Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyfázisú villanymotor fordulatszám szabályozása
Lapozás: OK   6 / 38
(#) VIM válasza Polly hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /
 
Szia!
Itt mindent megtalálsz a témával kapcsolatban.
(#) kadarist válasza Polly hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /
 
Szia!
Ebben a topicban találsz megoldást:Bővebben: Link
(#) male77 hozzászólása Jún 1, 2010 /
 
Sziasztok!!!

szeretnék egy nagyobb teljesítményű villanymotorra egy olyan "potmétert" vagy fordulatszám szabályzót állítani, ami
lehetőséget ad arra, hogy a motort igen kis fordulatszámon is működtethessem.

Lehet, hogy ez egyszerű dolog, de sajnos nem találtam eddig megoldást....
Kérlek benneteket segítsetek nekem!

Amit szeretnék csinálni az az, hogy a nagy teljesítményű motor (120 Voltos, vagy nagyobb, pl. betonkeverő motorja) forgó mozgását karok segítségével alternáló mozgássá alakítsam és azzal igen lassú tempóban kb 20 Kg súlyú tárgyat mozgassak oda-vissza....
(egy sínpályán).


A lényeg tehát:
adott egy villanymotor, amin van egy "állító" kapcsoló (potméter) amivel igen lassú fordulatot is tudok produkálni, de pl. ha emberi erővel
hozzányúlnék a tárcsához akkor ne álljon meg és zúgjon berregjen a motor. Igen is erős maradjon és forogjon lassan (vagyis képes legyen mozgatni a nagyobb erőt!)

Ha esetleg erre - amit akarok - tudnátok esetleg más megoldást (oda-vissza mozgás kb 50 cm hosszon, ami erős!) kérlek mindenképpen írjatok!

Köszönöm
(#) qvasz2 válasza male77 hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Lassú egyenes mozgatás, nagy erővel, szerintem hidraulika. Váltakozó áramról működtetett motort nem lehet annyira lelassítani, úgy , hogy erős is maradjon. Esetleg léptető motor jöhetne szóba, ha találsz akkorát, ami neked elég erős.
(#) lazsi válasza male77 hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Ha nem szükséges a fordulatszám változtatása, csupán annyi, hogy lassú legyen a mozgás, akkor egy jó nagy lassító áttétel kell. Pl. egy menetes orsó a motor tengelyére, a sínnel párhuzamosan, a kocsin (ami mozgatja a 20 kilós súlyt) van egy anya. Nyilván az orsó átmérője legyen összhangban az átvitt teljesítménnyel, erővel. Így a nyomatékot is megnövelted és a körmozgás - egyenes mozgás átalakítása is megoldódott.
(#) poros válasza male77 hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
A sínpálya milyen hosszt jelent ?
(#) male77 válasza poros hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
A motor után lenne a sínpálya ami kb. 30-40 cm alternáló mozgást produkáljon.
(#) SALáta válasza male77 hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Mi az a nagyon lassú tempó? Mekkora erőt akarsz a 20 Kg os tárgyal kifejteni? Mekkora gyorsulást akarsz? Milyen sínt használsz? Fontos a pontosság? Csak egy irányba szeretnéd mozgatni?
(#) male77 válasza SALáta hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
szia, magát a 20 Kg-os tárgyat egy sínen kb 30cm-es alternáló irányban mozgasson, akkora erővel, hogy egy átlagos emberi kézi erő ne tudja megállítani...
Sajnos eddig mindig megállt és a motor csak berregett...
(#) Tom-ee hozzászólása Júl 27, 2010 /
 
Sziasztok!

Van egy AT125-ös esztergám, ehhez szeretnék egy kis kiegészítőt építeni. A gép elvileg tud menetet is vágni, de a legkisebb fordulata 560 1/min. Mivel ez kicsit gyors menetvágáshoz, arra gondoltam, hogy a motor fordulatával csökkentem a sebességet. Minél egyszerűbb megoldás érdekelne, valamilyen potméteres szabályzással. Az egyik hozzáértő ismerősöm felhívta a figyelmemet, hogy nem mindegy, milyen motor van benne (szinkron, v aszinkron) Ezt bontás nélkül hogy lehet megállapítani? (aszinkron a tipp, de nem szeretném elrontani) Lehet ehhez valami egyszerű szabályzót készíteni? Előre is köszönöm
(#) VIM válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Szia!
Ez nem cserekerekes véletlenül?
Bővebben: Link
(#) Tom-ee válasza VIM hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Szia!

De igen, elég sok kerék van hozzá, de sajnos azokkal csak az előtolást lehet "hozzáigazítani" az adott művelethez. A fordulatszámot 2 fogasszíj áthelyezésével lehet állítani, de ezek csak 560 és 2500 1/min között változtatják azt. Ezért lenne jó mondjuk negyedelni egy kis elektronikával.
(#) mex válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Sajna frekvenciaváltó nélkül reménytelen a fordulatszám fokozatmentes szabályzása. Sima aszinkron motor az erőforrás, az elektromos kapcsolási rajza szerint.
(#) Tom-ee válasza mex hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Szia!

Igen, ezt mondta az ismerősöm is, akkor ez már biztosra vehető (mármint hogy aszinkron motor van benne)
A "sajnos" miért sajnos? Bonyolult egy ilyen kapcsolás? (a jelek szerint legalább megoldható, mert eddig ebben sem voltam biztos)
(#) mex válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Igen, eléggé bonyolult, talán jobban jársz, ha veszel egy használtat, ilyen kicsi teljesítményűt elfogadható áron be lehet szerezni. Mindamellett nem oldja meg az összes problémát ez sem, mert alacsony fordulattartományban a motor hajlamos a túlmelegedésre, pontosan a ventillátor által szállított lecsökkent levegőmennyiség, nameg az alacsonyabb frekvencia miatt megnövekedett áramfelvétel miatt. Magyarul nem szabadna teljesen kiterhelni csökkent fordulatszámnál. De egy menetvágás nem igényel különösebben nagy forgácsolóerőt.
(#) Tom-ee válasza mex hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Értem. Hol lehet ilyet beszerezni és mit takar az "elfogadható ár"?
(#) Tom-ee hozzászólása Júl 27, 2010 /
 
Esetleg az alábbi 3 megoldásból járható lenne valamelyik? Mert ezek még nem túl összetettek...

Bővebben: Link

Bővebben: Link

Bővebben: Link
(#) vilmosd válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Hali
Ezek a szabalyzok csak univerzalis soros motorokhoz hasznalhatoak. Aszinkron motor ezekkel a szabalyzokkal gyorsan indian fustjelzeseket ad. Amint mar leirtak a kollegak elottem : frekivalto. Esetleg szerezni egy hasonlo teljesitmenyu univerzalis motort, es ahhoz megcsinalni valamelyik kapcsolast.
Udv Vili
(#) baloghzoli1 válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Szia
Talán egyszerübb lenne megnézni azt a 120w-os motort hogyan lehetne kicserélni egy kissebb fordulatura
(#) Tom-ee válasza vilmosd hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Szomorú. Azért köszönöm a segítséget.
(#) ldjanos válasza male77 hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Nem tudom milyen keretbe kellene beleférnie a projektnek, és lehet másokat ismétlek, de a legprofibb megoldás amellyel széles skálán tudsz aszinkron motor fordulatszámot szabályozni az a frekvenciaváltó, fluxus-vektor vezérlésű típus esetén nagyon alacsony fordulatszámon is képes a névleges nyomaték 200%-át is leadni vele a motor (persze nem hosszútávon), és állóhelyzetben is lehet tartani vele a forgórészt, elég erősen.
(#) Tom-ee válasza ldjanos hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Nem gondoltam, hogy ennyire összetett a dolog, így nem is szántam rá túl sok pénzt... Mondjuk 5-10e max. Viszont a széles skála szerintem felesleges, így utólag belegondolva talán a potméter is; elég lehet egy felező meg egy negyedelő gomb (560/2=280 1/min ami nem egész 4,6 1/sec, illetve negyedelésnél 2,3 1/sec, ennek jónak kell lennie) Ha ez egyszerűsít valamit...
(#) pesta79 válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Sziasztok.
Csak tipp,de szóljatok,ha baromságot írok.
Adott egy 1000-1200W-os porszívó,amin van ford.szabályzó.Esetleg azt megoldás lehet,ha azt a ford.szabályzót kötöd be neki.
(#) mex válasza pesta79 hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Idézet:
„Csak tipp,de szóljatok,ha baromságot írok.”

Szólok
(#) Tom-ee válasza mex hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Gondolom abban sem olyan motor van, ami ezen a ketyerén... Futottam egy kört és elsőre 300e körüli árakba botlottam egy-egy ilyen frekvenciaváltónál; persze ezek gyáriak és 1kW-tól indulnak, tehát kicsit nagyok. De nem is ez a lényeg; reális ár ez? (mert ennyit azért távolról sem és nekem)
(#) Gergő81 válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Az általad írt ár még újonnan is sok. Én például 28e forintért árulom a frekvenciaváltómat, ami több mint tíz éves, de kifogástalan. 2,2kW-os, azonban működik kisebb motorokkal is. Nemsokára elkészülök kisebb teljesítményű készülékekkel is, valamivel olcsóbban . Ha érdekel, írj privátban)
Mekkora a motor? 3~-ú?
Feszültség,(Y/ delta) teljesítmény, fázisszám?
Van 3 fázisod a frekvenciaváltónak?
A Procon LPD 2,2, és a kisebbek is csak 3 fázisról működhetnek, és valamennyi frekvenciaváltó kimenete 3 fázisú.
1~-ú, segédfáziskondenzátoros motorhoz alkalmatlanok!
Más típusok alkalmasak 1~ 230V-os bemenetről 230V-os, 3~-ú!! motorhoz.( Ilyenem csak saját célra van)

A frekvenciaváltókkal névleges fordulatszám fölötti üzemet is megvalósíthatsz, ami hasznos, ha a szerszám köszörű, vagy a munkadarab nem acél, esetleg a jobb felületi minőség miatt.
Köbös bór-nitrid késsel akár edzett acél is megmunkálható, ha a forgácsolási sebesség nagy, és a forgács kilágyulva, pirosan izzó állapotban válik le.
(#) Tom-ee válasza Gergő81 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Mellékelem a kapcsolási rajzát. Szerintem ez pont az 1 fázis + segédkondi kategória. Az a helyzet, hogy többet nem nagyon tudok róla, még a teljesítményét sem pontosan, mivel az angol leírás 120 W-ot mond, a magyar meg már 180-at... (fő az összhang és a következetesség)
Mellékesen én csak lassítani szeretném, kicsi ez ahhoz, hogy megpörgessem, és izzon a forgács. Szerintem acélra nem is igazán alkalmas, inkább puha fémek, műanyagok megmunkálására... (vagy csak nagyon óvatosan, kis előtolás, kis fogás)

Kapcsolas.jpg
    
(#) mex hozzászólása Júl 29, 2010 /
 
Ha visszaolvasol pár hsz-t látni fogod, hogy egyfázisú kondenzátoros motorról lenne szó, ami egy kis esztergának az erőforrása. A fordulatszabályzás a menetvágás miatt lenne szükséges (bár a menetvágás ezen a gépen csak nagyon korlátozottan végezhető el, mivel nincs tengelykapcsoló, és ellenkapcsolni sem lehet). Csak szabad kifutási hellyel rendelkező munkadarabon érdemes a menetvágási funkciót használni, különben késtörés a vége...
Véleményem szerint érdemes volna átalakítani, hasonló teljesítményű univerzális, kefés motort rátenni, hamár mindenféleképp menetvágás a cél. Így egycsapásra megolddódna a fordulatszabályozás, és a forgásirányváltás is. Uram bocsá' talán még egy kézifúrógépmotor is lehetne megoldás.
(#) Tom-ee válasza mex hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Ez nem rossz ötlet, főleg a hely szűke miatt... Elgondolkodom a dolgon...
Mellékesen egy kérdés: fentebb említette vki, hogy a fordulatszám szabályzással óvatosan, mert ha csökken, akkor a hűtő venti is kevesebb levegőt szállít, ergó jobban melegszik; namármost ennek a motornak a háza egy üdítős palackra hasonlít, az egyik végén kijön a meghajtó tengely, de ezen túl semmilyen rács, vagy levegőztető nincs rajta. Ezt hogyan hűtik?
(#) Gergő81 válasza mex hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Az univrzális motor sajnos nem az igazi, mert jellemzően nagyon pörgős, de kis nyomatékú.
A fúrógépmotor ezért legfeljebb az áttétellel együtt jöhet számításba, szükségmegoldásként.
A kefés motorok kényesek, zajosak, és hőtehetetlenségük is kicsi, tehát alacsony fordulatszámon hamar túlmelegedne.

A frekvenciaváltó is alkalmas irányváltásra.
Egy azonos méretű 3~-ú motor erősebb lenne mint az eredeti, működhetne frekvenciaváltóval, csöndes, karbantartást nem igényel, nagy a hőtehetetlensége, tovább bírja a lassújárású működést is. Én inkább így oldanám meg a feledatot.
Következő: »»   6 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem