Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Forrasztóállomás II
Forrasztóállomás II
Szerző: Attila86, idő: Máj 7, 2008, Olvasva: 50223
Lapozás: OK   3 / 4

A készülék megépítése

A panelterveket a méretre vágott és megtisztított nyáklapokra vasaljuk rá (vagy fotózzuk). Még a maratás előtt ellenőrizzük, hogy nem-e lett hibás a vasalás. Ha szakadással vagy zárlattal találkozunk akkor azt filccel vagy kaparással javítsuk ki. Zárlatra leginkább az IC-k lábai közt elvezetett fóliáknál van nagy esély. Ezek után marjuk ki a panelokat, majd a tinta lemosása után készítsük el a furatokat.

Az alkatrészek beültetését az átkötésekkel kezdjük, majd méret szerinti sorrendben először az ellenállásokat és a kondenzátorokat ültessük be, majd a magasabb alkatrészeket. A két panelt összeforrasztás előtt alaposan mossuk le denaturált szesszel, vagy aromás hígítóval (az utóbbi jobb), hogy a forrasztáskor a panelra olvadt gyanta leoldódjon a nyákról. Ez után a kis függőleges panelt forrasszuk a vízszintes panel éléhez, ügyelve rá hogy derékszögben legyenek. A vízszintes panel felső élének éppen a függőleges panel alján lévő fóliaszigetek tetejénél kell lennie. Az első bekapcsolás előtt még egyszer ellenőrizzük le, hogy nincs-e szakadás vagy zárlat a panelon, illetve hogy nincs-e fordítva beforrasztott elkó, dióda, vagy IC. Az ICL7107-et csak a legvégén tegyük bele a foglalatjába, mielőtt bekapcsoljuk az áramkört.

A HQVideo üzletében beszerezhető transzformátort rögzítsük az M30-as nevezetű műszerdoboz hátlapjához (belülre). Én hogy minél kevesebbet kelljen a mechanikával foglalkozni, illetve hogy a hátlapon kívülről ne látszódjon csavarozás; két komponensű ragasztót használtam a trafó rögzítéséhez. A trafó helyét úgy válasszuk meg, hogy mellé odaférjen a (Lomexben kapható) hálózati csatlakozó, és hogy a műszerdoboz hátsó két kis fém 'füle' ne legyen útban (amihez a hátlapot kell csavarozni). Ha a ragasztó megszáradt (vagy odacsavaroztuk a trafót a hátlaphoz), akkor a kábelsaruk segítségével csatlakoztassuk a transzformátor primer kivezetéseit a hálózati csatlakozóhoz. A műszerdoboz előlapján készítsük el a szükséges furatokat. A furatok elkészítését segítő furat-pozíciórajz a weboldalamon letölthető. A furatok elkészítésénél fokozottan figyeljünk oda hogy a K1 nyomógomb furata pontosan a nyomógomb előtt legyen, mert a nyomógomb 'szárát' nem lehet arrébb hajlítani. A műszerdobozt csavarozzuk szét teljesen és csavarozzuk a tartó idomokhoz a 4db 20mm-es fém távtartót. Az előlapot, -ami szintén a weboldalamon elérhető- kedvünk szerinti átrajzolása után nyomtassuk ki egy A4-es matricára, majd ragasszunk rá átlátszó üvegfóliát (írószerboltokban beszerezhető). Ez után a matricát ragasszuk a műszerdoboz előlapjára, amin már előzőleg a furatok elkészültek. A furatoknál a matricát pengével vágjuk ki.

 

Az áramkör elkészítését segítő képek:

Kapcsolási rajz

Vízszintes panel beültetési terve

Vízszintes panel nyákterve

Függleges panel beültetési terve

Függőleges panel nyákterve

(Alkatrészlista és pozícórajzolatok a weboldalamon elérhetőek.)

********* 'kollégánk' a beleegyezésem nélkül módosította és közzé tette az előző forrasztóállomásom terveit, ennek hála többet SOHA SENKINEK sem küldök eredeti Eagles .sch és .brd fájlokat! Ezért előrre szólok hogy ezeket ne kérje senki, egyik kapcsolásomhoz sem! Hasonló okokból kifolyólag (példa) vannak a képek vízjellel ellátva.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   3 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Okt, 17. Kedd
20:34:27
Jelenleg 431 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu