Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   192 / 489
(#) patexati válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Szia! Az egy kvarc és rakható bele rezonátor is.. A fototranyó minél közelebb legyen az IR ledhez és a fototranyóra vagy húzol kis gumicsövet vagy zsugorcsövet vagy befested az oldalát alkoholos filcel így nem lesz érzékeny az erős fényre!
(#) lajos1969 válasza patexati hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Sziasztok!
Elkészült a "földgömböm" tudom nem pont ehhez a témához tartozik,
de ugyanolyan elven működik mint a prop.clock.
(#) mrbini válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
:eek2: Minden elismerésem.
Tudnál felrakni róla valami doksit, ha lehet ilyen kérésem?
(#) Hp41C válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Szia!

Nagyon tetszik a földgömb, ilyenen már gondolkoztam én is...
(#) nurseboy hozzászólása Dec 1, 2010 /
 
Sziasztok!

Ugye az óra vezérlését a hall sensor végzi?
A fototranzisztor a fényerőszabályzáshoz kell?
Mert alul jól el van dugva, kérdezném mia szerepe?
(#) sid73 hozzászólása Dec 1, 2010 /
 
Sziasztok!
kedvet kaptam én is ehhez az órához. Bár nem vagyok szakmabeli, de eldöntöttem, hogy ezt is megépítem.
tudna valaki abban segíteni, hogy használható minőségű nyáktervet felrakna?
Köszönöm.
(#) sid73 válasza nurseboy hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Szia!
Húúúúú nagyon szép munka! Aprólékosan elkészített! Gratula hozzá!
Mivel készítetted? Mármint a mintát, hogy ilyen szépen sikerült kimaratnod?
(#) nurseboy válasza sid73 hozzászólására (») Dec 1, 2010 / 1
 
Biztos, hogy az enyémet láttad?
Szerintem lehetne jobb is.

De egyébként a hagyományos vasalásos technika. Lézernyomtató-fotópapirra, utána nyáktisztitás, rávasalni ( jó ha tud spriccelni vizet a vasaló, mert ha má jól ráragadt a papír, lespricceled jó alaposan, majd megint vasalod, majd mégegyszer ugyanez és mióta így csinálok nyákot tökéletes a minta. ) Maratás háztartási sósav + fodrászati hidrogén peroxid és kész)

A tervek fennt vannak de mellékelem. (a bázist döntsd el, hogy melyiket akarod nekem az eredeti van meg Hp41C azt mondta bármelyikkel müködik. Ez a verzió még nincs kész, majd teszek fel videót ha müködik.
(#) nurseboy hozzászólása Dec 1, 2010 /
 
Srácok még egy kérdés?

A 3x16 távirányítóhoz kaptam progit 4 oldalast. Az alsó két gombnak hogy van a funkciója? Jelzi a táv. , ha oldalt váltok? É hogy?

Válaszoljatok légyszi, már két kérdésem van fennt!
(#) lajos1969 válasza mrbini hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
(#) Hp41C válasza nurseboy hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Szia!

- A fotoellenállás / fototranzisztor (ami a PORTA-ra megy) az automatikus fényerő állításhoz van,
- A Hall érzékelő / infra fototranzisztor (ami a PORTB 0 bitjére megy) a forgásérzékelő.

- Az egyik a cím gomb (a RA4 -re menő): Ha lenyomod, és lenyomva tartva egy másik gombot is lenyomsz, akkor a táviratok címe a 0x10 + a gomb kódjára vált. (Bekapcsolás után a cím 0x1D.)
- A másik a lapozó gomb (az RB7 és a föld között). Az eredeti programban annyiszor villant fel a látható led, ahanyadik lap volt aktív. Sajnos a módszer túl lassú volt, többen kérték, hogy gyorsítsuk le....
(#) nurseboy válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
köszi
(#) mrbini válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Köszönöm nincs kizárva, hogy megcsinálom
(#) Hp41C válasza mrbini hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Sziasztok!

A shift regisztereket jobb lenne a fűggőleges panel félköríves részén elhelyezni, a led -ek áramkorlátozó ellenállásait SMD kivitelűre cserélni. Ekkor a sok huzalozott összekötés elmaradna. A függőleges és a vízszintes panelek közötti átvezetés megoldhatő néhány átkötéssel.
(#) golyo01 hozzászólása Dec 2, 2010 /
 
Tényleg szép
(#) mrbini válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Még nagyon nem gondolkodtam a kivitelezésen, de jó ötletet adtál.
(#) lajos1969 válasza mrbini hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Én ilyenre terveztem át a forgó panelt, smd ellenállásokkal.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Szia!
Tetszik ez az AVR-es 3D glóbusz nekem is, fel is vetődik néhány dolog a megépítéséhez. Itt csak azzal van problémám, hogy AVR-es a program, ami számomra jócskán megnehezíti az alkalmazását is. Jó lenne egy PIC-kes változatot is építeni, ami hasonló módon volna kialakítva, de talán több leddel és több dolog kombinációjával is párosítani tudását. Legalább 40-48 leddel gondolnám megtervezni. Azért lehetne egy 3D propeller óra is a kijelzések között, hogy a témánál maradjon a projekt. (Volt most a karácsony közeledésére még egy elképzelésem, a 3D forgó karácsonyfa /villogó angyalokkal/, megvalósítása is, de az ötlet annyira csak egy időponthoz köthető, hogy megépítve azután egy teljes évig a szekrényben kellene pihentetni.)
(#) lajos1969 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Nem rossz ötlet. De ha lehetne akkor rgb ledekkel kellene megoldani az még látványosabb lenne.
(#) tomeszku hozzászólása Dec 2, 2010 /
 
Sziasztok!

Megépítettem pár hete a propeller órát, működik is szépen, tettem is már fel pár kérdést az építéssel kapcsolatban, most már viszont eljutottam arra a szintre hogy szeretném megérteni a benne lévő program működését is. Ezért lenne pár alapvető kérdésem a program fejlesztőihez.
Legyetek szívesek és magyarázzátok már el nekem, úgy mint egy laikusnak hogy miként történik egy karakter kiírása(azt értem hogy méri a fordulások idejét és hogy 120 képpontra osztja fel a képet) pl: mit kellene tennem ha csak egy darab 3-as számjegyet szeretnék kiíratni?
Miért tartalmaz a propeller programja 2 karaktertáblázatot? Onnan tölti be a karaktereket vagy mi? Miért kell egyáltalán? és miért kell a chargen.asm?
A bázis áramkör hogyan vezérli az LM2941-et? Arra használjuk a pwm jelet?
Megépítéskor milyen áramot és feszültséget kellene mérnem a légmagos trafónál?
Hirtelen ennyi jutott eszembe, de szerintem lesz még kérdésem.
köszi szépen
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Szia! Ez legalább 64 leddel lenne frankó de 128-cal még jobb Rgb is megoldható lenne csak a szoftveres rész kéne bele ugye.. Az RGB nyák az nem vagyok bent biztos,hogy házilag elkészíthető lenne a nyák miatt mivel ott rengeteg az átkötés huzal de nem tarom lehetetlennek ha fotokémiailag lenne a nyák gyártva..Ha ez a project is megindulna és lenne érdeklődés,fejlesztés javasolom a topicnyitást neki..
(#) Hp41C válasza tomeszku hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Szia!

A cikk utolsó lapján ott a kommentezett forrás, abból sok mindenre választ kaphatsz...
- A képet úgy jeleníti meg, hogy az aktuális pozícióhoz tartozó mintát egy tömbből a megfelelő pillanatban másolja át a led-eket meghajtó portra. Ott a forgás sebességéből kiszámított ideig a minta jelenik meg, aztán kikapcsolja őket, és várja, hogy elérjen a kar a következő pozícióba. Az infra forgásérzékelő jelzésekor az offset által meghatározott mintával kezdi a megjelenítést.
- A CharGen.asm tartalmazza a karakterek képét. Ha egy karaktert meg szeretnénk jeleníteni, akkor a kívánt pozícióba át kell másolni a képét a CharGen táblázatából a megjelenítendő minták tömbjébe a pozíciójának megfelelő helyre.
- Ez nagyon jó kérdés, az eredeti verzióban 3 táblázat is volt, az általam módosítottban már csak a CharGen táblázat maradt... A dátum kijelzésénél a mintázat tükrözve jelenik meg...

- Az LM2941 engedélyező bemenetét vezérli a program. A Soubry Henk féle verzióban a vezérlésére egy szoftver PWM -et használt fel, ami a cikknél szereplő forrásból már kivettek, csak a ki-/bekapcsolás maradt meg. A szabályzást a potencióméter vette át... A CCPR modullal előállított PWM jellel a trafót hajtjuk meg.
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Szia!
Ez a glóbusz tényleg nagyon tetszik, erősen foglalkoztat is a megépítése, de felmerül egy óriási gond a technikai megvalósítással, ha SMD ledekkel szerelnénk. Szerintem SMD kivitelben sokkal tökéletesebb lenne az egész látvány, csak a hordozó nyák ”harmadik” oldalára igen nehéz lenne szépen felforrasztgatni azt a sok ledet. Kellene egy külön vékony ívelhető nyáklemezből készült kétoldalas sávra forrasztani őket, majd ezt a már szerelt hordozót ráilleszteni a forgó félkörívhez forrasztással. Kicsit még töprengek a lehetséges kivitelezésen, aztán meglátjuk megoldható-e ilyen összeállításban. RGB ledes verzió szerintem házilag nagyon nehéz, vagy egyáltalán nem kivitelezhető, esetleg korlátozott számú leddel elképzelhető. (0603 méretkódú ledekkel már volt dolgom egy ostornyeles Wand kar szintén ”harmadik” oldalára forrasztással, de ott csak tíz SMD ledet kellett elhelyeznem egysíkban.)
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Szia! Szerintem felforrasztható lenne a 0805 ledekkel úgy,hogy a ledek az ívre lennének felforrasztva két láb egyik oldal két láb másik oldal.. A nyák vastagságát és a led pad távolságát kellene összeigazítani.. Finoman talán fel is lehetne ragasztani a ledeket beforrasztás előtt! Ki kell próbálni de szerintem a dolog működőképes..Hagyományos SMD ledhez is jó lehet ez a fajta megoldás..Holnap lehet agyalok rajt és megcsinálom ezt a ruszkit SMD-ben csak az AVR programozómat kéne működésre bírni..
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Sziasztok!

Biztos meg lehet csinálni más kontrollerer is... Ha egy kicsit nagyobbat választunk, nem csak a földgömböt lehet majd megjeleníteni.

Az eddigi vagy a dspic-es verzió programja adaptálható a gömbre is.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Sziasztok!
Ha lehetséges, egy SMD18f2620-as szerintem megfelelne, ahhoz még talán nem kellene PicKit3, a meglévő PicKit2 is tudná programozni. Egy prototípust össze lehetne hozni ami minden bizonnyal működni is fog, aztán lehet fejleszteni is sok-sok mindenre kiterjesztve. Egy SMD 0603, vagy 0805 méretkódra tervezett 48-ledes verziót javasolnék elsőre, egy megfelelő méretben elkészített mechanikai méretben megvalósítva. Erre természetesen jónáhány hozzászólást is várhatnánk az érdeklődő fórumtagoktól is, nem utolsó sorban Lajos barátunktól is, aki már megépített egy működő verziót. Itt elsősorban arra lennénk kiváncsiak, melyek a "gyenge" pontjai a már megépített verziónak.
(#) lajos1969 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Sziasztok!
-áramkörileg tökéletesen működik a glóbusz
-lehetne egy fordulatszám figyelés mint a prop. clocknál, így sem rossz csak ez program szerint 1200-as fordulatnál dolgozik optimálisan
-gyenge pontja talán a mechanikai megépítés és centírozás,én az alappanelt esztergán felszabályoztam beültetés előtt. Majd beültetés után kiegyensúlyoztam.
Csavarral rögzítettem a forgó panelt majd ezután centíroztam ki az egészet. Így egy keretes ventivel kb 1800- as fordulatot értem el.
A 32 szál vezeték bekötése egy kicsit macerás volt./0.15 zománcozott rézhuzalból készítettem el/
No meg az első AVR-es kapcsolás amit csináltam.
Majd teszek fel közeli képeket a szerkezetről.
(#) mrbini válasza lajos1969 hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Nagyon jó köszönöm
(#) kly hozzászólása Dec 3, 2010 /
 
Sziasztok

Megjött a NYÁK , aki rendelt belőle azt priv. fogom keresni.

Elég sokat haladtam múlt hét óta!
Íme az ígért képek : Bővebben: Link

hétvégén élesztés

100_4219.JPG
    
(#) patexati válasza kly hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Szia! Remek! Remélem sikerül indítani is! Egy valamit hiányolok de ha rajt van nem szóltam.. Szóval nem látok hidegítőkondikat a portbővítők tápjánál. Ha megkérdezhetem milyen a vékony vonal vastagsága és az átvezetőfurat átmérője?
Következő: »»   192 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem