Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 8 ohm-os erősítőhöz X ohm-os hangszóró
Lapozás: OK   1 / 11
(#) sribix hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
hy!
van egy 8ohm-os erősitőm és vannak 4 ohm-os hangfalaim. megoldható e hogy valahogy rákötni erre az erősitőre a hangszórókat?
nekem az az ötletem volt h ha lehet kapni akkor veszek 4ohm-os 50wattos ellenálásokat és sorbakötöm a hangszóróval.
Ez nagy h*lyeség?
lehet ijet kapni?
ha igen mennyi $ egy ijen ellenálás?
van valami más megoldás?

az erősitő 40w 8ohm
a hanszórók 80/160w 4ohm
(#) fureszk válasza sribix hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
esetleg ha az erősítő ic(van benne ilyen?) típusát megadnád, az sokat segítene.
(#) Squall válasza sribix hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Rá lehet kötni simán semmiféle beavatkozás nélkül csak a teljesítmény fog növekedni (ami gondolom jó ).
(#) Valteri válasza Squall hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Üdv.
Már vagy 3 témában kitárgyaltuk, hogy a gyári impedanciától eltérniNEMajánlatos .
Ez meg, hogy kissebb terhelő ellenállással üzemelteted csak rossz lehet a végfoknak 2x akkora áram folyik mint a 8 ohmon és ekkora áramot a gyári végfok csak jóval nagyobb disszipációval(hőveszteség) tud leadni ami a végfok tönkremenetelét idézi elő .
Egyszó mint száz ne kösd rá ha nem vagy 100 %-ig biztos benne hogy 4-8 ohmos az erősítőd.
Üdv.: Valteri
(#) Sammy hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
Általában az újabb erősítőknél nem csak egyféle ellenállás érték van megadva amivel lehet működtetni. Amennyiben egy IC-s erősítőről van szó, tudnunk kéne az IC típusát és akkor esetleg utána lehetne nézni. Ha ez egy gyári erősítő, akkor meg esetleg az erősítő típusát ha elárulnád akkor szintén utána tudnánk nézni és tudnánk neked segíteni.


Üdv: Sammy
(#) Mate78 válasza Valteri hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Vagy bekötöd a 4 ohm-os hangfalaidat sorba,így az erdő impedanciád 8 Ohm lesz.Viszont így 4 db hangfalat kell bekötnöd a két csatornára.
Az ellenállásos megoldás működik,csak amekkora teljesítmény a hangfalra jut,annyi jut az ellenállásra is,(ha 4 ohmos ellenállást teszel be)és azt elfűti.Tehát feleződik a teljestmény.Nem ajánlom.
(#) Squall hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
Nekem apum mondta aki okl. villamosmérnök de ha ti jobban tudjátok... akkor
(#) Mate78 válasza Sammy hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Szerintem nem csak maga az IC számít,hanem az is hogy az erősítő tápja,hűtése is bírná-e a megnövekedett kimenőteljesítményt.
(#) dbase válasza Squall hozzászólására (») Jan 8, 2007 / 1
 
Mond meg apádnak nem hülyeségböl írták rá, hogy 8ohm.
Szerintem ő se köt 230ra 120V-os izzót.
(#) Redsaw hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
Üdv! Csak megerősíteném Valteri hozzászólását. Nem tanácsos! Még abban az estben sem javasolnám, ha az erősítő ténylegesen 4/8 W-os. Az eddigi hozzászólásokon túl mindkét láncszem torzítása igen jelentősen megnövekedne, ami fiziológiailag is rossz hatással van a hallgatóra. (Egy Sokol rádiót sem bír az ember max. hangerőn sokáig hallgatni, míg egy torzítatlan tökéletes hangzás órákig is élvezhető többszörös hangerővel.)
Egy tapasztalati érték: a max. sinusos erősítő tejesítményre ajánlatos legalább kétszeres terhelhetőségű hangszórót használni. Nem elsősorban a a károsodásuk miatt, hanem a torzítási tényező miatt.
A 40W-os 8 Ohm-os erősítőhöz 80 W/8 Ohm-os hangfal.
(#) Tomika81 válasza sribix hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Végfoktól függ, szerintem... némelyik modern egység szó nélkül elhajtja a 2 ohmos terhelést is, azonban tudni kell, hogy minél kisebb az impedancia, annál nagyobb az erősítő torzítása (emellett persze nagyobb teljesítményt ad le.) Egy x erősítőnél a meglévő hűtőrendszer sem biztos, hogy elegendő, ha nem így méretezték. Mindehhez tudni kellene a végfok felépítését!
Az ellenállásos megoldást én sem ajánlom, mert itt, ilyen teljesítménynél max. huzalellenállást használhatnál, de mint tudjuk, az tekercsként (is) viselkedik, módosítva a frekvenciamenetet! Ha korrekt megoldást szeretnél, használj 8 ohmos hangfalakat, vagy alakítsd át úgy, hogy 2 db mélynyomót kötsz sorba (lehetőleg azonos típust). Esetleg - ha nem képvisel nagy értéket a hangfalad (doboz, vagy csak hangszóróról beszéltél?), kicserélheted a mélynyomót 8 ohmosra, ehhez azonban a frekiváltót is módosítanod kell, és tuti hogy másképp fog szólni, mint az eredeti. Ehhez kell hozzápasszítani a magas tartományt, ami korrekt eljárásnál szintén számolást igényel!
(#) dbase hozzászólása Jan 8, 2007 / 1
 
Hát nem sokan írtátok a lényeget.
2szer akkora áram folyik kifele, fela akkora terhelésen, 4ohm.
és így 2 szer akkora áramot is vesz fel.
És a lényeg!!!!A teljesítmény fokozaton, 2szer akkora áram folyik ott is, és ez az amit nem szoktak tudni elviselni.Leég és kész.!!!
Mikor a hülye -gyerek a 6ohmos mini hifijére, pluszba ráköt egy 4ohmos hangszorot, akkor szoktak megadni magát, a kb 2,5ohm miatt.
Ez alényeg nem az h torzít.Kit érdekel.HA utánna lehet cserélni a drága végfok részt.
Most is van nálam egy Denon 5.0-s erősítő.Darlington tranyóval.Második garnitúrát is kinyírta, eredeti hangfalakkal, külöbözö helyröl vettem a tranyókat, és az eredeti még mindig bírja, csak ezek az utángyártottak gyengék.
És csak egyszer kellet a hülye gyereknek leterhelni plusz egy hangszoroval, és egyböl megadta magát a tranyó.
Most meg nem tudom honann szerezzek bele már.......
(#) Mate78 válasza dbase hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Nem azt kérdezte hogy miért nem lehet rákötni,hanem azt hogy hogyan lehetne megoldani.
(#) Tomika81 válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Így van! És nem azt mondtam én sem, hogy eszeveszettül torzít, hanem hallható mértékben (bár ez sem törvényszerű)! Szerintem ez is egy szempont, ha valaki igényesen szeretne pl. zenét hallgatni. Ettől még nem szentírás, hogy tönkremegy, csak megváltozik a karakterisztikája (ismét hangsúlyozom, nem mindegy az áramkör felépítése!!!).

A Darlington-t én nem sorolnám ide, meg a VMOS-t sem, mert azok rohadtul szenzitívek!

Ha valaki elolvas néhány építési- vagy alkatrész leírást, ott szerepel, hogy mik a jellemzői egy erősítőnek / IC-nek 4, 8... ohmon terhelve! Az is igaz, hogy többször akkora az áram, de ha olyan az erősítő felépítése és bírja táppal, nem lehet gond. Végfok függő az egész, higgyétek el. Ennek ellenére én sem ajánlom rákötni "csak úgy", ismeretlenül, mert lehet hogy abban a pillanatban elszáll, végülis nem véletlenül adják meg gyárilag a terhelő impedanciát! Módosításra mindenképpen szükség van, a kérdés hogy melyik a kifizetődőbb (buherálni, vagy új hangszórót szerezni)!
(#) Sebi válasza sribix hozzászólására (») Jan 8, 2007 / 1
 
A leírt véleményekkel általánosságban egyetértek: nem tanácsos így használni.

De: bizonyos megkötésekkel semmi probléma nem léphet fel. (Ezeket senki nem taglalja, mindenki a bolondbiztos megoldást ajánlja)

Van egy végfok aminek a kimeneti impedanciája nulla.
Erre tehát bármit ráköthetsz, mint egy tápegységre, hiszen megvizsgálva a kapcsolást végülis az, csak vezérelhető kivitelben.
Ráírtak a kimenetére 8 ohmot, ami azt jelenti - és semmi mást - hogy az alkalmazott félvezetők, tápegység, ezek hűtése a 8ohmra vonatkoztatott kimeneti teljesítményt (amit szintén ráírtak) nem haladhatja meg.

Mi történik a 4ohmos hangfalak rákötésekor? Nulla hangerőnél semmi - ez nyilvánvaló. Ha elkezdjük a kivezérlést, már más a helyzet, tapasztalhatjuk, hogy - a 8ohmos hangfalakkal megszokottnál - kevesebb vezérlőjellel (potméterállásnál) a cucc baromi jól szól az előzőekhez képest. És itt kell megálljt parancsolnunk, (lehetőség szerint elektronikusan) a hangnyomás-élvezetnek! Bár úgy tűnhet, hogy a cuccban "van még kakaó", a fizikát nem fogja megerőszakolni, tehát a kivehető teljesítmény nem lehet magasabb a ráírtnál.

Magyarán szólva egy 40W-os erősítőt a megszokott szobahangerőn - ez túl szubjektív, legyen mondjuk 20W - hallgatva semmilyen károsodás nem léphet fel.

De ha jön a haver, szilveszteri buli van, vagy a szomszéd képeit akarjuk táncoltatni a falon néhány pohár bor után, az tömeges félvezetőhalálhoz vezet.

Hatásos lehet a hővédelem és az olvadó biztosító a hangfallal sorba.
(#) pixels válasza Sebi hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Csak úgy eszembe jutott, ahogy sebi hsz-ét olvastam: mi lenne, ha a bemenő poti elé egy akkora ellenállást tenne mint a poti... így akkor csak fél-teljesítményre lehetne húzni a cuccot, és nem fog kiakadni 4ohnmos hangszórónál. Szerintetek mennyire lehet jó ez a megoldás? vagy hülyeség?
(#) Mate78 válasza pixels hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Ha az előírt bemenőfeszültséget adja a bementre,akkor maximális hangerőszabályozó állásnál is csak fele feszültséget kap a végfok,így a kimenőteljesítmény sem éri el a maximálist.Eddig rendben lenne.De ha nagyobb bemenőfeszt ad neki,akkor már nem ér semmit az egész,az erősítő akkor már teljesen ki lesz vezérelve.
(#) kanocos hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
Én elég sokáig járattam egy 8ohmos erősítőt 4 ohmos hangszóróval. Egy őserős Unitra lengyel típusról van szó. Ez az erősítő okosan megoldotta a dolgot ha túl nagy áram folyt át akkorákat recsent a hangszóró hogy kajak megilyedtél. Szal nem is tudtam kihajtani. Bár szerintem se érdemes próbálkozni vele ha nincs védelem az erősítődben. A mostani erősítőm 4-16ohmos és 3,6ohm van rajta. A trafómból kiment a hőbiszti egy szilveszteri buli alkalmával de még mindig működőképes.
(#) Squall hozzászólása Jan 9, 2007 /
 
Apum kb 15 éve szervizet üzemel (vagyis TV szerelő) megjavítot már kb 1000 erősítőt a legkülömbfélék hibákkal és hosszasan elbeszélgettem vele ebben a témában és azt mondta hogy ő még nem találkozott olyan erősítővel akár tranyóssal akár IC-sel aminek 8Ohm volt megadva és 4Ohmon nem lett volna működőképes vagy elszáltt volna a végfok. Nameg melyik erősítő szereti ha maxra tekerik a hangerőt. Ja és azt is hány elektronikus szájából hallotta hogy "köss sorba vele egy fele akkora teljesítményű ellenállást" ez csak a szakértelmet tükrözi
A lényeg az hogy azt mondta hogy rá lehet kötni 4 ohmos hangfalat ha muszály és nem kell maxra tekerni a hangerőt. Szóval ennyi.
(#) dbase válasza Squall hozzászólására (») Jan 9, 2007 / 1
 
Már bocs , hogy ezt írom, de én 23éves fejemmel nem egy és nem 5 erősítőt javítottam már meg, és többségében, a kis ohmos terhelés hatására égett le.Köröbelül a 7 év munkám során.
Majd csinálok fényképet az erősítőkböl kiszedett teljesítmény cuccokbol , már öszejött egy nagy nyaklánc.

Idézet:
„azt mondta hogy ő még nem találkozott olyan erősítővel akár tranyóssal akár IC-sel aminek 8Ohm volt megadva és 4Ohmon nem lett volna működőképes vagy elszáltt volna a végfok.”

Nem értek egyet ezzel a mondattal.Nagyon nem!!
Csak egy példa:http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/91152/ETC/STK082.html
Miért csak 8ohmot írnak az STk adtlapjára?És az erősítő hátuljára amibe ilyen van?
És miért haltak meg a 4ohmos hangszórótól?????Már sok...
(#) Blint hozzászólása Jan 9, 2007 /
 
Sziasztok!
Ehhez a témához kapcsolódik a kérdésem:
Nomármost akarok építeni egy általános célú végfokot TDA7294 (nem véleményeket kérek, h menniyvel jobb lenne, ha inkább nem ilyenből építeném... )
Szóval annál a különböző terhelésekre különböző feszültségeket ajánl a datasheet. Mi történik akkor, ha meghajtom egy "8ohmnak való" feszültséggel, de 4ohmos hangfalat teszek rá? (nem az enyém lesz, tehát mindere fel kéen készülni

Blint
(#) Valteri válasza Blint hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
100%-ban egyetértek dbase- val .

Squall által: >>>
Idézet:
„azt mondta hogy rá lehet kötni 4 ohmos hangfalat ha muszály és nem kell maxra tekerni a hangerőt.”
-eddig jó is, de hidd el, maxra fogja tekerni = tapasztalat (örül neki, h ilyen jól "döng")

Legutóbb nekem is Denon avr-2106-ost hoztak javítani (elég érzékeny cucc). Már bekapcsoláskor lekapcsolt rögtön és mind a 14 db 2S**** tranzisztort a kukába kellett dobnom, mert a jóképességű gyerek párhuzamosan rákötött 4 ohmos hangfalakat.

Szóval az erősítők 80%-ban a túl kis terhelő ellenállás miatt mennek tönkre.

Blint:
8 ohmnak megfelelő feszültség mellett 4 ohmos terhelésnél addig nincs baj, amíg a megadott max alatt marad a kimenő áram. Ha túllépi >> pápá IC :wave: ; nem véletlenül van többféle tápfesz többféle terhelésre.
Mert pl: 8 ohm-hoz tartozó fesznél 4 ohmos terhelő ellenállás bekötése esetén dupla akkora áram akar folyni, ami nem túl szerencsés enyhénszólva

Üdv.:Valteri[/b]
(#) dbase válasza Valteri hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
Avr-16-02.És csak egy csati
(#) szabi83 válasza Blint hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
Idézet:
„Mi történik akkor, ha meghajtom egy "8ohmnak való" feszültséggel, de 4ohmos hangfalat teszek rá?”


nekem recsegett!
igaz a nagytesója tda7293V +-45VDC-ről + 4ohm..
minimális hangot adtam neki, de így is 2-3 -at recsent és ki is kapcsoltam, majd 2-3 hónap múlva, lett 8 ohmos hangfalam, ismét elővettem erre az icből egy -'1 forint'- nagyságú TOK darab lerepült + kicsi fűst a biztik elolvadtak... szép látvány volt csak a hanghatás ami elmaradt :yes: :yes:

ui: lehet a recsegésnél a zárva maradt az icben egy tranyó féleség és ezért ment tönkre? fura mert máig nem vágom

üdv
(#) Blint válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
Köszönöm a váaszokat, akkor majd rá0rom, h mit lehet rákötni és mit nem , vagy adok instrukciókat haveromnak, nem olyan hülyegzerek, h ne értené meg
(#) wargapityu hozzászólása Jan 10, 2007 /
 
így van a 8 ohmos erölködőre 4 ohmos hangszórót tesznek az meggyilkolja! még ilyet hogy jobban fog szólni hát 1 idő múlva sehogy se fog szólni :no:
(#) peszton válasza sribix hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
Helló zsolt vagyok

nekem 6 Ohmos erősitőm van
s 8Ohmos hangfalam
én mit csináljak vele
(#) dbase válasza peszton hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
Örülj neki, örök élet és 2 hónap!!
Nagyon jo összeállítás.
(#) peszton válasza dbase hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
nagyon vicces
(#) peszton válasza dbase hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
tud valaki segiteni?
Következő: »»   1 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem