Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Az intelligens LCD modulok használata - I. rész
Az intelligens LCD modulok használata - I. rész
Szerző: Topi, idő: Ápr 12, 2005, Olvasva: 88710, Oldal olvasási idő: kb. 3 perc
Lapozás: OK   1 / 4
Az LCD modulok nem csak számokat, hanem betűket, szavakat, szimbólumokat is képesek megjeleníteni. Ez az univerzális alkalmazhatóság az, ami miatt sokkal több helyen használják, mint a nála lényegesen kisebb tudású 7 szegmenses LED kijelzőt.
Az LCD modulok nem csak számokat, hanem betűket, szavakat, szimbólumokat is képesek megjeleníteni. Ez az univerzális alkalmazhatóság az, ami miatt sokkal több helyen használják, mint a nála lényegesen kisebb tudású 7 szegmenses LED kijelzőt.
Bár egy kicsit drága, ha valaki újonnan vesz egyet, főleg az otthon ügyködő hobbistáknak, de nem nehéz hozzájutni egy használt darabhoz sem, ami semmivel sem rosszabb új társainál. LCD modulokért nézd meg áruházunkat!


Általános leírás

Ez a leírás kizárólag az alfanumerikus LCD-modulokkal foglalkozik, azok közül is pedig azokkal, amik HD44780 (vagy kompatibilis) vezérlővel vannak ellátva. (A legtöbb LCD kijelző ilyen.) Természetesen ezek nem a legmodernebb NASA csúcstechnikával felszerelt, óriás, színes , fehér hátterű LCD-k, mint például az LCD monitorokban, de azért még messze "nem ment ki a divatból". Még mindig sok helyen használják, különösen ott, ahol nincs szükség az előbb említett modern kijelzőkre.
A modulokat elsősorban valamilyen mikrokontrollerrel, processzoral szokták vezérelni, de ennek az első résznek még akkor is nekivághatsz, ha még életedben nem láttál mikrovezérlőt, hiszen itt csak néhány kapcsoló fog kelleni a vezérléshez, meg pár egyéb alkatrész.


Méretek

Noha a kijelzőn csak karaktereket lehet megjeleníteni, mégis rengetegféle méretben kapható. Az egy sorba írható karakterek száma a következők lehetnek: 8,16,20,24,32 sőt akár 40 is. Léteznek 1,2 és 4 soros kijelzők. Ezek az értékek a standard értékek, de lehet persze más adatokkal is beszerezni LCD-t, nemis akármilyen áron!
A kijelzőket lehet más adatok szerint is csoportosítani. Van olyan, ami szinte minden irányból látszik, nagyon szép a kontrasztja, de persze vannak átlagosak is. Néhány LCD-hez háttérvilágítás is tartozik. Van amelyiknél csak annyi, hogy két oldalról egy-egy LED világít, olyasmi mint a karórákon. Ez - véleményem szerint - igen ronda. De van olyan, ami a teljes felületet egyenletesen bevilágítja (a kijelző alatt kb több 10 SMD LED van). Ez már szépen néz ki. És van az Elektro-lumineszcens háttérvilágítás. Ez a legszebb, de kell neki egy inverter, mivel nagyobb feszültségről üzemelnek. Mindenki döntse el, hogy milyen LCD-modult szeretne magának. Persze a tanuláshoz megfelel a legolcsóbb is, hiszen egyenlőre csak annyi a lényeg, hogy képes legyen karaktereket megjeleníteni.


Csatlakozás

A legtöbb LCD-modul megfelel egy standard előírásnak. 14 "lyuk" van az LCD-n. Ide szalagkábelt, vagy tüskesort célszerű beforrasztani. Ebből 8 adatvonal, 3 vezérlő és 3 a tápcsatlakozás. (A háttérvilágításos LCD-ken van további két csatlakozó, de az ettől a 14-től jócskán elkülönítve.) Ezek a lyukak kétféleképp lehetnek elrendezve. 2×7 vagy 1×14 formában. Az 1. ábrán láthatjuk a 2 módot.
A legtöbb kijelzőn a számozás is rá van írva a NYÁK-ra, de ha nem, akkor is egyszerűen megtalálhatod az 1. lábat: Mivelhogy ez a test, ezért gyakran fut bele vastagabb szál, sőt egybefüggő felülethez is csatlakozhat.
Az egyes lábak funkciója az 1. táblázatban látható.Az 1. és 2. lábra kerül a táp. A Vdd-t kell a pozitív tápra kötni, és a Vss-t a negatívra.
A gyári specifikáció szerint az LCD-ket 5 V-ról kell üzemeltetni. De a legtöbb működik 4,5-rőll illetve 6-ról is. (Van ami akár még 3 V-ról is üzemel). Ráadásul az áramfelvétele is igen csekély, akár elemről is lehet üzemeltetni.

1. tábla

Sorsz
Név
Funkció
1
Vss
Test
2
Vdd
Pozitív táp
3
Vee
Kontraszt
4
RS
Register Select
5
R/W
Read/Write
6
E
Enable
7
D0
0. adatbit
8
D1
1. adatbit
9
D2
2. adatbit
10
D3
3. adatbit
11
D4
4. adatbit
12
D5
5. adatbit
13
D6
6. adatbit
14
D7
7. adatbit


A 3-as láb vezérlésre szolgál. A Vee láb segítségével lehet a kontrasztot szabályozni. Egy potméter középső lábára kell kötni, a potméter másik végét pedig a testre. A poti 3. lábát vagy hagyni kell "lógni" a levegőben, vagy a Vdd -re kötni, de az is előfördulhat, hogy negatív tápra (egyes esetekben akár -7 V is kellhet) Mindenesetre a leggyakoribb, hogy nem kell sehova sem kötni. De ha biztos akarsz lenni, akkor kösd a Vee lábat a testre. Ez biztos működni fog, csak kérdés, hogy mennyire lesznek láthatók a kijelzőn a betűk.
A 4. láb a Register Select (RS, regiszter -választás) lába. Az első a három vezérlőláb közül. Ha itt logikai 0 van, akkor az LCD a küldött adatot parancsként értelmezi, olvasni pedig az LCD állapotát lehet. Ha logikai 1, akkor pedig egy karakterkódot üldhetünk, vagy fogadhatunk.
Az 5. láb a Read/Write (R/W, olvasás/írás) vonal. Itt adhatjuk meg az LCD-nek, hogy adatot akarunk küldeni az LCD-nek, vagy esetleg fogadni szeretnénk-e tőle. Logikai 0 esetén írhatunk az LCD-be, logikai 1 esetén adatotfogadhatunk.
A 6-os láb az Enable (E, végrehajt). Ezzel indíthatjuk az adatátvitelt, egy 8 bites byte-ként, vagy két 4 bites "félbyte"ként. Utóbbi esetben az adatátviteli vonalak közül csak a felső négyet használjuk (D4-D7). Ez a 4 bites mód mikrokontrollerek esetén javasolt, ahol ugye nem árt spórolni az I/O portokkal.

Folytatás következik...
A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem