Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Labortápegység
Labortápegység
Szerző: Attila86, idő: Okt 3, 2007, Olvasva: 86455, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 3
Egy drótozgatás-mentes labortápegység projekt 3,5 digites kijelzővel, áramkorláttal, rövidzárvédelemmel, 0-30V-os feszültség-szabályozási lehetőséggel és 2A-es terhelhetőséggel.

A labortápegységről:

A tápegység 0V-tól 30V-ig képes feszültséget szabályozni, maximálisan 2A-es terhelhetőséggel. A táp rendelkezik beépített 3,5 digites panelmérővel, ami a kimeneti feszültséget 10mV-os, a kimenő áramot pedig 1mA-es pontossággal képes kijelezni.

A táp rövidzár-védett, és áramkorláttal rendelkezik. Az áramgenerátoros üzemmódot led jelzi.

Az áramkör 3db szekunder tekercset igényel, ezek közül egy 24V/2A-es a másik kettő pedig 12V/200mA-es. Utóbbi kettőből az egyik a szabályzásért felelős segédtápnak kell, a másik pedig az ICL7107-el felépített panelmérő áramköri rész tápja.

 

A mechanikai kialakításról:

A tápegység NYÁK-ja úgy van megtervezve, hogy azon se a panelmérőt, se a kezelőszerveket, sem mást (a szekundereken kívül persze) nem kell drótozgatni.

Ezt úgy oldottam meg, hogy az áramkör két panelon van megépítve. Ebből az egyik normál, vízszintes irányban van, a másik pedig függőlegesen, az előbb említett panel szélén. Hasonlóan a forrasztóállomásomhoz, csak itt nem kell két oldalas panelt marni. Ezt úgy oldottam meg, hogy a függőleges panel alsó éle fél centivel a vízszintes panel elülső éle alatt van (KÉP). A két él találkozásánál fóliaszigeteket alakítottam ki mindkét panelon, ezek a két panel összeillesztésekor összeérnek. Így könnyen összeforraszthatóak, és ezáltal csatlakozókra sincs szükség (KÉP).

A feszültség és áram szabályozására hivatott 3db potméter a vízszintes panel elülső szélére van ültetve, ahol a függőleges panel is található. A függőleges panelon, a megfelelő helyen 3db nagy átmérőjű furat van, ezeken a potik átdughatóak és a függőleges panelhoz csavarozhatóak. A panelmérő két üzemmódja (U-I) közti átkapcsolást végző és a kimenetet kapcsoló billenőkaros kapcsolók a függőleges panelra vannak ültetve. Ezért azokat sem kell drótozgatni.

A tápegység előlapja ezen két kapcsoló gyári menetes szárára csavarozható. Ez kb. egy szintben van a kijelzőkkel (ha foglalatba vannak ültetve). Alatta egy alkatrész sem olyan magas, hogy az előlaphoz érne. A potik tengelyének felesleges részét pedig le kell fűrészelni.

A melegedő két teljesítmény-tranzisztor a panel hátulsó szélén van, ezekre hőtőbordát kell szerelni. A harmadik melegedő alkatrész a 7805, de ehhez egy kisebb hűtőzászló is elegendő hűtést biztosít.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 3
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem