Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Labortápegység
Labortápegység
Szerző: Attila86, idő: Okt 3, 2007, Olvasva: 78971
Lapozás: OK   2 / 3

 

(Kattints a képre a nagyobb változatért!) 

 

A labortápegység működése:

A működtető feszültség az SZ2 sorkapcson érkezik a tápegység paneljára. GR1 ezt egyenirányítja, C9 pufferolja. R13 a táp kikapcsolása után a puffer kisütését szolgálja. D5 piros/zöld színű led a K1-es kétállású, két áramkörös kapcsoló állásától függően azt jelzi, hogy a kimenet fel vagy le van-e kapcsolva. A szabályozást T1 (BD245), T3 (BD241) teljesítmény-tranzisztorok és a T2 valósítja meg. Ezeket a két komparátor vezérli. IC4D az áramot szabályozza, IC4C pedig a feszültséget. Nagyon fontos, hogy a táp földpontja nem a negatív ág, hanem a pozitív!

A segédtáp előállításához szükséges váltakozó feszültség SZ1 sorkapcson keresztül kerül a panelra. D1-D2, C2-C5, IC2-IC3, előállítja a segédtáp ±5V-os feszültségét. A referenciát előállító TL431 külön egyenirányítóról működik. IC4D és IC4C komparátorok a referenciából leosztott feszültséget kapják. Az osztásoknál P1 trimmerrel a maximálisan beállítható áram állítható. P2 ezen tartományon belül a kimenő áramot szabályozza. A másik osztónál P3 trimmerrel határolható a feszültség-beállítás felső határa. A feszültség állítását P4, a finomhangolást pedig P5 biztosítja.

IC4A az áramgenerátoros üzemben való működés indikálását jelzi a D7-es jelű LED segítségével.

A harmadik szekunder-tekercsről D8-D9, C17-C22, IC5, IC1 szintén ±5V-ot állítanak elő. Ez a panelmérő tápja. A panelmérő áramköri rész nem igényel külön magyarázatot, ez az ICL7107 gyári alapkapcsolása.

 

Vízszintes panel:

(Nagyobb változatért kattints a képre!) 

 

Függőleges panel:

 (Nagyobb változat megtekintéséhez kattints a képre!)


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 3
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Okt, 17. Kedd
4:03:05
Jelenleg 49 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu