Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   129 / 958
(#) Balaa16 válasza merlingerin hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Szia!
Bocsi, ha nem érthetően fogalmaztam. Akkor elmondom érthetőbben. A villanyóra szekrénytől megy az új réz vezeték a konyhába, amikor ott festés volt, ki lett cserélve. És a fürdőben is ki van cserélve a bojlernek és a mosógépnek, szintén egy teljesen független vezetékkel. (vagyis oda is külön megy közvetlenül a szekrénytől) A szobákban van a régi kábelezés. Sokszor figyeltem, hogy akkor is elhalványul egy pillanatra a lámpa (a feszültségeséstől), amikor a számítógépet bekapcsolom. Idézet: "Láttam már antenna kábelen működő hűtőgépet" Ez durva. :eek2: Csak az a baj (de sokkal kisebb, mint a lakástűz), hogy a falon lévő repedések miatt be van tapétázva az egész ház belülről, úgyhogy a kötöződobozokat lehetne keresni!
Üdv: Balázs
(#) merlingerin válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 25, 2011 / 1
 
Szia!

Veszel a legközelebbi barkácsáruházban egy legolcsóbb vezetékkeresőt. Ezzel elindulsz a kapcsolóktól/konnektoroktól felfele. Megkeresed a kanyart, vagy leágazást. Ha anno betartották a szabályokat, akkor csak 90fok kanyar lehet, illetve leágazásnál van a doboz. Ki lehet kopogtatni. A festők lusták, a kötésdoboz tetejét mindig leszedik, és simán betapétázzák a dobozokat dekli nélkül.. Meg lehet találni.

Cable Path Finder, ami 230V-ról megy, és egy rádióadó tulajdonképp. Ezzel meg végképp 3 perc megtalálni, csak drágább..

Én biztos megcsinálnám, nem várnék vele. Pláne, ha a nagy része a háznak már réz.
(#) Balaa16 válasza merlingerin hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Ok, köszi a választ! Ahol nincs tapéta ott van, hogy fél méterre van a doboz a padlótól. Gondolom ez nem szabályos. Szerencsére ilyen kábelkereső műszerem van, úgyhogy tényleg nem lesz nehéz megkeresni. De még nincs vége.... : Felnéztem a padlásra, és lám: Az előszobából, és a hálóból jön fel 1-1 cső. A két szoba közt ott fut a vezeték. Egyszerűen odaszögelték a gerendához a kábeleket. Nem fut semmilyen védőcsőben.
(#) zolika60 válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Idézet:
„Ahol nincs tapéta ott van, hogy fél méterre van a doboz a padlótól.”

Ha konnektor van benne akkor nincs azzal baj.
(#) Balaa16 válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Szia!
Nincs benne konnektor.
(#) fulcsii válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
De lehet hogy terveztek csak nem építették bele! egyszerűen tovább megy a vezeték! Ha 3-3 szál van ami jön és megy és a doboz 65-ös, akkor tuti hogy ez történt, csak már nem volt pénz konektorra!
(#) feccus hozzászólása Feb 26, 2011 /
 
Sziasztok.
Építettem egy sztereo erősítőt ,minden renben van vele,viszont amikor rácsatlakoztatom a dvd-re,amit ugye a tv-re csatlakoztatok akkor a tv-n lila csíkok jelennek meg. Ha lekötöm az erősítőt a dvd-ről akkor eltünnek a csíkok. Az erősítőn belül minden föld közös (hálózati,egyen,poti,stb)szerintem valami földelési gondja lehet csak azt nem tudom hogy mi?
Az erősítős topikban is kérdeztem de ott mindenki mást mondott.
Előre is köszi.
(#) mugab válasza feccus hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Elsőre én megpróbálnám leválasztani a hálózatiföldet a jelföldtől.
A másik variáció hogy az erősitő bemenetére leválasztással küldöm a jelet a dvd-ről. (lehet kapni is ilyet, vagy kondenzátorokkal)
(#) pucuka válasza feccus hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Megint a föld - föld probléma. Ahogy mugab írja nem szétválasztani kell a védőföldet, és a hiradástechnikai földet, hanem össze sem szabad kötni őket. Ha megteszed, ott a földhurok, és ne csodálkozz, ha minden búg. A kettőt összekötni, már ha mindenáron akarod, csak 1 - 10 nF kerámiakondival lehet. Az életvédelmi leválasztást a hálózati trafó úgyis elvégzi. (már ha van hálózati trafó, ha nincs, akkor a hangút összekötéseit megfelelően leválasztva - trafóval, kondival - kell megtenni)
(#) feccus hozzászólása Feb 26, 2011 /
 
Köszönöm a sok segítséget,sikerült megoldanom.
Úgy tudtam hogy az erősítőn belüli összes föld közös,leválasztottam a hálózati földet a közös jel földből és megszünt a búgás és a csíikok.is.
(#) feccus hozzászólása Feb 26, 2011 /
 
Lenne még egy kérdésem ami egy kicsit nagyobb kaliberű. Kb.2 éve teljes villany hálózat cserét csináltak nálunk,a kedves émászos villanyszerelővel valami nagyon nem stimmelt,egy kicsit "hóbortos" volt. Össze vissza kötözgetett mindent. Egy kilenc helységes lakásról van szó és amikor az egyik helységben kapcsolunk pl.villanyt akkor a másik tőle független helységben egy pillanytra megszűnik az áram. Ezt legjobban a plazma tv nem tudja elviselni,mert amikor egy pillanatra megszünik az áram akkor bekapcsolásnál a relé 2-3-x kattan és csak utána kapcsol be a tv. Mit köthetett rosszul össze?
(#) proba válasza feccus hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Hát az egészet (?) ,vagy csak egy alternatív kapcsolót kötött be szabálytalanul.(mellékesen rosszul is).
(#) feccus válasza proba hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Megnéztem pontosan 6 helységet(3szoba,előszoba,wc,kamra)kötött egy db 15A-es kismegszakítóra. Gondolom hogy legalább a szobákat kellett volna külön kötni.
hogyan lehetne utána járni hogy mit rontott el?
(#) walter válasza feccus hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Ha egy nagyobb fogyasztót legyen hősugárzó, vasaló kapcsolsz be, akkor is megszűnik egy pillanatra a másik helységben a"villany"?
(#) feccus válasza walter hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Olyankor még nem tapasztaltam,csak akkor jelentkezik a probléma ha villanyt kapcsolunk vagy ha bármelyik konnektorba be dugunk ill. ki húzunk valamit.
Először voltam olyan hülye hogy a tv-t tartottam hibásnak és hurcoltam a szervizbe,ahol persze többször is megállapították hogy semmi baja. Sajnos a házimozi erősítőben való relé is nagyon allergiás az áram ingadozásra,és gondolom hogy nem igazán tesz nekik jót mindez.
(#) proba válasza feccus hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Van három fázis bevezetve az óra után is? Esetleg külön fázison vannak amik egymásra hatnak?
(#) walter válasza feccus hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
"vagy ha bármelyik konnektorba be dugunk ill. ki húzunk valamit."
Ezt kérdeztem végül, ilyenkor valahol a kötődobozban laza kötés, rossz érintkezés lehet., érdemes átnézni a kötődobozokban esetleg a mérőszekrényben is a kötéseket. Minél előbb.
(#) Balaa16 hozzászólása Feb 28, 2011 /
 
Sziasztok!
Megvettem a kábeleket. Végigkopogtattam a falat, és megtaláltam az összes dobozt. A hétvégén kezdünk neki. De van még egy kérdésem: Szabályos-e, ha a fürdőbe vezető új kábelről kötöm át a védőföldet? (látsd: ábra) Egy kismegszakítón van.

ALAPRAJZ.JPG
    
(#) feccus válasza walter hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Gondolom az sem egészséges hogy ennyi helység,1 db kismagszakítóra van kötve.
Egy-két kötődoboz olyan jól be lett ásva,hogy rombolás nélkül kizárt dolog hozzáférni. Elvileg egy fázison vannak amik egymásra hatnak. Ebben 2 pár váltókapcsoló van. Az említett jelenség nem minden villanyoltásnál jelentkezik,szinte olyan mintha időzített lenne. Úgy emlékszem hogy ha a konyhában(külön fázis)oltunk villanyt akkor nincs az említett jelenség.
(#) fulcsii válasza feccus hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Mert az külön áramkörön lehet és ott nincs rossz kötés!
(#) feccus hozzászólása Feb 28, 2011 /
 
Megpróbálom holnap átböngészni a fellelhető kötéseket. Azt tudom hogy szorítós kapoccsal vannak a vezetékek fogatva,lehet hogy ki van valamelyik lazulva.
(#) proba válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Igazából nulla hibára gyanakodtam.Ez három fázis esetén tud vicces dolgokat produkálni
(#) deepslim hozzászólása Feb 28, 2011 /
 
sziasztok. zárlat volt és a mérő melletti főbizti lement.
azóta nem lehet felnyomni. illetve fel lehet, de furán kattan és érezni hogy nem "húzódik" fel... nem is ad át.
egy pukk után feladta. maszk mögött van, azon meg plomba, szóval....
ilyenkor meg adja magát a bizti? vagy van rajta valami biztosító hogy direkt le kelljen venni a maszkot? ez már a második volt, most már az udvaron sincs világítás. egy pukk után nem lehet felnyomni!!! aeg 20a.
direkt szarik be hogy eont kelljen hívnom?
köszi.
(#) walter válasza deepslim hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Ezzel nem tudsz mit tenni, eon.
Közel laksz a transzformátorhoz?
(#) Hx-2 válasza walter hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Ha a "regebbi ketgombos" akkor a kioldo gomb tobbszori ki-be hirtelen nyomkodasa nekem mar segitett parszor!
(#) walter válasza deepslim hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Kérhetnél 50KA zárlati szilárdságú 20A-es kismegszakítót, az "örökös" lenne.
(#) deepslim válasza Hx-2 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
nemtom hol lehet a tr. ez egy iroda, nem lakom ott. nem régi típusú, 1fázisú AEG 20A. csak annyira gyenge hogy 1 élete van?
(#) walter válasza Hx-2 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Az EBA -típusra gondolsz? Az tényleg régi magyar már nem használják.
Ez más EAG. Magyar talán nincs is már
(#) walter válasza deepslim hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Ha a tr. közel van és jó a vezeték méretezés, akkor a hurok ellenállás tized század ohm, ezért a zárlati áram több tíz KA lehet, ami elégeti a nem megfelelő kismegszakítót.
(#) deepslim válasza walter hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
aha szóval összeégett. :S nah akkor nem árt holnap megtudakolnom hogy is megy ez a csere. köszi a felvilágosítást!
Következő: »»   129 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem