Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   66 / 580
(#) Tanyasipeti válasza borbelylajos1957 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /
 
Nem ismerem a gépet, de első nekifutásra a szinkronmotort kapcsoló triac zárlatára gondolnék. Beázás miatt mehetett tönkre. Viszont, ha így van, jó esély van rá, hogy nem ez az egyetlen alkatrész halt meg. A beázás nyoma egy kicsit színjátszós-márványos elszíneződés a panelon. Nem tudsz képet feltenni?
(#) Tanyasipeti válasza tsanyesz hozzászólására (») Dec 10, 2010 / 1
 
A panelon meg kell találnod azt a pontot, ami az összes triacnak közös pontja. Ezt a pontot meg kell találnod a szintszabályzóhoz menő drótok között is! Ezt dugd rá a 11-es pontra. Ez után már zárlatot akkor sem csinálsz, ha a többit rossz helyre teszed.
Keresd meg azt a drótot, ami a fűtőbetéttől jön (kell lenni ilyennek!) azt tedd rá arra a pontra, amelyik a legalacsonyabb vízszintnél kapcsol. (belefújással kiméred)
Keresd meg azt a kontaktust, ami a legnagyobb nyomás esetén zár a 11-hez képest. Erre kösd rá azt a drótot, ami az ürítő szivattyútól jön (és mellesleg a panelon egy triac-os kimenet).
A maradék pont a szintszabályzón vélhetően egy olyan kontaktus, ami a 11-hez képest a legalacsonyabb szint elérésekor megszakad. A maradék drót feltételezésem szerint a panelen egy ellenállásra megy, ami a procira viszi a vízzel való töltöttségről az információt. Ezt a kettőt is kösd össze.
Sok sikert!
(#) sonicgear hozzászólása Dec 10, 2010 /
 
Sziasztok! Van egy Ardo tl 80 e tip. mosógépem.Ajtózár kapcsoló zárlat után nem lehet programot törölni,Új programot indítani. Áramtalanítás után sem.
Minisel800 panel van benne.[mc908jl8cdwe mikrovezérlővel.
Van rajta még négy nyomógomb ledekkel.Meghalt teljesen a vezérlő?
Égés nincs a panelon,a zárlatos triacot,szakadt ellenállásokat kicseréltem.
Köszönöm a segítséget.

04385.jpg
    
(#) borbelylajos1957 válasza borbelylajos1957 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /
 
Kedves,,Tanyasipeti" 2 képet küldtem elől hátul.
Ha nem lenne jó írjad légyszives.
Köszönöm.
(#) tiggersoft válasza borbelylajos1957 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /
 
Szia
A prog. kapcsoló oldalán megy le a nyákra a motor két vezetéke ami a nyákon többnyire egy tranyóhoz vezet(ezen keresztül kapcsolgatja a proci) valószinüleg ez ment zárlatba.
(#) Tanyasipeti válasza tiggersoft hozzászólására (») Dec 10, 2010 /
 
A magam részéről továbbra is triac-ra tippelnék (#860224), mert a szinkronmotor 230V AC-ról jár.
Ha te láttál már olyan tranzisztort, ami a mosógépvezérlőben a szinkronmotort kapcsolta, kérlek, írd már meg a gyártót/típusszámot, hogy okulhassunk.
Köszi!
(#) tiggersoft válasza Tanyasipeti hozzászólására (») Dec 10, 2010 /
 
Egy elvetemült orosz csodában! 12V-os kefés motor hajtotta...
(#) Tanyasipeti válasza tiggersoft hozzászólására (») Dec 10, 2010 /
 
Kefés szinkronmotor nincs. A szinkronmotor attól szinkronmotor, hogy a rá kapcsolt váltakozó(!!!) feszültség fázishelyzetével szinkronban/azonos fázisban végzi a mozgást. Az ilyen motor fordulatszáma kizárólag a rá kapcsolt váltakozó feszültség frekvenciájától és a motor pólusszámától függ. Ezért használható időzítésre. (szemben a 12V-os kefés motorral)
borbelylajos1957 elektronikája egy Whirlpool gépben üzemelt, és 230V-os szinkronmotor van benne. Amit mostanában triac, vagy esetleg relé szokott kapcsolni. (Whirlpoolokban mindig triac)
Szerintem nem célszerű megkavarni őt egy elvetemült orosz csoda szerelése közben szerzett tapasztalatokkal...
(#) tiggersoft válasza Tanyasipeti hozzászólására (») Dec 10, 2010 /
 
Köszi, de nem kell ecsetelned a szinkron motort...csak kifelejtettem 2 betüt "DC" magyarul egy 12V-os DC motor hajtotta áttétellel.
Közben kiszaladtam a saját AWT5108/3-asomhoz és lekaptam a vezérlő tetejét. Tényleg szinkron...
(#) Tanyasipeti válasza tiggersoft hozzászólására (») Dec 10, 2010 /
 
...és tényleg triac ...
(#) borbelylajos1957 válasza Tanyasipeti hozzászólására (») Dec 10, 2010 /
 
KÖSZI FIÚK A TIPPET MOST KUTAKODOK A TIPPETEK SZERINT,ÉS MAJD ÍROM A FEJLEMÉNYT.
(#) tsanyesz válasza Tanyasipeti hozzászólására (») Dec 10, 2010 /
 
Szia! Köszönöm a segítséget. A leírás alapján kimértem a szabályzót, úgy tűnik jó lesz. Csak egyenlőre azt nem látom, hogy fűt e a masina. A fűtőszál 230V AC-ról megy? Mert hiába mérem, nincs a kapcsain feszültség. Egyébként úgy tűnik működik a gép. Indításkor betölti a vizet, aztán egy bizonyos szintnél leállítja és elkezd mosni. Csak egyenlőre a fűtés nem tuti.
(#) tsanyesz válasza Tanyasipeti hozzászólására (») Dec 10, 2010 /
 
Tárgytalan a fűtés probléma.
Annyi, hogy nem a legelején kezd fűteni, hanem 15 perc után (legalábbis azon a programon, amivel próbáltam). Mostmár melegszik a víz és a 230V is mérhető.
Szóval úgy tűnik, rendben lesz. Már csak az alap problémám van. Az ajtónál kiveri a vizet, ahol megsérült a gumi. Ezt meg valahogy megoldom.
Köszönöm a segítséget.
(#) amplifier hozzászólása Dec 10, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!

Pár napja tönkrement a szivattyú a mosógépünkben, amit az előlapon lévő ledekkel ki is jelzett. A szivattyúcsere megtörtént, a gép azóta problémamentesen ki is mos, csak annyi vele a probléma, hogy a mosás végén ugyan úgy megmaradt a ledek villogása. Ebben szeretném a segítségeteket kérni, hogy hogyan lehetne megszüntetni ezt a jelenséget? A gép egy felültöltős Bosch Classixx 5

A válaszokat előre is köszönöm
(#) lukovicsek hozzászólása Dec 11, 2010 /
 
Heló mindenkinek. Vanegy zanussi panelem ami nem inditja a motort, már mindent bemértem rajta amit tudtam, a két relle nem kap tápot 24v és már nem tudom, hogy hogyan tovább. Kösz mindenkinek a segítséget. Laci!!
(#) Tanyasipeti válasza lukovicsek hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Az a nagy böhönye fekete ellenállás ejti az egyutasan egyenirányított hálózati feszültséget. Azután 2 zener+ugyanennyi dióda, meg a két elkó alkotja a táp részt. Ha nincs 24V, akkor nyilván a táp része hibásodott meg. Ilyen géphez még nem volt szerencsém, kapcsrajzom sincs, de ezeket az ellenállásos tápokat a mellékelt képen látható módon alakítják ki. Értelemszerűen a nálad levő panel esetében egy 5V-os és egy 24V-os áramköri rész is található, de ebből a rajzból már ki tudod találni, mit keress.
(#) lukovicsek válasza Tanyasipeti hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Kösz az infót, aztán megyek megnézem merre veszlett el visszamenőleg, majd írok ha valami van. Laci!!
(#) Winettou hozzászólása Dec 12, 2010 /
 
Sziasztok! Van egy Indesit WG421T típusú mosógépem és az a jelenség,hogy úgy néz ki mintha a motor gyenge lenne nem bírja megforgatni a dobot ruhával,a centrifuga sem megy.Az a furcsa az egészben hogy néha pedig megy normálisan. A csatlakozókat megmozgattam hátha érintkezési hiba de nem vezetett eredményre.
Van valami ötlet mi lehet a probléma?
A mosógép már 12 éves nem igazán van benne sok elektronika egy hőfokszabályzó és egy mechanikus programkapcsoló.
Előre is köszönöm!
(#) lukovicsek válasza Tanyasipeti hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Na megint itt vagyok, az előbb bekapcsoltam és megjelent a táp és kapcsoltak is a rellék de a motor az nem indult , aztán mérem a szültséget amit a triak ad a motornak és akkor elindult a motor is , decsak mérés alatt amikor rajta van a teszter ,aztán meg már anélkül is ment ,aztán meg semmi és a táp megint nincs meg. Ezt most végleg nemtudom már hova rakni. Üdv Laci!!
(#) Tanyasipeti válasza Winettou hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Winettou testvérem nézze meg először a szénkefék állapotát. Nagyon gyanús, hogy azok okozzák a problémát. A csere során Winettou testvérem tegye félre a tüzes víztől való közismert viszolygását és bőségesen öblítse le a szénkefék wigwamjainak szénporos alkatrészeit.
Uff, beszéltem.
(#) Tanyasipeti válasza lukovicsek hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Az elmondottak alapján kontakthibát keresgélnék. Ha a csatlakozókat átnézted, a triac áramköri részleteit is, sőt ha netán átforrasztgattál a környéken minden forrpontot, és még mindig csinálja, akkor a relét is érdemes cserélni.
Volt már olyan esetem, hogy a relé egy bizonyos orientációval működött (asztalon), beépítve pedig nem, ami kilencven fokos elfordulást jelentett az asztalihoz képest. Sőt, kontakthibás tranzisztorral is találkoztam már, így akár a triac is lehet az...
(#) Winettou válasza Tanyasipeti hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Tisztelt sápadt arcú testvérem!
Ez a motor nem szénkefés úgyhogy azt nem tudom megnézni,gyanúm szerint a kondival lesz a baj.Levettem megmértem és a 14mikro helyett 5-öt mértem ugye ez is lehet a probléma?
(#) attrax válasza Winettou hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
bocs hogy belepof de egyértelmű kondi.Ugyanez volt egy indesit mosogatógépnél is.Csere és ok
(#) lukovicsek válasza Tanyasipeti hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Üdv. Az van, hogy találtam egy kondit amely 100 mikro f ból csak 60-at mutatott kicseréltem de 25v helyett csak 40v-ost találtam. Mennyire baj ez a külömbség?
(#) zolika60 válasza lukovicsek hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Nem baj, ha nagyobb feszültségű. Használd nyugodtan.
(#) Roky hozzászólása Dec 12, 2010 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném elérni, hogy a mosógép több vizet használjon mosás ill. öblítés közben.
A szenzort már nézegettem, hátha találok rajta valami tekergethetőt, mintha lenne is, csak le van ragasztva.
Van valakinek valami ötlete, hogy lehetne ezt megoldani?
(#) lukovicsek válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Azt vettem észre még, hogy a két rellé kapcsolásához van két pici triak, és ha ezeknek a lábait zárom akkor kapcsolják szépen a rellét, de a triakok nemkapnak egy csöpp áramot sem és még egy dolog, a pr-kapcsoló kis motor sem megy akár hová is tekerném, akkor hallottam csak működni amikor a rellék kapcsolgattak, és nem is kat áramot sem sose.
(#) Tanyasipeti válasza Winettou hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Winettou testvérem méltán feltételezi a sápadtarcúakról, hogy felületesek, nem néznek utána, hogy pontosan milyen gépről is van szó.
Mivel nem ismertem a gépet feltételeztem, hogy kefés motorral szerelt. Most aztán sápadt arcomat a szégyen pírja borítja el...
(#) lukovicsek válasza Tanyasipeti hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Sápadt arcu testvéreim szólnátok valamit az utolsó kérdésemre,mert amennyit vacakoltam ma evel a panellel ugy érzem lassan a lelkem eltávozik az örök vadászmezőkre.
(#) Tanyasipeti válasza lukovicsek hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
relét (különösen 24 voltost) nem szoktak triac-kal kapcsolni.
A két TO92 tok szerintem vagy nem a relét kapcsolja, vagy nem triac, hanem tranzisztor. Én inkább azt feltételezném, hogy a reléket a hűtőborda alá beforrasztott mikrokontroller panelen levő SOT23 tokozású tranyók kapcsolgatják.
Következő: »»   66 / 580
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem