Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Autó ablaktörlő vezérlése PIC12F675 kontrollerrel
Autó ablaktörlő vezérlése PIC12F675 kontrollerrel
Szerző: potyo, idő: Jún 24, 2009, Olvasva: 33767, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 5
Ebben a cikkben egy általam tervezett ablaktörlővezérlő áramkört mutatok be. Ablakmosással, állítható intervallumüzemmel, végálláskapcsoló érzékeléssel.

    Régebbi autókban az ablaktörlőnek nem volt úgynevezett intervallum üzeme, hanem csak esetleg két fokozatban lehetett állítani a törlés sebességét. Az ablaktörlő folyamatos működése gyenge esőben felesleges, csak az ablaktörlőlapátok idő előtti elhasználódását okozza. Később már háromállapotú kapcsolót építettek be, amiknél egy intervallum üzem is kapcsolható, ebben az üzemállapotban kb. hat-nyolc másodpercenként végigtörli az üveget a törlő. Ez már sokkal kényelmesebb, mert nem zavar a folyamatos törlés. Azonban ezt is lehet még ragozni - jó lenne állítani az intervallum idejét is. Erre két megoldás született:

  • az ablaktörlőt kapcsoló karra tettek egy többállású kapcsolót, amivel a törlés intervallumát lehet állítani
  • az ablaktörlő kapcsoló kar rövid idejű intervallumüzembe kapcsolásának hatására (kevesebb mint két másodperc) elindul egy számláló, ami méri, hogy mennyi idő telik el a következő bekapcsolásig. Amikor a sofőr úgy látja, hogy ismét törölni kéne az üveget, akkor bekapcsolja az intervallumüzemet, és az elektronika a két bekapcsolás közötti időt veszi ezután alapul a törléshez.
       

    Ez utóbbi elég egyszerűen és esztétikusan megvalósítható. Ha intervallumüzem már volt a járművön, akkor csak a vezérlő relét kell kicserélni, az pedig eleve valahol el van rejtve az autóban, tehát egy házilag épített relé nem lesz esztétikailag problémás. Ha nem volt intervallumüzem, akkor pl. fel lehet áldozni az egyik fokozatot az intervallumüzem vezérlésére, ez esetben már némi többletmunka adódik.
   
    Az áramkörnek a következőket kell tudnia:

  • Ha a törlőkart kikapcsoljuk, de a törlők valahol az üvegen vannak, akkor azok menjenek el a nyugalmi helyzetükbe (emiatt van a törlő mechanizmusán egy végálláskapcsoló, amivel jelezni tudja az áramkör felé, hogy hol vannak a törlők)
  • Az ablakmosóvíz fecskendezésének indulásakor a törlők is induljanak el, és a fecskendezés leállítása után is még töröljenek kétszer-háromszor
  • Biztosítsa az említett intervallumüzemet
  • Mivel alapvetően a régi, hibás relé kiváltására terveztem az áramkört, ezért fontos, hogy beleférjen annak a dobozába, és így egyszerűen beilleszthető legyen annak helyére.

 


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem