Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » A grafit is felválthatná a szilíciumot?
A grafit is felválthatná a szilíciumot?
Beküldte: Topi, idő: Feb 3, 2008, forrás: sg.hu - Balázs Richárd
A 16. században felfedezett anyagnak köszönhetően egyre közelebb kerül a szilícium tranzisztorokat leváltó szénalapú technika, legalábbis egy brazil kutatópáros szerint.

Az elmúlt 20 évben az egy chipre pakolható tranzisztorok száma kétévente megduplázódott, ez a trend azonban nem folytatódhat a végtelenségig, a szilícium tranzisztorok kicsinyítése ugyanis idővel a teljesítmény rovására fog menni. Nemrég a grafént kiáltották ki a szilícium reményteljes alternatívájának. A mindössze egy atom vastagságú lapokon hatszögletes rácsokban elhelyezkedő szénatomok százszor vékonyabbak, mint a lehetséges legkisebb szilícium tranzisztor. Mitöbb, az előállítását tekintve mindössze kétévnyi pályafutásra visszatekintő grafén jóval hatékonyabban vezeti az elektromosságot, emellett pedig olyan egzotikus elektromos tulajdonságokkal is rendelkezik, melyek még a kvantum számítástechnikának is hasznára válhatnak.

Ennyi szép és jó után lennie kell valami problémának, és van is. A grafén lapok ugyanis hajlamosak felcsavarodni és reakcióba lépni a körülöttük levő anyagokkal, ami alaposan megnehezíti az eszközökbe történő beépítésüket. Yakov Kopelevich és Pablo Esqunazi, a brazil Campinas Állami Egyetem kutatói azonban azt állítják, hogy a jó öreg grafit is megfelelne a célnak, jóval egyszerűbb és hasznosabb alternatíva lenne a szilíciumra. "A grafén összes tulajdonsága megtalálható a grafitban" - mondta Kopelevich, aki kollégájával rámutatott, hogy a grafit - ami grafén lapok többszörös halmazából áll össze - egyszerűbben és olcsóbban előállítható, és a szomszédos rétegek stabilizáló hatásának köszönhetően nem is csavarodik fel.


Az elmúlt néhány évben a páros kutatásaival bebizonyította, hogy akárcsak a grafén, a grafit vezetőképessége is megváltoztatható egy mágneses mező alkalmazásával. Az áram pedig annak ellenére áthalad rajta, hogy azt tömeg nélküli részecskék, úgynevezett Dirac fermionok szállítják. Ezek a tulajdonságok rendkívül fontosnak ígérkeznek a jövő kvantum számítógépeinek megalkotásánál, írja a New Scientist.

"Mindenképpen jó, hogy nem csupán egy szénatom rétegre kell bíznunk mindent" - mondta Jorge Sofo, a Pennsylvani Állami Egyetem grafén kutatója. Egy másik szakértő, Millie Dresselhaus, az MIT nano-elektronikai kutatója azonban már kétségeit fejezte ki. Szerinte nem egyértelmű, hogy van-e olyan hatékony a grafit, mint a grafén, ennek megállapításához további kutatások szükségesek. Kérdéses, hogy a grafit elektromos tulajdonságai beállíthatók-e úgy, hogy az alkalmas legyen olyan alkalmazásokhoz, amiket könnyedén meg lehet oldani grafénnel.


Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: szaki2, Idő: Feb 22, 2008
grafit tranyó eeez igen!
 
Írta: zolee1209, Idő: Márc 21, 2008
Nekünk biológiaórán mondta a tanár:"tudósok szerint a földi élet szilícium alapú is lehetne..." Akkor most bekövetkezik csere??? Én nem szeretnék trnzisztorként újjászületni!!! :P
 
Írta: watt, Idő: Ápr 16, 2008
És akkor hogy is fog ez működni? Grafitból készül egy mágnesesség hatására vezetővé váló réteg("emiter+kollektor"), és ugyancsak grafitból egy tekercs, ami helyi mágnesességet kelt körülötte, ez lesz a "bázis"? Azért többet is elárulhatak volna erről a csodáról!
 
Írta: razor, Idő: Jún 30, 2008
Érdekes lesz ha majd a processzoraink grafit alapúak lesznek..:)
 
Írta: AMD, Idő: Júl 16, 2008
Ha meg túlmelegszik a tranyó akkor kigyullad. :)
 
Írta: spark2, Idő: Szept 8, 2008
Működése nagyon egyszerű. Mivel kvantumtranyó, ezért mágneses térben a kollektoron beérkező elektronhullám interferenciába lép az emitteren bejövő elektronhullámmal, kioltják egymást, és kifelé ez úgy látszik, mintha nem folyna áram. Ha nincs mágneses tér, akkor az elektronhullámok felerősítik egymást, és a tranyón így áram folyik át. Egyszerű, nem? :-P
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem