Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Unipoláris léptetőmotor vezérlése gyakorlatban AVR segítségével
Unipoláris léptetőmotor vezérlése gyakorlatban AVR segítségével
Szerző: variszabi, idő: Feb 21, 2010, Olvasva: 51012
Lapozás: OK   1 / 4
A cikkben bővebben olvashatsz unipoláris léptetőmotorok vezérléséről és ennek megvalósításáról 8 bites AVR segítségével. A cikkben részletesen bemutatom a szoftveres, illetve a hardveres részt is, melyeknek segítségével egy saját vezérlés építhető meg.

Az áramkör bárki számára hozzáférhető, megépíthető, szabadon terjeszthető, de kereskedelmi forgalomba nem hozható!

Az esetleges károkért a cikk szerzője semmilyen felelősséget nem vállal!

Lucifer cikkét is érdemes elolvasni: Léptetőmotorvezérlés elméletben

A léptetőmotor lassúsága miatt nem felel meg minden célra, de sok területen használják, általában ott, ahol nem szükséges nagy sebesség, de lényeges a motor pontos pozíciója, mint például a tintasugaras nyomtatókban, CNC gépekben.
A léptetőmotoroknak két fajtája létezik, az unipoláris, és a bipoláris. Az utóbbinak a vezérlése sokkal bonyolultabb, azonban maga a motor nagyobb erő kifejtésére képes, tehát erősebb. A motor fajtáját legkönnyebben úgy tudjuk megkülönböztetni, hogy a bipolárisnak 4 lába van, míg az unipolárisnak 5, 6 vagy ennél több.

Mint a képen is látható, az 5 és 6 kivezetéses motorok közt annyi a különbség, hogy a közös lábuk össze van kötve. Ez teljesen mindegy, mert mi majd úgy is össze fogjuk kötni.

Motorok kivezetésének azonosítása
Ehhez szükségük lesz a fenti ábrára és egy digitális multiméterre ellenállásmérő módban.

Először addig kell méregetni, míg meg nem találjuk a két legkisebb ellenállású pontot, például az A1-K pont 15 ohm, akkor az A1-A2 pont 30 ohm, így már könnyedén megtalálható a közös pont és a tekercs két fele, ugyanezt meg kell csinálni mindkét tekercsnél.

A következő lépésben ki kell deríteni, hogy melyik az A1, B1, A2 és B2. Ezt úgy tudjuk meg, hogy a közös pontot összekötjük, beforrasztjuk a panelba, és addig cserélgetjük a többi vezetéket, míg jó nem lesz. Nem szabad rángatóznia a motornak.

Beazonosítás után, már csak a hardveres, és szoftveres rész jön, ehhez lapozz egyet.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem