Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   131 / 958
(#) tibibalogh520 válasza laccer hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Szia!
Idézet:
„Rossz földelésnél,a fázist a földel direktbe kötve mértem12A-t.A 16A-es bizti persze hogy nem old le.

Ha ezt nem próbaként csinálja az ember, hanem "természetes úton jön létre", az szép kis villanyszámlát is tud csinálni...
(#) dobo válasza laccer hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Nállunk kőművesek dolgoztak és a földelés kötődobozának fedelét levették vakolás után pedig visszatették.
Igen ám de a maltert ami becsapódott a dobozba azt egy segédmunkás széppen kipucolta ekkor szétkötötte a földelést azt is lepucolta majd visszarakta széppen kézzel meghuzva.
Pár nap mulva elkezdett csípni a csap a fürdőben .
Egyre jobban kezdett kínos lenni mert papucs nélkül már meg sem bírtam nyitni a csapot.
Multiméter elő 26 volt volt a csap és a lefolyó között mérve.
Ekkor átnéztem kimértem a bojlert és az egéssz ház kötéseit.
De a hiba nem szünt meg végül földelési hurokellenállást akartam végezni de mikor a kötést meg akartam lazítani akor látom hogy laza .
Meghuzás után megszünt a hiba.
Ez csak olyan tanulságként írtam le .
(#) didyman válasza dobo hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Ott még akkor valamivel lesz probléma, nem véletlenül van a csap feszültség alatt! Bár egy PC elég a háztartásban és annak X kondenzátorain keresztül máris féltáp vigyorog a földelésen.
(#) proba válasza didyman hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Attól nem melegszik a csap környéke.Én úgy gondolom egy FI relé eldöntené hogy te áramot melegíti a csapot ,vagy az áramszolgáltató felejtett el nullát készíteni az utcába. (gondolnám az utóbbit.)
(#) dobo válasza didyman hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Valószínű hogy az áramszolgáltató pen vezetéke sem volt 0 potenciálon + a vízcső is hozott be idegen feszültséget ebből jött össze a 26 volt.
A földelés meghuzásával az áramszolgáltató pen vezetőjét is 0 potenciálra hoztam valamint a vízcsapot is mert horganyzott csövek vannak a falban és a földben is.
Azótta semmi baj nincs.
Végülis két földelőm van összekötve egy vízcső 10 méter hosszan 1,5 méter mélyen és egy földelőszonda a ami az óra alatt van.
(#) erobi82 válasza laccer hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Idézet:
„2 érdekes történet,hogy miért is kell!! összekötni a nullát a földel.”


A 3. dolog ami akár meg is történhetett csak lehet nem vették észre, hogy a hibátlanul működő 1-es ÉV osztályú (védővezetős) berendezések testpontján emiatt megnövekedhetett a feszültség. Ilyenkor elég ha egy készülék testzárlatos elképzelhető, hogy a többi is rázni fog aminek semmi baja.
(#) kokszi válasza erobi82 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Sziasztok!
Ha már érdekességek, akkor itt egy váltókapcsolás rajza amibe évekkel ezelőtt beleszaladtam.Rajzolgatnom kellett mire rájöttem miért is világít a fázisceruza a foglalat mindkét oldalán kitekert izzó mellett.

vill..jpg
    
(#) fulcsii válasza kokszi hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Azért ez nem semmi apám!
Ilyeneket kik követnek el?
(#) fulcsii válasza dobo hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Vagy! Nincs is nálad nullázás, hanem védő földelés!
És az EPH sincsen kiépítve rendesen!
(#) Fantasy válasza kokszi hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Ez a ritkábbik változata a váltókapcsolásnak, amit régi házaknál még meg lehet találni. Hozzáteszem nem mindegyik váltókapcsoló típus szereti ezt a változatot. Ha a kapcsolószál mozgó érintkezője összeborul egy kapcsolás alkamával, a tulajdonost igen nagy meglepetés éri... , ezért nem is volt ez elterjedve.
(#) SzAndras00 válasza kokszi hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Ezt hívják takarékváltó kapcsolásnak, néhány éve egy jónevű Siófoki szerelő után még találtam ilyet! Én is csak néztem bután először.
(#) dobo válasza fulcsii hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
A földelés az biztos jó de az Eph csomópontot még nem néztem meg soha.
Amikor a ház épült a fater volt a villanyász és a kőműves és a minden!
Talán csak az ácsot kellett kifizetni.
Ennek ellenére ért a villanyszereléshez meglepően jól pedig géplakatos a szakmája.
Na de mindeggy hétvégén azért lebontom a gumman táblát úgyis ráfér már egy Tmk.Ja én vill szerelő és kezdő vill mérnök vagyok.
(#) dobo válasza SzAndras00 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Nyugi itt szabolcsban is találni ilyen megoldást !
Egyszer kezdő koromban én is beleszaladtam ilyenbe de kb egy délután méricskélés után megfelytettem.
Sajnos ezt a fajta kapcsolást is tanítani kellene mert a kezdő koléga könnyen áldozattá válhat.
Balesetmegelőzési elrettentő példaként kellene oktatni.
(#) SzAndras00 válasza dobo hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Nekünk szerintem tanították, hogy így nem szabd, de miután sose találkoztam vele, elfelejtettem. Mondjuk a szaki után volt más érdekes is.
(#) walter válasza dobo hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
A földelés alatt mit értettél?
Földelést,mint érintésvédelmi módot?
A meglazult vezeték a földszondára csatlakozik?
(#) walter válasza Hx-2 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /
 
Igen ez EBA.
(#) dobo válasza walter hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Igen a szondánál a csatlakotó vezeték egy réz saruval volt összeszorítva a horganyzott földelővel.
Két 6-os csavart kellett meghúznom.
(#) zoli_varga válasza kokszi hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Hát igen. Működik és mégis: nem megfelelő a kapcsolás.
(#) Gafly válasza Fantasy hozzászólására (») Márc 5, 2011 / 1
 
Hát igen, a régi fajta Kontakta kapcsolóval, ami még porcelán testű volt és a kapcsoló kezelőszerve kis fogantyú volt amit felfelé, ill. lefelé való átbillentésével kapcsolgattunk ez jó is volt. De ha valaki legyeréli ezt az "ódivatú" kapcsolót valami modern "formatervezettre" akkor garantálható előbb-utóbb a zárlat...
Egy előnye azért van: Könnyen lehet a kapcsoló mellé konnektort szerelni
Tanulság: Alternatív kapcsoló csere esetén illik megnézni hogy rendes vagy takarék kapcsolással építették-e ki...
(#) schorpyon hozzászólása Márc 5, 2011 /
 
sziasztok!

Amint látom elég sok ember van itt aki ért a villanyszereléshez, ezért remélem tudtok nekem segíteni. Valamennyire konyítok én is a villanyszereléshez, de a szakszavakat, nem nagyon tudom, de nem is ezért jöttem ide. Elég régi a vezeték a házban és azt szeretném felújítani. Meg szeretném csinálni főként a földelést az egész házban, a szobákat külön biztosítékokra kötni, plusz konnektorokat szeretnék, meg kapcsolókat. A kérdésem annyi lenne, hogy ha nekikezdek akkor a villanyóránál, hogyan készítsem el a földelés, és hogyan húzzam a vezetékeket a különböző helységekbe. Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszokat.
(#) kokszi válasza schorpyon hozzászólására (») Márc 5, 2011 / 2
 
Ha jól tudom a vill.óránál 3m hosszú kör vagy 1.5m + keresztmetszetű földnyársat kell leütni ami egy átmeneti kötéssel 10mm2 keresztmetszetű réz vezetékkel csatlakozik a vill.óra alól kijövő PEN vezetőhöz.A lakásban helységenként különálló áramköröket építenék ki,persze kisebb egymás mellett állókat összevonva(pl. wc,fürdő).Nagyobb fogyasztókat teljesen külön áramkörbe építve--mosó-mosogatógép,elektromostűzhely stb.A külön áramkör alatt azt értem,hogy mind a három vezeték(L,N,Pe)végigfut az órától megszakítás nélkül.Azért biztos lesznek olyanok akik mindennap űzik ezt a szakmát és pontosan leírják mit hogyan kell csinálni.
(#) schorpyon hozzászólása Márc 5, 2011 /
 
A földnyárs helyett itt sajna csak egy vezetéknek nevezhető valami van, tehát azt mindenféleképp ki kell cserélnem. Értem a többi részét is, igazán arra vagyok kíváncsi, hogy ezt, hogyan oldjam meg, hogy mindent különálló áramkörre építsem ki? Mert a vezetékezést azt tudom, meg szerelvényezést, csak, hogy a villanyóránál, hogy oldjam meg a dolgot.
(#) dil válasza schorpyon hozzászólására (») Márc 5, 2011 / 1
 
Először is mindig válaszolj valakinek a hozzászólásához, kivéve ha új témát dobsz fel. Így követhető, hogy mire reagálsz.

Azt, hogy hogyan indulj el az órától, igazából látni kellene. Falon kívül, vagy sűllyesztett, mi van a fal másik oldalán, stb. Hol vannak áthidalók, kémények, szóval tiltott zónák. Valamint a teljesítmény igények, illetve a lehetőséged, egyidejűségek, stb.
Látod elég sok infó kellene ahoz, hogy a segítség, segítség lehessen.
(#) plepi válasza schorpyon hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Első lépésként meg kell nézni hogy a mért fővezeték milyen állapotban van ha cserére szorul akkor regisztrált szerelő és ő tudni fogja mit kell csinálni,ő majd felveszi a kapcsolatot a szolgáltatóval stb. Érdemes ezzel kezdeni mert akkor tuti nem lesz rá gondod a későbbiekben. Ha ez meg van akkor egy lakáselosztót veszel azt te eldöntöd hány modulosat. A pen vezetőt leföldeled és szétválasztod nullára és védőföldre,a lakáselosztóból ahány helyiség van annyi áramkör általában ,mondjuk én így csinálnám
(#) elektroboy válasza schorpyon hozzászólására (») Márc 5, 2011 / 1
 
Üdv!

Ha így szeretnéd megoldani akkor ez nem kevésbe fog kerülni, de a te dolgod. A villágitást én egy áramkörre raknám vagy max ketöre ez nem nagy fogyasztó és kevés hiba lehetöség van és könnyen kiszürhető ha valamelyikel gond van. A konektorokat szobánként bisztosítanám mivel ezen se nagyon van nagy fogyasztó. Én egy vastagabb csövet vinnék, (gerincnek) igaz ehez nagyobb dobozok kellenek, de elrejthető minden gletteléssel. abban a biztosított áramköröket. Mind ezt érdemes lenne fi relével és túlfesz levezetövel is ellátni.
(#) schorpyon válasza dil hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Elnézést, új vagyok még itt, de lassan beletanulok, az biztos, hogy sűllyesztett, kémény csak 1 van, de ott nem akarok vezetéket. A teljesítmény: mosógép, hűtő, 3 laptop, 2 tv, mikró, porszívó, hajszárító, meg kinti szerszámok (fúró, fleksz, stb.) meg persze ugye, ha éppen lesz még egy tv, vagy valami ilyen dolog akkor persze elbírja. Úgy szeretném, hogy az összes, vezetéket kiszedem és mindet kicserélem, szerelvényeket is. Tehát az órától minden új lesz. Az, hogy a villanyóra mögött mi van, hogy van megoldva azt nem tudom, mert nagyon rég lett csinálva. Ami a lényeg, hogy új legyen minden, és a villanyórától szeretném kezdeni, biztosító tábla, vezetékek, szerelvények stb.
(#) schorpyon válasza elektroboy hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Igazán a pénz annyira nem érdekel, persze, ha lehet azért olcsón akarom megúszni, az lenne igazán a lényeg, hogy "tökéletes" legyen. Tehát ne kelljen félni, hogy leég a hűtő, meg kigyulladnak a vezetékek. Ezt a gerinces megoldást hallottam már és tetszett. Igazából ezeket tudom, hogy hogy vezetékeljem a házat, azt nem tudom, hogy a villanyóránál, hogyan induljak el.
(#) schorpyon válasza elektroboy hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Igen, igen. Erre voltam kíváncsi, nagyon szépen köszönöm. Tehát ami a lényeg, hogy először egy regisztrált szerelő legyen az első lépés, és utána mehet a dolog. Még egyszer köszönöm a választ.
(#) elektroboy válasza schorpyon hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Értem, az egyszerübb mint a ház vezetékelése. Nem tudom hogy a az elosztó táblát hova szeretnéd rakni, de ez majdnem mindegy. Azt sem tudom hogy mekkora a fő bizti. Na de a villanyóra és a kapocstábla között 6 os, vagy 10 vezetéket húznák ez tuti nem ég el. Mind a hármat mivel ha van egy nulla szakadásod akkor még van védőfölded. Onnan a leosztás már egyszerű semmi nehézség nincs ben.
(#) schorpyon válasza elektroboy hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Nagyon szépen köszönöm a válaszod. Ha még majd épp lenne valami kérdésem, majd felteszem.
Mégegyszer köszönöm.
Következő: »»   131 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem