Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Idegsejtekkel kommunikáló szilícium chip
Idegsejtekkel kommunikáló szilícium chip
Beküldte: Topi, idő: Ápr 11, 2006, forrás: sg.hu
Élő idegsejteket kapcsolt és bírt kétirányú kommunikációra egy szilícium chippel egy európai kutatócsoport. A technika, ami tenyésztett patkány idegsejtek hálózatát alkalmazza, megvalósíthatja a neurológiai rendellenességek kezelésére alkalmas "idegprotéziseket" vagy a "szerves számítógépeket".

Eképpen nyilatkozott az olasz, német és svájci szakemberekből álló csoport, melynek tagjai nem kis munkát fektettek az élő sejtek és a chip szervetlen összetevői közötti interfész kifejlesztésébe. A kutatók két fronton közelítették meg a problémát, a félvezetők, illetve a biológia irányából.

Technikai oldalról 12 384 tranzisztort és kondenzátorok százait pakolták fel egy 1 négyzetmilliméteres chipre, amihez biológiai részről az agyban található proteinek segítségével csatolták az idegsejteket, a neuronokat. A proteinek egyben a neuronok és a félvezetők ion csatornái közötti kapcsolatként is szolgálnak, lehetővé téve a neurális elektromos jelek eljutását a chiphez. A másik oldalról a chip kondenzátorai stimulálják a neuronokat.

A csoport részéről nyilatkozó Stefano Vassanelli, a Padua Egyetem molekuláris biológusa elmondta, következő célkitűzésük a chip génekkel való kétirányú kommunikálásának kidolgozása. A gének azok, ahonnan a memória származik, nélkülük nincs se memória, sem pedig számítás.


Éppen ezért szeretnék megtalálni a módját, hogy a géneket használják az úgynevezett neurochip vezérlésére, tette hozzá az olasz biológus. A legnagyobb kihívás a technika számára az agysejtek életben tartása lesz, vélekednek a tanulmányt elemző szakértők. Ashley Craig, a Sydney-i Műszaki Egyetem idegtudományok professzora szerint a számítógépes áramkörök agysejtekhez való csatolása felboríthatja az agy törékeny kémiai és elektromos egyensúlyát, elpusztítva a neuronokat.

Vassanelli és kollégái is tisztában vannak az előttük tornyosuló akadályokkal. Az olasz kutató szerint évtizedekre lesz szükség, mire technikájuk kellő mértékben kiforrja magát ahhoz, hogy idegrendszeri betegségeket kezeljenek, vagy élő számítógépeket építsenek a segítségével. Rövidebb távra tekintve azonban hasznos lehet a gyógyszergyárak szűrővizsgálatainál, azaz a gyártók minden kockázat nélkül, és nem utolsósorban igen gyors eredményt kapva kipróbálhatják hatóanyagaikat a neuronokon.

A kutatást az EU IST (Információs Társadalmi Technológiák) programja finanszírozza.


Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: Gigabb, Idő: Ápr 12, 2006
Tiszta Jhony mnemonic-ok lesznek majd az emberek
(remélem látta valaki a filmet)
 
Írta: tszaboo, Idő: Ápr 18, 2006
Alig várom, hogy az első ilyen az agyamba legyen, egy bazinagy winyó társaságában, hogy me kelljen irodalomból verseket tanulni. Szerintetek szabadidőben lehet majd filmet nézni rajta ? :-)
 
Írta: _JANI_, Idő: Ápr 22, 2006
Először csak egy idegsejt. :rolleyes:
De később, az egész embert "bedrótozzák"… :mad:

Persze lesznek olyanok is, akiknek ez a technológia fog segíteni, hogy teljes vagy hétköznapi életet élhessenek. (Nem hétköznapi módon.) :nemtudom:
 
Írta: nyulbul, Idő: Ápr 30, 2006
Hát igen.Egy kis idö mulva meg egy műholdról a "vinyó" kap egy jelet hogy most ezt meg ezt csináljam
 
Írta: Tibiapu, Idő: Máj 30, 2006
Megerőszakoljuk a természetet?

vagy

Erőszakoljuk meg a természetet!
 
Írta: Mulder, Idő: Jún 10, 2006
Addíg oké ez a dolog, amíg jó irányba halad de mi lessz hogyha rossz kezekbe kerül!
Láttátok a terminátor című filmet?
 
Írta: Lyx, Idő: Jún 26, 2006
Komolyan mondom tiszta sci-fi...
A pláne az egészben, hogy a sci-fi írók megírták ezeket. Először jött a vakok szemére szerelt chip, amivel pixeles képeket lehet látni, most meg ez. Én mondom lesznek még itt cyborgok.
 
Írta: Moot, Idő: Jún 30, 2006
Lehet, hogy több az értelme mint a vizen sétáló robotnak:D
 
Írta: TX, Idő: Júl 31, 2006
nem rossz dolog ez srácok. csak az a gond hogy előbb készít fegyvert belőle amerika mint műlábat európa!
 
Írta: Geri, Idő: Szept 3, 2006
Tiszta horror
 
Írta: Pinkarga, Idő: Szept 4, 2006
Szerintem minden dolognak, mint az érmének két oldala van. Nem gondoljátok, kedves "csak a rosszat látom" hozzászólók, hogy már így is tönkretettük a természetet a tudatlanságunkal? S ha vak, vagy süket, ill. mozgáskorlátozott lennél, s lehetőség nyílna egy ilyen berendezéssel teljes életet élni, nem te lennél az elsők között, kik az ajtót döngetnék érte? Szerintem igen!!!!!! Nos, mint az elektromos áram (mivel életet ment, s kényelmessé teszi életünket, de ha belenyalsz a konektorba, akkor már csak a temetőbe mehetsz, nem??). Nos, jónak tartom, ha jó kezekbe jut. Azok, akik lefikázzák, azt üzenem, hogy elöttem adja vissza valakinek a normális életet minden technikai segítség nélkül, s akkor meghalgatom!
 
Írta: phc, Idő: Szept 18, 2006
Feltöltök egy-két zenét és már nem is unatkozom.
filmeket is nézegetek
De ha lesül a proci akkor sajnos már nem nagyon lehet cserélni.
 
Írta: mosomate, Idő: Okt 15, 2006
Szép látványt nyújt majd, hogy ha a fejünkből fog kilógni a hűtőventillátor!
 
Írta: RED-FOX, Idő: Okt 30, 2006
Végre tudok majd Call of Duty 2 őzni a saját fejemben remélem nem lesz nagy a szerver lag (XD) meg úgyis szemüvegem van jó lenne két zsír új SZONI kamera helyettük de tényleg én félek egy kicsit ettől mert nagy a lehetőség de nagy a kockázat is jó lenne ha mindenki tudna járni meg beszélni és nem kéne neki tolószék meg hasonló de a vége vagy a sülyjesztő lesz vagy csak a gazdagok kiváltsága lehet hogy pesszimista vagyok ( najó, biztos) de én kicsit berzenkedek ettől. Jöhet a meg kövezés.
 
Írta: AlieV, Idő: Nov 14, 2006
Rákapcsolódhatunk a számítógépekre az agyunkkal egy implantátum segítségével egy adatkábelen keresztül...
Király dolog , de egyben veszélyes is.
 
Írta: Szabi, Idő: Dec 15, 2006
Gondolom mindenki látta már a terminátor c. filmet!
Ui.: No koment :(
 
Írta: AlieV, Idő: Feb 14, 2007
Akkor lessz gáz, ha az emberek agyára irnak már vírusokat.

beprogramozzák az embert hogy öljön meg valakit, stb...

nembaj, majd a cirosoft ír az agyunkra egy új operávciós rendszert.

Érdekes lessz!
 
Írta: Balázs, Idő: Márc 9, 2007
Így készűl az emberből távirányítós konyhai segéd. Anyám bírná.
 
Írta: Árpi, Idő: Máj 28, 2009
Hát szerintem a mai világban az egyetlen dolog ami biztonságban van és ami igazán az emberé azok a gondolatai és az érzései, ettől vagyunk emberek, tehát ha valakinek egy procit ültetnek a fejébe és az a proci egy program segitsegevel fog működni és ha mi az kell majd csináljuk ami bele lessz irva abba programba akkor teljesen oda lessz az emberi mivoltunk. Nekem elégt az is ha leülök a TV elé és megnézek a képernyőn egy filmet, nem kell olyan lux hogy a fejembe szerelt "vinyóról" nézzem a filmet. Az nagyonis OK hogy beteg embereket lehet meggyógyítani de az emberek gondolatait hagyják békén és programozzák csak a számítógépeket!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem