Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Beszélő csomagolás
Beszélő csomagolás
Beküldte: Topi, idő: Jún 12, 2007, forrás: Berta Sándor - Sg.hu
A dohányzás ártalmaira szóban is figyelmeztető csomagolások? Akusztikus receptek élelmiszerekhez? Mindez svéd tudósoknak köszönhetően korántsem utópia már.

A Közép-svédországi Egyetem kutatói olyan új digitális papírból készült csomagolóanyagot fejlesztettek ki, amely érintésre akár szóban is tájékoztatja a vásárlókat. A Paper Fournak nevezett megoldás prototípusa olyan különleges tintákat használ, amelyek nyomásra reagálnak és amelyek hangját nyomtatott beépített miniatűr hangszórók szólaltatják meg.

A digitális papír egyaránt használható csomagolóanyagként tájékoztatási és reklámcélokra. "Amennyiben például valaki megérint egy strandot ábrázoló képeslapot, akkor azonnal meghallgathatja a leírását. De ugyanígy érdekes lehet a cigarettás dobozokon való felhasználás is" - nyilatkozta Mikael Gulliksson, a Közép-svédországi Egyetem munkatársa. A svéd szakemberek a papírba egy elektronikus réteget integráltak, majd ellátták egy különleges tintával, amely érintésre vagy nyomásra továbbítja az információkat egy mikroszámítógépnek, amely az audiofájlokat tárolja. A hangok vagy akár zenék a beépített hangszórók segítségével szólalnak meg. A digitális papír kívülről kartonborítást kapott, amelyre bármi nyomtatható.



A Papaer Four esetében a problémát csupán az jelenti, hogy a sorozatgyártás még túl sokba kerülne és a prototípus túl nagy méretű, ezért a kutatóknak először az előállítási költségeket és a megoldás méretét kell drasztikusan csökkenteniük. A Golem német híroldal tudósítása szerint egyébként a Paper Fourt a Fiber Science and Communication Network (FSCN) kutatóprogram keretében fejlesztette ki a Kötép-svédországi Egyetem számos helyi papíripari céggel együttműködve. A cél a papírtermékek negyedik generációjának létrehozása volt, amelyek már képesek kommunikálni a számítógépekkel és a papírt a digitális világ részévé teszik.

A svéd kutatók a Paper Four honlapján megjelentettek egy bemutató videót is, amelyben látható egy zenei CD reklámja hangerő-szabályozóval és a zeneszámok közötti navigációval, egy turisztikai információkat tartalmazó megoldás és egy képregény is hangeffektekkel.

A videó letölthető az alábbi címről: http://mkv.itm.miun.se/projekt/paperfour/paperfour.mp4



Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: tamas88, Idő: Júl 19, 2007
Nem rossz.De már mindenbe micro chipet raknak!!!Közben meg a földünket elpusztítjuk.
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem