Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mennyit fogyaszt egy számítógép?
 
Témaindító: lajcsi18, idő: Dec 25, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Pafi válasza levy_k hozzászólására (») Dec 25, 2007 /
 
A kapcsitáp elsősorban nem meddőt vesz fel, hanem felharmonikus áramot, ettől különbözik a teljesítmény U*I-tól. Nem fázisban tér el az áram a feszültségtől, hanem alakban. Ilyen esetben azt, amivel még szorozni kell U*I-t, hogy megkapjuk P-t, alaktényezőnek hívják. Egyébként a fázistényező pedig cos(fi).
(#) tams hozzászólása Dec 26, 2007 /
 
Üdv!
Szerintem a számítógép fogyasztásában a processzor az első. Biztosan meg lehet nézn az un. thermal design power értéket. Ez megmutatja,hogy a hűtésnek mekkora teljesítményt kell disszipálnia.
p~fI^2 Ezért csinálnak többmagos procikat, 1 magas órajelű helyett. egy 2x órajleő proci 4-5x annyit fogyaszt. A laptopokban biztosan megvan a speed-stepping funkció, ami terhelés függvényében változtatja az órajelet.
(#) zoz11 hozzászólása Dec 26, 2007 /
 
Jó reggelt mindenkinek!
Engem még az érdekelne hogy valójában mi is az a passzív PFC, meg aktív PFC. Már hallottam róla 1000millió dolgot, de nem igazán tűnt hihetőnek.
(#) levii válasza zoz11 hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Szia itt egy rövid cikk az aktív PFCről.

scan0013.jpg
    
(#) potyo válasza zoz11 hozzászólására (») Dec 26, 2007 / 1
 
Az előbb linkelt cikk nem a számítógépes PFC-ről szól. Erről itt van egy leírás: Link
(#) Baxi hozzászólása Dec 26, 2007 /
 
Hi nekem 500w táp, Gf 7600gt,2db vimyo,3ghz D
Eza crysis-al max 130w evet monitorostól
Egyepként 50-80w közöt mozog,rendes felhasználásnál.
Ezt egy hálozatba dukható digitális márő kütyüvel mértem
A,I,V,W mindent mér.
(#) levy_k válasza Pafi hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
1. cos fi = cos (fi), vagy ha úgy tetszik phi (nincs görög bill. kiosztás telepítve, sorry)
2.A CP cikk szerint, amit a kolléga belinkelt, ott is meddő teljesítménynek írja a szerző
3.Baxi méréséből is látszik, hogy az 500W-os táp aktív teljesítménye meg sem közelíti az 500-at, mert a műszer nem méri a meddő teljesítményt.
4.Olvastam róla, hogy a villamosművek kondenzátorokat telepítenek egyes transzformátor telepekre a belvárosi irodaházak és nagyobb gyárak közelében, hogy kompenzálják a meddő teljesítményt amelyet a számítógépek és villanymotorok okoznak.

A wiki szerint is áram-alak változást hoz létre a kapcs.üzemű táp, de ezt is ki lehet fejezni mint egyfajta fáziskésést (átlagolva), mivel a terheléstől függ az áram alakja , amely egy függvényt ad.
(#) mlinko válasza levy_k hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
3 dolgot szeretnél 1ik az h a fekete google sztem az én gépen többlet fogyasztást idéz elő igaz nem mértem de így tanultam mivel az LCD képernyőkön a fekete színhez kell leginkább elcsavarni a kristályokat. A másik h egy időben büntették azokat a gyárakat akik nem tettek az ellen h javítsák a saját cosfi-jüket, mivel ők az egész hálózat cosfijét elrontották így. 3. h aki teljesítményt számít annak jó az áramot megmérnie hisz neki a látszólagos kell ami tekeri az órát jó villamos szakember nem igaz az h nem érdekli őt a hasznos meg a meddő de sztem jelen esetbe csak az érdekli őt ami tekeri az órát.
Köszi
(#) potyo válasza levy_k hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Idézet:
„2.A CP cikk szerint, amit a kolléga belinkelt, ott is meddő teljesítménynek írja a szerző”

Igen, elég sok hozzánemértő magyaráz mindenfélét. De nem kell mindent elhinni, amit a számítógépes fórumokon, cikkekben lehet olvasni.

Idézet:
„3.Baxi méréséből is látszik, hogy az 500W-os táp aktív teljesítménye meg sem közelíti az 500-at, mert a műszer nem méri a meddő teljesítményt.”

Persze, mert az 500W nem azt jelenti, hogy a táp 500W-ot vesz fel folyamatosan a hálózatból, hanem azt, hogy ennyit tud maximum leadni a fogyasztó, vagyis a számítógép felé.

Idézet:
„4.Olvastam róla, hogy a villamosművek kondenzátorokat telepítenek egyes transzformátor telepekre a belvárosi irodaházak és nagyobb gyárak közelében, hogy kompenzálják a meddő teljesítményt amelyet a számítógépek és villanymotorok okoznak.”

A kompenzálás nem a villamosművek dolga, hanem a fogyasztó dolga. Az ipari létesítményeknél mérik a meddőfogyasztást is, és azt is számlázzák nekik. Jó drágán, hogy inkább kompenzáljanak sajátmaguknak. De a számítógépek áramát nem lehet kondenzátorral színuszos alakra hozni, soros tekerccsel (aluláteresztő szűrővel - passzív PFC) is csak valamennyit lehet javítani a helyzeten.

Idézet:
„A wiki szerint is áram-alak változást hoz létre a kapcs.üzemű táp, de ezt is ki lehet fejezni mint egyfajta fáziskésést, mivel a terheléstől függ az áram alakja, amely egy függvényt ad.”
Nem azért lehetne kifejezni, mert a terheléstől függ az áram alakja, a kettőnek nem sok köze van egymáshoz. Csak az áram alapharmónikusa esetében lehet kifejezni, de a problémát eleve nem az alapharmónikus okozza.
(#) potyo válasza mlinko hozzászólására (») Dec 26, 2007 / 1
 
Idézet:
„h aki teljesítményt számít annak jó az áramot megmérnie hisz neki a látszólagos kell ami tekeri az órát jó villamos szakember nem igaz az h nem érdekli őt a hasznos meg a meddő de sztem jelen esetbe csak az érdekli őt ami tekeri az órát.”

Nemjó az áramot megmérnie, mert az áram és a feszültség szorzata csak színuszos áram és feszültség esetén adja meg a látszólagos teljesítményt. A háztartási fogyasztásmérő pedig a hatásos teljesítmény alapján számol. Nem színuszos áram esetén csak integrálással határozható meg a teljesítmény, ezt csinálja a fogyasztásmérő is.
(#) mlinko válasza potyo hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
még azt nem mondtad h mivel így gondolkodtam azzel teljesítettem az elvi hiba kategóriáját miután tovább nem nézi a zh-mat kapásból 0 pont.
Igazad van de én úgy gondoltam h a konnektornál megnézi ezzel egyszerre méri a monitort gépet stb. és tudja mennyi fogyaszt a gépe úgy.
Köszi azért a korrekciót
(#) levy_k válasza potyo hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Tudtommal van aktív és reaktív teljesítmény.Te melyik kategóriába sorolnád a kapcsoló üzemű táp teljesítményét, az tiszta ohmikus terhelés?
(#) potyo válasza levy_k hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Ha tisztán a teljesítményfelvételt nézzük, akkor a táp mindkettőt vesz fel.
(#) Pafi válasza levy_k hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Nem lehet mindent 2 kategóriába besorolni!

Nem reaktív, mert nincs (illetve minimális) a fáziseltolódás, de nem is ohmos, mert nem lineáris. Annak a fogalomnak, hogy "meddő", kizárólag szinuszos jelek esetén van értelme. Persze minden periodikus jel felbontható szinuszos jelek összegére, így harmonikusonként külön-külön lehet beszélni meddő és valós teljesítényről, de ez csak bonyolítja a tárgyalást. Ha a feszültség szinuszos (lenne), akkor csak az áramnak is csak az alapharmonikusával kell(ene) foglalkozni.
(#) levy_k hozzászólása Dec 26, 2007 /
 
Szinte ezt a választ vártam, ezért is tettem fel így a kérdést.
A periódikus jelek valóban felbonthatók szinuszos és koszinuszos komponensek és felharmonikusaik összegére (Fourier transzformáció).
(#) oldman válasza lajcsi18 hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
A gyakorlatban a legegyszerűbb ha megméred!
Hogyan?
A mechanikus villanyórákban van egy forgó tárcsa ami a fogyasztással (munka) arányos fordulatszámmal forog, ez látható, sőt még meg is jelölik 1-2 pontját hogy jobban lásd!
A fogyasztásmérőn szerepel a mérési együttható is pl. az enyémen 375 r/kWh azaz 375 fordulat / kWh.
Innen már egyszerű! Kihúzod az összes többi fogyasztót (Csak a család meg ne tudja.) és adott ideig számlálod hogy kedvec programod futása közben mennyit fordul a tárcsa vagy megszámolod hogy pl 100 fordulathoz mennyi idő kell. Ez után egyszerű számtanpélda a mérési időre vonatkoztatott átlagos teljesítményfelvétel kiszámitása.
(#) mtomihun hozzászólása Dec 26, 2007 /
 
Helló!
Lenne egy kérdésem. Engem is érdekel, hogy mennyit zabál a gépem és ezért vettem egy digitális fogyasztásmérőt. Van rajta egy olyanérték, hogy Power Factor, ami alap esetben 1,00. Ha mérem egy izzó fogyaztását, akkor marad1,00, ha viszont a számítógépét mérem, akkor 0,45-0,55 között mozog! Volt hozzá egy használati utasítás, de abból nem tudtam megfejteni, hogy mi is ez.
Ha valaki tudja mi ez, örülnék ha elmondaná.
Köszi
(#) GrandF válasza mtomihun hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Google... ,de amúgy, ahogy néztem valami hatásfok lehet.
(#) mtomihun hozzászólása Dec 26, 2007 /
 
olvasgattam utána, hogy a meddő teljesítményre vonatkozik. A fogyasztásmérő kb 0,6A-t mutat a tellesítményre meg kb 80W-ot, 0,55ös power factor tényező mellett.
Namost ugye P=U x I, 230V x 0,6A=138W
Akkor most melyiket kell kifizetnem, a 80W-ot vagy a 138W-ot?
(#) levy_k válasza mtomihun hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Erről volt szó fentebb, NEM simán UxI!Szorozd be a power factorral is, talán az a reális, de ki tudja mit mér az a cucc.
(#) Pafi válasza mtomihun hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Na pont ez az, amiről eddig szó volt, csak nem fejtettem ki. A "Power Factor", vagyis teljesítménytényező a látszólagos és a valós teljesítmény hányadosa. Vagyis a VA-t (S, látszólagos teljesítmény) ezzel kell beszorozni, hogy W (P, valós teljesitmény) legyen belőle. Mind a fázistényezőt, mind a formatényezőt tartalmazza!

Fizetni a W-ért kell.
(#) gringos válasza lajcsi18 hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
Szia.
Keresgélj a neten,mert vannak olyan progik amik tudják ezt(mást sem).Nekem volt már ilyenem,és jól működött.Beírsz minden hardveres adatot amit kér,és megadja a gép össz fogyasztását.Sajna nem emlékszem hogy mi volt a progi neve.
(#) redboy válasza lajcsi18 hozzászólására (») Feb 13, 2009 /
 
Nem tudom mit eszeltek enyit ezen ,meg ilyen olyan program a kiszamitására,,, tök fölösleg meg hüjeség is.
egyszerüen lekell mérni áramfogoval és kész, mar nem egyszer meg nem is egyet megneztem, mind ugyananyit huz 0,3 Ampert ,lcd monitorral együtt, ami meg barátok közt is csak 66 Watt (és oránként), Tehát enyi a válasz...
(#) szsrobert hozzászólása Feb 14, 2009 /
 
Asztali számítógép 100W-tól felfelé, katódsugárcsöves monitor 50W-tól felfelé.
(#) potyo válasza redboy hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
Áramfogóval eleve nem lehet lemérni egy számítógép fogyasztását... Wattmérővel már lehet.
(#) Ameron24 válasza Szebence hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Üdv
Elég régi program ha megvan a forrása is a delphi fájlnak az jó lenne mert lehetne frissíteni, viszont kb saccra egy viszonylagos adaotot tud adni.

De a legtisztább akkor is az ha rédugod a gépet egy fogyasztásmérőre és megnézed mennyit vesz fel terhelés alatt illetve alapjáraton, mert ugye nem mindegy mit csinál, illetva ha pl 4 vagy több magos procid van az sokat jelent

Arra biztos jó ha nem is pontos, de egy 70-80%os adatot akarsz kapni.
Azért csak 80% sztem mert az egy dolog hogy X teljesítméynű a hardver de az nem fix lehet több-kevesebb, na meg függ a tápegységedtől is h az milyen
(#) Ameron24 válasza redboy hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Üdv .

Én azt irreálisan kevésnek tartom mert lehetetlen h 66W-ot fogysszon a gép mikor pl egy AMD Athlon 7750 Black EDition (dobozos) Processornak a a fogyasztása ~95W

Már több mint a te általad írt fogyasztás

Egy alaplap átlagosan 30-50W korül ezik...
15-25W a Hdd és ha már van 2 Winchestered meg Az alaplap+Proci +Memória (az is van vagy 20-30W) már sok

Nekem úgy néz ki valami nem stimmel
(#) potyo válasza Ameron24 hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Az, hogy 95W-ot írnak rá, az azt jelenti, hogy attól nem fogyaszt többet. Kevesebbet fogyaszthat. De persze a komplett gépnek a 66W eleve nem nagyon hihető, meg az áramfogó sem épp a pontos műszer ilyen kis áramoknál.
(#) ibpeti hozzászólása Okt 26, 2010 /
 
Hello! Csak hozzászolni szeretnék, nekem a régi konfigom:
AMD 3200+
768 DDR400
Gf 6600GT
300W Codegen táp
stb...

17" LG CRT Flatron monitor

Digitális Wattmérővel mértem, normál használatban 180W körül mozgott összesen, ebböl a monitor kereken 60W. Terhelten játék közbe 260-280 között volt.

Faterom konfigja:

Celeron 1.8
256 DDR266
Gf 5200
300W noname táp
stb...

Csak a gép evett alapjáratban 60-70W-ot.

Gondoltam én is megosztom a tapasztalataim, ha már van ilyen téma.

Ezek után váltottam egy P3 laptopra, ami alapjáraton 16W-ot cupál a hálózatból. 3-4 ezerrel visszaesett a villanyszámla
(#) potyo válasza ibpeti hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Nekem az Athlon 1800+ 2GHz-re húzva, három merevlemez, szintén valami FX5200 videókártya, NF7 alaplap, 300W-os "valamilyen" táp, Skystar2 kártya, szünetmentes táp, 2.1-es hangszóró, egy 19 és egy 22-es LCD monitor húz összesen 215W körül. Procit terhelve +10-15W. Monitorok darabonként kb. 15W-ot esznek.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem