületét.
• A feldolgozás gyorsaságától függő arányban bekevert műgyantával itassa át az üvegszálszövetet vagy paplant, majd helyezze a mintadarab felületére úgy, hogy ne kerüljön levegő a minta és az üvegszál közé.
• Az olyan kisebb részleteket, ahová nem tud üvegszálat tenni, öntse ki műgyantával.
• Amennyiben a mintadarab kiképzése olyan, hogy a kötés után a forma nem választható le róla, abban az esetben osztott formát kell készíteni.
• Először az A formát készítjük el, majd ennek megszilárdulása után az összeragadás elkerülése érdekében az A forma B formával való érintkezés helyét formaleválasztóval kenje be.
• Ezután a készítse el a B formát.
• A műveletek elvégzése után osztott formát kap, amely leválasztható a mintáról, ill. a későbbiekben a kész termékről.
A termék készítése:
• A fentiekben már ismertetett alapelvek alapján a formára helyezett, előzőleg bekevert műgyantával átitatott üvegszálszövettel vagy paplannal történik.
• A termék szilárdságát a felvitt rétegek mennyiségének növelésével emelheti.
• Amennyiben az újabb réteg felvitele már megszilárdult rétegre történik, akkor a jobb tapadás érdekében gondoskodni kell annak érdesítéséről.
• A kész termék fúrható, csiszolható, forgácsolható, festhető.
• Azokat a helyeket, ahol a gyanta elszivároghat, szigetelő szalaggal ragassza le.
(#) joor válasza joor hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Hőfejlődés:
A térhálósodás során hő szabadul fel, gyorsabb kötésnél több, lassabb kötésnél kevesebb.
Zsugorodás:
A kötésnél 8% körüli térfogatcsökkenés, zsugorodás jön létre, melynek mértékét töltőanyaggal csökkentheti.
Töltőanyagok:
A felhasznált gyanta mennyiségét, zsugorodásának mértékét és a keletkező hő nagyságát töltőanyagok hozzáadásával csökkentheti. Ilyen anyagok lehetnek: homok, gipsz, cement, faliszt, fűrészpor, étkezési búzaliszt, talkum( hintőpor), mészkőpor, üvegszál ill.szövet, stb.
Az adagolható töltőanyag mennyisége függ a szemcse nagyságától: kisebb szemcsenagyságnál több, nagyobb szemcsenagyságnál kevesebb töltőanyag adagolható.
A töltőanyagokkal szemben támasztott alapkövetelmény a vízmentesség.
Formaleválasztás:
A műgyanta zsíros, olajos felületekről kötés után maradéktalanul leválik, és teljesen felveszi a felület alakját.
Színezhetőség:
A műgyanta pigmentekkel ill. nitrohígítóval hígítható festékek színezékeivel tetszőlegesen színezhető. A színezéket kis mennyiségben végzett próbakeveréssel javasolt kipróbálni.
Sűrűség:
A műgyanta sűrűsége a hőmérséklet emelkedésével csökken.
A felhasznált szerszámok tisztítása:
A munka során felhasznált szerszámokat még a térhálósodás előtt nitrohígítóval vagy acetonnal lehet megtisztítani.

Dísz-és használati tárgyak öntése
Üvegszálerősítésű műgyantából vagy más anyagokból (az előző fejezetben taglalt formakészítés elve alapján) készített, formaelválasztóval bekent formákba önthetők.
Nagyobb méretű tárgyak készítésénél a felszabaduló nagy hőmennyiség miatt csak töltőanyag használatával lehet ép darabokat repedésveszély nélkül önteni, mert a keletkező hő a terméket megrepesztheti.
Ilyen esetben hosszú kötésidőnek megfelelő B komponens mennyiséget válasszon. Csökkenthető a repedésveszély a komponensek nagyon alapos elkeverésével és a forma hűtésével is. Töltőanyag használatával a repedésveszély megszűnik.

Munkavédelmi, felhasználási és tárolási utasítás

• Felhasználás közben a dohányzás és nyílt láng használata tilos.
• Max. 25 C-on, lezárva, fénytől és sugárzó hőtől védve, más anyagoktól távol, dobozába visszahelyezve kell tárolni.
• A B komponens a gyantán kívül más anyagokkal nem érintkezhet.
• A gyanta gőzeinek tartós belégzése az egészségre ártalmas.
• A B komponens frissen készített 5%-os aszkorbin-savas (C- vitamin) oldattal semlegesíthető.
• A feldolgozás helyén állandó légcseréről kell gondoskodni.
• Kerülni kell a komponensek szembe jutását, bőrrel való érintkezését, ha ez mégis megtörténik, vizes mosást kell alkalmazni, szükség esetén orvoshoz kell fordulni.
• Védőszemüveg és kesztyű viselése javasolt.
• Tűzveszélyesség: B tűzveszélyességi osztály, II. fokozat.
• Lobbanáspont: 35 C.
• Szavatosság: 12 hónap.


(#) joor válasza joor hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Bocs, hogy bőlére eresztettem de gondoltam, hogy ezeket a dolgokat megosztom veletek.
Üdv.: Joor
(#) tbence3 válasza joor hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Amit árulnak a festékes boltokban 75dkg-os kiszerelésben abba található egy leírás, illetve egy ismertető. Ahogy nézem Te is ebből idéztél.

Üdv!
Következő: »»   9 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem