Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   128 / 958
(#) merlingerin válasza Dudus hozzászólására (») Feb 18, 2011 /
 
Szia!

Előírt olvadóbetétet kifejtenéd nekem? Jelenleg 3*C16 kismegszakító van az óra alatt. Ez bővítve lesz jövőre majd 3*C25-re. Mekkora betét kell most, és mekkora kell majd?

Köszönöm!
(#) Dudus válasza merlingerin hozzászólására (») Feb 19, 2011 /
 
Nézd meg a túlfeszültségvédő gyártójának a beépítési útmutatóit. Előírnak egy olvadóbetétet , amiket mostanában átlapoztam ott 63A-es biztosítót, aminek az a feladata, hogy akkor is kiolvadjon és megszakítsa az áramkört, ha a 6 esetleg 10KA-es kismegszakító az óra alatt már nem tudná. A villámáram tud érdekesen nagyra is nőni.

Szerintem a mért fővezetéket a kismegszakítók előtt érdemes egy gL olvadóbetéttel ( 40~63A ) biztosítani, így bármely jelentősebb hiba esetén lesz egy olyan biztosítód ami működni fog.
(#) Feri válasza merlingerin hozzászólására (») Feb 19, 2011 /
 
A túfeszültség levezetők mint nevükben is benn van túlfeszültség hatására vezetővé válnak.
Ilyenkor jelentős száz kilóamper nagyságú áramok keletkeznek, igaz nagyon rövid ideig.
A szolgáltató által beépített kismegszakítók ezt az áramot nem képesek kezelni. Ezért kell a levezetőket minimum 50kA-es megszakítóképesságű olvadóbetéttel biztosítani.
A levezetőt azézt kell a méretlen hálózatba építeni, mert villámcsapás esetén a szolgáltatói kismegszakítók nem alkalmasak a villámáramok levezetésére.
B_C tipusú levezetők használata csak indikolt esetben javasolt (mérővel egybeépített elosztók esetén). A mért fővezetéknek jelentős szerepe van a villámáramok csökkentésében.
(#) Karmion hozzászólása Feb 19, 2011 /
 
Sziasztok!

Új vagyok a fórumon. Nagyon tetszik és rengeteg hozzászólást elolvastam már. A következő kérdésem lenne felétek. Felszereltem egy mozgásérzékelőt, ami egy relét kapcsolgat, az pedig több lámpát. Azért kellett a relé, mert a lámpák egyébként váltókapcsolásban működnek. A problémám az, hogy a mozgásérzékelő akkor is kapcsolgat, amikor senki a közelben sincs...Mitől lehet ez? Egy olcsóbb típusról van szó. (Kanlux Merge JQ-L). Ez egy süllyesztett kivitel. Az érzékelő egyébként nagyon érzékeny. Mikor ezt csináltam kicsit fújt a szél, elképzelhető, hogy az is kapcsolgatja? A másik kérdés, hogy sok hasonló típusú mozgásérzékelőn fel van tüntetve, hogy a kapcsolási teljesítmény 60-300W pl. Ez azt jelenti, hogy 60 W alatt nem is működik rendesen? Mivel én ugyebár egy relét kapcsolgatok csak, aminek az áramfelvétele kicsi, ezért gondoltam rá esetleg, hogy nem-e ettől van ez a hiba. és ha igen, mivel lehetne orvosolni? Sajnos + fogyasztót nem tudok rákötni, amivel meglenne a 60 W, mert nem olyan helyen van, és nyilván nem is ez lenne a megoldás Gondolom ezek a kisebb kivitelű süllyesztett érzékelők triak-kal működnek, míg a falon kívüliek relével. javítsatok ki, ha nem így van Előre is köszönöm a segítségeteket!
(#) abubabu válasza Karmion hozzászólására (») Feb 19, 2011 / 1
 
Szia. Nem tudom a belső felépítését,de ha radaros akkor nagyon érzékeny,még a falon is átlát.
Íme a leírása,hibajelenségekkel.
http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/2544
(#) fulcsii hozzászólása Feb 20, 2011 /
 
Sziasztok!
És mi a véleményetek a dugaljba, (hosszabbítóba) szerelt túlfesz levezetőkről? Szólalt már meg valakinek?
(#) Amarton hozzászólása Feb 20, 2011 /
 
Mi a jobb megoldás?
Ha az órától a 3 fázis 3db 2,5-es rézvezetéken megy be a lakásba a fi-reléhez és mellé 3db 2,5-es nullavezető van behúzva, vagy egy db 10-es rézvezeték a nullavezetőnek?
(#) Sanyi74 válasza Amarton hozzászólására (») Feb 20, 2011 /
 
Szia!
Szerintem a 2,5-es vezeték nem elég, minimum 6-os keresztmetszetű az előírás, 3 fekete 1 kék 1 zöld-sárga. Felesleges a nullának külön 3 vezeték.
(#) Dudus válasza Amarton hozzászólására (») Feb 20, 2011 /
 
A klasszikus 3fázisú rendszerben a nullavezetőn sosem folyik nagyobb áram, mint a fázisokra megengedett maximum, amit biztosítóval állítasz be. Én 3x25A-ig 5x4mm^2 vezetéket használnék e-fölött 5x6mm^2 keresztmetszetűt. (32A-nál nagyobbat lakossági fogyasztónál nemigen kötnek be, több csak a kendernek kell )

( 3 fázisnál ha az egyik fázison folyik pl 25A, akkor a nullán is annzi fog, ha egy másik fázisra még ráterhelsz 25A-t, a nullán még mindig 25A fog folyni csak a vektora ellentétes lesz az előző állapottal, ha a 3. fázist is beterheled 25A-rel a nullán nem fog áram folyni. )

Sajnos a nem szinuszos áram megjelenése azzal járt, hogy a fenti okfejtés megborulhat és a nullán kialakulhat akár 50A-is, de háztartásokban erre nem kell méretezni, elvileg a modern berendezések PFC-je kiküszöböli ezt a problémát, gyakorlatban nem , sokszor leég a nulla anélkül, hogy a szaki értené, mi a baj. TrueRMS árammérő nélkül ki sem tudja deríteni mi a probléma.
(#) Dudus válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 20, 2011 /
 
Önmagában semmit nem ér.
(#) laccer válasza Amarton hozzászólására (») Feb 20, 2011 /
 
Sziasztok!
A szabvány előírása szerint,a mérőtől a fogyasztói főelosztóhoz menő "mért fővezeték"32 a-ig 6mm2-nek kell
lennie,1 és 3 fázis esetén is.
Pontosabban MKh 6-os a szabvány, a megfelelő érvég hüvelyekkel ellátva(mérőbe hosszú,)
Természetesen a megfelelő színekkel.
A zöld-sárgát a mérő alatt,nem szabad megszakítani.
A fí-relé a mért hálózat első csatlakozási pontja kell hogy legyen.Előtte,és csak is előtte a nullát és a földet közösíteni kell.
Egyébként ezt csak regisztrált szerelő csinálhatja,elvileg.
(#) szabi83 hozzászólása Feb 20, 2011 /
 
Srácok,

Mi lelte a villanyomat?

Házikómba új 3f óra van (16A, 10A, 6A, egyelőre), a 10A-s re van szerelve egy elosztó, eddig szépen működött a dolog, flex, véső, betonkeverő, satöbbi szerszámok.. egyszerre csak egy + világítás ment róla. Az órán van egy piros led, ha minden oké világít.

Valami történt vele ma, mert 16A és a 6A-t felnyomva még világít a led , a 10A-st is felnyomva kialszik a led és feszkó sincs, a biztosítók meg maradnak felnyomódva, az óra megse moccan.

- Ma csak a betonkeverő ment róla (nem szokta kivágni).
- Minden ki van húzva akkor is ez van, a led kialszik. Nincs fázis? Áramszünet? Pont azon a fázison?

Földelés van, FI még nincs kiépítve.


(#) laccer válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 20, 2011 /
 
Szia!
Ha a piros led világít,na az a nem jó.
Ez a led azt jelzi hogy nincs meg egy fázis.
Egyéb tünet?
(#) szabi83 válasza laccer hozzászólására (») Feb 20, 2011 /
 
Szia!

Idézet:
„Ez a led azt jelzi hogy nincs meg egy fázis.”


Értem, rosszul tudtam, annyira nem nézegettem az órát, akkor a 3F megvan, az elosztó adta meg magát szerintem, majd reggel megyek oda, viszek, szerszámot megigazítom.

Egyéb tünet nincs, Köszi, megnyugodtam.
(#) abubabu válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 20, 2011 /
 
Hali! Két dolog. Vagy a villanyóra elmenő fázisán nincs meghúzva a csavar,vagy az elosztóban a fésűssínnél laza a csavar. (gyakori hiba)
(#) madar86 hozzászólása Feb 22, 2011 /
 
Helló!Szeretnék a falon kívül kábelezni és azt szeretném megtudni,hogy hogyan lehet a vezetéket toldani ill elosztani , ha toldom és össze forrasztom és elszigetelem az úgy jó vagy hülyeség?
(#) fulcsii válasza madar86 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Szia!
Mondjuk a legjobb kötődobozban!
Onnan lehet toldani is, meg elágaztatni is!
(#) ujfalusi válasza madar86 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Össze forrasztan nem szabad. Oldható kötésnek kell lennie
(#) zolika60 válasza ujfalusi hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Aztán miért?
(#) laccer válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Sziasztok!
Forrasztani elvileg azért nem szabad,mert megsérül a szigetelés,Használj VAGO-t,lehet kapni sodrott vezetékhez valót is.
(#) ujfalusi válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Meg azért mert ez villanyszerelés.
(#) fenderstrat hozzászólása Feb 25, 2011 /
 
Üdv mindenkinek!
Olajradiátort használok és egyik nap mikor kihúztam a konnektor egyik oldala fekete volt. Levettem a burkolatot, és az egyik oldalán össze volt olvadva a műanyag. Szétszedtem a radiátor villásdugóját és az is meg volt olvadva, de csak az egyik villánál. Hogy lehetséges ez? Lehet, hogy magában a radiátorban van a hiba? Mert átdugtam egy másik konnektorban és ott is rettentően melegszik a villa.
Előre is köszönöm,
Csabi
(#) Action2K válasza fenderstrat hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Szia! Valahol laza a dugóban a kötés. Ha nem tudod javítani, vágd le a dugóját és tegyél rá újat. No meg minden mást, ami megégett (pl: konnektor) cserélj ki. Még az is probléma lehet, hogy a konnektorban gyenge a rugó, ami a villához szorítaná az érintkezőket.
(#) Balaa16 hozzászólása Feb 25, 2011 /
 
Sziasztok! Remélem jó helyre írok!
A nagyszüleimnél az elmúlt 1 év alatt két darab DVD-lejátszó ment tönkre, és egyszer a TV. Azt szeretném kérdezni, hogy mi okozhatja ezt? Feszültségingadozás? A kábelek jó régi alumínium vezetékek. Védőföld nincsen abban a konnektorban.
Előre is köszönöm a válaszokat: Balázs
(#) proba válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Igazából a hiba pontos oka nélkül erről nem igazán lehet mondani semmi biztosat.Ha vibrál valamely lámpa vagy valami készülék nem működik rendesen (akkor sem ha egyébként jó ,esetleg melegedő konnektor...) utalhat hálózati hibára. Egyébként a régi alu vezetékekkel sincs semmi probléma ha meg vannak jól csinálva a kötések ,valamint a névleges terhelhetőséget nem léped túl.(talán 6/10A körüli biztosítók szoktak lenni előttük)
A mostani TV-k DVD-k tisztelet a kivételnek ,jó ha a garancia idő végét megérik ,tehát egyáltalán nem biztos a hálózati hiba.
(#) Balaa16 válasza proba hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Szia proba!
Nem rég voltak cserélni a mérőórákat. Kicserélték a kismegszakítókat is, és egy 20A-est tettek be. A vezetékek 1,5mm2-ek, és tudom, hogy túl kicsi az átmérőjük. A konyhában van átvezetékelve a hálózat a hűtő és a mikró miatt. Pár hónapja cseréltem egy villanykapcsolót, mert már nagyon régiek az ottaniak. Ahogy hajlítgattam a vezetéket, a szélén lepergett a szigetelés . Az izzók is hamar ki szoktak égni. Ja, és 1 konnektorba van dugva a TV a videó és a DVD, egy iszonyatosan régi elosztóval. Egyszer megnéztem egy bekötődobozt, a vezetékek egyszerűen össze vannak sodorva. A hálózat legalább 25-30 éves. Szerintem a készülék hibája.(nekünk is ugyan olyan típusú van, már 4 éve)
Üdv: Balázs
(#) walter válasza ujfalusi hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Kicsit visszaolvasva a fórumon,elég sokat emlegetett téma volt. Egyébként tudom a szabvány nem ajánlja, a zárlat okozta túlmelegedéssel, olvadással indokolja.
De azért halkan megjegyzem,ekkor (260C-on már az egész vezeték szigetelés is jócskán olvad és ekkor elvan b..a méretezés is.), ha jól van forrasztva a kötés felülete nagyság rendel nagyobb a vezeték keresztmetszetének,ott nem melegedhet ez miatt. A baj, hogy nehezen javítható. Sok évtizedes vezetéken forrasztott kötések hibátlanok voltak akkor,amikor a dugaljaknál égésnyomok voltak a vezetéken és az aljzaton is a terheléstől.
Egyszóval jó forrasztással a legjobb kötés.
(#) walter válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 25, 2011 / 1
 
Szia!
A vezeték keresztmetszete 1,5mm2 és alu?
Ha így van túl van biztosítva a 20A-rel. Tűzveszélyes lehet. 10A-nél többet nem lehetne oda használni.
A sodrott kötések az alu-nál meglazulnak ez okozhat "feszültség ingadozást" és melegedéssel járó egyéb gondot. Ezt semmilyen fogyasztó nem "szereti". Ráférne egy felújítás, nem ijesztgetés, de olcsóbb,mint egy lakástűz.
(#) merlingerin válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 25, 2011 / 1
 
"a konyhában van átvezetékelve" dolog ez mit takar?

Ha azt, hogy a TV/DVD konnektora van továbbfűzve, és ez megy a konyhába, az csűnya dolgokat eredményezhet. A mikróban a trafó brutális rángatást eredményez, ha van valahol is egy kis laza kötés (márpedig alu, és vékony, meg égett szigeteléseket írsz..) akkor van.. Az okozhat olyan tranzienseket, amit nem szeretnek a kapcsiüzemű tápok.

Ha a DVD tápja valami TNY, vagy hasonló, integrált FET-es, épp kihegyezett tápra van bízva, az tud hasast dobni fesz. ingadozástól, pláne ha még jól meg is van szórva a mikrosűtő trafó/hűtőgép kompresszor induktivitásából adódó tüskékkel.

Ahogy a szavaidból kiveszem, nem egy modern, túlzottan felszerelt, minden sarokba kapcsolók, és konnektorok vannak típusú házról van szó. Nem olyan nagy pénz az egészet újravezetékelni, RÉZZEL!, és rendes kötésekkel.

Lakástűz csúnya dolog.

Alu drót nem feltétlen rossz. Ha jók a kötések, és nincs túlterhelve. Csak az a baj, hogy régen mivel nem volt minden kapható, ami kellett, abból építették a hálózatot, ami volt. Láttam már antenna kábelen működő hűtőgépet.. Falba volt húzva. Azt hittem eldobom a kalapom

Szóval csak újra kellene húzni ott mindent. Ahogy Te magad is érzed a kérdésedből/megfogalmazásodból nekem legalábbis ez derül ki.
(#) Balaa16 válasza walter hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Szia!
Tudom, hogy túl van biztosítva. Én is mondtam már nekik, hogy nagyon elavult a hálózat. Igen ráférne a felújítás
Következő: »»   128 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem