Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » ARC M60 HD, és a Diyeramp erősítők
ARC M60 HD, és a Diyeramp erősítők
Szerző: deklinacio, idő: Ápr 11, 2020, Olvasva: 2432
Lapozás: OK   1 / 10
Mindig is szerettem az Audio Research cég erősítőit, mióta olvastam róla a valamikori HFM hasábjain. Aztán sikerült meghallgatnom egy ilyen készüléket. Nem az újakat, tele félvezetővel, hanem a régit. Hogy milyen ez a hang? Van aki azt írta róla: a legtranzisztorosabb hangú csöves.
A sorozat többi része:

Egy olyan csöves erősítő, ami mentes a csöves és tranzisztoros erősítők minden bajától, és csak azok jótulajdonságait ötvözi össze, nagyon jó dolog. Elhajt bármilyen hangszórót, hatalmas mélyalappal, nyílt, tiszta közép és magashangokkal, kis szinezettséggel. Véleményem szerint ezek a régi ARC gépek 1968-tól a High End kategóriát képviselik. Nem mondom, hogy nincs jobb, de én még nem hallottam olyat. Pedig igyekszem. :o) A szóbanforgó erősítők igen magas szintű műszaki színvonalat képviselnek. Ezért is szeretjük őket.

Ezen cikk tárgya a cég M60-as típusjelű erősítőjének (1968) átépítése,  modernizálása, "magyarítása". Innen a név: Mono 60Hungary Dynamic. Azért itt tennék egy megjegyzést: A cikk tárgya tulajdonképpen két erősítő: az egyik egy budget verzió sztereóban, ami csak 40 Wattos, illetve egy NON+ULTRA verzió, ami mono, és kb. 60 Wattos. A két készüléket megpróbálom párhuzamosan bemutatni, s ami vonatkozik az egyikre, az a másikra is fennáll, kivéve a végcsövek típusa, és annak műszaki hozománya. A budget verzió a Diyeramp nevet kapta a keresztségben, még a mono verzió ARC M60 HD nevet kapta.  A Diyeramp 6L6GC csővel működik, az M60 HD 6550-el. Hogy miért pont az M60-ast választottam? Először is mert régi, úgymond történelemmel rendelkező erősítő, illetve nem alkatrésztemető, mint a többi nagyhírű ARC kapcsolás. Azaz szerényebb anyagi eszközökkel rendelkezők is megtudják építeni, s ha megépítik, akkor olcsón jutnak audiofil minőségű eszközhöz. Megépítését olyanoknak ajánlom, akiknek célja a zene hallgatása, nem pedig az állandó forraszgatás. 

Nézzük meg, mit is kapunk a pénzünkért cserébe, ha belefogunk életünk főművébe:

 • 40 (60) Wattos, csöves erősítőt, rendkívül jó hanggal
 • Neves márka reinkarnációját
 • Valódi katód visszacsatolást (CFB)
 • Cross Coupled kapcsolást
 • Könnyű átalakíthatóságot balanced üzemmódra
 • NVCS-t mindkét módusú jelre
 • Könnyen beszerezhető alkatrészekkel megépített készüléket
 • Könnyen reprodukálható készüléket
 • Könnyű utánépítést
 • Rengeteg tapasztalat gyűjtését
 • Hosszú, élvezetes zenehallgatást

Nem beszéltem még arról, hogy mit jelent a Hungary. Nos azt, hogy először is a nehezen beszerezhető 6FQ7 csövek helyett a kapcsolás magyarítva lett ECC88-ra. Illetve még azt, hogy csak olyan alkatrészeket használtam, amik könnyen beszerezhetőek. Például kerültem a kínai alkatrészek használatát, hisz azok messze vannak, vám terheli őket. 

20180531_1524301.jpg


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 10
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu