Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Digitális oszcilloszkóp
Digitális oszcilloszkóp
Szerző: fazy, idő: Jún 25, 2008, Olvasva: 35346, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 11
Az alábbi kapcsolásban bemutatom, hogyan készíthetünk olcsón egy hangfrekvenciás mérésekre alkalmas digitális oszcilloszkópot.

Digitális oszcilloszkóp

Az címben szereplő oszcilloszkóp ötletét egy francia oldalon találtam, (ITT) és rögtön megtetszett, bár van a birtokomban egy régi orosz példány, és mivel sokszor szükség van a két csatornára, így gondoltam, megépítem. A projekt eredetileg az Országos Elektronikai Konstrukciós Versenyre készült és a 3. helyezést értem el vele

A készülék lelkét egy PIC16F877A alkotja, a kijelző pedig egy kék-fehér 128*64 képpontos grafikus kijelző.

A csatornák váltó-, ill. egyen-csatolását 4 darab 5V-os jelfogó valósítja meg. A két csatorna erősítését digitális potenciométerrel állítja be. Innen az analóg jelet a Maxim cég MAX114-es AD-je alakítja digitálissá.

A kapcsolás fel van készítve további két csatorna kezelésére, továbbá egy logikai analizátor funkcióra is.

Az alap projekt tartalmaz továbbá egy RS-232 portot, melyen keresztül PC-s kapcsolatot lehet létesíteni a műszerrel, így a PC-ről állíthatóak, vezérelhetőek az egyes beállítások és leolvasható a mért jel.

Jelenleg az eszközben 12uS/DIV-től 100s/DIV-ig állítható az időalap. Ezzel értékelhető jelet kb. 120kHz-ig mérhetünk. A bemeneti érzékenysége 10mV-20V-ig terjed. Lehetőség van a menüben állítani azt, hogy 1x-es, ill. 10x-es osztású mérőfejet csatlakoztattunk-e.

Az oszcilloszkóp saját triggerrel rendelkezik, ami lehet automatikus, ill. manuális, le, vagy felfutó élre triggerelő beállítás.

A menüben való mozgást, és az oszcilloszkóp beállítását egy 12 gombos billentyűzet teszi lehetővé. 

A projekt kapcsolási rajzát letöltöttem a honlapról (gif-ben), amit az Eagle 4.11 programban megterveztem, illetve kialakítottam hozzá a NYÁK-rajzolatot. Néhol szükséges volt az eredetitől eltérő alkatrészeket használnom, mivel Magyarországon nem volt minden beszerezhető  

A projekt három panelből épül fel, ezek rendre: a tápegység, az alaplap, ill. a kezelőszerv-panel. Lássuk, hogyan is néznek ki!


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 11
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem