Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1045 / 3949
(#) kadarist válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Olvasgasd ezt: A TRANZISZTOR BEMUTATÁSA
(#) smiler79 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Azért kapcsolóüzemben nem igazán jó a tranzisztort mint ellenállást tekinteni, mert akkor melegedni fog, és feleslegesen emészt energiát, a biciklivillogóban ezért használtam én PL FET-et! Itt is jobb, ha egy ellenállás teszi ezt, nem pedig a tranyó, az éllettartamot tekintve mindenképp!
(#) kadarist válasza smiler79 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
[OFF]Beszélj a problémáról a cseh szaklap szerzőjével [OFF]
(#) smiler79 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Csak segíteni akartam a kérdezőnek! Majd keresem a szaklap szerzőjét!
(#) kadarist válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Nov 8, 2010 / 1
 
Találtam egy nagyon jó összefoglaló írást ebben a témában: Bővebben: Link. Keresd majd meg a 6.2-es fejezetet (Munkapont kialakítása,beállítása).
(#) proli007 válasza gabesz86 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Hello!
Próbáld ki ezt a kapcsolást. A kis munkáért cserében kapcsolható is a kimeneti feszültség. Egyetlen hátránya, hogy a negatív ágat szabályozza, de ha aksiról megy a dolog, akkor nem lehet gond.
üdv! proli007
(#) Kerberosz1 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Köszönök minden linket, és forrást.
(#) Dániel X hozzászólása Nov 8, 2010 /
 
Hali!

Af139 es tranzisztort kéne helyettesíteni de mivel? Ehhez kellene!
(#) kadarist válasza Dániel X hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Leírtam a hozzászólásomban, hogy hogyan csináltam meg. Szilícium NPN tranzisztorral. Le van írva.
(#) Kerberosz1 hozzászólása Nov 8, 2010 /
 
Üdv.
Elolvastam a forrást amit küldtetek, még egy dologra lennék kíváncsi, angol tudásom nincs de viszont szótáram van. De ígyse tudom kibogarászni egy adatlapról az értékeket.
Bővebben: Link Ittvan ez az adatlap. Ti honnan látjátok ebből a h21e értékéte?

Tegyük fel van 2 db agyselytem, ami pont arra elég, hogy azt gondoljam ennek a szónak "hFE" sanszos hogy köze van a bétához, de ehhez a szóhoz nem egy hanem 2 érték kapcsolódik, 1 minimum és 1 maximum érték, de nem csak ehhez hanem általában mindenhez, szóval, számomra nem átlátható.

Összefoglalva: kérlek segítsetek megérteni hogy kel átnézni egy adatlapot, TI hogy szoktátok átnézni, és mire kell figyelni.

Max áram Max feszültség gondolom fontos, én még arra lennék kiváncsi hogy miaz a legkiseb áram amire még nyit.
(#) kadarist válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Benne van: ON CHARACTERISTICS--->DC Current Gain.
(#) Kerberosz1 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Igen, énis erre gyanakodtam, de itt sokféle szám van, szóval akkor éntudom rosszul a béta jelentését. Én úgytudoma béta egy szorzószám, ha a bázisra 1A-t kapcsolok és a bétája 20 akkor 20A-t fogok kapni nemde? De itt sokszámvan, szólvan kérlek fejts ki bővebben hogy mi miértvan. Kérlek.
(#) kadarist válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Az, hogy mekkorát erősít egy tranzisztor elég sok paraméter határozza meg. A táblázatból is láthatod, hogy más-más feltételek mellett különböző áramerősítési tényezők jönnek ki.
Ezért egy tranzisztort egzakt számadatok helyett jobb görbékkel vagy görbeseregekkel jellemezni. Az adatlap alján fel vannak tüntetve a főbb diagramok.
Még nem volt szó a vízcsap példáról. A tranzisztort úgy is felfoghatjuk, mint egy vízcsap. A bázisáram az az erő, amely elforgatja a csap gombját. A kollektoráram a kijövő víz mennyisége. Van egy pont, amikor hiába tekered el jobban a csapot, nem fog több víz kijönni belőle. A tranzisztornál is van egy ilyen jelenség, ezt telítésbe vezérlésnek hívják, tehát hiába növeled tovább a bázisáramot, nem fog több kollektoráram folyni. Kapcsolótranzisztorokat gyakran vezérelnek telítésbe, mert ilyenkor esik a legkevesebb feszültség a C-E átmeneten. Ha jelerősítésre használod a tranzisztort, akkor el kell kerülni ezt az üzemmódot. Remélem érthetően fogalmaztam.
(#) Kerberosz1 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Érthetővolt köszönöm a választ. Mostmár eztis értem!

Sokat választ kaptak első kérdésem óta, és feltett szándékom hogy tovább fárasszalak titeket tranzisztoros gyökérkedéseimmel.

Idézet:

Üdv!
Lenne egy elméleti kérdésem, van egy tranzisztor NPN. A bázis mindkét pólusra rávan kapcsolva (így önmagában gondolom rövidzárlatos lenne), de mivan akkor ha mindkét pólushoz vezető dróton van ellenállás? az győz aki izmosabb ellenállás?

Azért teszem fel ilyen furcsán ezt a kérdést mert azvolt írva a cikkekben az alap dolgoknál, hogy az NPN akkor kapcsolja az emittert és a collectort össze, ha pozitív lábra van kötve, és akkor nem ha negatívra. Ez szép és jó, felfogható értelmes.
De alap kapcsolásokban egy olyan kapcsolás is van ezzel kapcsolatba, ahol az egyik helyzetben az áramkörben a tranzisztor mindkét pólusra rávan kötve, csak a pozitív polus felöl van még egy ellenállás. Mégse kapcsolja az emittert és a collectort.

Szóval ha mindkét polúsra rávan kapcsolva a tranzisztor bázisa ellenállásokon át, kapcsolja az emitter-collectort vagy nem? illetve milyen feltételek kellenek?


Azért erőltetem ezt anyira, mert számomra fontos, hogy megértsem hogy tudom kapcsolni korrekten a tranzisztort, és hogy tudom kombinálni más áramkörökkel, úgy hogy rendesen kitujdam számolni az ellenállás értékeket.
(#) kadarist válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Erre is kaptál választ egy másik topikban, de abban a pdf-ben is rengeteg hasznos infó van (6.2 bekezdés).
(#) kadarist válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Egy másik nagyon nagy okosság: Bővebben: Link. Ebből azt is megtudhatod, hogy a különféle "h" (hibrid) paramétereknek mi a jelentése.
(#) Kerberosz1 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Köszönöm az ujjabb, linket igérem elolvasom, a pdf-et is megnéztem.

Viszont nem értema választ. Én arra a válaszra vártam, hogy nemkap arámot a bázis, mert simán öszekötötem a + sarkot a - val, vagy akkor kapcsol a tranzisztor ha a - saroknál lévő ellenállás nagyob, vagy, vagy nemtudom. De a példámra várok konkrét választ.

Érted mire akarok kilyukadni?
(#) kadarist válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
A bázisosztót feszültségerősítőknél kell használni azért, hogy lineáris (ne kapcsoló) üzemmódban működjön a tranzisztor. Ha nem lenne az az osztó, akkor már nagyon kis bázisáram hatására is teljesen kinyitna (bekapcsolna) a tranzisztor, ami nem lenne jó, mert erősíteni (lemásolni a bázisáram változását) akarunk és nem ki-be kapcsolni a teljes rendelkezésre álló kollektoráramot. Itt a "Tranzisztoros erősítők" fejezetben olvashatsz bővebben a tranzisztor erősítőként való felhasználásáról. Tehát ne keverjük: a kapcsolóüzem teljesen más üzemmód, mint az erősítő üzemmód.
(#) Kerberosz1 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Igen már látom, te túl okosnak hiszel. Fogalmam sincs miaz a bázisosztó, ha véletlen ilyet csináltam az csak a véletlen műve. Én kapcsolgatni akarom ki-be, az egyszerű példámmal csak magamnak akartam segíteni de úgylátszik hülyeséget mondtam.

Hagyuk ezt a kérdést inkább nyitva. Viszont felmerült agy ujabb. Igérem ez lesz az utolsó mára.

Van egy minimum ampererőség amire nyit a tranzisztor? igen/nem hogy jelölik?

Igérem több hülyeséget nem kérdezek, de aki ugyenilyen analfabéta ehhez, annak talán segítségére lesznek a gyökér kérdéseim.
(#) kadarist válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Mit szeretnél ki-bekapcsolni a tranzisztorral? Mert valamilyen fogyasztót kellene kapcsolni (lámpa, LED, relé).
Itt van egy kapcsolós cikk: Bővebben: Link
(#) bbalazs_ válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Hasznalj inkabb FET-et, ha kapcsolgatni akarsz, kisebb a veszteseg.

Ketfelekeppen kotheted be, attol fuggoen, milyen FET-ed van.
Mindket esetben a FET gate-jere kell kapcsolni a vezerlest.

Vagy NPN-es FET-et hasznalsz, akkor a fogyaszto 'felul van', vagyis a lampa egyik vege kozvetlenul a tapra megy, a masik vege a FET drainjere. A FET source-a pedig a foldre. Ekkor a tapfeszultseg gate-re kerulese vezetove teszi a FET-et es a lampa kigyullad.

Nagyjabol, mint egy rele. A lampat a tap es a fet koze teszed.

Erdekes dolgot figyelhetsz meg: ha elveszed a pozitivot a gate-rol, meg egy darabig vilagit. Azert, mert ott tulajdonkeppen egy, a FETben levo kis kondit toltesz fel, ami lassan sul ki es addig vezet a FET. Ezert a gate-re szoktak tenni lehuzot, ami egy kb 1K-s ellenallas a gate es a fold kozott (lehet mas ertek is persze, attol fugg, mennyire meredeken es gyorsan akarsz kapcsolni). Igy ha elveszed a tapot a gate-rol, azonnal lezar, mert az ellenallason at a kondi kisul.
Persze, ha a tap rajta van, egy kicsi aram folyik at az ellenallason, de ez messze nem rovidzar. Ha a fogyasztas fontos, novelni kell az ellenallast.


A masik tipusa a PNP, itt a FET teteje megy a tapra, az alja a fogyasztora, fel kell huzni a gate-et tapra es akkor kapcsol, ha foldpotencial kerul a gate-re. Egyebkent minden masban megegyezik az NPN-essel.
(#) Kerberosz1 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Köszönöm a válaszokat. igazából konkrét kapcsolásom nincs, csak szeretném megismerni, a tranzisztorokat.
(#) bbalazs_ válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Vegyel egy marok NPN-est es PNP-st. olcsot, 10Ft-osat. Olyan bc139 korulit. Vegyel egy ledet, par ellenallast meg egy zsebtelepet (ha meg lehet kapni, ha nem, akkor mondjuk 3 ceruzaelemet koss sorba vagy ha van, akkor 5V-os regi telefontoltot is hasznalhatsz). Aztan olvass es kiserletezz. Fontosak lesznek az adatlapok, ha pl. a labkiosztasat ki akarod talalni egyes alkatreszeknek. (keresobe beirod: alkatreszszam + datasheet).
(#) Kerberosz1 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Köszi, van már pár db bc182 es tranzisztorom, azzal szórakozgattam. Már mindent értek de azért olvasgatom mégezt a forumot biztos van még pár édrekes dolog.

Most hogy már értem a tranzisztorokat a kondenzátorokkal foglak fárasztani titeket!
(#) gabesz86 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Nekem segítettél a motorra az irányjelző kapcsolásban. Nagy sokára a múlt elején lett kész, de a villogás sebességének módosításakor a FET-et vagy valamelyik tranzisztort megöltem (mindkettőt cseréltem) s várni kellett a cserealkatrészre, de a hétvégén összeraktam. 6V-os aksi van a motorba és van egy lm1084IT-05 a kapcs elején aminek gondolom kevés volt a 6,24V, mert nagyon halványan ment a két 3W-os led. Beindított motornál, már szebb volt, gondolom mert ment a töltés.

Most lett az aksi is beletéve újonnan s lehet nem volt teljesen feltöltött állapotban, mert most már leállítva is viszonylag szép fénye van. A ledek elé 5,6Ohmos ellenállást tettem, de lehet kicsit kisebbet teszek, hogy kicsit erősebb legyen, hisz most még jó ha 300mA-t kap a led, bár a villogás miatt nem tudom pontosan megmondani, mert lassan reagál a piaci műszer

Szóval ebbe a kapcsolásba akartam volna esetleg kicserélni a stab ic-t, hogy stabilabban menjen.

index_cr.jpg
    
(#) smiler79 válasza gabesz86 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Az nem probléma, hogy a multivibrátor rész egyfolytában megy? Viszont így csak 1 db kell belőle! Én az enyémhez 2 db ilyet csináltam, és a betápot kapcsolom, tudja így ugyanazt az élettartamot, mert akkor lehet hogy én is átalakítom!
(#) gabesz86 válasza smiler79 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Igazából most lett csak beszerelve a masinába a hétvégén, így élettartalmáról nem sokat tudok mondani
Én kevésbé értek a dologhoz, így proli007 segítségét kértem az eredeti rajz átalakításában, aki készségesen segített. (Köszi még1x proli007!) Nem tett említést afelől, hogy helytállóbb lenne duplán építeni, de majd erre is fényt derítünk.

Neked is 6V-os a rendszered? Saját pont ugyenezt építetted?
(#) lapose válasza gabesz86 hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Szia!

Nem kell duplán építeni, hanem a multivibrátor tápját a FEt-ről diódával táplálni, és akkor nem fog állandóan menni a multivibrátor.
(#) gabesz86 válasza lapose hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Sajnos nagyon nem értek a dologhoz, csupán rajz alapján megípítem az ilyesmit, de a google segítségével rájöttem mi az a multivibrátor, a FET-et eddig is felismertem, viszont az elképzelésed gyakorlati megvalósítása érdekében lenyűgöznél ha paint-el átrajzolnád a linket rajzot.
Amúgy a kérdés még mindig fennáll: A folyamatos üzemtől elhalna az áramkör, tehát ha nem módosítanék semmit?
(#) 7-ördög válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Köszi a segítséget!!
Következő: »»   1045 / 3949
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem